Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 168 142
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 150
  • София
ЧНГ! Да се включа и адм темата. Имам намален слух още от дете, но родителите ми защо още преди години на предприеха нещо така и не разбрах. Майка ми-лека и пръст, също не чуваше добре и носеше слухов апарат. За съжаление почина когато бях на 13 и когато вече бях достатъчно голяма да говоря по този въпрос беше късно да сподели какво са и казали докторите. Докато бях ученичка това не ми пречеше да общувам нормално (единствено усилват телевизора малко повече от останалите). Имаше една учителка която говореше ужасно тихо, а аз седях по номера на последен чин, но като и обясних ме премести на първи и беше ок. Завърших, работих и чак след като родих първата си дъщеря започна да ми прави впечатление, че ми е намалял слуха. Когато беше бебе на 3 месеца се разболя с пневмония и трябваше да влезем в болница и там една лекарка се държа ужасно с мен. Това бе единствения ми такъв случай. След второто раждане още ми намаля слуха и реших да действам. Отидох в Исул при д-р Райнов той ме прегледа и каза, че имам наследствена отосклероза. Прати ме при доц Попова за аудиометрия и ако прецени да назначи слухов апарат и вече от година съм с такъв.

# 151
  • София
rabit трябва да имаш в предвит, че понякога дребни неудобства преминават с времето. Аз съм с Видекс, такъв ми каза докторката за взема и в началото гласовете ми звучаха различно, дори и моя собствен. Консултантката ми каза, че ще отшуми за седмица две и така и беше, дори по-бързо. Имах окло 2 седмици период на адаптация, в началото доста ме дразнеха силни шумове, но свикнах. Сега дори съжалявам, че не отидох по-рано.     
  Мау Мау, според мен при теб проблема е донякъде психологичен. Трябва ти малко повече самочувствие. Мое лично наблюдение е, че хората реагират по-остро когато някой не ги чува отколкото ако видят слухов апарат, а те дори не винаги го виждат. Аз в началото мислех да проклинам с вързана като, но в един момент си казах "какво ми пука дали ще разберат?". Тук важно е човек да осъзнае, че има проблем и че този проблем няма да се разреши без говорене. Аз не се чувствам различна или непълноценна, напротив от както нося апарата добих повече увереност.

# 152
Христина, благодаря за загрижеността, но съм наясно  какъв ми е проблема.  Вече не търся диагноза, нито вероятни проблеми, които не съм осъзнала.

А лошото обслужване във Фонио, при мен не се дължи на прекалена чувствителност, макар, че е удобно за извинение на сгафилите. Хубаво, че писа тук Управителят и дано работят по поведението на някои от служителите си. Макар, че тази жена/момиче, според мен изобщо няма работа там. Човек трябва да има вродена интелигентност за такава отговорна работа. А тя е далече. Както и да е. Темата е приключена.

А аз имам въпрос за тези с отосклероза - защо избрахте слухов апарат, вместо операция?

# 153
  • тук-там
Привет и всичко най-най- от мен за новата година.
Аз приключих с избора - благодарение на един много мил и опитен консултант от Фонио - Пловдив.
Избрахме апарат, с който се чувствам чудесно. Изобщо не го "забелязвам" физически.  Единствено трябва да отработя жестовете, защото механично посягам към ухото си.  Там ли е, не е ли.... Laughing
Не се забелязва дори с вързана коса. Трябват ми още маааалко настройки, защото средата около мен е много динамична и не съм "усетила" все още, кой е най-удачния вариант.
В момента чувам всички и всичко. Дори неща, за които другите до мен ъ-кат! Laughing
Ще стане клюкарка от мен, в кръга на шегата.
Благодаря още веднъж на г.н Миленчев и на екипа на Фонио Пловдив.

На въпросът на May-May ...

Предпочетох апарата, заради липсата на усложнения. Материята е доста "фина" и някак си ме е страх да се подложа на операция. Страничните "ефекти" също ме притесняват, а не са малко. С течение на времето най-вероятно отшумяват, но....нали. Laughing
Може би, ако с времето нещата се усложнят...не знам не съм мислила толкова напред.

# 154
  • Варна
Нека се включа пак в темата, защото съм с отосклероза. Вторник на 10-ти януари ми предстои вотрата операция при вече проф. Цветков. При отосклерозата в един момент и слуховото апаратче няма да помага, когато това вкостяване засегне и вътрешното ухо и тогава дори и оперативно не се оправя. Дори може да доведе до трайни последствия върху вестибуларния апарат.
Колкото до "страничните ефекти" при мен бяха около 3м просто докато мозъкът ми свикне да чува нормално. Сега отивам пак с кеф да си направя и другата операция.
Все пак си е въпрос на избор разбира се. При някои тя може и да не продължи да се развива и да не създаде сериозни проблеми. При мен обаче последните години напредна до 70дб загуба на някои честоти и си бях глухичка Grinning

Успешна година на всички!

# 155
  • тук-там
Скрит текст:
Нека се включа пак в темата, защото съм с отосклероза. Вторник на 10-ти януари ми предстои вотрата операция при вече проф. Цветков. При отосклерозата в един момент и слуховото апаратче няма да помага, когато това вкостяване засегне и вътрешното ухо и тогава дори и оперативно не се оправя. Дори може да доведе до трайни последствия върху вестибуларния апарат.
Колкото до "страничните ефекти" при мен бяха около 3м просто докато мозъкът ми свикне да чува нормално. Сега отивам пак с кеф да си направя и другата операция.
Все пак си е въпрос на избор разбира се. При някои тя може и да не продължи да се развива и да не създаде сериозни проблеми. При мен обаче последните години напредна до 70дб загуба на някои честоти и си бях глухичка Grinning

Успешна година на всички!

И ти си права за себе си. Не знам възрастта ти, но ако си млада е оправдано. Моята загуба е 40 дб - на 45 съм - от една година е проблема. Ако забележа влошаване - най-вероятно ще се реша на операция, поне на едното ухо. Периодът при мен беше натоварен - откриване на загубата, нова работа, мноооого интензивно натоварване, което не би позволило планиране и отсъствия. Peace

# 156
  • Варна

Wild_rabbit, разбирам. При мен проблема започна на 18г, като постепенно се влошаваше. На 27г. ще стана тази година. Бях започнала да испадам в нещо като депресия. 8 години бях с диагноза неврит.... Дори накрая не можах да се осъзная и да повярвам, че проблема е решим и изобщо не му мислих, дори влязох с кеф в операционната Grinning Сега също се вълнувам! Знам, че има риск, но съм го изключила като вариант.

# 157
  • София
Габи (нали така се и името), всички тук ти желаем успех и бързо възстановяване. Ще очакваме да споделиш как е минало.
  Мау-Мау не целях с поста си да те засегна, просто забелязвам такава тенденция. Хората масово се притесняват да говорят за проблемите си, а това само ги задълбочава.
 Операция на мен не ми предложиха, но аз не съм сигурна дали ми е вярна диагнозата. Майка ми не чуваше добре, баба ми също е с намален слух, но до днес си е почти на същото ниво като преди 20 години. Не съм сигурна от прабабата и прадядото кой е "виновникът", но знам, че такъв има. На бабата сестрите си чуваха добре, леля ми и вуйчо ми също, както и техните деца. Разнищих фамилията  Laughing
 Може би някой ден ще тръгна по докторе отново, но на този етап нямам финансова възможност. Имам 2 деца, а само мъжа ми работи, нямам и осигуровки за около година.     
 Тези с апаратите бихте ли споделили колко време ви издържа батерията?

# 158
  • Варна
Хриси, благодаря за подкрепата. Веднага щом махнат тампона ще стане ясно какво е положението и ще пиша!

# 159
  • София
Габи, къде се загуби? Очакваме хубави новини от теб. bouquet

# 160
  • Варна
Привет на всички! Вчера ме изписаха. Този път само 2 дни ми беше престоя в болницата. Чувствам се много добре. Не ми се вие свят като първия път и много лесно излязох от упойката. Професора каза, че е минала много леко и бързо и би трябнаро резултата също да е хубав. Вторник ми махат тампона и нямам търпение!

# 161
Габи стискаме палци резултата да бъде чудесен.
И аз вече съм се решила , април децата като са във ваканция ще ги водя при майка ми  аз ще вляза на операция.
Колко време след операция не трябва да се качваш на самолет дали знаеш?

# 162
  • Варна
Поне докато се махне тампона. Доктора е разказвал, че е имало случеи и по-рано да летят хора. Но е с риск за операцията. Трябва хубаво да зарастне тъпанчето. Миналата година като ходих 10 дни след махането на тампона каза , че мога да правя всичко дори и да се гмуркам Grinning На мен тогава ми трябваше повече време за вестибуларния апарат. Не знам сега на какво се дължи тази разлика, дали защото това ухо не беше толкова зле, но нямам такъв световъртеж.

# 163
Хей, Габи, толкова се радвам за теб! Това е супер, чудесно, идеалише  Hug
Всичко ще е наред, убедена съм Hug
На останалите, благодаря за отговорите. Наистина ми беше интересно какво мислите за това и защо така сте предпочели. Хубаво е, че имате вариант операция, докато ние с невритите нямаме.
Хриси, радвам се, че и ти си се решила.

Обаче знаете ли какво, извън всяка  прогноза, аз се подобрявам.  Позанемарих малко заниманията, заради професионалната си натовареност, но сега ги подновявам отново. Прави ми впечатление, че чувам доста силно звуците от чаткането по клавиатурата. Слушкам си радио на телефона на намален звук и ми идва да отида да завра половинчатата аудиограма на консултанктата от Фонио, там дето слънце не огрява. Оказа се, че имам огромна разлика между въздушна и костна проводимост, в полза на костната, обаче във Фонио оставиха измерването на костната проводимост за после. А то е от съществено значение, за да се определят праговете на слуха. Според аудиолога, с който се съветвам,  тази половинчата аудиограма показва, че не трябва да  да чувам абсолютно нищичко от звуците около себе си, нито пък човешки говор. Тя и така си каза консултантака де-ти си напълно глуха, трябват ти веднага два апарата. И се опиртваше да ми говори на жестомимичен език.  #Cussing out Но разбира се, не отложи предлагането на апаратите за следващия път, а отложи измерването  на костната проводимост за следващия път. Леле, как се вбесявам....Майната му, не ща да ги знам повече. Слагам точка. Продължавам и скоро ще си направя нова аудиограма Simple Smile Нищо не е безнадежно, момичета и нищо не е загубено.

# 164
  • Варна
Мау-Мау радвам се , че се подобряваш!  Благодаря за подкрепата на всички!
И на мен ми идеше са завра някои аудиограми на някои доктори и да ги накарам да си изядат дипломите... Но минало свършило вече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт