Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 798
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 365
Чувала съм от специалистите, че дори при напълно глухо ухо е нужно да се стимулира нерва. Дори и целта да е по-късно имплант. Идете в Ототон, направете аудиограма там и пробвайте апаратчета, които ви ще ви препоръчат за вашето състояние. Ще ви обяснят всичко, защо две, а не едно и въобще като цяло ще отговорят на въпросите ви.
Странно е, че лекарите все още  препоръчват един апарат, дори при загуба на двете уши. Като застинали са в миналия век. Разликата  в чуването е огромна, както и ползите от носенето на два апарата.
Пишете после как се развиват нещата при вас. Simple Smile

# 1 366
Да,ще отида задължително! Благодатя Ви много за отговора и очаквайте скоро да споделя какво се случва! Притеснява ме просто,че съм едва на 17 и вече започвам с тези апаратчета и неща за подпомагане на слуха,ако сега е толкова зле...представям си като порастна,като остарея...сигурно ще съм напълно глуха...😔 И ме притеснява,че слуховата загуба ще попречи да работя в бъдеще това,което искам😔

# 1 367
Знам, че е клише, но има по-зле от теб, някои се раждат съвсем без слух, други са с загуба на зрение и т.н. Искам да кажа, че трябва сама да се настройш психически и да извлечеш най-доброто от това, което имаш и ти предстои. Успех!

# 1 368
  • София
Да,ще отида задължително! Благодатя Ви много за отговора и очаквайте скоро да споделя какво се случва! Притеснява ме просто,че съм едва на 17 и вече започвам с тези апаратчета и неща за подпомагане на слуха,ако сега е толкова зле...представям си като порастна,като остарея...сигурно ще съм напълно глуха...😔 И ме притеснява,че слуховата загуба ще попречи да работя в бъдеще това,което искам😔

Здравей, изообщо не го мисли това...аз съм от 3 годишна възраст, сега съм на 35г. и все още не съм напълно глуха въпреки, че чувам с 1 ухо само и съм с 1 слухов апарат. Извинявай, но не бива да мислиш така! Напротив, трябва да си положително настроена. Светът не свършва Simple Smile И не бива това да те спира от мечтите ти!

# 1 369
Здравейте! Мисля, че ще е дълъг пост, но няма как да го напиша с две думи.. Изчетох цялата тема в търсене на отговори...  Вярвам, че тук сред вас ще намеря подкрепа и отговор на въпросите, които ме тормозят последните дни.. Преди 10 дена се събудих с бучене в главата и не чувах нищо с едното ухо, по-късно нещата се влошиха, залитах, губех равновесие, повръщане.. Диагноза - внезапна загуба на слух 95% само на дясното ухо, с лявото нещата са ок...   Ще подмина подробностите, лежах в болница, ефект никакъв, но ме изписаха с думите, че няма какво да се направи.. Тръгнахме за Турция, лежах и там 1 седмица, дадоха ми надежда с едни инжекции, директно към средното ухо, които ако са ми били поставени в България до 48 часа, е имало шанс да се възстанови слуха 🙁 Пробвахме, напредък от 95 на 70%...   Единственото, което остава да пробвам по тяхна препоръка е сеанси в барокамера. Сега съм пак в България, направих 1 сеанс, но е доста страшно, може би изпаднах в паника, че не можеш да излезеш, веднага когато си искаш от това нещо... Не знам как ще направя 10 процедури 🙁 Имам постоянен шум в главата, който ме побърква още повече.. Има ли сред вас такива, които са минали по тоя път? Споделете моля ви опит, и ми дайте малко кураж...

# 1 370
 Здравейте!
Съжалявам, че преминавате през това, наистина е голямо предизвикателство, но не е краят на света. Говорили сме много точно в тази тема, както за барокамерата, така и за шумът в ушите, за внезапната загуба на слух, за всичко. Опитайте с търсачката да филтрирате и ще видите постовете, които ви интересуват.
И горе главата, все пак има решения, макар и не винаги такива, каквито ни се иска Heart

# 1 371
Здравейте!
Съжалявам, че преминавате през това, наистина е голямо предизвикателство, но не е краят на света. Говорили сме много точно в тази тема, както за барокамерата, така и за шумът в ушите, за внезапната загуба на слух, за всичко. Опитайте с търсачката да филтрирате и ще видите постовете, които ви интересуват.
И горе главата, все пак има решения, макар и не винаги такива, каквито ни се иска Heart

Благодаря ви! Нямам избор освен да свикна с това...  Исках само да попитам, има ли такива, които са се повлияли от барокамерата? На днешния ми преглед, лекарката каза, че няма особено надежда..

# 1 372
  • София
Здравейте! Мисля, че ще е дълъг пост, но няма как да го напиша с две думи.. Изчетох цялата тема в търсене на отговори...  Вярвам, че тук сред вас ще намеря подкрепа и отговор на въпросите, които ме тормозят последните дни.. Преди 10 дена се събудих с бучене в главата и не чувах нищо с едното ухо, по-късно нещата се влошиха, залитах, губех равновесие, повръщане.. Диагноза - внезапна загуба на слух 95% само на дясното ухо, с лявото нещата са ок...   Ще подмина подробностите, лежах в болница, ефект никакъв, но ме изписаха с думите, че няма какво да се направи.. Тръгнахме за Турция, лежах и там 1 седмица, дадоха ми надежда с едни инжекции, директно към средното ухо, които ако са ми били поставени в България до 48 часа, е имало шанс да се възстанови слуха 🙁 Пробвахме, напредък от 95 на 70%...   Единственото, което остава да пробвам по тяхна препоръка е сеанси в барокамера. Сега съм пак в България, направих 1 сеанс, но е доста страшно, може би изпаднах в паника, че не можеш да излезеш, веднага когато си искаш от това нещо... Не знам как ще направя 10 процедури 🙁 Имам постоянен шум в главата, който ме побърква още повече.. Има ли сред вас такива, които са минали по тоя път? Споделете моля ви опит, и ми дайте малко кураж...

Правила съм барокамера, при мен нещата се влошиха от нея, а на другите не им помогна. Може да зависи и от специалистите там. Аз правих към Бояна, вляво, забравих името. Но има и във Военна болница, там може да са по-добри....

# 1 373
Здравейте!

Благодаря ви! Нямам избор освен да свикна с това...  Исках само да попитам, има ли такива, които са се повлияли от барокамерата? На днешния ми преглед, лекарката каза, че няма особено надежда..

Аз правих регулярно. Имам 55 сеанса в рамките на няколко години, при някои от които успоредно с венозни вливки. Много ми помагаше до един момент, особено в началото. Аудиограмите ми се подобряваха с около 15-20 ДБ (но за съжаление за кратко - за 3 месеца макс), но това ми помогна да отложа слуховите  апарати. Аз се уморих с времето, защото това е и голям ангажимент от към време и ангажименти, започнах да ги правя рядко и в един момент като започнах пак, вече нямаше смисъл. Не се отчете никакво подобрение в аудиограмата, нито реално аз да го усетя. Това не е нещо, което мога да правя цял живот. Слухът ми падна още и вече дойде момента за сл.апарати.
Иначе човек влошил се ОТ барокамера, не познавам, а в болницата се запознах с доста хора, които правят процедурите. Може да опитате поне да стопирате прогресирането на загубата. Успех!

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 14:50 от B.V*

# 1 374
При мен е факт загубата на слуха на дясното ухо, към момента 70%... Оплакванията ми са само шума, който не спира, на моменти като, че ли по-слабо.. В момента пия Бетасерк 2*1, Vastarel 2*1 и вит.В комплекс. Казаха ми 1 месец да ги пия, ако има ефект да продължа, ако не - да ги спирам. Според вас не е ли много кратко това време? С барокамерата приключих след втората процедура, понеже имам клаустрофобия и получавам сърцебиене.

# 1 375
Здравейте,

колебая се между Phonak, Widex и Oticon, но не намирам пост с плюсове и минуси за конкретните марки.

Става въпрос за средно-тежка загуба на слуха на едното ухо и практическа глухота на другото. Обмислям един апарат на ухото с което що годе чувам, понеже съм свикнал с това да съм наполовина глух от 20 години.

Имате ли наблюдения относно следните показатели (за апарати в един и същ клас):

- кои са с най-издръжливи батерии при еднакво ползване?
- кои са с най-кристален звук?
- колко години издържа един такъв апарат?

Доколкото ми е известно само Phonak имат блутут свързаност без лимитация откъм устройства (IPhone, android, etc.), а Widex и Oticon изискват допълнителен "аксесоар"..

На мен лично ми се налага да използвам слушалки с микрофон по няколко часа на ден на работа, но не знам възможно ли е те да се сложат върху ухо с апарат?
Иначе най - голямо значение има комуникацията с хора в офис, като в голяма част от случаите тя е от 8-10 метра. Не съм сигурен дали има апарат, който да покрива такива разстояния?

Предварително благодаря за мненията!

Поздрави,
Явор

# 1 376
  • Карлово
Батериите са си батерии. Говоря от опита на мама със слухови апарати. Ползвала е всякакви марки, без Widex.
Може да се ползва апаратче и слушалки върху тях, пак от нейния опит.
Различно време издържат апаратите. Но 5 години, както беше срокът на финансиране от социалните, едва докретваха.
Най-добре е да посетиш споменатите фирми, които предлагат апаратчетата и да видиш за твоя случай, кое най-добре пасва. С нищо не те задължават да купиш апаратче. Тестването е безплатно.

# 1 377
  • София
Здравейте. Аз съм с Видекс, доволна съм. Пробвах на Отикон /на Мебос/ и не ми харесаха, звука беше..ужасен и си останах на Видекс. И не смятам и да ги сменям.  За протокола на 35г. съм(от 3годишна нося слухов апарат), с апарат на дясно ухо, с лявото не чувам изобщо и нямам апарат там. Със среден клас съм слухов апарат. Не съм запозната дали имат блутут слуховите апарати, защото лично за мен не ми трябва. Аз си падам и малко по-класиката, предпочитам си да си вдигам мобилния апарат стандартно Simple Smile
За батериите, зависи от слуховия апарат. Със стария ми апарат - близо месец изкарваше батерията. С сегашния ми по-висок клас и по-мощен кара близо 3 седмици и 2-3 дни. Зависи и от интензивността на ползване - например събота и неделя гледам да го свалям и да ми почиват ушите, не винаги е възможно, но опитвам. Това също има значение. Купувам си ги предимно чрез ибей. Може и от фирмите, но предпочитам от ибей.
Аз ги сменям в срок на 5г., но последния го носих почти 7г. докат го сменя, не се усетих с срока, но не съм имала промяна. Като цяло аз си ги пазя апаратите Simple Smile
За звука : зависи си от теб какво ще избереш /пробвай по-няколко апарата, от среден до висок клас, за да видиш разликите между тях/ и разбира се този който ти направи настройки на апарата, няма да минеш само с 1 настройване, поне 4-5 ще има. Много хора не свикват с апаратите обаче или се отказват заради това, че им е неудобно или факта, че ухото им е запушено.
Отиваш пробваш, определяш бюджет и решаваш. Хубаво е изследване да си направиш, аудиограма, за да се знае загубата ти на ушите ти, за да не ти предложат по-слаб апарат.
Слуховите апарати вече не се поемат от социалните, а от НЗОК ( реда за получаване: https://www.nhif.bg/news_page?id=420728&page_id=10204) парите са си същите и нямат промяна.

п.с. Поста ми не е агитация за апаратите на Видекс, просто какво нося аз, и е най-доброто за мен.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 14:19 от Anna_♥

# 1 378
Здравейте. Аз съм с Видекс, доволна съм. Пробвах на Отикон /на Мебос/ и не ми харесаха, звука беше..ужасен и си останах на Видекс. И не смятам и да ги сменям.  За протокола на 35г. съм(от 3годишна нося слухов апарат), с апарат на дясно ухо, с лявото не чувам изобщо и нямам апарат там. Със среден клас съм слухов апарат. Не съм запозната дали имат блутут слуховите апарати, защото лично за мен не ми трябва. Аз си падам и малко по-класиката, предпочитам си да си вдигам мобилния апарат стандартно Simple Smile
За батериите, зависи от слуховия апарат. Със стария ми апарат - близо месец изкарваше батерията. С сегашния ми по-висок клас и по-мощен кара близо 3 седмици и 2-3 дни. Зависи и от интензивността на ползване - например събота и неделя гледам да го свалям и да ми почиват ушите, не винаги е възможно, но опитвам. Това също има значение. Купувам си ги предимно чрез ибей. Може и от фирмите, но предпочитам от ибей.
Аз ги сменям в срок на 5г., но последния го носих почти 7г. докат го сменя, не се усетих с срока, но не съм имала промяна. Като цяло аз си ги пазя апаратите Simple Smile
За звука : зависи си от теб какво ще избереш /пробвай по-няколко апарата, от среден до висок клас, за да видиш разликите между тях/ и разбира се този който ти направи настройки на апарата, няма да минеш само с 1 настройване, поне 4-5 ще има. Много хора не свикват с апаратите обаче или се отказват заради това, че им е неудобно или факта, че ухото им е запушено.
Отиваш пробваш, определяш бюджет и решаваш. Хубаво е изследване да си направиш, аудиограма, за да се знае загубата ти на ушите ти, за да не ти предложат по-слаб апарат.
Слуховите апарати вече не се поемат от социалните, а от НЗОК ( реда за получаване: https://www.nhif.bg/news_page?id=420728&page_id=10204) парите са си същите и нямат промяна.

п.с. Поста ми не е агитация за апаратите на Видекс, просто какво нося аз, и е най-доброто за мен.

Здравейте Anna_,

много благодаря за изчерпателният отговор!

Аз лично обмислям Widex или Phonak, но проблемът ми с Widex е, че в момента АНКА предлагат UNIQUE и EVOKE, като първата серия е от 2015, а втората от 2018. Последната серия на Widex е MOMENT от 2020, но в България се очакват чак догодина, което е 3 години разлика откакто са пуснати в продажба в другите държави.

Отделно, Ototon дават 2 седмици пробен период с 50% капаро без обвързване с покупка, докато при АНКА практиката е 100% депозит, което ми идва малко в повече. Иначе за тестовете на място, от прочетеното в темата, тестовете в офиса и чуването в последствие доста се различава, та не съм сигурен как тест в офиса би ми дал добра представа, за да се обвържа с покупка Sad

Ако не е тайна с кой модел на Widex сте и кое наложи минаването към среден клас, понеже сте написали, че сте сменили с по-висок?

Поздрави,
Явор

# 1 379
Здравейте. Аз от 2003 г ползвам вътреушен на Отикон. Сменила съм 3 броя общо, като с последния вече карам 8 години. Старите работят, но са по едри и по слаби. Модел Atlas Power. На другото ухо от 2 год съм с Phonak за IPhone . Разликите, които намирам: при Фонак звука го долавям от по -голям ъгъл, докато при Отикон само откъдето идва звука, но като че ли за сметка на това по-отчетливо ми е при Отикон. При Фонак, ако до мен върви човек, имам чувството, че много високо говори и това ме дразни. Може и до настройки да е все пак. Има приложение, с което ако искам регулирам. Има блутуут. Удобство е когато има позвъняване, директно се чува с апаратчето и няма пропуск на обажданията. Самото говорене не е лошо, но батерията бързо свършва така. С всичките апаратчето батерията ми кара не повече от 1 седмица, а зимата даже до 3 дни. Та преди 8 години Отикон ми струваше 1200 лв, а Фонака преди 2 години - 2500 лв.
И тъй като и типа апарати са ми различни на двете уши - вътреушен и задушен с изнесен високоговорител, ще кажа и разликите между тях. При говорене по телефона, определено е по-добре с вътреушен. Просто слагаш телефона, както е без апаратче, докато при задушния го слагаш и накланяш.. не, че не става, но слушаш и фоновия шум.
От друга страна, ако искате екстри, вътреушните нямат такива. Например, при задушните, ако са на двете уши еднакви модели, може да се сихронизира звука и в двете апаратчета, независимо от коя страна идва звука.
Обаче  като цяло, като комфорт залагам на вътреушния, макар че е по-недискретен.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 21:40 от jijip

Общи условия

Активация на акаунт