Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 787
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 380
  • Sofia
Вътреушните апарати са за слаба до средна слухова загуба. "Животът" им е по-кратък, защото са изложени на всички секрети вътре в ухото. RIC (receiver-in-canal) са подходящи за средна към дълбока слухова загуба.Неудобство с някои слушалки е, че се получава микрофония - трябва да се пробва.

# 1 381
Аз съм с Phonak Audeo M30-13T, първите ми апарати и ги нося от  две години.
Много съм доволна, въпреки, че не са висок клас. Не съм пробвала други марки и нямам впечатления.
Средната ми загуба за двете уши ок.70 ДБ. Нося два апарата , защото така ми препоръчаха в Ототон, а и виждам осезаема разлика. Не, че не чувам с един, но с два звукът е реален, понякога забравям дори, че нося апарати. Двата си работят чудесно в синхрон.
Да вметна, че лекарите, уж големи имена,  ми препоръчваха един апарат. Не знам защо не четат и не се развиват тия хора, а са застинали някъде в миналия век. Не бих носила един апарат при двустранна загуба. А и дори и при напълно нечуващо ухо е хубаво да се стимулира нервът.
Та, апаратите ми са съвсем малки, задушни и не се виждат, защото се поместват  в сгъвката на ухото. Имат блутут , слушам си музика през тях и си говоря по телефона през блутут връзката. Все едно съм със  слушалки Simple Smile
По телефона мога да говоря и на ухото, без блутут, както по принцип се говори без апарат, но не ми е много комфортно. Чува се, но наистина има значение как точно се държи телефона. С високоговорител пък мога да си ходя из стаята, докато телефонът ми е на масата и да говоря. Всичко се чува.
Имам и приложение на телефона MyPhonak, от което мога да правя малки настройки, според средата и да увеличавам или намалявам звука.
Питахте за комуникацията в офис - 8 или 10 метра е прекалено голямо разстояние, дори и за хора , които нямат проблеми със слуха. Миналата година работих в такова помещение и не ми беше никак приятно. Чувах ги, но апаратите се фокусират първо върху по-близките звуци, а това бяха най-вече звуците от офис-техниката. Отделно ми е страшно неприятно някой да се провиква от другия край на офиса, вместо да стане и да отиде до бюрото на този, с когото иска да говори.  Обаче да ви кажа по мои наблюдения, това е доста скапан бг манталитет. Дори и да нямаш проблем със слуха, това пречи на работата на останалите. Та, накрая им казах просто да спрат да крещят, когато се сетят нещо и при нужда да идват при мен.
Отплеснах се. Въпреки всичко, Фонак имат специално устройство, аксесоар тип отдалечени микрофони на 360* , което може да реши проблемът с разстоянията. Свързва се с апаратите отново с блутут връзка. Поставяте го да речем в другия край на офиса и то улавя гласовете от там и ги насочва към вашите апарати.

Eто го :
https://www.phonak.com/us/en/hearing-aids/accessories/roger-table-mic.html

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 11:46 от B.V*

# 1 382
Аз съм с Phonak Audeo M30-13T, първите ми апарати и ги нося от  две години.
Много съм доволна, въпреки, че не са висок клас. Не съм пробвала други марки и нямам впечатления.
Средната ми загуба за двете уши ок.70 ДБ. Нося два апарата , защото така ми препоръчаха в Ототон, а и виждам осезаема разлика. Не, че не чувам с един, но с два звукът е реален, понякога забравям дори, че нося апарати. Двата си работят чудесно в синхрон.
Да вметна, че лекарите, уж големи имена,  ми препоръчваха един апарат. Не знам защо не четат и не се развиват тия хора, а са застинали някъде в миналия век. Не бих носила един апарат при двустранна загуба. А и дори и при напълно нечуващо ухо е хубаво да се стимулира нервът.
Та, апаратите ми са съвсем малки, задушни и не се виждат, защото се поместват  в сгъвката на ухото. Имат блутут , слушам си музика през тях и си говоря по телефона през блутут връзката. Все едно съм със  слушалки Simple Smile
По телефона мога да говоря и на ухото, без блутут, както по принцип се говори без апарат, но не ми е много комфортно. Чува се, но наистина има значение как точно се държи телефона. С високоговорител пък мога да си ходя из стаята, докато телефонът ми е на масата и да говоря. Всичко се чува.
Имам и приложение на телефона MyPhonak, от което мога да правя малки настройки, според средата и да увеличавам или намалявам звука.
Питахте за комуникацията в офис - 8 или 10 метра е прекалено голямо разстояние, дори и за хора , които нямат проблеми със слуха. Миналата година работих в такова помещение и не ми беше никак приятно. Чувах ги, но апаратите се фокусират първо върху по-близките звуци, а това бяха най-вече звуците от офис-техниката. Отделно ми е страшно неприятно някой да се провиква от другия край на офиса, вместо да стане и да отиде до бюрото на този, с когото иска да говори.  Обаче да ви кажа по мои наблюдения, това е доста скапан бг манталитет. Дори и да нямаш проблем със слуха, това пречи на работата на останалите. Та, накрая им казах просто да спрат да крещят, когато се сетят нещо и при нужда да идват при мен.
Отплеснах се. Въпреки всичко, Фонак имат специално устройство, аксесоар тип отдалечени микрофони на 360* , което може да реши проблемът с разстоянията. Свързва се с апаратите отново с блутут връзка. Поставяте го да речем в другия край на офиса и то улавя гласовете от там и ги насочва към вашите апарати.

Eто го :
https://www.phonak.com/us/en/hearing-aids/accessories/roger-table-mic.html

Здравейте,

много полезна информация, точно в 10ката Simple Smile

тук идва и разликата при среден/висок/премиум класовете, понеже точно това "изчистване на говора" в такива условия уж го има в по-скъпите модели.

Точно заради bluetooth и презареждаеми се колебая дали Widex или Phonak (имат и двете), но явно ще тествам и двете марки еднакви класове, за да направя по - добре преценка. От това което чета като информация май Widex са наистина с най-добър (реален) звук и с батерии издържащи 3-4 седмици.

Също така, попитах и в АНКА, нямат ли апарат с bluetooth, за да мога да гледам телевизия и директно да чувам от апарата, а оттам реакцията беше "ама защо ви е, вие просто ще чувате звука от телевизора без никакви проблеми".

Поздрави,
Явор

# 1 383
Радвам се, че ти е от помощ Simple Smile
Пробвай и Фонак, да, за мен звукът е съвсем реален и естествен. В офисите ще ти обяснят всички възможности, като им кажеш върху какво искаш да се съсредоточиш. Имай предвид, че има и нови модели, разработени точно с цел  по - добър фокус върху разбираемостта, като Paradice, примерно, без да са на много по-високи цени.
Моят модел въпреки, че се води основен клас, може да се свързва и с телевизор. Ако не греша, може с две устройства едновременно. Просто аз не се нуждая, защото настройката ми е добра и чувам телевизора. По-високите класове, мисля, че имат възможност за блутут връзка и с повече устройства. Но да не те заблудя, отиди и попитай в някой от офисите им.
От кой град си?

ПП: Моите батерии издържаха в началото 2-3 седмици, но вече, не - до 10 -12 дни (рядко).  Но пък и аз редовно слушам музика, гледам видео и въобще си ползвам пълноценно bluetooth.
Има възможност и за презареждаеми апарати, но лично аз се чувствам по-спокойна с резервни батерии в чантата.

# 1 384
  • Варна / UK
Дъщеря ми е със средна към тежка слухова загуба и на двете уши. От 2 до 5-годишна възраст беше с Отикон. След това мина на Фонак - сега е почти на 14 години. С Фонак мисля, че чува много добре - но аз съм страничен наблюдател. Батериите на апаратите издържат по 7-8 дни макс.
По-миналата година им искаха да си носят слушалки с микрофон в училище и тя много се оплакваше от микрофонията, която се получава като сложи слушалките. Нейните апарати са с отливки, не са RITE (receiver in the ear)/RIC. Апаратите ѝ нямат Bluetooth.
Тогава намерих тези слушалки:
На снимките не си личи много, но са много подобни на слушалки за мобилен телефон, жакът се включва към копмютър/телефон, а кукичките се слагат зад слуховите апарати. Във фирмата за настройка на апаратите трябва да се включи функцията "T", Telecoil (всички апарати я имат) и да се избере - звукът от устройството да се чува на 100% (а околния шум се заглушава) или 50% (чува се и околния шум). Обаче нямат микрофон. Стават за слушане, но трябва да се използва вградения микрофон на устройството.
Ето нейните:
Скрит текст:
P.S. Сега се сетих, че ѝ бях купила и с микрофон, но не ѝ хареса звука:

# 1 385
  • София
Здравей, Явор. Стария ми апарат е спрян от производство и вече го няма на сайта. В момента съм с MENU Super Power  /по-точно ME5-SP с 5канала, около 1300лв. е по спомен като го купувах, края на 2020г./. Старият ми беше вече много стар и това е и една от причините да го сменя, другата е, че старите модели нямаха опции да са с много канали, и този 5 ми хареса и имаше страшна разлика в чуването в сравнение с 1 канал. Реших да не се изсилвам с 10-канален, защото може би нямаше да се справя и да се побъркам от звуци. Общо взето каналите са ...как да го обясня, взима звуци от повече места. В интерес на истината чувам повече звуци и ме боля глава първата седмица с него. Няма блутут обаче. Минус е, че Анка не дава да тестваш апаратите, но аз съм от дете така и реално при мен няма нужда от тест и си ги знам. Факт е, че в офиса се чува различно, по изолирано и не чуваш всичко, навън е по-реалното чуване. Лошото е, че са скъпи тия неща, но ...
Колкото до годината, лично не съм се интересувала коя година е произведен апарата, честно казано, ще излизат нови и нови модели, но тук едва и ще идва най-новото. А и да дойде не всеки може да си го позволи. Кой може да си сменя на 2-3 години апарата, тоест по -често. Мисля, че много малко хора. А ако решим да минем през социалните, вече през НЗОК...480лв. са никва сума, за да ти подпомогне бюджета. 

Аз също съм с индивидуална отливка, мека, това също има значение, но изпуснах да го спомена в предния пост. За батериите имам предвид, че моя е без екстри и е нормално да кара повечко време батерията, но с блутут надали ще кара по толкова време.

NadyaT Благодаря, за споделянето, това е интересно. Ще го поръчам, видях, че ги има в немския амазон.

# 1 386
  • Другата България
Момичета, един въпрос имам към оперираните.
Предстои ми операция след 10 дни, професора ми спомена, че някакъв период от време не трябва да се мокри ухото.
Как и с какво го предпазвахте?

# 1 387

Мнение за това устройство, имам син на 9 и искам да му го купя. Мислите ли , че ще му помогне в училище. Не разбира много госпожата и му е трудно.

# 1 388
  • Варна
Предстои ми операция след 10 дни, професора ми спомена, че някакъв период от време не трябва да се мокри ухото.

Ами аз специално просто не си мих главата 20 дни. Но бях в болничен и беше зимно време, та го преживях.
Бяха ме посъветвали, ако е наложително, да отида на фризьор.

# 1 389
  • Варна / UK
kiki77k, моята дъщеря ходи на училище в Англия и от втори клас ползва Roger Pen  в училище - подобен на показания Roger Touchscreen Mic. Към него вървят и едни устройства, които се слагат към слуховите апарати. Има много голяма разлика, когато говори учителят и устройството е включено - детето директно чува всичко. И да, според мен, ползата е много голяма.
Тук обаче тези устройства се отпускат от общината на училището. На всеки два - три месеца минава служител от общината, който проверява ползва ли се устройството от учителите ( при нужда се обучават да го ползват), добра ли е акустиката в стаите (дава указания какво да се промени и къде да сяда детето, за да чува най-добре), води разговор с детето как се справя в училище, има ли затруднения с разбирането и т.н.
В България родителят закупува всичко (а то не е никак евтино) - после моли учителите да ползват микрофона, детето трябва само да се грижи тази скъпа техника да не се  загуби/счупи... Не знам колко голяма ще е ползата. Но поне можете да го ползвате и вкъщи, и на почивка, а при нас микрофонът седи в училище.

# 1 390
Благодаря, ще пробвам, да знам че всичко съм направила.

# 1 391
Здравейтее! Обещах да пиша след прегледа при д-р Руев. Ами...както си и мислех...предписа ми апаратче. Отидох при слухопроъезист и той ми сложи тренировъчен marvel 30,чувството е страхотно. Проблемът ми обаче е,че усилва околните звуци,но човешкият говор не е толкова разбираем,също и като гледам телевизия не разбирам какво се говори...Може би аз се глезя ли,не знам,но очаквах,че при слагане на апаратче ще разбирам какво ми говорят. На 15 септември отивам за да пробвам marvel 50 да видим дали ще има разлика. Тези,които имат апаратчета-при вас също ли е така с човешкия говор и гледането на телевизия?

# 1 392
  • Sofia
Aleks Nikolova 712173, слуховият апарат изисква много настройки - ти следиш кое чуваш прекалено силно, кое - прекалено тихо, водиш си записки и ходиш не един и два пъти при слухопротезиста да го настройва. Колкото по-висок е класът на апарата, толкова по-фина може да бъде настройката.

# 1 393
  • Карлово
Имам 3 операции. Няколко месеца дори бях с перфорация на тъпанчето и  си миех косата, но в ухото слагах памучен тампон, на който от старната на ушния канал слагах дебел слой вазелин. и се  пазех все пак да не попада струя вода.

# 1 394
  • Другата България
А с водоустойчива лепенка дали ще стане?
Твоите операции за отосклероза ли са?

Общи условия

Активация на акаунт