Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 787
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 395
  • Карлово
А с водоустойчива лепенка дали ще стане?
Твоите операции за отосклероза ли са?
Тези моите бяха преди мнооого време. Първата беше отосклероза. Като ме изписаха, нещо ми се възпали ухото и се получи перфорация на тъпанчето. Върнах се в отделението на ИСУЛ и лекуваха инфекцията. След известно време ходих на пластика на мембраната. Несполучлива. После пак ходих за нова пластика и втория път се получи.
Та, за толкова време трябваше да има вариант за измиване на косата. Лекарите ми казаха с тампон, който споменах в прдния пост.

# 1 396
Може ли да ми кажете ако сте запознати , след като имате ТЕЛК решение , работодателят Ви каква точно молба Ви дава да подписвате и защо , при постъпване на работа ?
Нещо в случай, че ако нещо стане да може да те уволни ли , какво точно е ? Някой да обясни,  благодаря !

# 1 397
  • София
Аз съм с ТЕЛК/пожизнен - 50%/, не съм подписвала нищо и никаква молба. Като почнах работа нямах телк, но по-късно го извадих и не съм го крила, защото за ТЕЛК се иска производствена характеристика именно от работодателя. Работодателя не ми е правил проблем никога, нито пък съм подписвала нещо допълнително /на държавна работа съм/. И не съм единствената с ТЕЛК на работа. Но ако искаш вече не може да се крие, че имаш ТЕЛК решение, както беше преди. Тоест след като излезе решението на ТЕЛК комисията отиват копия в НОИ и при работодателя. А и производствена характеристика трябва да ти попълни работодателя, така, че тотално не можеш да криеш. И да кажеш, че си безработна, в НОИ ще лъсне всичко. Важно е да пише, че можеш да работиш в него. Мен ме ограничават единствено да не съм на каса например, тоест директно с хора, но честно казано в работата си контактувам, всъщност с бая народ. Та и не знам дали някой го спазва това, аз не го спазвам например Wink .
Могат да те уволнят, но се иска разрешение от Инспекцията по труда и е по-сложно. Има член, по който може да те уволнят доколото знам и без инспекцията, но не мисля, че ще рискуват евентуално дело, защото може да се окаже, че неправилно са те уволнили. Като цяло имаш няква защита от уволнение.
Ето тук има полезно инфо: слагам го в скрит текс, че е дълъг линка.
Да уточня, че ако имате 50% - ТЕЛК и 10г. /и повече/ трудов стаж, можете да вземете инвалидна пенсия, мижава е, но е пак нещо.
Това е което аз знам Simple Smile Но ако нещо те притеснява, не го подписвай веднага, а се консултирай с адвокат, или човек който е запознат с тези неща. Няма как да те карат да подписваш нещо допълнително.

# 1 398
Работодателя ми знае ,че съм с ТЕЛК  , от никого не съм крила. Вече влизам в трети месец , от както работя при него. Декември живот и здраве ще правя 6 месеца и ще мина изпитателния срок.
Въпроса е ,че аз от днес съм в отпуск 10 дни и вчера преди да ми свърши работното време ми вметнаха за тази Молба ,че като се върна , искат от мен да подпиша . Не ми казаха подробно,  само ме увериха , че не е нищо страшно и да не се притеснявам,  а като се върна ще ми обяснят.
Като счетоводител и ТРЗ работя , но изобщо не ми е познато какви и що за бога са тези молби,  затова и попитах , тъй като не откривам такива неща в закона и трудовия кодекс.

Ще погледна линка , благодаря !

# 1 399
  • София
Странна ми работата да ти кажа, а и си в изпитателен срок, което не е за пренебрегване, но аз също смених длъжността в работата /явявах се на конкурс/ и също имах изпитателен срок и то 1г., но не съм подписвала нищо като молба или такова нещо, и наистина ми е странно. Май е добре да проучиш тая работа хубаво и най-добре да се консултираш с някого по навътре в тези неща. Не може да не ти обясняват какво е това. Нещо измислят или де да знам.

# 1 400
  • тук-там
Работодателя ми знае ,че съм с ТЕЛК  , от никого не съм крила. Вече влизам в трети месец , от както работя при него. Декември живот и здраве ще правя 6 месеца и ще мина изпитателния срок.
Въпроса е ,че аз от днес съм в отпуск 10 дни и вчера преди да ми свърши работното време ми вметнаха за тази Молба ,че като се върна , искат от мен да подпиша . Не ми казаха подробно,  само ме увериха , че не е нищо страшно и да не се притеснявам,  а като се върна ще ми обяснят.
Като счетоводител и ТРЗ работя , но изобщо не ми е познато какви и що за бога са тези молби,  затова и попитах , тъй като не откривам такива неща в закона и трудовия кодекс.

Ще погледна линка , благодаря !

Ще те накарат да подпише молба за напускане по взаимно съгласие, без дата - да имат за всеки случай. По време на изпитателния срок ТЕЛК не те пази, но след това много трудно могат да те уволнят. Въпреки, че с новата наредба трябва да имат задължително определен бпой служители с ТЕЛК. Ние дори търсим такива, защото не си покриваме квотата.

# 1 401
При кой отоневролог в София ще ми препоръчате да отида? С внезапна  загуба на слух /70%/ на едното ухо от 04.08. и шум, който вече е нетърпим? Четох за проф. Лолов, къде преглежда в частен кабинет ли? Благодаря ви.

# 1 402
  • Sofia
Не знам дали съм права, но може би клиниката по УНГ към ИСУЛ е по-добрият вариант при такава скорошна и внезапна загуба. Трябва да се реагира бързо, възможно е нещата да се подобрят с вливания или други процедури. Проф.Попова май е завеждаща, в кабиента до нея е доцент не помня името (жена).

# 1 403
  • София
Не знам дали съм права, но може би клиниката по УНГ към ИСУЛ е по-добрият вариант при такава скорошна и внезапна загуба. Трябва да се реагира бързо, възможно е нещата да се подобрят с вливания или други процедури. Проф.Попова май е завеждаща, в кабиента до нея е доцент не помня името (жена).

Доц. Спиридонова е в съседния кабинет, но не я препоръчвам. Аз съм при проф. Попова.

# 1 404

Вече съм лежала в болница в Бургас и са ми направени вливания, въпроса ми е оттук нататък какво лечение и дали има въобще, защото тук ми казаха, че нямат какво повече да направят.. Отделно в Турция ми правиха инжекции директно през тъпанчето, от тях имаше съвсем леко подобрение в слуха.. За слуха може би повече наистина няма какво да се направи, но поне с медикаменти не може ли да намалее този шум, който въобще не спира Disappointed

# 1 405
  • Другата България
Да дам отчет аз.
Писала съм в темата, но не много, надали ме помните. Но за сметка на това я изчетох цялата, повечето постове са за слухови апарати, но има и такива на оперирани момичета - отосклероза, и съм много благодарна на всички за споделеното, особено на Габи и Ивелина 80, а и на Зайчето.
Не знам дали ще е кратко, но набързо ще припомня - от години намален слух, генетична предразположеност за отосклероза, мама е на 80 години и вече с едното ухо тотално глуха, на другото е с апарат. Ходене по лекари тук в прованса, аудиограми, различни поставени диагнози, процедури, възпалена евстахиева тръба, витамини, и естествено, никакъв резултат. Проблемът беше не, че не чувам, а по-скоро че не разбирам това, което чувам. Първо посещение при Попова в ИСУЛ - категорично отхвърли операция след като постави диагноза отосклероза, защото било засегнато средното ухо вече според нея и нямало резерв. Тогава бях на 51. След 6 месеца да ида пак - така и не разбрах защо. Отидох - отново повтори същото, след висене цял ден и един постоянен човекопоток, докато тя беше на конферентна видеовръзка с още някакви светила. Тогава благодарение на вас се насочих за второ мнение при проф. Лолов. Отидох през май тази година, потвърди диагнозата, но ми каза, че 50 на 50 са нещата - може да има ефект от операция, може и да няма, не отхвърли оперативната намеса докрай. Остави на мен да преценя. И аз прецених, че ще рискувам. След два ковида и тромбоза на дълбока вена на ръката - синдром на Пейджет фон Шрьотер, която получих след първия, заради двете неща съдов инцидент е намалил слуха и на “чуващото ухо“. Тоест, тромбозата. А след нея и Омикрон съвсем влоши нещата. И тенденцията беше прогресивно оглушаване.
И така, във вторник операцията мина в болница “Здравето“. Упойката ми се отрази брутално, а не е първата ми операция с обща упойка. За болницата няма да изпадам в подробности, ако има въпроси, ще отговоря. Общото ми мнение не е съвсем положително. Но - операцията според професора е минала успешно, сега съм с тампон, края на следващата седмица ще ходя да го свалят. Имам лек световъртеж все още, четох и вас, а и в нета, че това ще премине - надявам се да премине, защото съм активен шофьор и това е проблем. Имам съвсем лека загуба на част от вкусови рецептори на лявата част на езика, тази на оперираното ухо - много интересно - ям сладко, а отляво ми горчи съвсем малко Joy . Четох, че и това ще премине. Световъртежът ми е най-важен. Иначе въпреки тампона чувам натрапчиво и много силно звуци, на които преди не обръщах внимание - направо кънтят, като например шума от минаващите автомобили навън или форсирането на двигателите им, пускането на казанчето в тоалетната, тракането на тенджерите в кухнята, а и собствения ми говор ми се забива в оперираното ухо много кънтящо. Но това е от тампона според мен. Четох и че е необходимо време мозъкът да привикне с новите звуци и шумове, ама то тоя моя ковидно мъглив мозък докато се ориентира кое какво е и ще дойде време за пенсия....Joy. Надявам се все пак по-рано да се случат нещата в положителен план.
Та така, отново благодаря на момичетата за споделеното, за насоките, четох и че при други е имало такива /де/ ефекти, просто трябва време.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 16:52 от Merri_An

# 1 406
  • Sofia
Merri_An, ако ми бяха дали 10% надежда, че ставам за операция (и проф.Лолов), бих се хванала за тях. Стискам ти много силно палци всичко да е успешно при теб и възстановяването да е бързо и пълно!

# 1 407
  • Другата България
Да, на мен ми даде 50% и аз направо ги прегърнах.
Благодаря ти. Hug

# 1 408
Аз понеже получих само два отговора, пак да попитам..  Исках да имам още мнения.. За невросензорна загуба на слух и шум в ухото, при кого ще ме насочите в София? доц Ангов, проф.Лолов или проф.Попова?

# 1 409
  • Варна
Merri_An,

Стискам палци да има положителен резултат! Спокойно, световъртежа и вкуса ще се върнат. Само търпение, защото е бавен процес, но се оправя!

Общи условия

Активация на акаунт