Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 658
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 770
  • Добрич
Здравей, аз съм със засегнат слухов нерв от дете и не чувам 80 % тоест може да се каже въобще. Ако чуваш едва ли е засегнат нерва. Др Дончев ВМА .
Ако имате проблем с разбирането на речта невролог, преглед на глава, скенер.

Дори при увредени слухови нерви може да се чуват звуците и да се и възприема речта. Зависи до колко децибела е увреждането. При 80 dВ двустранно със сигурност слуховото възприятие ще е много затруднено.

Слуховите нерви може да са увредени и при много по-добри стойности и тогава речта може да се чува и разбира и без слухов апарат. При по-сериозни нарушения на слуховите нерви речта се чува, но звучи нечленоразделно, т.е. не се разбира. И при най-тежките случаи на невросензорно увреждане на слуха може и въобще да не се чува.

Shaylo, в случай на добри стойности на аудиограмата проблемът може би е по-специфичен. Възможно е нещо със слуховата зона в мозъчната кора да не е наред.

# 1 771
Вела, лявото ми ухо е така от малко дете от антибиотик , не чувам с него почти нищо, при Shaylo вероятно проблема идва от другаде както си написала след като аудиограмата и е перфектна но увеличава всичко.
Наскоро установих и перфорация на тъпанчето в другото ухо доста голяма и още се боря със себе си да се оперирам ли . Та в последните месеци ми правиха 3 аудиограми, качвам едната на нея се вижда колко чувам с лявото. Чувам най-силно когато уреда е опрян в коста иначе не.

# 1 772
  • София
ВМА ли е мястото след ИСУЛ, за аудиограма? Отдавна не съм правил, а искам да се изследвам.

# 1 773
Starrydream,
аудиограма може навсякъде където има апаратура и в Транспортна болница правят ако държиш да е в болнично заведение, болница Лозенец, Токуда, СофияМед. Също и в повечето медицински центрове има апаратури за изследване на слуха.

# 1 774
  • София
Starrydream,
аудиограма може навсякъде където има апаратура и в Транспортна болница правят ако държиш да е в болнично заведение, болница Лозенец, Токуда, СофияМед. Също и в повечето медицински центрове има апаратури за изследване на слуха.
то и срещу Мол София са ми правили... но не бях очарован, а колко е достоверно изследването е друг въпроса.
(но там научих за слушалки, които филтрират над дадени децибели, но слушаш цялата гама (уж) ако си на концерт примерно).

# 1 775
  • Русе
Здравейте дами. Досега не съм писала в темата,не съм я изчела и цялата. С двустранна загуба на слуха съм. От Русе. При едната докторка при , която се следях ми препоръча да си нося слуховия апарат, другата при която ходих тази година ми каза , че ще ускори процеса на загуба на слуха и ме носи при професор Попова,в ИСУЛ за консултация дали може да ми се постави слухов имплант. Може ли да споделите трябва ли някакви допълнителни изследвания да си направя ( имам само  аудиограми) и в болницата или в частния й кабинет да отида ?

# 1 776
  • Sofia
lorito5678751, ако не сте с пълна слухова загуба, тази втората да си хвърли дипломата. При проф.Попова носете аудиограмите си. На място може би също ще Ви направят. Кохлеарен имплант се слага при пълна или близка до пълната загуба на слух. Може пък лекарката да е имала предвид протеза (, ако има съмнения за отосклероза, а не отоневрит). Не съм сигурна дали в ИСУЛ правят такава операция. ВМА са специалистите в това.

# 1 777
Здравейте, можете ли да ми препотъчате добър УНГ в София, който да ме прегледа и да ми каже какъв е проблемът ми. Имам двустранна загуба на слух от години. Ходих на УНГ в Софиямед, но той дори не пожела да ми направи аудиометрия, а директно ме препрати в някакъв център да си купувам апарат, което за мен не е сериозно. Ще съм благодарна да ми препоръчате добър специалист, за да взема адекватни мерки.

# 1 778
  • Sofia
ИСУЛ или ВМА. Аз повече внимание съм получавала в ИСУЛ. Обстоен преглед преди време ми направи и проф.Лолов, но се плаща. Гледам, че сега цената е 120лв.

# 1 779
Преди 3 дни бях в ИСУЛ. Прегледа ме д-р Вълчева. Много любезна и много внимателна. Направиха ми аудиометрия -69db двустранна загуба на слух. Сега ще взема направление за ТЕЛК и ще видим дали ще ми признаят инвалидност. Но ИСУЛ е мястото, аз съм доволна.

# 1 780
Преди 3 дни бях в ИСУЛ. Прегледа ме д-р Вълчева. Много любезна и много внимателна. Направиха ми аудиометрия -69db двустранна загуба на слух. Сега ще взема направление за ТЕЛК и ще видим дали ще ми признаят инвалидност. Но ИСУЛ е мястото, аз съм доволна.

Този ТЕЛК за апаратчето ли го взимате или за друго?

На мен преди години след преглед ми предложиха да ме пратят на комисия, но аз отказах. Изобщо не знам това предимство ли е или е недостатък и какво ще ми донесе този ТЕЛК?

# 1 781
Не, не за апаратчето. Но ако искате, отивате при д-р Попова и тя ще ви задвижи процедурата за закупуване на апаратче с 500 лв отстъпка.

# 1 782

Успех. Споделете после какъв процент Ви дадоха. Преди години на мен ми дадоха 30%. Сега не знам дали са се променили нещата.

# 1 783
Зависи от степента на слухова загуба. Гледат децибелите. До 50дб нямате право на телк.
1. Нормален социално адекватен слух – слухова загуба до 20 децибела (dB) – 0 %.
2. Лека загуба на слуха (Изпитват трудности при чуването на тиха реч и разговори в шумна обстановка.) – 21 до 35 dB – 5 %.
3. Умерена загуба на слуха (Изпитват трудности в разбирането на разговорна реч, особено на фона на съпътстващ околен шум. За да бъде чута речта от телевизия или радио, е необходимо допълнително усилване на звука.) – 36 до 50 dB – 25 %.
4. Умерено тежка загуба на слуха (Значително е засегната яснотата на речта. Тя трябва да е силна, за да бъде чута. Налице са затруднения при разговори с повече от един събеседник.) – 51 до 65 dB – 50 %.
5. Тежка загуба на слуха (Невъзможност да се възприема реч с нормална сила. Изпитват се сериозни трудности при чуването на силни звукове – речеви или от околната среда. Възможно е да се чуват само силни викове или технически усилена реч.) – 66 до 80 dB – 65 %, с пожизнен срок.
6. Дълбока загуба на слуха (Невъзможност ясно да се възприема и разбира реч, дори и чрез техническо усилване.) – 81 до 95 dB – 75 %, с пожизнен срок.
7. Пълна загуба на слуха/глухота (Невъзможност да се чува.) – 96 dB или по-голяма – 91 %, с пожизнен срок.

# 1 784
Тази скала ми е нова, но не съм търсила информация. Едно време заради слухопротезиране намаляха процентите. Аз сега си чувам доста добре с два апарата, та чак се чудя как би било възможно да ми дадат евентуално Телк?
Трябва да увеличат помощите за закупуване на апаратчета.

Общи условия

Активация на акаунт