Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 693
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 785
Това е последното постановление от 2023г. Да, никъде вече не е отбелязано, че намалят заради възможноста да ползвате апаратчета.

# 1 786
  • Добрич
ТЕЛК работи според Наредбата за медицинската експертиза.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 06:32 от Вела

# 1 787
Миналият месец сина ми взе 65% ТЕЛК безсрочен за 68db двустранно , но много зависи човек към кой Телк ще бъде насочен.Някои режат максимално. Сега нали ги разпределят случайно.
Лятото имаше обществено обсъждане да се вдигнат парите за апарати двойно но не знам докъде се се е стигнало.

# 1 788
  • Sofia
Лятото имаше обществено обсъждане да се вдигнат парите за апарати двойно но не знам докъде се се е стигнало.

През август водих племенницата си в ИСУЛ при проф.Попова и тя ми каза същото.

# 1 789
Здравейте, аз искам да попитам след като се мине ТЕЛК и ти дадат инвалидност, тези които имат шофьорски книжки трябва ли да ходят в транспортната болница през определен период от време?!За смяна на книжка.
А имали вероятност да не ти позволят да шофираш?

# 1 790
Здравейте, аз искам да попитам след като се мине ТЕЛК и ти дадат инвалидност, тези които имат шофьорски книжки трябва ли да ходят в транспортната болница през определен период от време?!За смяна на книжка.
Шофирайте с книжката, която имате, докато изтече срока й.

# 1 791
  • София

Шофирай си както досега с книжката, но при  подновяването ще ти трябва медицинско, но от личния лекар, не е нужно от транспортна болница. Аз така си извадих книжката, тъй като карах курса миналата година и специално се обаждах в транспортна за това и казаха, че няма нужда и от личния лекар да си взема документа, като в документа се пише на основание на кой член ти разрешават това и срока за която ти разрешават да извадиш книжката /това от КАТ ми го казаха, тъй като ме върнаха въпреки, че пише, че съм годен водач, но искаха да пишат членовете/.  Членовете ги взех от НАРЕДБА № 3 ОТ 11 МАЙ 2011 Г.  за физическата годност. Не си спомням вече кой членове писахме, защото аз ги вадих тъй като личната лекарка не беше запозната. Писах възможно най-дългия срок за книжката 10г., но ако сменя фамилията...ще е тегаво. Освен това в транспортна минават хора с физически проблеми, глухотата не се води точно физически недъг. В КАТ вече знаят кой човек има ТЕЛК и не може да се скрие този факт. Но това беше процедурата при мен поне.

# 1 792
Здравейте момичета , имам един въпрос , на някой от вас случвало ли му се е да му заглъхват ушите и да променят слуха , всеедно слуха пада и като е с апарати да променят чуваемостта. Аз съм с 90дб ляво и 65 дб дясно. От скоро ми се случва през една седмица да се получава това заглъхване. Благодаря

# 1 793
  • Добрич
Здравейте момичета , имам един въпрос , на някой от вас случвало ли му се е да му заглъхват ушите и да променят слуха , всеедно слуха пада и като е с апарати да променят чуваемостта. Аз съм с 90дб ляво и 65 дб дясно. От скоро ми се случва през една седмица да се получава това заглъхване. Благодаря

Преди години ми се случваше редовно през лятото, когато стоя на слънце без шапка. Даже на физиотерапия ходих. Нарушението ми беше в евстахиевата тръба. Помня, че като се наведа надолу, с глава на нивото на коленете, заглъхването спираше и при изправянето ушите заглъхваха отново.

Сега ми се случва понякога да не наместя правилно накрайника на ресийвъра и тогава също имам заглъхване.

# 1 794

Преди години ми се случваше редовно през лятото, когато стоя на слънце без шапка. Даже на физиотерапия ходих. Нарушението ми беше в евстахиевата тръба. Помня, че като се наведа надолу, с глава на нивото на коленете, заглъхването спираше и при изправянето ушите заглъхваха отново.

Сега ми се случва понякога да не наместя правилно накрайника на ресийвъра и тогава също имам заглъхване.

И как го оправихте, има ли лечение , аз съм с невросензорна загуба на слуха , и вече мисля да прибягвам към Турция, понеже в България не знам дали останаха добри лекари които могат да помогнат. От средата на септември след почивка ми се случи , беше със световъртеж но отмина после се възстанови, после от време на време пак се получава, мислех че е от апаратите но не е. В момента съм с хрема и не знам тя дали играе някаква роля.

# 1 795
  • Добрич
И при мен увреждането е двустранно на слуховите нерви. Даже "децибелите ми" в момента са подобни на Вашите.

Не стоя на слънце през лятото.

Друго, което се сетих сега: има значение въздухът да не е сух, защото изсушава лигавицата на носа и от там се  получава заглъхване. Зимата се ползват различни уреди (влагоадсорбатор, климатик и др.), които могат да изсушат въздуха.

Т.е. търся причините и гледам да ги отстраня.

Хремата също може да влияе. Ушите, гърлото и носа са свързани с евстахиевата тръба.

Скрит текст:

И как го оправихте, има ли лечение , аз съм с невросензорна загуба на слуха , и вече мисля да прибягвам към Турция, понеже в България не знам дали останаха добри лекари които могат да помогнат. От средата на септември след почивка ми се случи , беше със световъртеж но отмина после се възстанови, после от време на време пак се получава, мислех че е от апаратите но не е. В момента съм с хрема и не знам тя дали играе някаква роля.

# 1 796
  • Русе
Здравейте. Исках да драсна няколко реда , за да споделя разочарованието си. Днес минах при проф. Попова ,по препоръка на ушната,при която се следя дали въобще мога да се подложа на операция за импланти . Почти три часа чакат ,бях с направление,носих си предишните аудиограми,дори не ги погледна, накараме да си направя нова с ,, уточнение,, после ще Ви кажа за имплантите. След още час чакане ,,имплантите били само за хора с пълна слухозагуба ,,   Иначе по телефона като си запазвах час , веднага готова да ме приеме три дни за скенер да лежа , че тогава чак можело операция. Чувствам се излъгана . Не съм за 30-тв лв за ауидиограмата,а за чакането и излишното ходене. Не съм от София, трябваше да си пусна отпуска,да бия 4 часа път,за да ми каже, че имплантите не са за мен..... А по телефона,готова да лежа ,за скенер и дай ..... Да точим касата.

# 1 797
  • Sofia
lorito5678751, с направление досега не съм плащала за аудиограма в ИСУЛ Thinking Това е нещо ново. Там си е чакане - първо на кабиента, после за аудиограма, после пак пред кабинета, деца и лежащи в отделението минават с предимство ... половин ден отива Persevere
А иначе да - кохлеарен имплант се слага само при пълна слухова загуба (или много дълбока). Не знам дали не бъркате този имплант с операцията при отосклероза, при която се слага протеза и специалистите са във ВМИ и проф.Лолов. Кохлеарният имплант е нещо много сериозно Disappointed Relieved

# 1 798
  • Русе
Изобщо за имплантите разбрах от темата тук. Аз съм от Русе. Питайки докторката при, която се следя каза не знам дали може, и ме изпрати при професорката. Благодаря ви .

# 1 799
Аудиограмата не се поема от здравната каса.

Общи условия

Активация на акаунт