Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 окт. 2004, 04:11 ч.

ЦДГ “Светулка” във Варна е съставен акт

 • 4 454
 • 7
 •   1
Отговори
На целодневна детска градина “Светулка” във Варна е съставен акт от ХЕИ, заради минимални температури в помещенията, става ясно от редовния седмичен информационен бюлетин на института. Инспекторите на ХЕИ са установили, че температурите в занимално помещение са по-ниски от нормите. Термометрите на проверяващите са отчели 10-12 градуса по Целзии, докато нормата за нормално протичане на занятия е 21. За отстраняване на всички констатирани санитарно-хигиенни неблагополучия пък са дадени конкретни предписания. Негодните храни са били унищожени, а на виновните лица са наложени парични санкции.

# 1
 • Мнения: 5 500
Къде точно се намира Светулка Confused:

# 2
 • Мнения: 133
Мисля че е някъде на ул." Парижка комуна".

# 3
 • Мнения: 133
Къде се публикува информационния бюлетин на ХЕИ Варна?

# 4
 • Мнения: 8 769
Госте, антиреклама ли си решил да правиш или да даваш конкретна е полезна информация?

# 5
 • Варна
 • Мнения: 1 076
чак пък 14-15 градуса не са били температурите
Детето ми е в тази градина, не казвам че е градината мечта, но пък и чак толкова...
миналата седмица наистина е имало ежедневни проверки от ХЕИ(но не само в нашата градина) и акта е съставен  защото в една от стаите е липсвал термометър. Аз лично проверявам температурата в стаята когато оставям детето и тя е 19-20 градуса и то при отворен прозорец.
От ХЕИ правят проблем и за нещо друго според тях в тоалетните не миришело достатъчно на хлор(достатъчно разбирай да люти на очите при влизане), и не признават почистване с друг препарат освен с хлорна вар.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 076
Градината се намира до КАТ Варна на ул. Парижка комуна

# 7
Правят във Варненско първите частни ясли  
 
Социалното министерство ще отпусне на желаещите жени до 2000 лв. за стартиране на забавачниците, обяви министър Христина Христова  
 
Първите фамилни центрове за отглеждане на деца от 1 до 3 години ще заработят във Варненска област в началото на следващата година. Това е нова социална услуга, която пилотно ще стартира до края на годината от морската столица. Това обяви вчера социалният министър Христина Христова. Тя присъства във варненския Икономически университет на срещата-дискусия “Политиката на пазара на труда и младите хора” със студенти и хора от бизнеса в града.
Засега предвижданията са те да са 2 или 3 в областта, каза министър Христова. Тенденцията е през следващата година техният брой да нарастне до 10 в страната, за да се видят плюсовете и минусите. Проектът за създаване на частни детски ясли ще стартира с финансовата подкрепа на МТСП и на пилотните общини от областта, уточни Христина Христова.
Идеята за създаването на центровете възникнала след разговора между социалния министър и областния управител Яни Янев.
Фамилните центрове са вид частни ясли. Жени ще гледат до 5 деца в къщите си. Те могат да се грижат за децата заедно със своите, обясни Христина Христова. Формата на отглеждане на децата в семейна среда, а не в институционализирано заведение, както е сега у нас, е отдавна утвърдена в цяла Европа, каза социалният министър. Тя даде за пример Белгия и Франция, по чийто модел ще стартират пилотните частни забавачници. Предвиждаме децата да са до 3-4-годишна възраст, добави министърът.І До тази идея се стигна, защото в малките населени места няма детски ясли и младите жени, които искат да работят, срещат проблеми с отглеждането на децата си, поясни Христова. Това са основно жени, включени в програмата на социалното министерство “От социални помощи към заетост”, и семейства, в които и двамата родители са безработни.
Тъй като проектът е пилотен за страната, министерството ще подпомогне финансово майката, която реши да организира стартирането на такава частна “детска градина” в дома си. Това ще стане чрез отпускането на 1000 или 2000 лева за закупуване на обзавеждане - легла, домакински уреди и предмети, играчки за децата. “Майката” ще е длъжна да им осигури сутрешна и следобедна закуска, обяд и да ги отглежда като собственото си дете.
Държавата и Агенцията за закрила на детето ще осигурят на жените едногодишна заплата и обучение, както и контрол над дейността им. Предстои и обмислянето на договорните отношения с родителите, които ще оставят децата си за през деня. За услугите те ще плащат такса, която ще е по-ниска от държавната за детските заведения и съобразена с доходите.
Областният управител на Варна Яни Янев ще определи пилотните общини от областта, в които ще заработят фамилните центрове. Той се ангажира и да преговаря с кметовете на избраните общини, за да бъде определена общинска субсидия за покриване на част от разходите за частната ясла. Целта е родителите да заплащат социално приемлива такса.
Това е така, защото центровете се правят най-вече за майките, ангажирани по програмата “От социални помощи - към заетост”, обясни Янев. Оказва се, че много от тях не могат да се включат в нея, защото няма кой да гледа децата им, а безработен, който е отказал предложена работа по програмата, губи право на социална помощ за 1 г. За този проблем първо се заговорило в Дългопол и Ветрино. Това не означава, че точно там ще бъдат изградени тези центрове, каза областният управител.
Те ще бъдат структурирани там, където постигнем договореност с общините и където кметовете изявят желание да са съучастници, допълни Яни Янев.І

Общи условия

Активация на акаунт