Здравословен 'Smash cake' или торта за мачкане?

• 4 719
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам бебе, което след половин година ще има рожден ден и безкрайно ми допада идеята за негова персонална торта, която да може да пипне и да си оближе пръстите. Но искам да е подходяща за едва захранено бебе и да е здравословна. Всичко в интернет съдържа захар, бакпулвер, шоколоад, какао и други неща. Мислех за блатове направени от овесени ядки и банани и вчера опитах да си направя един такъв мъфин, знаейки, че нещо липсва и ще трябва да добавя...не се получи като материал за блат! Относно крема - представям си го направен от изцедено кисело мляко (както се прави салата снежанка) или от извара, която не е на бучки, подсладена отново с намачкан банан. Украсата на тортата...Понеже имам момче, единственият природен син оцветител, който ми хрумва са боровинки! Ако имате идеи, моля да споделите. Ако трябва темата да се мести - нямам претенции!  Simple Smile

# 1
В тестото за блата можеш да сложиш всякакъв плод всъщност, а вместо овесени ядки, може да пробваш различни брашна (от просо, елда и т.н. зависи какво си въвела до момента). Сложи и някаква мазнина (масло, кокосово масло, зехтин). Ако вече е опитвал яйца, може и яйца да сложиш.
Сушените плодове (ако си сигурна, че са без захар и подобрители) също са добър вариант, ако не искаш да са цели, ги смилаш. Тях можеш да сложиш както в блата, така и в крема.
За крем може да ползваш и крема сирене, сметана, маскарпоне, пак зависи от това, какво си въвела до момента.

# 2
  • София
За блата можеш да ползваш някакви бисквити натрошени за бебе, пасирана ябълка, някакво кремче без захар не гледай украсата важно той да се забавлява  Simple Smile

# 3
С рецепти няма да се включвам, само с акъл  Mr. Green

Не се притеснявай, дори да не е напълно от "здравословни" продукти тортата - рожденникът няма да хапне много от нея така или иначе. Моята мома хем е доста лакома и ящна, но въпреки това преобладаваше мазането, а не хапването на торта  Laughing  Laughing  Laughing

И се подсигурете с фотоапарат - кадрите определено си струват  Mr. Green

П.П. Иначе във форума има по-стари теми за торта за първи рожден ден, където има и рецепти, съобразени с бебоците.

# 4
Защо не опитате някоя сурова торта? Ето тук има много хубава статия как се прави:

Как да си направим сурова торта?

Като за бебче бих сменил какаото / кафето с брашно от рожков, а по-грубите ядки с тахан, и бих избягвал плодовете с дребни семчици като киви и малини, но с малко практика сами ще си намерите продуктите за торта по ваш вкус. Имате половин година да се подготвите Simple Smile

# 5
Вярно е, че има доста  време, но ми се искаше да събера мнения или някой да сподели опит. Благодаря ви!   Остава да пробвам написаното   chef

Общи условия

Активация на акаунт