Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 89 189
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, орхидеята ми , която е в покой, пуска нови цветоноси. Дали да я сложа на перваза на прозореца на по-светло вече? ---> http://prikachi.com/images.php?images/3/8075003T.jpg
Тази е друга, взех прецъфтяла от един разсадник, дали не е цветонос? ---> http://prikachi.com/images.php?images/5/8075005K.jpg
Иначе тези са ми цъфтящите в момента---> http://prikachi.com/images.php?images/6/8075006A.jpg и най-новата-лилава ---> http://prikachi.com/images.php?images/4/8075004s.jpg

Това не са цветоноси,това са разклонения от стар цветонос,събудени спящи пъпки.Според мен не я мести.Щом е пуснала разклонения значи там където е в момента и е добре.
Благодаря за отговара, само да питам дали да я торя или още не?

# 661
  • София
Здравейте момичета!
До този момент се справям добре с 3 фалчета и една милтония, но преди малко дъщеря ми донесе един дендорбиум, закупен от Кауфланд, който е жестоко преполят. Извадих го от саксията и го поставих на салфетки да попият водата. Други препоръки бихте ли ми дали? Как да процедирам оттук нататък?

# 662
Благодаря на всички за съветите за моите орхидеи.
_re_ge,
корените вътре са добре. Смятам, че по-скоро са пресушени, защото ги поливам чак когато видя, че са станали сребристи, а и очевидно западният прозорец не е добра идея.
Само първата не знам дали съм успяла да е пресуша за 2 месеца, защото като ми я подариха определено беше преполята.
Ще се върна в началото на темата да прочета за субстратите, ще пресадя най-голямата.

# 663
  • Велико Търново
Здравейте,

Първо да ви покажа единствената в момента цъфнала красавица. Това е тази, за която казах, че повече един цвят не може да задържи. Смених и стаята и сега от 2-3 дни са цели два цвята Simple Smile Има ще 3 пъпки и втори мъничък цветонос с една пъпка.

И да се посъветвам нещо. Февруари ми подариха орхидея с два цветоноса и мноого цвят по тях, но със загниваща точка на растеж. Изпопадаха цветовете, което е нормално, но пожълтя само единия цветонос. Какво да правя сега, само да го отрежа ли?

# 664
корените вътре са добре. Смятам, че по-скоро са пресушени, защото ги поливам чак когато видя, че са станали сребристи, а и очевидно западният прозорец не е добра идея.

Зависи и каква е формата на поливане.
Аз поливам на 30-45 дена  нямам пресушени орхидеи. искам да кажа че схемата когато се сетя неможе да бъде грешна, дори е по правилна от поливането по график. ако обаче поливате проточно, което в никой случай не оводнява корите напълно и ако поливат епрез месец вече няма как да не с еслучи пресушаване.

Аз имам две фалчета от кауфланд на които намерих топка сфагнум около дъното. а тръгнах да ровя именно защото имаха такива меки листа.

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 14:38 от _re_ge

# 665
И да се посъветвам нещо. Февруари ми подариха орхидея с два цветоноса и мноого цвят по тях, но със загниваща точка на растеж. Изпопадаха цветовете, което е нормално, но пожълтя само единия цветонос. Какво да правя сега, само да го отрежа ли?

не не в никой случай!
това е възможност за пускане на кейки на цветонос . въобще по страдащи орхидеи по добре да не се реже нищо.

да пиша и още нещо
ВНИМАНИЕ с  поливането ако не искате да загният корените. Аз поливам през поливане, което значи на два месеца. Нека стои и на по сенчесто. сложете я някъде и забравете за нея. До месец два ще ви зарадва с кейки.

# 666
fire lady аз по принцип рядко торя.Така,че незнам какво да те посъветвам...

# 667
_re_ge,
мерси, ще ги прегледам задължително.
Поливам с престояла вода (понякога слагам течен тор, но сега не помня каква марка е), която изливам отгоре в саксията и оставям около 30 мин да престоят в нея.

# 668
  • Велико Търново
Благодаря, _re_ge, няма да пипам  Hug Тя е на прозорец, но не я пече, терасата има голяма козирка, а саксията е в най-закътания ъгъл.

# 669
_re_ge,
мерси, ще ги прегледам задължително.
Поливам с престояла вода (понякога слагам течен тор, но сега не помня каква марка е), която изливам отгоре в саксията и оставям около 30 мин да престоят в нея.

Това с потапяне 35 минути или с поливане с оттичане в чинийката и после изхвърляне на водата. Двете са различни като резултат.

# 670
Здравейте момичета!
До този момент се справям добре с 3 фалчета и една милтония, но преди малко дъщеря ми донесе един дендорбиум, закупен от Кауфланд, който е жестоко преполят. Извадих го от саксията и го поставих на салфетки да попият водата. Други препоръки бихте ли ми дали? Как да процедирам оттук нататък?

дендрите се гледат съвсем по-друг начин.
и корените им са различни, както и повечко влага искат от фалчетат. оставете на добре осветено топло място и до седмица ще просъхне. Те дори обичат сутрин или вечер да ги огрява слънце ( така цъфтят с голям кеф есента , иначе ако се гледат на сенчесто са по- капризни откъм цъфтеж ) ....  и се поливат доста по- често в моят график от фаловете. Сега като се замился не съм чувала за удавен дендър  newsm78 докато изгнили корени на фалчета- бол.

# 671
  • София
Това звучи успокоително, благодаря!
Здравейте момичета!

дендрите се гледат съвсем по-друг начин.
и корените им са различни, както и повечко влага искат от фалчетат. оставете на добре осветено топло място и до седмица ще просъхне. Те дори обичат сутрин или вечер да ги огрява слънце ( така цъфтят с голям кеф есента , иначе ако се гледат на сенчесто са по- капризни откъм цъфтеж ) ....  и се поливат доста по- често в моят график от фаловете. Сега като се замился не съм чувала за удавен дендър  newsm78 докато изгнили корени на фалчета- бол.

# 672
Благодаря за отговара, само да питам дали да я торя или още не?

На първа страница има материал за торенето - кристалони.
Прочетете и ако има нещо неясно-питайте!

# 673
По въпроса за дендрите-фалаенопсиси.
След като Танчето сподели че нейните се "пекат' на слънце цяла година и цъфтят нон-стоп реших да преразгледам мястото на моят дендр , който две години не беше цъфтял на моя територия. Затова като се позатопли април го изтъпаних на перваз на североизточен прозорец, където от 07 сутринта до към 11 часа понапича. след като прекара лятото там, есента ме зарадва с два цветоноса. От тогава го третирам така. И тази година същото- в момента се намира тук

а цяла зима цъфти така

гледах че има в магазинската мрежа такъв светлозелен с лилава устна. бих се опитала да опитомя и такъв, но май скоро ще ми свърши мястото на перваза.

ето такъв

Сега се сетих че имах един дребноцветен дендр  , като полумини- и листата бяха по малки и цветовете колкото 20 стотинки... еми уморих го .... беше в зарята на моето израстване като орхидеист ...

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 22:30 от _re_ge

# 674
  • София
Здравейте, момичета! Не съм се включвала скоро, но ви следя.
Аз преди 2 седмици изнесох всички цветя на терасата, а орхидеите преместих от цветарник до прозореца директно на перваза на прозореца и те полудяха. 3 от тях изкарват ново листо, две изкарват по няколко корени, а една ме зарадва и с цветонос:
Скрит текст:
Чудя се за още две дали това, което излиза е цветонос или коренче. Знам, че е рано, но нямам търпение и пускам снимки, за да чуя и вашето мнение:
Скрит текст:

Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт