Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 88 895
  • 775
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
цветоноси са Simple Smile

# 676
  • Popovo, Bulgaria
Здравейте, поръчах си орхидея от нета. Пристигна доста пресушена и с наранено листа. Как да процедирам с нея. Прехвърлих я в нови кори, киснах я във вода, но е клюмнала доста
http://prikachi.com/images.php?images/243/8082243B.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/244/8082244B.jpg

# 677
Рошличка
Не е от перваза, от пролетта е,всички цветя пък и ние хората сме уморени и искаме топлина и светлина.

Всичко на снимките са цветоноси!

# 678
  • Пловдив
Здравейте, преди седмица си купих Phalaenopsis от Лидл. До сега не съм гледала орхидея. Беше в пластмасова прозрачна саксийка и керамична кашпа. Не съм я пресаждала, поливах я чрез накисване но ми прави впечатление, че в саксията не се задържа много вода. В нея няма почва, а почти само керените й и отгоре нещо като мъх е поставен. От вчера виждам, че най-горните, нецъфнали пъпки леко изсъхват. Моля за съвет. Да я пресадя ли, нищо че в момента цъфти? И в какво да я засадя?

Благодаря ви!

Последна редакция: ср, 29 апр 2015, 19:23 от Linkata

# 679
Здравейте, преди седмица си купих Phalaenopsis от Лидл. До сега не съм гледала орхидея. Беше в пластмасова прозрачна саксийка и керамична кашпа. Не съм я пресаждала, поливах я чрез накисване но ми прави впечатление, че в саксията не се задържа много вода. В нея няма почва, а почти само керените й и отгоре нещо като мъх е поставен. От вчера виждам, че най-горните, нецъфнали пъпки леко изсъхват. Моля за съвет. Да я пресадя ли, нищо че в момента цъфти? И в какво да я засадя?

Благодаря ви!
Колко пъти си я поливала откакто я купи. Ако нецъфналите пъпки са пожълтели, според мен си я преполяла. Имах подобен случай, само че аз я купих по интернетт и я бяха преполяли, явно за да изсъхне преди да я взема от офиса на куриера. Това, което направих, въпреки че беше цъфнала, е че я изкарах от кашпата изсипах субстрата върху вестник за няколко часа, докато изсъхне, и след това отново си я сложих в кашпата. Незнам доколко беше правилно, но след това нямах грижи с нея. Естествено завехналите пъпки си паднаха, неизбежно беше.

# 680
  • София
Aуу, супер. Много съм доволна значи.  Grinning Дано се развият нормално преди да напече жегата. Помня, че ти, Реге, беше казвала че много топлото време не се отразява добре на цветоносите с пъпки, а разтворените пъпки много бързо увяхват

# 681
Aуу, супер. Много съм доволна значи.  Grinning Дано се развият нормално преди да напече жегата. Помня, че ти, Реге, беше казвала че много топлото време не се отразява добре на цветоносите с пъпки, а разтворените пъпки много бързо увяхват

Много добре ме четеш,чак ми стана неудобно! Точно така се случва, дори цветоноси заложени юни просто в горещините спират да се развиват, но твоите имат още поне два месеца до юлските жеги.Като цъфна ги премести на по-хладно - северна стая или по- навътре.

# 682
Здравейте, поръчах си орхидея от нета. Пристигна доста пресушена и с наранено листа. Как да процедирам с нея. Прехвърлих я в нови кори, киснах я във вода, но е клюмнала доста
http://prikachi.com/images.php?images/243/8082243B.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/244/8082244B.jpg
Честито нова придобивка
Много по-добре че е пресушена отколкото удавена.
Ако разполагаш със сфагнум премести за няколко месеца в него, той осигурява равномерно и постоянно овлажняване на корените.

Последна редакция: чт, 30 апр 2015, 14:21 от _re_ge

# 683
Здравейте, преди седмица си купих Phalaenopsis от Лидл. До сега не съм гледала орхидея.

Здравейте
Според мен е желателно първо да попрочетете и понатрупате малко информация за фаловете- основни неща:как се гледат, поливат, в какво,условия...Много информация и в нета и при нас на първа стр.
Като си поставите основата тогава за детайли ще ви посъветваме веднага, но би било трудно за всеки нов член на темата да започваме от А/Б .

Окапването на пъпки не се случва от магазинско преполиване. То е от пътя, смяната на местото и изкуственото осветление в магазина.

# 684
  • София

Много добре ме четеш,чак ми стана неудобно! Точно така се случва, дори цветоноси заложени юни просто в горещините спират да се развиват, но твоите имат още поне два месеца до юлските жеги.Като цъфна ги премести на по-хладно - северна стая или по- навътре.

Уви! Не за всички има два месеца. Жегите у нас започнаха и две от орхидеите, които цъфнаха в края на януари или началото на февруари вече капят. Sad Предполагам, че и останалите до 2-3 седмици ще ги последват. Много зависи от апартамента.  Wink

# 685
Моите фалчета решиха да ме зарадват тази година. В края на март имаше признаци на прецъфтяване, ама не би Laughing . Три наистина прецъфтяха, а на останалите опадаха само няколко цвята и продължиха да цъфтят и да оформят нови пъпки. Имам и няколко нови цветоноса - за първи път ми се случва през пролетта Party . Сигурно е заради хубавото време; не вярвам да съм надобряла чак толкова в последните месеци Mr. Green .
В градината е пълно с пролетни цветя, вкъщи има дузина цъфнали красавици - ето колко малко му трябва на човек да е щастлив Laughing .

# 686
Моите фалчета решиха да ме зарадват тази година. В края на март имаше признаци на прецъфтяване, ама не би Laughing . Три наистина прецъфтяха, а на останалите опадаха само няколко цвята и продължиха да цъфтят и да оформят нови пъпки. Имам и няколко нови цветоноса - за първи път ми се случва през пролетта Party .

Първите две три години на моето орхидейовъдене също нямах пролетен цъфтеж. Последните години се случва все п-очесто. 2014-та пък нямах есенен цъфтеж, цветоносите се развивха толкова бавно че първите цъфнали цветове се случиха края на януари. Според мен тези неща се развиват в зависимост от климата в определената година.

при мен поне 5-6 орхидеи вече прецъфтяха ( за 2,5 месеца ) . Но според статистиката ми това са си фалчета които принципно имат скоростен цъфтеж. ( бързо прецъфтяват - Примерно Филаделфията ) . но имам и такива които са цъфнали края на януари и имат цветове и пъпки и така като гледам ще докарат до средата на юни.

# 687
  • София
Препоръчайте ми течна тор newsm78

# 688

Compo
Много добър продукт.

# 689
  • Варна
И на моите нови орхидеи изсъхнаха някои от пъпките, но някои успяха и да се разтворят. Освен това цветовете си стоят засега, така че и аз си обяснявам изсъхването на пъпките с приспособяването на цветето към новите условия. Това се случва не само с орхидеите от лидл, но и със закупените от кауфланд.
Реших да реанимирам една орхидея като махнах изсъхналите обвивки на корените и потопих във вода най-долната част на корените. Нямаше ме няколко дена и като се върнах видях,че е почнало да расте ново листо. Оставих я още 2 седмици във водата, листото расте. Чудя се да я сложа ли отново в субстрат или да изчакам да се появят наченки на нови корени?

Общи условия

Активация на акаунт