Македония 2015

• 60 114
  • 335
  •   1
Отговори
# 135
явно на Македония май се гледа като кулинарна дестинация-за съжаление не  е това  което търся  ...Вече съм нацелила нещата за разглеждане в Скопие и Охрид, но м/у двата града няма ли нищо за разглеждане?Все пак се минава през нац. парк -няма ли някоя пещера? или водопад? В близост /50-70км/ около Охрид да препоръчате нещо?

# 136
  • София по рождение
явно на Македония май се гледа като кулинарна дестинация-за съжаление не  е това  което търся  ...Вече съм нацелила нещата за разглеждане в Скопие и Охрид, но м/у двата града няма ли нищо за разглеждане?Все пак се минава през нац. парк -няма ли някоя пещера? или водопад? В близост /50-70км/ около Охрид да препоръчате нещо?
ще споделиш ли план програмата ти. и на мен охрид и скопие са ми в план дестинациите

# 137
  • София

Манастирът Свети Наум, който е на брега на езерото до албанската граница. По пътя към манастира се намира Залива на коските. Ето пак. Видяхме го само отгоре, защото беше свършило работното време. Организираните екскурзии включват и Струга, но ние така и не стигнахме до там.

Тръгнахме си през езерото Преспа и Битоля. От Битоля не бях впечатлена, но на езерото прекарахме 1-2 незабравими часа. Беше невероятно спокойствие и красота, но ние бяхме в началото на пролетта.

# 138
  • София
Тук би трябвало да има доста информация какво може да се посещава : http://macedonia-timeless.com

# 139
Благодаря да отговорите.Вече горе долу сглобихме нещата  Grinning
Планът е следният:
Първи ден:Бургас-Кюстендил -Крива паланка /спиране за обяд във Воденицата-по препоръка на форума/- Скопие.Ако пътьом има нещо за разглеждане - засега ни идна наум само за обсерваторията в Кокино, подскажете ни къде да се отбием  - защото това е чист път около 7 часа, а при условие че тръгнем към 3,30-4,00 ч със спиранията ще сме към 1-2ч в Скопие. Настаняване и разглеждане на града- калето , чаршията , централния площад.
Втори ден отпътуване към Охрид- спиране в каньона Матка-надяваме се че можем да посетим и пещерата Врело- ако някой сподели от опит  да нея или друга пещера ще бъда много благодарна. След това -отново очаквам вашата намеса - за нещо пътьом за разглеждане.Пристигане в Охрид - настаняване и разглеждане - планирано е посещение на Самуилова крепост, църквата "Света Богородица, св. Иван Канео" античен амфитеатър
Трети ден - Охрид- каквото не сме доразгледали, Св Наум и тук отново търсим нещо за запълване на деня.
Четвърти ден: Отпътуване към към Едеса, Пела и дано да хванем Вергина , Солун  нощувка някъде из региона
Пети ден Маара и Драма  и нощувка в България -Огняново или Девин - да има топла минерална вода малко отмора
Шести ден - зависи къде ще пренощуваме предната вечер - Дяволската пътека Борино или фотински водопад или ........- Бургас
Това е плана -естествено той търпи  промени  -както казах ще бъдем двамата със съпруга ми а ние сме гъвкави -правим промени в движение.Мами особено тези от вас с опит в Македония ще се радвам за намесата ви - постижим ли е плана? Нещо неправилно ?

# 140
Трети ден - изобщо няма да ви остане време. А си струва да се отиде и до Струга, където се оттича Дрим и до Калище. Да се повозите с лодка из езерото.
Във Воден (Едеса) идете да видите водопада.

# 141
  • София
Съгласна съм с Мая, направете място и за Струга, красиво е и там много

# 142
благодаря. Маце и  maya_alex - защо си мислите че няма да ни стигне времето за Охрид?все пак от втория ден не по малко от половината ще е за него и цял трети ден. Или има още какво освен описаното да се види?Само още веднъж да обясня - това не е толкова почивка, а по скоро познавателна екскурзия- но не и всичко да се види на всяка цена...

# 143
благодаря. Маце и  maya_alex - защо си мислите че няма да ни стигне времето за Охрид?все пак от втория ден не по малко от половината ще е за него и цял трети ден. Или има още какво освен описаното да се види?Само още веднъж да обясня - това не е толкова почивка, а по скоро познавателна екскурзия- но не и всичко да се види на всяка цена...
Пътят до Охрид не е много като разстояние, но е планински и не може да се кара бързо. Вероятно ще пристигнете след обяд. Настанявате се и ще успеете да разгледате чаршията. За повече може и да нямате време. На другия ден отивате до манастира Св.Наум. Пътем се отбивате до Билянините извори. До манастира е един час, ако не спирате тук и там за снимки (струва си). Там поне час два, ако не решите да се повозите на лодка до изворите (силно препоръчвам. Може да се спазарите с лодкарите). Може там да обядвате и се връщате към 14-15ч. Можете да отидете до крепостта а оттам към църквите. Освен че не са наблизо и ще се лутате заради загражденията на археологичните разкопки. А и е стръмно. Може и да успеете да хвърлите око на Охрид, но за Струга и Калище няма да ви остане време. Струга е наблизо, но ако сте с кола трябва да предвидите и време за паркиране.
На пристанището може да наемете лодка за разходка. Интересно е да видите града откъм езерото. Има платен паркинг близо до пристанището.
И накрая, там можете да плащате с левове. Само в супермаркета и пътните такси се плащат само с денари. Може и с карта.
Във Воден(Едеса) водопадът е в самия град. Интересно е.

# 144
maya_alex  bouquet засега нещата остават  по първоначалния план -с малко разместване на четвъртия ден - ще тръгнем  по късно от Охрид/ за да доразгледаме/ към Едеса. В Гърция сме били няколко пъти - но повече в Олимпийската ривиера - така че горе долу сме по запознати ...
Ами сега е време за резервации  Wink

# 145
maya_alex  bouquet засега нещата остават  по първоначалния план -с малко разместване на четвъртия ден - ще тръгнем  по късно от Охрид/ за да доразгледаме/ към Едеса. В Гърция сме били няколко пъти - но повече в Олимпийската ривиера - така че горе долу сме по запознати ...
Ами сега е време за резервации  Wink
Може би, ще е по-добре тогава да оставите Струга за 4-я ден. Почти по пътя ви е. След това продължавате към Гърция. Така няма да си разкъсвате времето.
И непременно опитайте бюрек.
Не знам какво интересно има в Драма. Аз бих ви предложила да отидете в този ден до Керамоти и да се повозите на ферибот до Тасос и обратно. Е, за морски хора може и да не е чак толкова вълнуващо.

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 10:42 от maya_alex

# 146
Мая smile3501
Тасос вече сме го видели-затова сега мислим за Драма и по точно за пещера Маара ,  луди фенове на пещерите сме  - там не сме били- но може и да пропуснем/ вече няколко пъти го правим защото уж е близо до България/ - зависи как ще сме с времето. А Струга имам идея на я вмъкнем във втория ден -пътьом към Охрид...- засега е висяща....Така... сега както писах сутринта е време за резервации за нощувки и вече ме запалихте с тези техни специалитети - дали ще може да вземем нещо/ естествено по трайно/ и за у дома...

# 147
Здравейте
вече всичко е готово като резервации, но питам отново - приблизително колко пари да предвидим - за описаните по горе забележителности , за хапване, дреболии като покупки . По принцип ММ е шофьор - тази седмица само из Македония/Скопие/  му са дестинациите ... та той казва че пазари само с карта , знае пътните такси и толкова...За заведенията -  плащал с евро или лева... но аз питам за забележителностите - таксите могат ли с карта да се заплатят?Много ми се иска да отидем и на техен фермерски пазар - не спря да ми хвали някаква лютеница -  та да препоръчате някакъв такъв а и нещо хубаво което сте купили  -иска ми се нещо такова да взема -общо взето балканските вкусове са близки винаги си купуваме по нещо където сме били...
ПП и последно - аз не съм от най големите фенове на месните ястия -та някое постно ястие да препоръчате?

Последна редакция: вт, 05 сеп 2017, 07:11 от tky

# 148
  • София
Вероятно говори за айвар ( ajвар) което не е точно лютеница, а е чушки и патладжан. Фермерски пазари не знам къде има, но си вземете сирене ако обичате, здравje радово е хубава марка, аз обичам и кулен много (подобно е на чоризо), каjмак за мазане е също много вкусно

Постни ястия не се сещам много, тавче гравче е нещо което е традиционно (боб), но храната е вкусна и няма да сбъркаш с поръчването и експериментиране. За плащането има чейнджове (менувачници) може да обмените в денари. Не знам кога ще пътувате но имайте предвид че 8ми е празник и нищо няма да работи, събота сд работи с намалено работно време, а неделя магазини не работят, освен големи супери и молове

# 149
Пътните такси може да плащате с карта или евро. Вход за забележителности с денари. Не е необходимо да обменяте много пари. Менувачници има навсякъде. Има и на границата. Курсът е един и същ.  Плащали сме и с лева за разходка с лодка, за бюрек. Пазарът в Охрид е до главния път, отдясно като се влиза в града, почти в центъра. Струва си да се види.
Ще ви трябва бележка от полицията за местата, където сте нощували иначе може да имате проблем на излизане от страната.

Общи условия

Активация на акаунт