Наказвате ли за петица?

• 31 894
  • 350
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Не би ми и хрумнало да наказвам за 5, макар че рядко се случва. Калоян като цяло ми е отличник, но когато не е концентриран и 4 е имал, но освен да говорим колко важно е да учи, друго не правя.

# 31

За Историята съм ползвала с големия и сега смятам да ползвам с малкия 12-те книжки на изд. "Златно пате". По география просто обикаляме, гледаме предавания, говорим и четем. Не от учебник. Това не бих причинила нито на себе си, нито на децата.

Извинявам се за спама.
Judy моля те сподели заглавията на тези 12 книжки на Златно пате.
Този учебник по ЧО си е живо мъчение и за двамата.С такова желание и интерес започна,а сега стигаме до рев.После се чудим защо децата ни са необразовани.Ами не е само мързел и нежелание.

Воала:
http://www.book.store.bg/search?srchstr=%C4%E5%F2%F1%EA%E0%20%E5 … EB%E3%E0%F0%E8%FF
Много са хубави. И текстът и нагледният материал.
Въобще мързелът тук е без значение. Той е резултат, а не причина. Човек не е мързелив по природа. Когато нещо го привлича, той е склонен да му задели време и внимание.

Всъщност става въпрос за оценки на тестовете. Не че и те са причина за наказания.
По-скоро повод да се размислим до къде сме я докарали с детето.
Без значение на какво по вид изпитване е поставена оценката.
За мен целта на обучението е децата да разберат важните неща и да се научат да правят изводи въз основа на известните им факти.
Това по съвременния метод на обучение в повечето ни училища, при повечето ни учители и с нашите учебници просто не може да се случи. И поставянето на оценка като самоцел и в резултат на изпълнение на административна дейност подпомага този процес.

# 32

За Историята съм ползвала с големия и сега смятам да ползвам с малкия 12-те книжки на изд. "Златно пате". По география просто обикаляме, гледаме предавания, говорим и четем. Не от учебник. Това не бих причинила нито на себе си, нито на децата.

Извинявам се за спама.
Judy моля те сподели заглавията на тези 12 книжки на Златно пате.
Този учебник по ЧО си е живо мъчение и за двамата.С такова желание и интерес започна,а сега стигаме до рев.После се чудим защо децата ни са необразовани.Ами не е само мързел и нежелание.
Не съм Judy, но ето така изглеждат - История на България. 12 книжки са в кутия. Има много илюстрации, за деца до 5-6 клас е страхотна.

# 33
Големият син я подкара от втори клас и по нея си готви историята до четвърти. Малкият ми сега е втори клас и лятото смятам да му ги дам и на него да ги чете. Не е нужно да се чака чак до пети- шести, на 9- 10 години са си съвсем смилаеми, ако детето вече е придобило навик да чете по- дълги текстове. А трябва да е придобило такъв, освен ако не е с обучителни проблеми или просто не е научено.

# 34
  • Варна
А че мрънка като види повече от 3 страници,мрънка.Но на него тези неща са му интересни и ако е написано на достъпен език ще ги чете.Въпроса е да му остане нещо в главата от историята,а не да го зубрим за оценка и след 2 седмици нищо да не помни.

# 35
  • София
С историята навремето решихме въпроса по целесъобразност - каквото успяли - разбрали, аз удрях по едно рамо, а останалото зубрене и излишното изпада. Сега няма да си развалят успеха заради една история!

# 36
А че мрънка като види повече от 3 страници,мрънка.Но на него тези неща са му интересни и ако е написано на достъпен език ще ги чете.Въпроса е да му остане нещо в главата от историята,а не да го зубрим за оценка и след 2 седмици нищо да не помни.

Преди продаваха 12-те книжки по отделно в книжарницата. Ние получихме комплекта навремето като подарък от баща ми.
Опитай да му дадеш една книжка, да видиш дали ще потръгне. Може да не му стане изобщо интересно, а може и много да му харесат. Но не са написани на висок стил, за да не може да ги разбере.
Би могла и от библиотеката да му вземеш първата, ако я имат във вашата.
Хубаво е да се четат поред, все пак е хронология.
И не е речено да прочете една книжка за една седмица, напр. Колкото прочете- толкова. А можете и заедно да готвите историята от там. Поне е добре обяснено и последователно, с подходящи карти, снимки и картинки. За мен е много добро четиво за деца това. Малкият /ІІ клас/ се интересува от археология и точно първата му е най- интересна.
Но това- след като десетина пъти го набих, разбира се!  Mr. Green

# 37
  • Варна

И не е речено да прочете една книжка за една седмица, напр. Колкото прочете- толкова. А можете и заедно да готвите историята от там. Поне е добре обяснено и последователно, с подходящи карти, снимки и картинки. За мен е много добро четиво за деца това. Малкият /ІІ клас/ се интересува от археология и точно първата му е най- интересна.
Но това- след като десетина пъти го набих, разбира се!  Mr. Green
Laughing

Благодаря Judy.
Точно така ще направя.Ще взема една книжка от библиотеката и ще я разгледаме заедно  Simple Smile

# 38
Когато бях ученичка сърцето ми се раздираше при получаване на 5-ца.
Никой не ми се караше, но ми беше много тъжно и убито.

В Университета се научих да им се радвам.

Майка ми не ме е наказвала, нищо не ми казваше, но така се изопваше лицето и, такова страдание се струеше от очите и,че се терзаех още повече.

Моето дете като получи петица, сега реакцията и е "Браво, бабииии, умното ми дете!"
Т.е.,зависи много точно кой получава петицата Laughing

Но който и да е- смахната работа е да се наказват деца за оценки.

# 39
Големият син я подкара от втори клас и по нея си готви историята до четвърти. Малкият ми сега е втори клас и лятото смятам да му ги дам и на него да ги чете. Не е нужно да се чака чак до пети- шести, на 9- 10 години са си съвсем смилаеми, ако детето вече е придобило навик да чете по- дълги текстове. А трябва да е придобило такъв, освен ако не е с обучителни проблеми или просто не е научено.
Имах в предвид, че до тази възраст е подходяща, а не да се чака да стане в 5-6 клас.
Сега ги продават в комплект. Идеята да се вземе от библиотеката е добра.

# 40
  Не, не наказвам за петица, както и за никаква оценка. Но и не приемам каквото и да е - четворката по математика, примерно, не е приемлива, защото сега - втори клас - се поставят основи, които ако ги няма после ще е много трудно. Смятам, че сега материала трябва да се усвоява за отличен.
 По нататък ще видим.

# 41
Как един не се намери да прояви смелост и да каже, че наказва за петица...  Laughing
По-интересна щеше да стане темата...
Да наказваш детето за петици е същото като да му плащаш за шестица/щото и такива случаи има/

# 42
  Това вече в по-големите класове се прави. Моето е още малко и съвестно, кой знае, по нататък може да се наложи и тарифа да въведа.

# 43
  • София
Аз и за шестици не плащам. Ще се разоря.

# 44
Не наказвам, но и не водя на екскурзии в чужбина, ски-училище и подобни благини. А за да имаш шанс за шестици да ходиш на екскурзии и да получаваш скъпи предмети, които би ти било приятно да имаш, първо трябва да си влязъл в правилното училище. Ако ще ми кесиш в кварталното, то шестиците ти не означават нищо и парите за награди трябва да ги дам за уроци. Така правя аз, награждавам за постижения, за посредвено представяне не правя нищо. За лошо представяне налагам неприятни ограничения, осигуряващи на детето достатъчно време за учене. Така де, ако ходи на футбол и има четворки, значи не му стига времето за учене и няма да ходи на футбол.

Общи условия

Активация на акаунт