Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 741
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 630
Кредитите трябва да се погасяват предсрочно, там заминават мн пари за лихви.
Няма такова "трябва". Ако ти се увеличат доходите по време на кредита (дай Боже всекиму), може да решиш да ги насочиш в друга посока за други нужди. И да си изплащаш кредита по първоначалния платежен план.

Всъщност, защо изплатихте предсрочно?

1. Консервативно бяхте направили първоначалния план и видяхте, че и по-високи вноски биха били поносими?

2. Или рязко се увеличиха доходите през време на кредита?

# 631
Няма такова "трябва". Ако ти се увеличат доходите по време на кредита (дай Боже всекиму), може да решиш да ги насочиш в друга посока за други нужди. И да си изплащаш кредита по първоначалния платежен план.

Да, ако от тази "друга посока" печелиш повече, отколкото плащаш по кредита. При положение, че лихвите по един ИК са 100%, лично аз не открих друго нещо, от което да печеля повече, че да си държа кредита и да му плащам лихвите. Проста математика.

# 632
  • Бургас
За протокола. Не съм гей. Simple Smile Но чантите на Диор са изкуство.
Чиста проба изкуство.

Има нещо вярно
https://www.youtube.com/watch?v=ixBYyTYZvYQ

# 633

Всъщност, защо изплатихте предсрочно?

1. Консервативно бяхте направили първоначалния план и видяхте, че и по-високи вноски биха били поносими?

2. Или рязко се увеличиха доходите през време на кредита?

Нито едно от изброените. Но фактът, че въпросът е зададен по този начин ме навява на мисълта, че или не сте запознат/a с механизма на изплащане на ИК или сте подведен/a от нещо?

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 16:44 от Анонимен

# 634
1000 лв. за чанта няма да дам н и к о г а. Айде да не се заричам, но почти никога.
 Това е абсолютно неуважение към парите според мен...

По добре да ги изям във вид на черен хайвер и трюфели, но за чанта не.
Сега разбирам защо никога не си ми допадала.

Защото не съм киселяк като теб, Нофелете. Ето затова.
Нямаш чуство за хумор-никакво просто. н и к а к в о.

Просто няма как да си допаднем. Абсурд.

ПП: Трюфелите, добре сготвени, също са изкуство..ммм...кулинарно Wink
А черният хайвер, погледнат под определен ъгъл, при определено осветление може да бъде и шедьовър.

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 16:49 от Герри

# 635
Пак ще повторя нещо доста основно:

Парите не са за купуване на комфорт, а за купуване на свобода.

# 636
  • София

Да, ако от тази "друга посока" печелиш повече, отколкото плащаш по кредита. При положение, че лихвите по един ИК са 100%, лично аз не открих друго нещо, от което да печеля повече, че да си държа кредита и да му плащам лихвите. Проста математика.

Съгласна съм с това разсъждение, ако става дума за налични пари, които няма за какво друго да изхарчиш/ вложиш.

За себе си не виждам смисъл да и изтърся на банката една торба с пари, за да погася ипотеката сега (първите 4 години изплатих около 70% от ипотеката), та в момента имам смешна месечна вноска, а въпросната сума за главницата мога да харча всяка година за други удоволствия. Признавам, с мъжа ми периодично покрай кризите с банките се замисляме дали да не си погасим кредитите и в крайна сметка все стигаме до извода, че парите днес струват повече от парите утре.....т.е. по-добре е да имаме да даваме Simple Smile

# 637
Свободен е всеки без кредит и задължение към някого- независимо дали физическо или юридическо лице. Защото този човек би смогнал да живее и с малък доход, ако знае, а той явно знае, щом не дължи пари, колко е дълга чергата му.

# 638
Свободен е всеки без кредит и задължение към някого- независимо дали физическо или юридическо лице.
Анджък!!

# 639
В България ИК е високо рисков кредит. Банките могат да правят каквото си поискат без предупреждение- да вдигат лихвите, да вдигат месечната вноска, да променят условията, а ти си заложил покрива над главата си. Предпочитам да го платя сега, когато имам възможност, отколкото да го мисля 25- 30 години в условията на пълна несигурност в тази държава. А и някак си много обичам да работя с Ексел и цифрите не лъжат, когато се разпишат сметките там  Peace

# 640
Свободен е всеки без кредит и задължение към някого- независимо дали физическо или юридическо лице.
Анджък!!

Peace

Много спокойно се диша в буквалния смисъл на думата.

# 641
Анджък!!

Peace

И трудно се постига , нали? Money

# 642
Изобщо не се постига трудно, но се изисква воля да не се поддадеш на първия кредит. Започнеш ли с един, обикновено край нямат.
А дали имаш една ипотека от 700 лева или пет кредита по 120 лева- все тая.

# 643
Анджък!!
Peace
И трудно се постига , нали? Money

По- добре шест- седем години да си правиш внимателно сметките, отколкото 25г. да го мислиш, а докато си по-млад е по-лесно. С годините разходите се увеличават- покрай деца, възрастни родители и т.н Не е гаранция, че и доходите ти ще растат със същата пропорция.

# 644
Изобщо не се постига трудно, но се изисква воля да не се поддадеш на първия кредит. Започнеш ли с един, обикновено край нямат.
А дали имаш една ипотека от 700 лева или пет кредита по 120 лева- все тая.

Peace

Не случайно макроикономистите го наричат- кредитна спирала. В един момент няма измъкване от там.

Общи условия

Активация на акаунт