Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 721
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 645
За кредитите съм съгласна, до такива не припарвам и не искам да ми се налага. Даже кредитни карти нямам, макар много пъти да ми е подробно разаснявано колко са полезни.

# 646
Също така бих казаха, че на почти всяко ниво доходи има начини да си управляваш финансите. Просто са различни.

В този смисъл "мога да си позволя Диор" не значи "мога да плащам минималната вноска по кредитната карта, с която ще си го купя".

# 647
Пак ще повторя нещо доста основно:

Парите не са за купуване на комфорт, а за купуване на свобода.

Абсолютно вярно.
Още утре можем да се качим на колата и просто да отидем другаде, най-малкото. Ей така защото сме решили.
Едно Ферари не ти дава никакъв комфорт, особено в отсечката-Младост-Люлин, или дори по новата част на Околовръстното.

# 648
  • София
В България ИК е високо рисков кредит. Банките могат да правят каквото си поискат без предупреждение- да вдигат лихвите, да вдигат месечната вноска, да променят условията, а ти си заложил покрива над главата си. Предпочитам да го платя сега, когато имам възможност, отколкото да го мисля 25- 30 години в условията на пълна несигурност в тази държава. А и някак си много обичам да работя с Ексел и цифрите не лъжат, когато се разпишат сметките там  Peace

Да, рисков е! Като не ми изнасят повече условията, на следващия ден мога да отида и да го погася! Съгласна съм!
И цифрите, и Ексел не лъжат, но лично аз обичам и да анализирам цифрите и тенденциите. 50 000 лв днес, не струват колкото 50 000лв утре. т.е. с тях сега може да си купиш примерно гарсониера, а със същата сума след 20 г, ще си купиш сигурно само обзавеждането за стаята....Парите се обезценяват в абсолютна стойност. Ако имаш постоянни и особено нарастващи доходи, е по-разумно да имаш калкулирани и предвидими (фиксирани като абсолютна стойност) бъдещи плащания Peace.

Когато взех ипотечен кредит, вноската беше около 30% от заплатата ми. В момента се равнява на 4% от заплатата ми......Не виждам причина да да я погасявам предсрочно. Наистина не тежи, а тези пари мога да си харча в момента за други удоволствия.

# 649
Кредитите трябва да се погасяват предсрочно, там заминават мн пари за лихви.
Всъщност, защо изплатихте предсрочно?

1. Консервативно бяхте направили първоначалния план и видяхте, че и по-високи вноски биха били поносими?

2. Или рязко се увеличиха доходите през време на кредита?
Нито едно от изброените. Но фактът, че въпросът е зададен по този начин ме навява на мисълта, че или не сте запознат/a с механизма на изплащане на ИК или сте подведен/a от нещо?
Не отговаряте на въпроса, а навлизате в някакви спекулации.

Обяснете ми, моля, като на неразбиращ лаик....

Защо сключвате договор за Х лихва и Х години изплащане, а след това решавате да промените нещата?

1. Изведнъж отнейде ви пада голяма сума пари
2. Значително се увеличават цикличните доходи - заплати, печалби, хонорари, наеми.... и т.н.
3. Консервативно планиране на вноските, което след няколко вноски ви е навело на извода "абе... ние си мислехме, че Х лв. на месец ще са ни предел, а се оказва, че спокойно бихме могли да изплащаме Х+Y" (тук влизат и всякакви промени в потребителските навици - примерно - мислех да плащам 500 лв. на месец и да си купувам по 1 Фурла на година; сега реших, че Фурлата не ми е важна, нека ги направим 600 лв. на месец - цифрите са произволни, само за илюстрация)

Моля, обяснете ми каква друга причина може да има за предоговаряне на предварителния платежен план.

Определено смятам, че и други четящи биха се заинтригували от отговора. Т.е. не отговаряте лично на мен, а и други ще спечелят от информацията.

# 650
Em_ma, точно обратно. Тези 50 000 лева отгоре върху главницата трябваше да ги платим в следващите 18 годни за лихви, което означава, че ако си правя сметката след 18 години минимум ще имам спестявания за 50 000 лева + факта, че вече не плащам и главница. Това, което пишеш ти, е само в условията на хипер инфлация, която няма как да се случи в настоящата икономическа ситуация. Напротив, в момента НСИ отчита дефлация. Факт е, че в момента цената на имотите е по-ниска, от времето когато ние сме купили жилището.

# 651
То ферарито и комфорт няма да ти даде, ако си в България- по-скоро ще му трепериш само...

И да кажа още, че има и различни видове хубав живот, извън лайфстайла на "добре гледана и поддържана градска жена". И в тоя живот си има и забавления, и излизания, и луксове.

Ние си планирахме кредита много консервативно и се оказа, че може да се поизплати по-лесно.

# 652
Аз до някъде разбирам мамасита. Всичко в харченето на парите е въпрос на приоритети. За едни е важно едно, за други друго. И аз няма шанс да дам 1000 лв за чанта. За мен и моето семейство е по-важно ако имаме някакви свободни пари да ги насочим към екскурзия или уикенд извън графа. Иначе имаме малък кредит, който бихме могли да погасим веднага, ако искаме, имаме и депозити пак с не много големи суми, имаме и сметка на иметп на детето. За мен е важно да купуваме качествена храна, да не пестим от лекарства и понякога да си позволим и някоя глезотийка според интересите и възможностите. На кафе сме почти всеки ден, което не е сериозен разход, но пък ни помага да разпуснем с приятели. Вечер на заведение почти не ходим, просто не ни е интересно. За нас това е приличен начин на живот за момента, за друг би могло да е пълна мизерия, за трези невъобразим лукс. Въпрос на гледна точка

# 653

Защо сключвате договор за Х лихва и Х години изплащане, а след това решавате да промените нещата?

1. Изведнъж отнейде ви пада голяма сума пари- НЕ, 100% от трудови доходи;
2. Значително се увеличават цикличните доходи - заплати, печалби, хонорари, наеми.... и т.н.- не е значително, но доходите ни са високи, но не са се повишили рязко;
3. Консервативно планиране на вноските, което след няколко вноски ви е навело на извода "абе... ние си мислехме, че Х лв. на месец ще са ни предел, а се оказва, че спокойно бихме могли да изплащаме Х+Y" (тук влизат и всякакви промени в потребителските навици - примерно - мислех да плащам 500 лв. на месец и да си купувам по 1 Фурла на година; сега реших, че Фурлата не ми е важна, нека ги направим 600 лв. на месец - цифрите са произволни, само за илюстрация)- естествено, че ще предпочета да спестя една "Фурла", за да си погася кредита.

Моля, обяснете ми каква друга причина може да има за предоговаряне на предварителния платежен план. Не сме го предоговаряли, а погасявали предсрочно. Нещо не сте наясно с понятията.

Определено смятам, че и други четящи биха се заинтригували от отговора. Т.е. не отговаряте лично на мен, а и други ще спечелят от информацията.

Да, това е цял алгоритъм и мога много на широко да изпиша за него. Дори с конкретни цифри, които да ви убедят в това.

# 654
Притежателите на Ферари също не го карат ей така, а по-скоро показно. С Ферари да си закарам децата на урок ще е умопомрачително просто. hahaha

Разбира се, че всеки освен това има различно разбиране за хубав живот. За мен това включва ако може да не ме карат да ходим някъде. Омръзнало ми е от излизания.

veselka1 , стига с тези приоритети. Ето, аз нямам нужда да подреждам нещата и да дам първо за ток пари, и чак след това за хляб и чак след това за Фурла. Мога да платя всичко сега и веднага и без да степенувам кое ми е по-важно. Изброеното от теб по този начин не е въпрос на гледна точка, а на финансови възможности. При наличие на финансови възможности въобще няма да ти е никаква точка. Ако искаш ще го правиш, ако искаш-не. Нарича се свобода. Точно като с излизанията. Аз не искам да излизам, мързи ме, досадно ми е, но мога. Това не е приоритет, подреден по някакъв начин, а избор. Имам свобода и възможност да избера-да излизам или не. Когато нямах пари, нямах възможност да избирам и просто не излизах.

# 655
Кредитите трябва да се погасяват предсрочно, там заминават мн пари за лихви.

Хубаво е да се погасят предсрочно, но не на всяка цена. Миналата година четох в сайт за инвестиране за погасяване на ипотека в рамките на 2 години, от една страна звучи примамливо, но от друга за да се погаси ипотеката човекът работил на 3 места, не излизал по заведения, не си купувал никакви дрехи и изобщо живеел като скот.
Даже финансовите съветници казват, че човек не трябва да бърза да погаси ипотеката ако няма спестявания за няколко месеца напред и не е помислил за пенсионното си осигуряване и евентуална за образованието на децата си, ако има такива.

# 656

2. Значително се увеличават цикличните доходи - заплати, печалби, хонорари, наеми.... и т.н.- не е значително, но доходите ни са високи, но не са се повишили рязко;
3. Консервативно планиране на вноските, което след няколко вноски ви е навело на извода "абе... ние си мислехме, че Х лв. на месец ще са ни предел, а се оказва, че спокойно бихме могли да изплащаме Х+Y" (тук влизат и всякакви промени в потребителските навици - примерно - мислех да плащам 500 лв. на месец и да си купувам по 1 Фурла на година; сега реших, че Фурлата не ми е важна, нека ги направим 600 лв. на месец - цифрите са произволни, само за илюстрация)- естествено, че ще предпочета да спестя една "Фурла", за да си погася кредита.

Моля, обяснете ми каква друга причина може да има за предоговаряне на предварителния платежен план. Не сме го предоговаряли, а погасявали предсрочно. Нещо не сте наясно с понятията.

Да, това е цял алгоритъм и мога много на широко да изпиша за него. Дори с конкретни цифри, които да ви убедят в това.

Г-жо, от думите ви става ясно, че
1.нито доходите ви са се увеличили рязко,
2.нито отнякъде ви е паднала крупна сума пари,
3. нито сте били планирали консервативно вноските си...

Тогава, моля ви, бъдете така добра да ни обясните как си погасихте предсрочно кредита?

Разбира се, ваше право е и да го оставите в тайна. В крайна сметка... това си е ценна информация и ако наистина предсрочно погасявате кредити без да са се случили 1. 2. и 3. ... то определено трябва да я продавате тази информация.

Народът би убил да знае как се прави Simple Smile

# 657
СлънцеЛуна, тези икономисти, които ги пишат тези статии са и съветници, и служители на банките, така че не всичко написано от тях може да се приеме за чиста монета. Но да, ако доходите ти са паднали рязко или ако си теглил кредита на ръба на възможностите си има един момент, в който да и да искаш няма как да го погасиш. За това всичко трябва да е със сметка и добре обмислено. Какво да кажем за ония дето теглиха ИК в швейцарски франкове? Живо самоубийство. А що се отнася до заведенията, имам чувството, че българинът, колкото повече реве, че живее трудно и не му стигат парите, толкова повече яде и пие по кръчмите. Ходенето по заведения не е животоспасяващо. Като казвам ходене по заведения визирам ходенето всяка седмица или по-начесто.

# 658
Скрит текст:

Г-жо, от думите ви става ясно, че
1.нито доходите ви са се увеличили рязко,
2.нито отнякъде ви е паднала крупна сума пари,
3. нито сте били планирали консервативно вноските си...

Тогава, моля ви, бъдете така добра да ни обясните как си погасихте предсрочно кредита?

Разбира се, ваше право е и да го оставите в тайна. В крайна сметка... това си е ценна информация и ако наистина предсрочно погасявате кредити без да са се случили 1. 2. и 3. ... то определено трябва да я продавате тази информация.

Народът би убил да знае как се прави Simple Smile

Не е никаква тайна, не се впускам да обяснявам тук, защото във форума има отделна тема за ИК и там съм писала още миналата година, предполагам, че и сега момичетата пишат. Просто аз вече не следя проблема Simple Smile Не сме нито първите, нито единствените, които са си погасили ИК предсрочно по начина, по който ние сме го направили. Общо взето всичките ни познати направиха това. Ако толкова много ви интересува можем да минем на ЛС, за да не разводняваме темата.

# 659
  • Бургас
На мен пък ми е странно ако вноската ти представлява само 4% от дохода, за какво ти е да се плюнчиш с този кредит години наред вместо да го погасиш и да не се занимаваш повече с банката. Друг е въпросът защо ако вноската ти за ИК е само 4% от дохода то за какво ти е въобще да теглиш кредит. Явно си достатъчно финансово осигурен, за да поспестиш парите за покупката за кратко време и да си купиш имота директно, вместо да се занимаваш с банки, договори, ипотеки, застраховки.

Общи условия

Активация на акаунт