Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 636
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 720
Проблемът с купуването на ТВ на кредит веднага не е финансов, а психологически.

Приучваш се да искаш неща СЕГА и ВЕДНАГА, да се чувстваш зле, ако не ги получиш и гот- като ги получиш. Приучваш се на импулсивност. Казваш си- заслужавам си, комфортно е, готино е...

А това пряко или не действа зле на финансовото здраве.

# 721

Приучваш се да искаш неща СЕГА и ВЕДНАГА, да се чувстваш зле, ако не ги получиш и гот- като ги получиш. Приучваш се на импулсивност. Казваш си- заслужавам си, комфортно е, готино е...

По- точно от това няма как да се каже  Peace

# 722

По- точно от това няма как да се каже  Peace

Мда, бих добавила и мотивът попадащ в графата conspicuous consumption.

# 723
Мамасита Simple Smile Да искаш нещата сега и веднага е присъщо на човешката раса от мига, в който е осъзнала, че е смъртна.

И доколкото искрено ти пожелавам успех в преначертването на човечеството, аз определено не си поставям такива цели.

И когато искам онзи новия Пасат сега, го искам сега. Защото вчера е минало, а утре е съвсем неясно.

We only have today Simple Smile

# 724
Да не забравяме, че последната финансова криза, която тръгна от САЩ беше предизвикана именно от спукването на кредитния балон. Сега се опитват да научат бай Ганьо да да живее на кредит. Само, че с този нисък стандарт, имам силни подозрения, че на някой друг плаща масрафа накрая.

# 725
Напълно подкрепям nofelet.
Лесно е да кажеш "Не тегли кредит с ипотека", когато мама и тати са ти дали, но иди го обясни на хората, които сами ще си го купуват как да плащат 10-15 г. наем просто ей така, и успоредно с това да спестяват. Все едно ще знаят след 15 г. колко ще струват имотите и дали въобще някога ще ги настигнат.
Значи на хазаина може да ги дава (за да си изплаща той имота  Laughing), но на банката не!
Естествено има и хора с по-големи от масовите заплати, за които е по силите да спестят за няколко години, но е ясно, че не става дума за тях.

С уредите на изплащане също - защо да затворя пари накуп или да ги събирам постепенно с месеци, щом мога да го взема без лихва на изплащане? Какво значение има, щом мога да си го позволя? Не схващам. Посочете ми една логична причина защо примерно да дам 700 лв. за миялна днес и да не мога да ги ползвам като оборотни, вместо да я взема на изплащане, да ми пести вода през всичките тези месеци и да дам сумата на части. Или да отделям същите тези суми "под дюшека" и да хабя яко вода, миейки на ръка?

Разбира се, че е най-хубаво да се въргаляш в пари и да не мислиш за никакви разходи, независимо какви са, ама слезте малко на земята  Simple Smile

П.П. Говоря за нормалните случаи, не за маниаците, които трупат и трупат, които се хвърлят всеки месец на най-новото. При тях проблемът си е наистина психологически, но не винаги е на кредит. Те са способни да си изхарчат цялата заплата за това и да гладуват после 1 месец.

# 726
Лорийн, така и не отговори

теб какво те боли от живота на Бай Ганьо на кредит?

Честно питам. Какво те безпокои, че съседът ще си купи ТВ за 2500 лв. на кредит, а няма да спестява 25 месеца по 100 лв., за да си го купи.

Кажи ми, честно, право куме, та в очи.... Застреляй ме със здрава и разтърсваща истина.

Защо гледаш в канчето на Бай Ганьо съседа?

Маме, я помогни с малко психология Simple Smile

Как се вика на онзи дето много гледа в паничките на другите деца в детската градина

Wink

# 727

А ако е пералня (старата е непоправимо развалена)? Пак ли е психологически проблемът?

Има кредити и кредити, кредитополучатели и кредитополучатели.

# 728

Peace

# 729
Напълно подкрепям nofelet.

С уредите на изплащане също - защо да затворя пари накуп или да ги събирам постепенно с месеци, щом мога да го взема без лихва на изплащане? Какво значение има, щом мога да си го позволя? Не схващам. Посочете ми една логична причина защо примерно да дам 700 лв. за миялна днес и да не мога да ги ползвам като оборотни, вместо да я взема на изплащане, да ми пести вода през всичките тези месеци и да дам сумата на части. Или да отделям същите тези суми "под дюшека" и да хабя яко вода, миейки на ръка?

Ти, имаш бизнес, на теб ти трябват оборотни средства.
Моят доход е константен за годината, от трудови доходи. Ако ги купя на изплащане, оскъпяването за мен е разход на годишна база. Ако тези 700 лв ги вложа в нещо, от което да спечеля повече отколкото лихвата по изплащането ще съм на плюс и тогава ще купя стоката на изплащане. Ако обаче не инвестирам в нищо, то тогава нямам сметка да влизам допълнително в разход. Друг е въпросът, че всеки има граница на възможностите си. Сумата от 700 лв. не е необходимо да я събирам няколко месеца, тя ми е по възможностите в рамките на месеца да си купя нещото, така че още веднъж се обезсмисля оскъпяването с купуване на изплащане.

# 730
НСЧ е доста права .  bouquet

Затова и попитах как се вземат и се събират 300-350 000 докато плащаш наем по 18-20 000 на година ? Но никой не се постара да ми отговори ,освен Касита ,която предложи да си плащам наема и да не купувам жилище като нямам събрани парите накуп.

# 731

Затова и попитах как се вземат и се събират 300-350 000 докато плащаш наем по 18-20 000 на година ? Но никой не се постара да ми отговори ,освен Касита ,която предложи да си плащам наема и да не купувам жилище като нямам събрани парите накуп.

Напротив, аз писах по-напред. Няма как да стане. Тегли се ИК.

# 732

Напротив, аз писах по-напред. Няма как да стане. Тегли се ИК.
Да ,но ти си на същото мнение като мен .

Аз питах много по знаещите какви са механизмите и какво ми убягва ,че не мога да заделя едни пари ей така и да съумея да изплатя къщата си купувайки я . Затова си и питам  Peace

# 733
Именно!

Обобщенията са привилегия на ограничените умове.

# 734
Ти, имаш бизнес, на теб ти трябват оборотни средства...

Не ми трябват оборотни средства, но не виждам смисъл да ги дам наведнъж, предпочитам да ми седят в сметката и да ги давам на части, за да мога да си ги ползвам и за друго, ако потрябват. Мога да ги дам и днес, но не намирам, както казах, никаква основателна причина.

...оскъпяването за мен е разход

Какво оскъпяване? Говорим за изплащане без оскъпяване Simple Smile Да, има такова. Всичко, което сме купували, май без едно само, е било без 1 стотинка отгоре.
700 лв. ти струва в брой, 700 ти е и на изплащане. Примерно 10 вноски по 70 лв.

Общи условия

Активация на акаунт