Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 691
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 750
Нека спрем да разубеждаваме Касита, Лорийн и всякакви други консервативни финансистки в необходимостта да имат експанзивни лични финанси Simple Smile

Не печелим от това.

Ако целият народ почне да иска кредити, лихвите ще се повишат. И сега са достатъчно високи.

Тъй че колкото и да са ми допотопни доводите им, радвам им се Simple Smile

Чудесно. Ти си плащай кредитите, ние с Касите ще си въртим синджира. Ей, така консервативно и допотопно. Защото след още 3-4 години вече мога да си купя още един апартамент без кредит и да имам пасивен доход + че ще съм осигурила наследниците си Wink

# 751
Аз пък се чудя на Минчо като е такъв работлив и спестовен защо не е взел кредит във Великобритания и не си е купил жилище там, ами се е заврял в тавана за да изплати две жилища в България. Щом е живял от 23 до 39 г. в друга държава, вероятността да се върне той или децата му в тези жилища силно клони към нула.
Амчи не се чуди.

Сравни нетния доход на Минчо с цените на квадрат за жилищата в БГ.
Сравни нетния доход на Минчо с цените на квадрат за жилищата в UK.

Ай сига спри да са чудиш.

Минчо е реален човек. Не се чуди. Има го. 60% от строителната експанзия в жилищния сегмент у нас в периода 2004-2009 г. се дължеше именно на инвестициите на Минчо. От 2009 г. насам пък строителният пазар в жилищния сегмент се държи почти изцяло на Минчо.

Минчо и миналата година изпрати 1,6 млрд. лв. официално по данни на БНБ в България. И пак в апартаменти е отишло голяма част от това.
Неофициалното.... добави колкото искаш от себе си Simple Smile Колкото и да сложиш, все ще си точна Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Не се чуди на Минчо. Знам, че не можеш да му хванеш логиката. То и аз не му я схващам.

Ама такъв е той...

# 752
Не зная, радваш ли ми се, или по-скоро ми завиждаш.
Не си товаря душата с омраза, завист и тем подобни...

Тезата, която защитаваш е стара колкото света. И все не е успяла. Между другото 45 г. в България също опитахме да приложим модела без кредитно и банково дело. И в СССР опитаха. И други братски социалистически страни се опитаха да градят икономика без стимулиране на потреблението. Нещо не се получи Simple Smile

Факт е, че с развитието на капитализма и пазарната икономика от 16 век насам банковият сектор винаги е бил ключов за икономическия растеж.

Не си нито първата, нито последната, която вижда кредитът като воденичен камък на шията на длъжника и кредитора като мазен богаташ, който смуче силиците на народа Simple Smile В крайна сметка Маркс отдавна ни е разкрил тези постулати.

За да няма кредити, трябва капиталът да е у всички ни. Да няма кой на кого да даде заем, тъй като всички имаме по равно. Ами.... пробвахме я тая система. Не стана.

Затова сега пак сме си на доброто старо.... аз имам нужди, пък Пенчо има пари. Аз мога да задоволя своите нужди, като ползвам парите на Пенчо срещу лихва. Накрая сме щастливи, щото аз ще си купя ТВ, Пенчо ще получи лихва, а Ганчо, дето прави телевизорите, ще получи заплатата си ДНЕС, а не след 25 месеца.... както щеше да бъде, ако бях решил тия пари да ги спестявам

Wink

# 753
...И докато не ми се махна тази вноска...

Ако не беше вноска за банката за твой имот, а наем за хазаина за негов, по-спокойно ли щеше да ти е?

# 754
...И докато не ми се махна тази вноска...

Ако не беше вноска за банката за твой имот, а наем за хазаина за негов, по-спокойно ли щеше да ти е?

Да! Защото е много по-лесно да смениш хазаин за нов с по-нисък наем, отколкото да затлачиш ипотека.

# 755
Винаги ще има хора като Касита и Лорийн.

Разликата е, че аз не ви убеждавам колко е лошо да НЕ теглите кредити. Изобщо не ми пука как си управлявате финансите. Докато не чукате на моята врата за пари, тотално не ме занимава финансовото ви битие.

Но не разбирам обратното - защо ни убеждавате колко е лошо ние, либералните финансисти, да теглим кредити.

Аз не критикувам решенията ви. Вие защо критикувате моите?

Нима искам да ми изплащате телевизора (колата, къщата, златния вибратор на жената, златната четка за зъби на децата, мраморната тоалетна чиния, седефената дръжка на жабката на колата)? Simple Smile

# 756
Аз пък се чудя на Минчо като е такъв работлив и спестовен защо не е взел кредит във Великобритания и не си е купил жилище там, ами се е заврял в тавана за да изплати две жилища в България. Щом е живял от 23 до 39 г. в друга държава, вероятността да се върне той или децата му в тези жилища силно клони към нула.
Амчи не се чуди.

Минчо е реален човек. Не се чуди. Има го. 60% от строителната експанзия в жилищния сегмент у нас в периода 2004-2009 г. се дължеше именно на инвестициите на Минчо. От 2009 г. насам пък строителният пазар в жилищния сегмент се държи почти изцяло на Минчо.

Минчо и миналата година изпрати 1,6 млрд. лв. официално по данни на БНБ в България. И пак в апартаменти е отишло голяма част от това.
Неофициалното.... добави колкото искаш от себе си Simple Smile Колкото и да сложиш, все ще си точна Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Не се чуди на Минчо. Знам, че не можеш да му хванеш логиката. То и аз не му я схващам.

Ама такъв е той...

Изтърка плочата според мен...
Този пример е химера и абсолютно нереален.
Въпросния Минчо не инвестира в апартаменти, защото знае колко им е раздута цената и не желае да плаща печалбата на предприемача.  Минчо си строи къща със спестените пари. Минчо е в този бранш все пак и не е глупав. Като си я построи сам ще получи два пъти повече площ да същите пари. И аз съм в този бранш и познавам десетки "Минчовци"
 Жилищата се купуват от хора от провинцията, продали там и теглили кредит в София. Също и от родители за децата им. Също и от ИК.

Банките спряха да давят ИК и кризата в имотите започна. И няма да свърши скоро. Всъщност никога...няма да свърши, защото беше балон.

# 757
Да! Защото е много по-лесно да смениш хазаин за нов с по-нисък наем, отколкото да затлачиш ипотека.

Няма причина да я затлачиш. Като не можеш да я обслужиш - продаваш апартамента и я погасяваш.
На мен под наем хич не ми беше спокойно, защото видях, че грам значение няма дали съм си внесла наема, ако му трябва апартамента си те гони като едно куче не улицата. На мен ми се случи бременна посред зима. Такова нещо няма как да стане при ипотеката.
Риск има във всяко нещо, и едно излизане навън е риск да те блъсне нещо, да ти падне на главата и т.н.

# 758
Амчи не се чуди.

Ама такъв е той...

Изтърка плочата според мен...
Този пример е химера и абсолютно нереален.
Въпросния Минчо не инвестира в апартаменти, защото знае колко им е раздута цената и не желае да плаща печалбата на предприемача. Минчо си строи къща със спестените пари.
 Жилищата се купуват от хора от провинцията, продали там и теглили кредит в София. Също и от родители за децата им. Също и от ИК.
Няма да ти доказвам и да ти се обяснявам за Минчо.

Той е реален човек. От плът и кръв.

Ако искаш, вярвай. Ако искаш, недей.

Дали ми вярваш или не, не представлява важност за мен.

А и никъде не съм казвал, че всички Минчовци правят това. Просто дадох пример на Берфут Контеса. Тя питаше "как?". Аз просто й дадох пример с един мой Минчо.

Ясно съзнавам, че други Минчовци имат съвсем друго финансово поведение.

# 759

А и никъде не съм казвал, че всички Минчовци правят това. Просто дадох пример на Берфут Контеса. Тя питаше "как?". Аз просто й дадох пример с един мой Минчо.

И не живеят по 8 човека в стая. И не носи пиана в Събота и Неделя
Някои си вземат ИК в Англия и купуват жилища там.
Всъщност примера дето си го дал е по-скоро изключение. Не съм чула за такъв Минчо честно...

Нали ти казвам-познавам строителната ни диаспора в Англия доста добре. И в Германия също. Имам и роднини там.

Българите в чужбина НЕ желаят да живеят като животни, за да купят тук два апартамента.
Нямат такова виждане за живота.

# 760
. На мен ми се случи бременна посред зима. Такова нещо няма как да стане при ипотеката.

Мои родственици бяха изгонени непосредствено след една Нова година от жилище под наем.С почти бебе и по-голямо дете.Не изгонени, просто преди НГ цъфва хазяинът и съответно си иска жилището обратно.

По-късно си купиха жилище, с кредит, естествено, беше безумно да продължават наемната сага.Не желаеха да живеят и при родители.

Живяла съм под наем само като студентка, защото все пак- друг град.Вярно, хаха-хихо,студентски години, но пак не е работа, непрестанно си под напрежение от настроение на хазяи и др. фактори.

Преценка на кредита винаги може да се направи, затова проблемът е, не в самите кредити, а в това, че някой не е преценил най-неблагоприятния вариант.

# 761
. На мен ми се случи бременна посред зима. Такова нещо няма как да стане при ипотеката.

Мои родственици бяха изгонени непосредствено след една Нова година от жилище под наем.С почти бебе и по-голямо дете.Не изгонени, просто преди НГ цъфва хазяинът и съответно си иска жилището обратно.

По-късно си купиха жилище, с кредит, естествено, беше безумно да продължават наемната сага.Не желаеха да живеят и при родители.

Живяла съм под наем само като студентка, защото все пак- друг град.Вярно, хаха-хихо,студентски години, но пак не е работа, непрестанно си под напрежение от настроение на хазяи и др. фактори.

Преценка на кредита винаги може да се направи, затова проблемът е, не в самите кредити, а в това, че някой не е преценил най-неблагоприятния вариант.

Нормалните хора подписват договор за наем.

# 762

Всъщност примера дето си го дал е по-скоро изключение.
Просто дадох пример на Берфут Контеса. Тя питаше "как да купя жилище без ИК, ако обичате ми кажете"

Е, аз й казах за Минчо.

Точен и прецизен отговор.

И то реален пример. С който илюстрирах моралната дилема пред Берфут Контеса.

Да живея ли като Минчо или просто да си изтегля един ИК Simple Smile (като нямам кой да ми подари жилище Simple Smile )

# 763

Всъщност примера дето си го дал е по-скоро изключение.
Просто дадох пример на Берфут Контеса. Тя питаше "как да купя жилище без ИК, ако обичате ми кажете"

Е, аз й казах за Минчо.

Точен и прецизен отговор.

И то реален пример. С който илюстрирах моралната дилема пред Берфут Контеса.

Да живея ли като Минчо или просто да си изтегля един ИК Simple Smile (като нямам кой да ми подари жилище Simple Smile )
Пак ти казвам-Примерът НЕ е реален. Или е полуреален.
Ако нямаш възможност да вземеш готови пари-просто няма как да купиш веднага жилище, освен ИК.
 Пестенето  от гурбет не е по-различно от пестенето в България и никой не желае да живее като скот докато пести-даже и Минчо...

Тоест ти си и отговорил, че просто няма алтернатива.

# 764
Поредна драма на юридически боси хора.

Ти знаеш ли как се гони наемател от апартамент при изрядни документи и наемодател в ролята на неизправна страна?

Ами точно никак.

Ще си ме чака да изляза и да му дам ключа, докато си ми изтече договорът, или докато ми плати неустойката, или докато изтече предизвестието съобразно договора.....

(Първо право и според мен дори задължение на всеки наемател с 5 пари акъл в главата си е да смени патроните на входната врата след приемо-предавателния протокол.... Да ме гони после, както иска)

Общи условия

Активация на акаунт