Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 630
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 795
Това за ден ли, за месец ли?
Колко бърза възвращаемост целиш?
Не говорим за печалба за ден. Достатъчно бързо е и 2 години. 2 години не са 20 години ИК.
Нека да са лева, не долари тези пари. Правят се за две години.

# 796
  • Бургас
Да ви питам като разбиращи от финанси /щото аз не разбирам/.
Мисля да изтегля 20 000лв кредит и да плащам не повече от 320-330 лв вноска/месец. Какъв кредит бихте изтеглили? Потребителски за 8г. вноската излиза около 300лв/месец, което е добре. Ипотечният е с по-ниска лихва, но поне при потребителския нямам ипотека и разходите покрай учредяването й.

# 797
Ако няма ирония във въпроса: за такава сума - категорично потребителски! Освен изброените "екстри" към ипотечния, си пропуснала и таксата за заличаване на ипотеката, таксата за годишно обслужване на ипотеката, поне една задължителна застраховка - на имота или/и застраховка живот.

# 798
E потребителски естествено .. Как ли пък не за едни 20 бона ще дам залог цял апартамент за поне 100 бона..

# 799
  • Бургас
Ако няма ирония във въпроса: за такава сума - категорично потребителски! Освен изброените "екстри" към ипотечния, си пропуснала и таксата за заличаване на ипотеката, таксата за годишно обслужване на ипотеката, поне една задължителна застраховка - на имота или/и застраховка живот.

Не, не съм иронична  Peace
Питам сериозно, защото мен хич ме няма с числата. Изчислявах разликата между двата варианта и тя е към 4 000лв в полза на ипотечния /ако съм изчислила правилно, разбира се/, но пък по последния има доста допълнителни такси.
И аз мисля за потребителски, ама пак да питам  Wink

# 800
Освен това се плаща и оценка на имота, около 120-140 лв., вадят се разни документи, което отнема време и пари. Цялата процедура по теглене на ипотечен кредит отнема много повече време.

# 801
Аз пък се чудя на Минчо като е такъв работлив и спестовен защо не е взел кредит във Великобритания и не си е купил жилище там, ами се е заврял в тавана за да изплати две жилища в България. Щом е живял от 23 до 39 г. в друга държава, вероятността да се върне той или децата му в тези жилища силно клони към нула.
Минчо май няма деца. А може да ги има и да ги оставил на Минка, която работи за минимална заплата, защото в Лондон ще й е трудно да работи по строежи Flutter .
Абе хора. Защо се хванахте в този Минчо Simple Smile

Берфут Контеса попита ясно и просто "Как да купя къща без ИК"!

Ясен, прост, елементарен въпрос.

Получи ясен и прост отговор, като й дадох пример със съществуващия Минчо. Реален човек. Който е купил два апартамента на хубави места в София без ИК. Има деца. Децата ги гледат бабите в БГ.

Не, никъде не съм казвал, че давам Минчо за положителен пример.
Не, никъде не съм казвал, че защитавам живота на Минчо или му се възхищавам.
Не, не съветвам никого да живее като Минчо.
Не, никъде не съм казвал, че всеки мъж може и иска да живее живота на Минчо.
Не, никъде не съм казвал, че всеки български мъж имигрант в Южен Лондон живее точно като Минчо.
Не, никъде не съм казвал, че всички Минчовци действат по един и същ начин.

Просто илюстрирах как един човек може да купи два апартамента за 15 г. без ИК. Берфут попита. Аз отговорих като дадох мой личен познат с измисленото име Минчо за пример.

Ко пак е неясно Simple Smile

# 802
Мис Джулай - ти си написала отговора. Ипотечният кредит при равни други условия  винаги излиза по-евтин от потребителския, защото рискът за заемодателя е значително по-нисък.

Няма нищо страшно, срамно и опасно да заложиш жилище за 100 000 лв. за 20 000 лв. заем.

Разбира се, приемам, че си сметнала всички разходи и по двата кредита и тези 4000 лв. са крайната разлика. АКо не си, сметни пак. И пак. И пак. И накрая виж колко е реално разликата.

И ако е 4000 лв.... помисли си много ли са или са малко.

Това само ти го знаеш Simple Smile

Аз при 4000 лв. крайна разлика определено щях да взема ипотечния.

# 803

Няма нищо страшно, срамно и опасно да заложиш жилище за 100 000 лв. за 20 000 лв. заем.

Ти и да не го заложиш, а изтеглиш потребителски и по някаква причина спреш да плащаш, първото нещо на което ще посегне ЧСИ е имотът.

# 804
Нито ме интересува кога си регистриран/а или пък колко поста имаш.
Пак твърдя, че разказваш градски легенди. А както времето ти е пари да беше погледнал/а информацията за Испания или САЩ прди да пишеш глупости....

Ти май им завиждаш Simple Smile
Мен не ме интересуват къде и какви са социалните помощи, от какъв зор трябва да си правя труда да търся в Интернет.

Достатъчно съм постигнала в живота си , за да завиждам за мизерията на някого.
Когато твърдиш, че някой си е направил хотел/ жилище от социални помощи, трябва да можеш да застанеш зад думите си....нали ти казах, градски легенди.

# 805
ЧСИ няма да вземе цялото жилище, а само колкото е дългът.
Друг е въпросът що са човек би се крил и чакал, за да стигне до ЧСИ, вместо да си спести разходи и да си го продаде сам. След което да погаси дължимото.

В случая аз бих избрала ипотека, потребителски в много краен случай.

# 806
Как ли пък не за едни 20 бона ще дам залог цял апартамент за поне 100 бона..
Каква връзка има стойността на имота с парите, които ще вземеш насреща? Ти залагаш имота, не за да ти го вземат, а за да си цената за ползването на тези 20 бона.

Трябват ти 20 бона.

За 20 бона, 4 бона разлика между ипотечен и потребителски си е.... 20%.

Недвижимият имот не е само покрив над главата ти. Той е актив във всяко едно отношение.

Случаят на Мис Джулай е идеална илюстрация за това как самото наличие на имот може да ти спести 4000 лв. под формата на лихви.

За мен в нейния случай би било изключително неразумно да предпочете потребителския....

Освен ако за нея 4000 лв. са нищо. Обаче някак си не ми се вярва човек, който търси 20 000 лв. на кредит, да смята 4000 лв. за "нищо".

# 807

Тоест-ще ти го продадат на търг, ще си вземе дълга и ще ти върне ресто?

А ако ти го продадат на по-ниска цена (даже изкуствено занижена) може и ти да връщаш рестото...

Абе кредит ли е не ми го хвалете. Все си е минавка. Само принудени хора я предприемат тази стъпка...

# 808

Е няма да ти остави едната спалня и трапезарията, а ще го продаде цялото. А на какви цени се продават жилищата по търгове и как лесно се уреждат търгове да не говорим. Отделно че и една камара сметки ще ти сложи ЧСИ към дълга.

Тоест-ще ти го продадат на търг, ще си вземе дълга и ще ти върне ресто?

По принцип е така. На практика обаче стават големи сакатлъци и хора с кредити от по 10 000 се разделят с имоти на много по-голяма стойност като след това евентуално им остават пари, колкото да си купят гараж.

# 809
Да, просто го уточних, защото така написано много хора го разбират, че ще изтеглят 20, а ще им вземат 100.
За търговете съм съгласна, затова не намирам никаква причина човек да чака. Като се крие няма да му се размине... По-добре да си го продаде сам и да погаси, а с остатъка да си купи друго жилища според сумата.

Общи условия

Активация на акаунт