Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 529
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 990
Ами точно темпоралната дефиниция на "инвестиция" съм опровергал в горния си пост.

Няма как нещо да е инвестиция или да не е инвестиция съобразно времето на възвращаемостта.

Ми ето... КОТЕ... жената вложила всичките си пари в CHF. И за един ден 20% доходност.

Според мен тя е направила валутна инвестиция с възвращаемост 20% за ден (денят, в който ШЦБ отвърза франка от еврото).

И така.. да се върнем на въпроса Simple Smile

Банков депозит с 10% лихва спестяване ли е или инвестиция?

Що така не щеш да ми отговориш не мога да разбера Stuck Out Tongue

# 991
От 2-3 години сами играем на борсата и често докарваме 15-20 % , само акциите на петролните компании са ни на загуба за момента, но и това е относително. Загуба се реализира в момента на продажбата. Много ясно, че няма да се хвърлим сега да продаваме - ще изчакаме да станат печеливщи и тогава. Много грещен подход е да се паникьосащ и да продадещ, когато акциите са надолу. Напротив, ние дебнем когато акциите на някоя компания падат и купуваме.  Приближаваме вече щестцифрени доходи.
Основен принцип е да играещ със собствени пари и то такива, които можещ да си позволищ да загубищ. Ако всичко се развива добре, ще се пенсионираме след десетина години и ще си въртим само акциите. Всичко това изисква много четене на специализирана литература и следене на компаниите и новините.

# 992
само акциите на петролните компании са ни на загуба за момента, но и това е относително.

Загуба се реализира в момента на продажбата.
Е, и все пак е хубаво, ако една дълга позиция не продължи....... 10 години Simple Smile

# 993
В никакъв случай - просто около година, година и половина. Дори купихме още. Акциите са в двайсетина различни компании и в различни бранщове.

# 994
Айде аз да кажа банковия депозит до 100хил е спестяване,  над тях е инвестиция.. В някои Бг банки високорискова.
Nofelet,  моята цел е хеджиране с/у нестабилното евро.. в лв/евра имам 20% доходност,  а реално имам спестявания в стабилна/резервна/кризисна валута..

# 995
По дефиниция, дали една сума е инвестиция, не се определя от очакваната възвръщаемост (5% или 10%), а от периода нужен, за да се получи такава. Общо взето инвестицията се свързва само с отложена възвръщаемост.
Всичко с постоянна възвръщаемост (депозити или облигации, дори ценни книжа) е актив.

Ти па изби рибата. Инвестицията не е ли актив?

# 996
Няма как нещо да е инвестиция или да не е инвестиция съобразно времето на възвращаемостта.

Това е така, но ако е налице инвестиция, то в зависимост от НАМЕРЕНИЕТО, не толкова от времето, тя може да бъде краткосрочна или дългосрочна. Ако намерението ти е бързо да се освободиш от нея и си я купил със спекулативна цел, да препродадеш бързо с печалба, тогава е краткосрочна, а ако намерението е да се държи дълъг период от време, през който да носи доход от наем, дивиденти, лихви, е дългосрочна. Което не значи, че дългосрочната няма да я продадеш бързо, ако ти излязат изгодни условия за това, или пък че нещо, придобито с цел краткосрочна инвестиция, няма да решиш в последствие да го оставиш по-продължително време.

По принцип краткосрочните инвестиции са бързо ликвидни, защото например един имот, особено пък например земя, ти може и да имаш намерение бързо да го продадеш, но на практика това не може да стане, макар и да има изключения, разбира се. Краткосрочните инвестиции са обикновено деривативи - опции, или валута, или действително високо ликвидни ценни книжа, които непрекъснато се търгуват на борсата и се купуват.

И не всички акции са високорискови, има и средно - и нискорискови. Например акциите на Кока-Кола или БМВ, не са високорискови по принцип.

Високорискови са всички акции на български компании, защото тук мениджмънтите управляват без особен хоризонт на планиране, често на парче, без ясни намерения и дали ще  решат да обяват печалба и колко ще бъде тя, и дали пък част от нея ще раздадат като дивидент, зависи от това с кой крак са станали сутринта или с гъза нагоре. Хеле пък пазарната стойност на акциите завси от напълно измислените им финансови отчети и от разни имагинерни величини като напълно непредвидимите настроения на пародийния български пазар. Така че, ако става въпрос за акции на български дружества, напълно прав си - високо рискови са.

Термин "спестяване" не се използва във финансите, дявол го знае депозитът спестяване ли е, или инвестиция, в ежедневния разговорен смисъл и какъв процент доходност по него определя това.
По принцип, депозитът е инвестиция - краткосрочна и високо ликвидна.

# 997
Много пък ми е интересно специалистите по инвестиране от какво докарвате 10+% доходност. Про сегашните нива на лихвите,  наемите и спада в цените на акциите  доходност от 10% щполучите от нещо доста рисково

В момента от курса на долара. За последните пет месеца има 11% доходност, ти ги сметни на годишна база колко са?

Изкарах и франка близо 20%.

# 998
Софи, да сигурна съм .  Peace

Не помня кой ме попита по назад за англичаните и таксите. Англия не е във възторг от няколко години от ЕС и иска отделяне. Хората са силно настроени към новите страни членки и меко казано ни недолюбват и не ни приемат за пълноправни членове въпреки всичко постигнато.
По мои спомени искаха референдум за излизане от ЕС през 2017.

ЕС не е стабилна структура и не залагам да го има или Англия да е в него след 10ина години когато ще се налага на нашето дете да учи където и да било след средно. Залагам на друго ,но то не е обект на темата .

Peace

# 999
  • София
Ти па изби рибата. Инвестицията не е ли актив?
Не всичко, което ти влиза счетоводно улево е актив. Има и не особено успешни инвестиции, ако се сещаш.

# 1 000
Един въпрос към RIMOUSKI, относто  акциите - през платформа ли ги купуваш и продаваш? Българските брокери, например предлагат само през платформа.

# 1 001
Ако имот за 80 000 евро се отдаде под наем за 250 евро, колкото са средните нива в момента, ще донесе 3-4% доходност, което не ми се струва добра инвестиция. Отделно разходи по данъци, поддръжка, ремонти, сметки на недобросъвестни наематели... и доходността паднала с още процент, два.

Thinking
Замисляш ме малко? По-добре купи два апартамента за по 40 000Е и вземай по 200Е наем от всеки. Примерът, който си дала наистина е неизгоден.
В нашия град за 40К Е можеш да купиш доста прилично жилище в приличен район. Наши познати преди 2 месеца за 48К Е купиха 78 кв.м чиста жилищна площ, ново строителство в разширен център  Peace

По-малкото жилище носи повече доходност  Peace

Не е ли по-добре да се инвестира в търговска площ? Доходите от такава не са ли по-високи, отколкото от жилища?

# 1 002
Един въпрос към RIMOUSKI, относто  акциите - през платформа ли ги купуваш и продаваш? Българските брокери, например предлагат само през платформа.

Аз съм в Северна Америка и нещата тук са много по-различни. Директно купуваме и продаваме (специално ние), няма посредник. Но фонда за обучение засега го управлява фирма. Какво е това "платформа"?

# 1 003
Имаш предвид директно от компаниите ли, защото доколкото съм наясно дитектно на борсата без посредник не може? През платформа имах предвид, специализиран  софтуер и покупката и продажбата се осъществява онлайн.

# 1 004
И в Северна Америка се прави през платформи, но нещата са в пъти по-лесни отколкото в Бг.

Общи условия

Активация на акаунт