Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 555
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 930
Хахха, наскоро имаше един държавен конкурс и почти целия випуск на новозавършилите от университета се яви. Познайте кой го "спечели"? Девойката с диплома 3,80  hahaha

# 931
Не, този който има по-дълъг опит и то точно такъв, какъвто е нужен на работодателите. Не рядко и владеенето на чужди езици има голямо значение.

Точно така. Това гледат.

Ставаше въпрос за предпочитания на завършилия един уни пред друг, при равни други условия, не се отплесвайте!

# 932
Работила съм в две големи, национални компании. Интервютата минават пред комисия, първо има писмен тест от 100 въпроса, ако го минеш, отиваш на първо интервю. Никой не се интересува от дипломата ти, за това и имам колеги, които нямат такива. Просто са самоуки или от са натрупали опит и знания от практиката и от години работят в бранша. Разбира се за професии като право, архитект, лекар и т.н това няма как да стане, но примерно в ИТ бранша в момента е пълно с хора без релевантно образование и дипломи за висше.

# 933

Ставаше въпрос за предпочитания на завършилия един уни пред друг, при равни други условия, не се отплесвайте!

Не се отплесваме, на практика е точно както го казваме, твоето е само теория.

# 934
  • София
... но примерно в ИТ бранша в момента е пълно с хора без релевантно образование и дипломи за висше.
Точно така, а моите две дипломи подозирам, че съм загубила безвъзвратно при местенията. Никой никога не е пожелал да ги види.

Между другото, ако случайно разполагате с излишна по-голяма сума пари, какво бихте направили с тях? Депозити, инвестиция в земя, имот, злато, ценни книжа, някаква комбинация или друго?

# 935
Зависи колко е сумата. Над 50к - недвижим имот. Под 10к бих инвестирала в образование с качествена(!) диплома (имам голямо желание за IATA от години). Сумите между 10 и 50 хиляди са големи, но доста никакви и точно те най-лесно изчезват по вили и могили според мен.

# 936

Между другото, ако случайно разполагате с излишна по-голяма сума пари, какво бихте направили с тях? Депозити, инвестиция в земя, имот, злато, ценни книжа, някаква комбинация или друго?

В момента си играя леко с валутите. Изгодно е да купиш жилище, което можеш да отдаваш под наем, цените на жилищата са доста изгодни все още, когато имаш парите в кеш разбита се, а и това е добра инвестиция, защото цената им малко по-малко се вдига. Така хем си гарантираш ликвидността на парите, хем получаваш пасивен доход в момента, хем след време ще имаш евентуално за децата.
Инвестицията в земя също не е лош вариант, но зависи къде. В България има места, където се изплащат мн добри ренти и инвестицията бързо се възвръща.
Цената на диамантите също винаги върви нагоре Wink

# 937
Под 10к бих инвестирала в образование с качествена(!) диплома (имам голямо желание за IATA от години).

И аз съм за, само че в провинцията е напълно неизгодно, защото няма кой да го оцени, нито да ти плати релевантна заплата за това образование  Crossing Arms

# 938
Изгодно е да купиш жилище, което можеш да отдаваш под наем, цените на жилищата са доста изгодни все още, когато имаш парите в кеш разбита се, а и това е добра инвестиция, защото цената им малко по-малко се вдига.

Цените на жилищата в България ли се вдигат?

# 939
  • София
Да, точно в момента се вдигат. Освен това пазарът е много беден, това, което излиза не си струва инвестицията, а наемите са сравнително ниски. Затова не считам, че е добър вариант.

# 940
Да, точно в момента се вдигат. Освен това пазарът е много беден, това, което излиза не си струва инвестицията, а наемите са сравнително ниски. Затова не считам, че е добър вариант.

Цените удариха дъното 2009-2010, от тогава растат по-малко. Ако следиш редовно пазара, излизат много изходни имоти  Peace Наемите не бих казала, че са чак толкова ниски. Средният наем в нашия град е около минималната заплата, а за София е около средната. Но за мен е по-важно, че с покупка на такъв имот си защитаваш парите и след няколко години винаги можеш да го продадеш за повече пари.

# 941
Хахха, наскоро имаше един държавен конкурс и почти целия випуск на новозавършилите от университета се яви. Познайте кой го "спечели"? Девойката с диплома 3,80  hahaha

Като в оня виц, дето накрая представили на шефа работите на кандидатките и го питали коя да назначат.
- Оная с големите цици! - отговорил шефът.

# 942
  • София
Ако имот за 80 000 евро се отдаде под наем за 250 евро, колкото са средните нива в момента, ще донесе 3-4% доходност, което не ми се струва добра инвестиция. Отделно разходи по данъци, поддръжка, ремонти, сметки на недобросъвестни наематели... и доходността паднала с още процент, два.

# 943
На мен са ми искали дипломата само при сключване на ГД с университета, който по ирония на съдбата е същия , издал дипломата  hahaha

# 944
Ако имот за 80 000 евро се отдаде под наем за 250 евро, колкото са средните нива в момента, ще донесе 3-4% доходност, което не ми се струва добра инвестиция. Отделно разходи по данъци, поддръжка, ремонти, сметки на недобросъвестни наематели... и доходността паднала с още процент, два.

Thinking
Замисляш ме малко? По-добре купи два апартамента за по 40 000Е и вземай по 200Е наем от всеки. Примерът, който си дала наистина е неизгоден.
В нашия град за 40К Е можеш да купиш доста прилично жилище в приличен район. Наши познати преди 2 месеца за 48К Е купиха 78 кв.м чиста жилищна площ, ново строителство в разширен център  Peace

Общи условия

Активация на акаунт