Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 558
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Стопанската академия в Свищов (СА "Д.А. Ценов") Wink

# 916
Скрит текст:
Цитат
Цитат на: krasimilo в ср, 11 мар 2015, 12:14
Цитат
при равни други условия, когато за една позиция кандидатстват двама, и единият е завършил СУ, а другият ВТУ, кого мислиш, че ще предпочетат?

Правеше ми впечатление, че една старозагорска адвокатска кантора в обявите си за работа винаги като условие поставяше завършено образование не къде да е, а именно в СУ.
Сега може да са се попроменили нещата, но по мое време право в СУ се влизаше само с оценки от 5+ по бългаски и история, а такива оценки трудно се изкарваха без уроци, и то при "правилните" хора. Успяваха само най-подготвените и амбициозните.
А за това как преподават едни и същи преподаватели на две различни места - моят опит е скромен само с няколко такива, но на колегите от СУ беше преподавано далеч по-добре, отколкото на нас във ВТУ (специалността е друга, не право).

Не е вярно, че само с уроци при правилните хора се е влизало. Аз съм от тези, които четяха на плажа теми купени от вече влезли студенти, с което изкарах оценки 5+ и по двата предмета. Имах и отлична диплома и влязох в СУ. Това че на нас едни и същи преподаватели са преподавали по-добре отколкото на вас, не го вярвам. Като знам преподавателите, просто не е възможно. А и какво значи да ти преподава по-добре и по-зле? ГПК-то си е същото. Проблем би имало ако ви даваха по-лесно изпитите, което подозирам, че може и да е така като гледам какви хора са завършили ВТУ, БСУ и ВСУ примерно. Като се сетя за трите държавни изпита, не си представям те как са ги минали. Аз въпреки, че през всичките години прилежно си учех уроците, накрая за държавните изпити често се случваше да не се отлепям от книгите по 18 часа на денонощие.

Моят опит е от преди  ... хм... всъщност доста, от преди 17 години. Випускът ни беше голям, конкуренцията - жестока. Възможно е твоите купени теми да са били от добри преподаватели.
А за различното качество на преподаването - факт! Завършила съм филология, а не право, и имах възможност да сравня лекциите при нас във ВТУ и тези в СУ, начина на преподаване и определено в СУ се стараеха повече. В тази връзка за мен щеше да е по-оправдано родителите ми да инвестират парите за образованието ми в СУ, а не във ВТУ (макар да не се оплаквам от реализацията си).

# 917
За съжаление, понеже висшето образование в България от години е деградирало, никъде вече не ви гледат дипломата. Да, трябва да я имате, но в сериозните фирми винаги има конкурсен изпит при кандидатстването за работа, където ви изпитват, често даже комисия от специалисти, за да видят колко реално знаете. Аз съм сменил доста работи и винаги е имало изпит, въпреки, че дипломата ми е пълно 6. Не само, че не са го гледали това, ами някъде даже и не са ми я искали. Важно е как ще се представиш на събеседването, и на изпита, който самата фирма организира. Е, не знам дали е така за всички специалности и дали е така за юристите. А право вече има къде ли не, включително ВТУ преди имаше и в Русе /висше техническо училище/, сега е Русенски университет, та и там има право, и сигурно и в Каспичанския университет също има право, макар и той да съществува само в предаванията на Слави:)

А в момента висшето образование в България е на такова дередже, че и едно магаре да вържеш пред факултета, и магарето ще завърши. Сега такива хора стават студенти и завършват, които навремето изобщо не биха могли да припарят до ВУЗ.

# 918

ВТУ? Ти наистина ли реши, че този университет можеш да го сравняваш със СУ, УНСС, СА и т.н.?
Защо да не може? Точно УНСС и СА не са критерии за добро образование и трудно влизане. Имам личен опит в УНСС и доста познати, завършили СА. Изпитите там са пълна пародия. 70% от съучениците ми влязоха в УНСС без каквито и да било уроци, а също и завършиха без кой знае какви усилия. А това става въпрос за преди 5-6 години, сега нещата стоят още по-зле.

Мисля, че някои от момичетата бяха достатъчно изчерпателни.

# 919
За съжаление, понеже висшето образование в България от години е деградирало, никъде вече не ви гледат дипломата. Да, трябва да я имате, но в сериозните фирми винаги има конкурсен изпит при кандидатстването за работа, където ви изпитват, често даже комисия от специалисти, за да видят колко реално знаете. Аз съм сменил доста работи и винаги е имало изпит, въпреки, че дипломата ми е пълно 6. Не само, че не са го гледали това, ами някъде даже и не са ми я искали. Важно е как ще се представиш на събеседването, и на изпита, който самата фирма организира. Е, не знам дали е така за всички специалности и дали е така за юристите. А право вече има къде ли не, включително ВТУ преди имаше и в Русе /висше техническо училище/, сега е Русенски университет, та и там има право, и сигурно и в Каспичанския университет също има право, макар и той да съществува само в предаванията на Слави:)

Е, то право имаше и в монтанския изнесен правен факултет към УНСС; по тази логика икономика има и в незнайния Киевски университет, ректоратът на който се свираше по апартаменти под наем в центъра на София, ама и със златен медал да си го завършил, защо не се пробваш на конкурс с кандидати, завършили СУ?

# 920
Коооо ста'ааа ве? Тука се прелива от тема в тема. Докато се обсъждаха финансите и кредитите, кога отидохте на проблемите във висшето образование?

Та, по темата. Човек, когато има деца най-малко трябва да се лишава от удоволствията, поне да не им завещае на тях кредити, а ако може дори да има помогне те, след време те да нямат. Обикновено, който е минал по този път оценя нещата, който не е минал, има една приказка "Сития на гладния не вярва". И аз имам много примери в момента пред себе си как хора с осигурени жилища от мама и тати профукват всичко, което им падне по почивки, екскурзии и ред тъпотии. За тях е имало кой да помисли, в което няма лошо, а те защо не мислят по същия начин за децата си? Осигурили са им жилища и прочие, а те с това безхаберие какво ще осигурят на децата си? А не като да не могат да го направят, но са се отдали на философията- сега живея, сега имам, сега харча, след време децата да му мислят. За това твърдя, че и това да ти дадат на готово също не е добър вариант, не оценяваш  Naughty

# 921
Аз за СУ също напоследък чувам доста негативи. Не съм юрист, но работя с юристи и от тях чувам, че напоследък вече се предпочитали юристи, завършили в  НБУ и даже завършили в Благоевград пред такива от СУ. Нито твърдя, че е вярно, нито съм компетентен да преценя, защото не наемам юристи, а пък и обобщенията обикновено са кофти работа. Само казвам какво чувам.

# 922
Аз пък от моя опит съм забелязала, че се предпочитат добри юристи без оглед на това къде са завършили. Като оплескаш нещата бързо се вижда и лесно те сменят.

# 923
.................., ако искаш да си поговорим за това, при равни други условия, когато за една позиция кандидатстват двама, и единият е завършил СУ, а другият ВТУ, кого мислиш, че ще предпочетат? Но ти нямаш добри впечатления от СУ, няма как да влизаме в тази полемика! За статистиката - не съм завършила СУ, и за да не се изцепи някой, че университетът е несбъднатата ми мечта, ще уточня, че съм с икономическо образование.
Е как кого - този с по-високите оценки.
Ако говорим за икономика, ВТУ не става, но УНСС и СА имат други кусури. Няма идеални условия. Но да ми говори някой, че ВТУ не е критерий и едва ли не там отиват само идиоти - не съм никак съгласна. Едни от най-тъпите парчета, записали висше, видях в магистърската ми програма в СУ - все бакалаври от реномирани университети - ТУ-София, СУ, СА, УНСС.
Между другото, ако има нужда от уроци за вкарване в правилния мисловен коловоз - това е точно за ВТУ, правилните преподаватели са от университета. СУ имат по-широки възгледи. Поне така съм чувала от хора, влезли в СУ.

# 924
Вие кво работите, че сте толкова компетентни по университетите? Laughing

# 925
Излишно е да мерите университетите. Цялото ни висше образование е в тотален колапс. Навсякъде е мега мазало и ще е така докато се прилага практиката "парите следват студента". Вече няма цедка нито на входа, нито на изхода. Висшето образование отдавна стана самообучение, който има желание и възможност да започне работа по специалността си, докато следва, ще се научи, за другите к....р.
Все тая е къде какво сте завършили, след като от килийно училище като БСУ хората стават заместник- министри по правосъдието  ooooh! В България висшистите са повече, от колкото са местата за тях, за това и повечето работят ниско- квалифицирана работа.

# 926
.................., ако искаш да си поговорим за това, при равни други условия, когато за една позиция кандидатстват двама, и единият е завършил СУ, а другият ВТУ, кого мислиш, че ще предпочетат? Но ти нямаш добри впечатления от СУ, няма как да влизаме в тази полемика! За статистиката - не съм завършила СУ, и за да не се изцепи някой, че университетът е несбъднатата ми мечта, ще уточня, че съм с икономическо образование.
чувала от хора, влезли в СУ.

Не, този който има по-дълъг опит и то точно такъв, какъвто е нужен на работодателите. Не рядко и владеенето на чужди езици има голямо значение. Тези без опит и език не знам изобщо какво правят, честно. Най-много да мъкнат папките на някой адвокат, докато не им омръзне. Ако не им е близък роднина няма даже да ги научи на занаят.

# 927

Моят опит сочи, че това не е вярно, имам две дипломи за висше образование, едната с 5,80, другата е пълно 6. Не съм усетил някога това да е било предимство или някой работодател да ми е гледал успеха; имало е в някои случаи коментари как било голяма работа и дотам, нито пари са ми дали в повече за това, нито пък е било предимство пред другите кандидати:)

# 928
Не, този който има по-дълъг опит и то точно такъв, какъвто е нужен на работодателите. Не рядко и владеенето на чужди езици има голямо значение.

Точно така. Това гледат.

# 929
Аз искам да ви кажа, че на най-хубавата работа, която съм имала през живота си, никой не ми е виждал дипломата. В СВ-то преди години съм писала, че имам такава, но никой не е искал да я види.

Общи условия

Активация на акаунт