Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 567
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 945
  • Бургас
Ако имот за 80 000 евро се отдаде под наем за 250 евро, колкото са средните нива в момента, ще донесе 3-4% доходност, което не ми се струва добра инвестиция. Отделно разходи по данъци, поддръжка, ремонти, сметки на недобросъвестни наематели... и доходността паднала с още процент, два.

Thinking
Замисляш ме малко? По-добре купи два апартамента за по 40 000Е и вземай по 200Е наем от всеки. Примерът, който си дала наистина е неизгоден.
В нашия град за 40К Е можеш да купиш доста прилично жилище в приличен район. Наши познати преди 2 месеца за 48К Е купиха 78 кв.м чиста жилищна площ, ново строителство в разширен център  Peace

По-малкото жилище носи повече доходност  Peace

# 946

Ставаше въпрос за предпочитания на завършилия един уни пред друг, при равни други условия, не се отплесвайте!

Не се отплесваме, на практика е точно както го казваме, твоето е само теория.

Кое е теория? Мисля, че не четеш. Написах специално при равни други условия, единият от ВТУ или БСУ, а другият завършил СУ. Кого ще предпочетат според теб?

# 947
  • София
Като казваш равни други условия, имаш предвид, че кандидатите имат еднакъв стаж, на еднакви позиции , с еднакви резултати, в една и съща фирма, предполагам  Simple Smile
От критериите за избор на персонал, дипломата е на едно от последните места, 15-то, да речем.

# 948
Като казваш равни други условия, имаш предвид, че кандидатите имат еднакъв стаж, на еднакви позиции , с еднакви резултати, в една и съща фирма, предполагам  Simple Smile
От критериите за избор на персонал, дипломата е на едно от последните места, 15-то, да речем.

Е, нали няма да разсъждаваме сега какво се има предвид под равни други условия? Така да е, няма никакво значение дали си завършил СУ или измислен университет в Долно Сусурлево, даже никой не иска да ти погледне дипломата! Спирам, няма смисъл да се цикли върху нещо толкова безумно!

# 949
  • София
Между другото, ако случайно разполагате с излишна по-голяма сума пари, какво бихте направили с тях? Депозити, инвестиция в земя, имот, злато, ценни книжа, някаква комбинация или друго?

И аз имам терзания по този въпрос. Имаме малко жилище с ИК, опитахме се да го продадем на цена, с която да покрием платените вноски и оставащите по ипотеката, не стана.....Пазарната цена беше с около 10-15 000 евро надолу. Отказахме се, даваме го под наем, като наемът му изплаща ипотеката. Т.е. вариантът с инвестиция в подобен имот, много не ме блазни, а и не е лесно ликвидна.

Инвестирах във взаимни фондове 2009г в големия им пик и съм с толкова много пари назад, че съм "замразила" дяловете, някой ден внуците може и да забогатеят от тях.

Злато? Инвестиционно злато къде и как се търгува. На кого мога да го продам, ако реша?
Диаманти? Единствените, които имам са по бижутата ми. Все успокоявам мъжа ми, че са "инвестиция", но честно казано не вярвам в това. Кой би ги изкупил и на каква цена? Говоря не за онзи тип, които седят по сейфове, а такива, които си разхождам ежедневно (мънички) Blush.

Напоследък ми е хрумнала идеята за немски инвестиционен фонд, но не знам дали мога от България да направя подобна "инвестиция" newsm78

# 950
А под каква форма инвестирате за образованието на децата? Този въпрос ми е на дневен ред.

# 951
А под каква форма инвестирате за образованието на децата? Този въпрос ми е на дневен ред.

Аз в депозит, на мое име.

# 952
  • София
А откога трябва да започна да мисля за това?! Защото дъщеря ми е на годинка, все пак.

Em_ma, земеделската земя има добра доходност в момента, около 5%, а и не се очаква цената и да падне скоро, но за съжаление трудно се намира.

# 953
Асос, изненадваш ме. Оказах се горда наследница на 100-на декара черешови, ябълкови и кайсиеви насаждения. Цената е смехотворна- между 500 и 800 лева за декар. Декар насаждения включва около 15-20 дръвчета, чиято продукция може да се продава, а цената му е колкото среден килим.

# 954
  • София
thewishmaster, доходността ли те изненадва?
Ние имаме наследени 50 декара, на пазарна цена от около 1000 лева, от които взимаме 50-60 лева на декар годишна рента.
Около Добрич рентата е по-висока - 70-100 лева от декар, но и цената е по-висока, а предлагане - няма. Всеки си ги къта там.

# 955
  • София

Какво визираш като казваш "под каква форма"?.

Най-големият ми син е 7-класник, от две години ходи на уроци по български и математика. Надеждата ми е да се справи по-добре на предстоящите матури и да го приемат в по-добра гимназия (сега да не почнем да си мерим и гимназиите Naughty).

Иска да ходи на някакви курсове в Телерик. Ако училището му върви, няма проблем, ще го запиша.

Ако някой има амбиции да учи в чужбина, няма проблем. Показва резултати, печели стипендии, работи....Може би ще им помогнем с наем за квартира, ако са в БГ, защото смятам, че не е полезно да живеем заедно докато се задомят.

# 956
Кога е кандидатствал и в кой университет?
Преди 4 години, ВТУ, държавна поръчка с изпити. Единствената "помощ" дойде от това, че е момче.
Хора, които имат нужда от курсове по разказвателни предмети, нямат необходимия капацитет за Право.

Joy При положение, че имаш да развиваш теми по литература и история, не знам как ще минеш без сериозна подготовка. Най-малкото имаш да наизустиш доста цитати от книги, години и събития.
Може само вие да сте си мислили, че момчето не е учило. То и нашите се чудиха как ги вадя тези оценки, като не уча постоянно, но аз просто запаметявах бързо и лесно.
А и ВТУ не е особен критерий.
Той само във ВТУ ли кандидатства?
Никъде не съм твърдяла, че момчето не е учило  Shocked Точно обратното, казах, че е учил - сам. Развиването на теми и наизустяването на доста цитати, години и събития се случва преспокойно и извън курсове. Наистина не разбирам кое му е сложното да запомниш 30 дати на тема и да развиеш литературен въпрос. На мен, която имам лек проблем с помнене на имена и дати, не ми е трудно - е, какво би затруднило човек, който ги помни?
Брат ми кандидатства само във ВТУ и, да не излъжа, но май само право беше писал като желани специалности. Приеха го на първо класиране. Искаше да учи право, а не да има точно диплома от СУ. Преподавателите са едни и същи, човекът реши, че няма да ходи до другия край на страната заради една диплома.
Херц, аз да те питам нещо - в момента за учене ли говорим, или гръмки дипломи? Защото аз пък от СУ нямам никак добри впечатления.
Хм . Навремето когато аз кандидатствах само в СУ и ВТУ с по 3 специалности във всеки и ме приеха желаното на първо класиране държавна поръчка си спомням една случка.

Имах съученик , който нямаше баща и майка му не й достигаха парите да го праща на кандидат-студ.  частни уроци по литература и история. Помоли ме да му дам разработените си над 140 теми ,проверени от преподавател при който аз ходех 2 пъти седмично на частни уроци .

Копира ги ,учи няколко месеца и влезе право в София и в академията в Симеоново. Завърши Симеоново с профил право .Аз избрах ВТУ и след 1ви курс се преместих същата специалност  в СУ с отлични оценки . Само на тези две места си струваше да се учи . Е и в НБ  Flutter

# 957
thewishmaster, доходността ли те изненадва?

Не. Практическата им непродаваемост и изключителните затруднения да се отдадат под рента. Усещам ги повече като бреме. Може би е до регион.

# 958
Инвестиции от тук насетне сам в земя ( не в БГ) + инвестиции във фондове.
Инвестиции за детето ( освен всички курсове, които плащам) има открит фонд на негово ме. Фондът се контролира от нас и дефакто е на негово име. Целта е да има средства за някой от университетите от Айви лигата. Ако не иска да учи, парите са за нас. Ако иска да учи, не искам като излезе да има заем висящ на шията му.

# 959
Мисля, че мнозина в тази тема използват думата "инвестиция" за "спестяване".

Между другото къде е вашата лично разграничение спестяване/инвестиция от гледна точка на доходност?

За мен е 10%. Всичко под 10% годишна доходност си е спестяване.

Общи условия

Активация на акаунт