Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 740
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 960
  • София
За мен е 5%. Аз не нося на риск  Simple Smile

# 961
Спестяване и инвестиция са две съвсем различни неща. Според оксфорския речник ( все пак думите не са от бг произход)
Спестяване - намаляване на ресурс ( в случая пари)
Инвестиция- изразходване на пари с очакването за постигане на печалба в резултат от финансови схеми, акции или имущество.

При първия случай дори не е упомената печалба.

# 962
  • София
Моята лична дефиниция за спестявания/инвестиции е съвсем друга:
спестяванията са почти неприкосновени запаси с пари, които ми трябват повече за сигурност.
инвестициите са онези пари, които мога да прежаля, ако загубя на 100%, като принципно се надявам да ми носят някакъв доход, поне 8-10% и нагоре.

Имаме акции в швейцарски франкове, беше си чист късмет, колко много "скочиха".

# 963
  • София
Всъщност при нас първо са спестяванията, после решението каква част от останалия разполагаем доход да харчим за удоволствия, хобита, пътувания, глупости дори и.......каква част да инвестираме в нещо.

# 964
Спестяване и инвестиция са две съвсем различни неща. Според оксфорския речник ( все пак думите не са от бг произход)
Инвестиция- изразходване на пари с очакването за постигане на печалба в резултат от финансови схеми, акции или имущество.

Аз не мисля, че оксфордския речник е най-добрия източник за по-широка дефиниция на финансови термини.

По тази логика единственото нещо, което отговаря на дефиницията на Оксфорд е "пари в дюшека".

Добър пример е банковият депозит.

За някои той си е чиста проба спестяване.
За други си е инвестиция.

За мен е спестяване, ако лихвата е под 10%. Т.е. 99.99% от банковите депозити по света са си спестяване.

Хм, май дори и Цветан Василев не даваше над 10% лихва Значи да ги сложим 100% Simple Smile

# 965
Спестяване - нисък риск - ниска доходност (в случая с парите под дюшека - дори нулева).
Инвестиция - висок риск - висока доходност.

Въпросът ми е точно такъв:

Къде е вашата лична граница ниска/висока доходност?

Както казах, моята е 10%.

# 966

Аз не мисля, че оксфордския речник е най-добрия източник за по-широка дефиниция на финансови термини.

По тази логика единственото нещо, което отговаря на дефиницията на Оксфорд е "пари в дюшека".

За мен е спестяване, ако лихвата е под 10%. Т.е. 99.99% от банковите депозити по света са си спестяване.

Хм, май дори и Цветан Василев не даваше над 10% лихва Значи да ги сложим 100% Simple Smile

Това, че за теб или някой друг банковия депозит е инвестиция си е чисто той проблем. Защо се мъчите да създадете дефиниции на неща, който хората са направили преди години.
И сте тръгнали да говорите за инвестиции...май първо трябва да научите термините.

# 967

Това, че за теб или някой друг банковия депозит е инвестиция си е чисто той проблем. Защо се мъчите да създадете дефиниции на неща, който хората са направили преди години.
И сте тръгнали да говорите за инвестиции...май първо трябва да научите термините.
Леко с тона, няма нужда да се изнервяш Wink

Аз мисля, че единствено доходността прокарва разликата между спестяване и инвестиция и разграничението е абсолютно субективно.

Ти самата противоречиш на Оксфордския речник. Казваш, че банковият депозит не е инвестиция, нали? Оксфорд пък казва, че при спестяването "печалба няма" (цитирам теб).

Следователно имам въпрос:

2.5 млн. лв. депозит при 10% лихва в КТБ (Веждичката Рашидов Simple Smile ) спестяване ли са или инвестиция?

Според теб са спестяване.
Според Оксфорд са инвестиция.

Wink

Да се абстрахираме от самата банка и самият депозант. Въпросът е принципен.

Спестяване и инвестиция имат чисто субективно разграничение. Аз и затова питам къде е вашето лично такова Simple Smile

# 968
Леко с тона, няма нужда да се изнервяш Wink

Няма как да ме изнервят глупостите на някой, който се опитва да открие топлата вода.

И защо примерите ти са с КТБ.  newsm78 давай нещо по стойностно. Например голяма банка в САЩ ( светлинни години напред от родните банки). Дали си мислиш, че някой има 2.5 милиона в спестовна сметка. Или дали пък доходността е 10% - няма такова животно и в двата случая.
Да си кажем честно, българинът е с много ниска финансова култура и за него пари в сметка са си инвестиция. Съвсем не е така.

# 969
Каква топла вода?

Просто ми беше интересно да чуя за кого къде минава раграничението ниска доходност/висока доходност; нисък риск/висок риск; спестяване/инвестиция

И ето, Ем-Ма горе отговори  - 8-10%

Отговори и Асос 5%

Не разбирам какво се плюнчиш и репчиш толкова. Ако нямаш отговор на даден въпрос, не отговаряй. То не е задължително.

Използваш форума, за да си изхарчиш негативната енергия. Това е безсмислено. Когато станеш от компа ще забележиш, че продължаваш да си изнервена и негативна. Така че... намери си друг начин.

Няма да ти отговарям повече. Давам ти правото да си последна. Дано това ти помогне с настроението.

# 970
nofelet, отдаването под наем инвестиция ли е?

# 971
Не разбирам какво се плюнчиш и репчиш толкова. Ако нямаш отговор на даден въпрос, не отговаряй. То не е задължително.

Използваш форума, за да си изхарчиш негативната енергия. Това е безсмислено. Когато станеш от компа ще забележиш, че продължаваш да си изнервена и негативна. Така че... намери си друг начин.

Няма да ти отговарям повече. Давам ти правото да си последна. Дано това ти помогне с настроението.
Наистина ще бъде добре да не отговаряш.
Ако предположим, че аз изразходвам негативна енергия, защо ли ти обиждаш.
А правото не си ми го дал ти, форумът не е на баща ти.

# 972
А под каква форма инвестирате за образованието на децата? Този въпрос ми е на дневен ред.

При нас има специални фондове, където примерно, ако внесещ 1000 долара, държавата добавя 20 % и се получават 1200 долара. Има лимит на година - 2000 долара. ( за 20 % говоря). Иначе можещ да си внесещ колкото имащ на сърце. Ние започнахме, когато щерката беще на една година - сега има вече солидна сума и е спокойна за колежа поне. Тези пари могат да се използват само за колеж или университет. По всяко време можещ да си ги вземещ, но държавата си прибира обратно 20-те процента.

# 973
А под каква форма инвестирате за образованието на децата? Този въпрос ми е на дневен ред.

Какво визираш като казваш "под каква форма"?.

Най-големият ми син е 7-класник, от две години ходи на уроци по български и математика. Надеждата ми е да се справи по-добре на предстоящите матури и да го приемат в по-добра гимназия (сега да не почнем да си мерим и гимназиите Naughty).

Иска да ходи на някакви курсове в Телерик. Ако училището му върви, няма проблем, ще го запиша.

Ако някой има амбиции да учи в чужбина, няма проблем. Показва резултати, печели стипендии, работи....Може би ще им помогнем с наем за квартира, ако са в БГ, защото смятам, че не е полезно да живеем заедно докато се задомят.

Университетите имах предвид. За там си трябва сериозен ресурс.

# 974
Инвестиция е нещо, което се очаква да носи доход. Доходът може да бъде еднократен, при краткосрочните инвестиции, когато препродадеш бързо въпросното нещо и реализираш печалба от разликата в цената, на която си продал и цената, на която си го купил. Доходът може да бъде по-продължителен във времето, примерно при акции и облигации, които се държат с цел получаване на дивиденти или лихви, а не с цел препродажба. Доходът може да бъде и наем, ако имаме инвестиционен имот.
Не всеки имот е инвестиция, а само този, който се отдава под наем или се очаква да се препродаде с печалба.

При всичките тези случаи характерно е очакването - имаме очакване за печалба. Само че, не само че може да не спечилим, а да изгубим. Цената на акциите или облигациите или имота може да спадне, а не да се качи. Може да не се изплатят никакви дивиденти. Може да си принуден да продадеш на загуба, а не на печалба.

Банковият депозит, от една страна си е инвестиция, защото носи доход - лихвата. От друга страна, обикновено лихвата не покрива дори инфлацията.

Спестяване - това не е финансов термин. Това е разговорен термин, под който се има предвид най-вече "бели пари за черни дни", т.е. не толкова с цел доходност, колкото за посрещане на бъдещи неочаквани нужди.

Общи условия

Активация на акаунт