Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 486
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 1 035
Един виц:
"Американски университет е университет, в който ирански професори преподават на китайски студенти"

# 1 036
Стандарта в гетата е един и същ навсякъде.
Гери предполагам си живяла и в САЩ и в Германия за да можеш да сравниш.
Софи, след 5 години всички са американци. Статията беше от професионалните организации за това съм склонна да им вярвам.

Титина, аз ти дадох абсолютно достоверна информация. Недей да спориш. Знам, че си склонна към спор, но нещо не си доразбрала. Абсурдно е 80% от Американските инженери и 70% от американските лекари да са индийци. Абсурдно! Прочети отново какво пишеш и се опитай да го осмислиш.

Не знам за университетите, но по-назад дадох линк от друг форум, в който казват точно това, което казва Титина. Има и следната диаграма за Specialized high schools in New York City в Ню Йорк:

The specialized high schools of New York City are nine selective public high schools, established and run by the New York City Department of Education to serve the needs of academically and artistically gifted students.

Аз също дадох линк, съвсем официален. Той друго показа......

Пак ще повторя, АБСУРДНО е, 80% от инженерите и 70% от лекарите в САЩ да са индийци. АБСУРДНО!

# 1 037
Стандарта в гетата е един и същ навсякъде.
Гери предполагам си живяла и в САЩ и в Германия за да можеш да сравниш.
Софи, след 5 години всички са американци. Статията беше от професионалните организации за това съм склонна да им вярвам.

Титина, аз ти дадох абсолютно достоверна информация. Недей да спориш. Знам, че си склонна към спор, но нещо не си доразбрала. Абсурдно е 80% от Американските инженери и 70% от американските лекари да са индийци. Абсурдно! Прочети отново какво пишеш и се опитай да го осмислиш.

Не знам за университетите, но по-назад дадох линк от друг форум, в който казват точно това, което казва Титина. Има и следната диаграма за Specialized high schools in New York City в Ню Йорк:

The specialized high schools of New York City are nine selective public high schools, established and run by the New York City Department of Education to serve the needs of academically and artistically gifted students.

Хе, хе. Ти си дала диаграма само за едно средно училище, ето кое:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stuyvesant_High_School

Аз пък да ти кажа, ако не знаеш, че в циганското училище в Смолян, 100 процента от учениците са цигани. Това означава ли, че в цяла България във всички училища 100 процента от учениците са цигани?

# 1 038
Хе, хе. Ти си дала диаграма само за едно средно училище, ето кое:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stuyvesant_High_School

Аз пък да ти кажа, ако не знаеш, че в циганското училище в Смолян, 100 процента от учениците са цигани. Това означава ли, че в цяла България във всички училища 100 процента от учениците са цигани?

Писала съм линка откъде съм го взела.
Въпросните училища нямат много общо с циганското училище в Смолян, но карай, важното е да има мнения.

# 1 039
около 23 % от лекарите в САЩ са завършили медицина извън страната.

http://www.nationalahec.org/pdfs/fsmbphysiciancensus.pdf

Белите лекари са около 37 %.

https://www.aamc.org/download/87306/data/physiciandiversityfacts.pdf

В моята болница 97 % са китайци, но това не значи че трябва да си мисля, че навсякъде другаде са предимно киттайци. Тоест, не съдя по себе си за другите. В една тема един дето беше изпаднал в депресия, че има дъщери вместо син, обясняваше как никога няма да се остави да го оперира жена, щото не ставали за хирурзи. Аз пък имам 2 успешни операции от жени китайки и 1 успешна операция от жена туркиня.

Пък и какво значение има какви са лекарите в САЩ. Важното е тези в България да са на ниво, какъвто и цвят да им е кожата. Обаче хич ги няма. Ако можеха да се конкурират с китайците в америка, сигурно нямаше да са все още в България.

# 1 040
Герито, да, аз съм един лузър. Да живее форума; дава ми възможност да си измислям разни истории и да ги ползвам за фукане. Така си лъскам самочувствиято, че иначе няма с какво.
Самия факт, че парадирането с материалното ти положениеи ми е направило силно впечатление означава че много държиш да го изтъкваш. Защо го изтъкваш не ме интересува.
Думичката лузър е чужда в моя речник.

# 1 041
Герито, да, аз съм един лузър. Да живее форума; дава ми възможност да си измислям разни истории и да ги ползвам за фукане. Така си лъскам самочувствиято, че иначе няма с какво.
Самия факт, че парадирането с материалното ти положениеи ми е направило силно впечатление означава че много държиш да го изтъкваш. Защо го изтъкваш не ме интересува.
Думичката лузър е чужда в моя речник.

Никога не съм парадирала с материалното си положение. Изваждаш нещата от контекст. Помисли си дали нямаш проблем. По същия начин реагираш на Ася. И изобщо не се усещаш, когато някой те поднася. Явно те дразнят хората с добро материално положение. А дали наистина е така? Това е форум. Всеки си пише каквото си иска. Може пък да живея в трейлър парк и да си фантазирам. Няма как да разбереш. Гледай малко по-позитивно на нещата. Поздравявам те с това:
http://youtu.be/FAT3G-1mdBw
 Joy Joy Joy

# 1 042
  • на плажа
Да върнем темата към финансите и тяхното разпределяне, викам аз, а!
 Та в тази връзка вчера се замислих по въпроса за частните училища в България и има ли смисъл да се " инвестира" средства в такова ( имам предвид началното образование, защото колежите са ясни)?

# 1 043
Да върнем темата към финансите и тяхното разпределяне, викам аз, а!
 Та в тази връзка вчера се замислих по въпроса за частните училища в България и има ли смисъл да се " инвестира" средства в такова ( имам предвид началното образование, защото колежите са ясни)?

Не че до края на четвърти клас не съм инвестирала и няма да продължа да инвестирам, въпреки това децата ми учат в държавно училище, но към Сдружение. Т.е. във финансов аспект съм минала метър към днешна дата. Предвид тоталният образователен колапс в 5-7-ми клас, алтернативата пред детето ми е, или да продължи в частно училище, или да разчита на късмета си в държавното.
Инвестиция ли е, необходимо зло ли е, не знам. Не и всяко ЧУ е това, което човек ки представя, чувайки ЧУ.

# 1 044
Много ми харесва това, което казва Герри и до голяма степен мисля същото. Също и каквото казва биб.биб. И аз мисля като тях за Европа и имам точно същия аргумент като Герри, че не ми се иска детето ми да учи в САЩ по чисто егоистични причини - знам, че ако отиде там, там ще си и остане и ще го виждам изключително рядко, защото като вече пенсионер едва ли ще мога да си позволявам пътя до САЩ, а и колко трудно се пътува дотам, визи, огромно разстояние, няма лоу-кост самолети дотам и т.н.

Докато Европа - вече да отидеш до Мюнхен е като да отидеш до Пловдив. Два часа път със самолета, има нискотарифни превозвачи, дето ще те закарат за 100 евро. Можеш да отидеш с кола, можеш да отидеш с влака. Или с автобуса. Само с личната си карта, няма визи, няма разправии. Границата е чисто формална, а скоро като влезем в Шенген, дори и тази формалната няма да я има.

Герри, сигурно е така за университетите, и аз така си мисля, че понеже за американските и английски университети това е бизнес - на тях бизнесът им е в кръвта - таксите са високи, те имат нужда да привличат студенти, които да плащат огромните такси /в Харвард е 60000 долара годишно 0 30К е самото обучение и 30К е кампуса и другите разходи/, та вероятно инвестират в реклама, в лобиране през агенциите, които определят тези рейтинги и т.н. А немските университети са безплатни. И все пак, няма как тези световни класации да не отразяват поне на 90% истината.

Я глейте за 2015.
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ … sQCFUcUwwodp6IAaw

Първите 10 са само американски и двата английски - Оксфорд и Кеймбридж, които са винаги в челната четворка. След това, в топ 20, има един японски, един швейцарски и един канадски - останалите са пак американски. След това вече няма смисъл да се гледа, защото при максимум 100 точки следващите след 20-то място имат по-малко от 10 точки, т.е. вече качеството е доста по-ниско и се различават в класацията само щото единият имал 9,8, а другият - 9,7 точки, а сравнено със 100-те точки на Харвард, просто няма какво да се говори. Най-челният в класирането немски уни е със 7,2 точки Sick

Първият германски е на 35-то място - Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. На 38-мо е Хайделбергския. Общо в стотицата са 5 германски само.

Шокиращо е 25-тото място на Московския държавен уни, досега беше твърдо извън стотицата.

Ако вземем само техническите университети, дето уж както казва Герри, трябва немците да са водещи, то картинката е същата - водещи са пак американските и двата английски, а чак на 28-мо място имаме германски университет - въпросния мюнхенски. Ето:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ … ngineering-and-IT

Обаче как е възможно Екол Политехник, един от най-добрите технически университети, дето Екзюпери го е завършил, да е чак на 42-ро място от техническите?? Как ги правят тези класации, не знам точно. Ама някак си не е сериозно да се мисли, че американците си плащат и затова ги слагат все в челото:)

Ама пък гледайки тази класация, немците живи да ги ожалиш - не им струва образованието, така излиза. Най-добрият им уни със 7,2 точки при максимални 100. Двойкаджии направо Sick

Последна редакция: нд, 15 мар 2015, 13:29 от Татко Мецан

# 1 045

Ама пък гледайки тази класация, немците живи да ги ожалиш - не им струва образованието, така излиза. Най-добрият им уни със 7,2 точки при максимални 100. Двойкаджии направо Sick
Много лошо образование, наистина.. Grinning
С това образование правят БМВ, Мерцедес и продават като луди в САЩ..
А и всякакви други машини-само Концерна Круп какво прави, ум да ти зайде.  Сименс, Бош.

Представям си какво ли щеше да е ако им беше добро образованието.. Mr. Green
Хахахаха.

# 1 046
Много ми харесва това, което казва Герри и до голяма степен мисля същото. Също и каквото казва биб.биб. И аз мисля като тях за Европа и имам точно същия аргумент като Герри, че не ми се иска детето ми да учи в САЩ по чисто егоистични причини - знам, че ако отиде там, там ще си и остане и ще го виждам изключително рядко, защото като вече пенсионер едва ли ще мога да си позволявам пътя до САЩ, а и колко трудно се пътува дотам, визи, огромно разстояние, няма лоу-кост самолети дотам и т.н.

Докато Европа - вече да отидеш до Мюнхен е като да отидеш до Пловдив. Два часа път със самолета, има нискотарифни превозвачи, дето ще те закарат за 100 евро. Можеш да отидеш с кола, можеш да отидеш с влака. Или с автобуса. Само с личната си карта, няма визи, няма разправии. Границата е чисто формална, а скоро като влезем в Шенген, дори и тази формалната няма да я има.

Герри, сигурно е така за университетите, и аз така си мисля, че понеже за американските и английски университети това е бизнес - на тях бизнесът им е в кръвта - таксите са високи, те имат нужда да привличат студенти, които да плащат огромните такси /в Харвард е 60000 долара годишно 0 30К е самото обучение и 30К е кампуса и другите разходи/, та вероятно инвестират в реклама, в лобиране през агенциите, които определят тези рейтинги и т.н. А немските университети са безплатни. И все пак, няма как тези световни класации да не отразяват поне на 90% истината.

Я глейте за 2015.
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ … sQCFUcUwwodp6IAaw

Първите 10 са само американски и двата английски - Оксфорд и Кеймбридж, които са винаги в челната четворка. След това, в топ 20, има един японски, един швейцарски и един канадски - останалите са пак американски. След това вече няма смисъл да се гледа, защото при максимум 100 точки следващите след 20-то място имат по-малко от 10 точки, т.е. вече качеството е доста по-ниско и се различават в класацията само щото единият имал 9,8, а другият - 9,7 точки, а сравнено със 100-те точки на Харвард, просто няма какво да се говори. Най-челният в класирането немски уни е със 7,2 точки Sick

Първият германски е на 35-то място - Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. На 38-мо е Хайделбергския. Общо в стотицата са 5 германски само.

Шокиращо е 25-тото място на Московския държавен уни, досега беше твърдо извън стотицата.

Ако вземем само техническите университети, дето уж както казва Герри, трябва немците да са водещи, то картинката е същата - водещи са пак американските и двата английски, а чак на 28-мо място имаме германски университет - въпросния мюнхенски. Ето:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ … ngineering-and-IT

Обаче как е възможно Екол Политехник, един от най-добрите технически университети, дето Екзюпери го е завършил, да е чак на 42-ро място от техническите?? Как ги правят тези класации, не знам точно. Ама някак си не е сериозно да се мисли, че американците си плащат и затова ги слагат все в челото:)

Татко Мецан, класациите се Базират на различни критерии. Обикновено са комбинация от фактори, но се дава приоритет на публикациите.

Тази конкретна класация обаче е правена на базата на личното мнение на академици от различни краища на света. Ако погледнеш отново сайта, горе в менюто има опция да прочетеш методиката на проучването. Разгледай я, ако разбираш английски. Ако не, кажи, ще ти помогнем. С една дума, всичко идва от репутацията на учебното заведение в този конкретен случай.

# 1 047
Качеството на живот в САЩ няма как да е по-ниско от това в Европа. Много удобно забравяте, че в Европа освен Дания имаме и Албания. И Молдова. И България.Изобщо цяла източна Европа. Но не разбрах защо Герри го използва като аргумент във връзка с университетите. А това за етническия произход на академичния състав е смешно и нерелевантно. Факт е, че най-брилянтните умове от цял свят са събрани в 20-ина американски университета.

# 1 048
Aйде стига с меренето на университети и стандарти, да се върнем към вариантите как да финансираме децата да учат в тези университети..

# 1 049
С това образование правят БМВ, Мерцедес и продават като луди в САЩ..
А и всякакви други машини-само Концерна Круп какво прави, ум да ти зайде.  Сименс, Бош.
Т.к. съпругът ми е работил в една от посочените фирми и инфото ми е от първа ръка, много си далеч от истината.

Общи условия

Активация на акаунт