Къде могат да кандидатстват децата ни след 4. клас?

• 18 782
  • 75
  •   1
Отговори
# 15
Те правилата и сега са ясни реално.
Прием има по всяко време във всяко едно училище, но не с изпит/тест. Семейства се местят, деца ги местят поради различни причини. И си има ред за това. Аз не съм чула на някой да му бъде отказан прием на дете.
А прием с изпит има математическата, музикалното и може още някое, но специално езиковите гимназии-не.
Ако приемат този закон, просто "правилата" ще бъдат сменени.
                                                                                                                                                           Когато се изместихме на сегашния си адрес, се оказа, че не можем да се запишем нито в най- близкото, нито във второто на- близко. Оказаха се много " предпочитани", с паралелки с по 28 деца. Така, че прием няма по всяко време, още повече във всяко училище. На мен лично ми беше отказан прием в две училища по едно и също време.

# 16
Не е така. Прием си има, но логично е, че когато са запълнени паралелките няма как да се запише поредното дете. И да ви откажат. Аз това и описах. Ако паралелките са запълнени, и изпит да сложат, не става.
Ако се сформират нови паралелки и има изпит, то е по друго време на годината. Когато едно училище е "предпочитано" и има голям наплив също няма изпит. Пример-1 клас. Подават се молби, осъществява се прием. Изпит-няма. И остават доста деца извън сформираните паралелки. Не защото няма прием, прием има. Но местата са ограничени.

# 17
Никой няма да тръгне да си мести детето от трън, та на глог. Свободни места в училищата с лоша репутация, колкото щеш. След кандидатстване в СМГ и производните и, в предпочитаните училища все пак ще се освободят места, нали. Има ли публичен регистър, или там някаква система, която да заяви свободните места, за да знае родителя и да кандидатства, или трябва да ходи като копой, от у- ще, на у-ще, и да души.

# 18
Ходи се. По принцип, ще се учудите колко родители си местят децата. Броя на деца в една паралелка е определен, като понякога директори си "пазят" място за "спешни случаи" За да надвиши една паралелка броя деца се иска специално разрешение от инспектората май, не помня, но една година искаха такова за нашата паралелка, че ставаха много деца. А списъци на училища има тук:

http://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/spisuk_u4ilishta.html

# 19
В добрите училища паралелките са пълни и места няма. Дано приемат новия закон до догодина, за прием ЕГ след 4- ти клас, че да се поразбутат малко нещата.

# 20
Систематизирали ли сте училищата с прием по някакви критерии след четвърти клас?

# 21
Защо "до догодина"  аз се надявам още тази да се приеме. Не сме събрали още никаква информация, за да систематизираме. Със сигурност знам за СМГ и ПЧМГ, че приемат с изпит.

# 22
О.к.

Математика:
СМГ
ПЧМГ
107 СОУ "Хан Крум" филиал на НПМГ
125-то СОУ "Боян Пенев"- две математически паралелки; изпитът е всъщност математическото състезание организирано от училището "Акад. Брадистилов".
105 СОУ "Атанас Далчев"

Език:
Сдружение "Луис Карол" в 10-о СОУ

Танци-  класически, модерен и народен танц
НУТИ

Музика:
Национално Музикално Училище Любомир Пипков

Национално средно общообразователно училище "София" има клубове по интереси, наречени Ученическа академия.

# 23
До догодина, защото сме 3- ти клас. Като ги знам, как бързо действат, ми се видя в норма... Между другото, тук, във форума четох тема за същия проекто- закон с дати от 2013 г. Касита,благодаря за информацията. Мен ме интересува приемът в ЕГ. Четох и за "средно образование в чужбина".

# 24
Ако тази година приемат нововъведението, какво правят наборите 2003/2004, които чакат да дойде 7 клас, че да кандидатстват? Т.е. те 4 клас са го минали?

# 25
Приемът след 4-ти клас, не засяга по никакъв начин приемът след 7-ми. Поне нищо подобно не ми е попадало из пресата. Кое те кара да се притесняваш. Касита, мерси.

# 26
  • у дома
Приемът след 4-ти клас, не засяга по никакъв начин приемът след 7-ми. Поне нищо подобно не ми е попадало из пресата.
Точно така-децата приети след 4-ти клас държат наново изпит след 7-ми и се състезават за местата в гимназията наравно с всички деца..Даже може и да кандидатстват в съвсем друго училище.

# 27
Деца, влезнали след 4 клас в училище, където традиционно се учи по-усилно буквално изяждат шанса на децата, останали 5, 6 и 7 клас в другото училище. Опасявам се също така и за приемственост-тези, учили от 4 клас при нас са с предимство (самите учители ще подготвят своите деца така, че да останат - това намалява бройката на приетите след 7 клас.)

# 28
  • Пловдив
Това за предимството след 7 клас важи само за неспециалицираните паралелки. В тези, в които се кандидатства с оценките от т.нар. матури, няма предимства, има класиране по бал.  Peace

# 29
Кои са тези неспециализирани паралелки и къде се кандидатства само с матура? За ЕГ не се ли кандидатства с изпит по БЕЛ и МА?
И пак да кажа, дете, учило след 4 клас в ЕГ, където по подразбиране нивото на учене е по-високо, ще изкара изпитите, подготвено за тях от учителите, които преподават в същото това училище, по различен начин. Децата, останали след 4 клас в другото училище няма да получат същата подготовка за кандидатстване след 7 клас. Дете от обикновено училище може да се добере до ЕГ  с цената на двойни частни уроци.

Общи условия

Активация на акаунт