БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 011
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 281
А аз да питам - защо няма никъде рецепта за содена питка само с пълнозърнесто брашно?  newsm78 Когато рових да търся, всички пълнозърнести содени питки бяха с бяло И пълнозърнесто  Rolling Eyes

# 631
  • София
  • Мнения: 2 518
Момичета, имам едно изостанало бяло месо - сварено, имате ли идея как да го сготвя, изключвам супа и пиле с ориз ....

# 632
  • Мнения: 18 812
Момичета, имам едно изостанало бяло месо - сварено, имате ли идея как да го сготвя, изключвам супа и пиле с ориз ....

Аз бих го направила на запеканка- с картофи, броколи, сос бешамел + кашкавал  Heart Eyes

# 633
  • София
  • Мнения: 15 825
А аз да питам - защо няма никъде рецепта за содена питка само с пълнозърнесто брашно?  newsm78 Когато рових да търся, всички пълнозърнести содени питки бяха с бяло И пълнозърнесто  Rolling Eyes
Защото пълнозърнестото е тежко и влажно тесто и трудно бухва, когато няма бяло.

# 634
  • Мнения: 8 759
Искам да направя постна лазаня, без кайма. Някакви идеи? Нещо изпитано ми се иска да е.

# 635
  • София
  • Мнения: 10 825
Искам да направя постна лазаня, без кайма. Някакви идеи? Нещо изпитано ми се иска да е.
Със сирена, или пък със спанак и/или други зелении. Може да е и с шунка или пилешко

# 636
  • Мнения: 8 759
Onna-bugeisha, благодаря ти, но искам да е съвсем постна, само зеленчуци.

# 637
  • София
  • Мнения: 15 825
Onna-bugeisha, благодаря ти, но искам да е съвсем постна, само зеленчуци.
С гъби замести месото.

# 638
  • София
  • Мнения: 2 745
Искам да направя постна лазаня, без кайма. Някакви идеи? Нещо изпитано ми се иска да е.
Понеже не обичам много кайма и по принцип правя лазанята с бекон, но ти може да пропуснеш и него. Това е моята рецепта:
Скрит текст:
Продукти:
300гр бекон
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори

Приготвяне:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се бекона, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

# 639
  • Мнения: 281
А аз да питам - защо няма никъде рецепта за содена питка само с пълнозърнесто брашно?  newsm78 Когато рових да търся, всички пълнозърнести содени питки бяха с бяло И пълнозърнесто  Rolling Eyes
Защото пълнозърнестото е тежко и влажно тесто и трудно бухва, когато няма бяло.
И нямам никакъв шанс ли?  newsm78 Някой пробвал ли е?

# 640
  • София
  • Мнения: 15 825
А аз да питам - защо няма никъде рецепта за содена питка само с пълнозърнесто брашно?  newsm78 Когато рових да търся, всички пълнозърнести содени питки бяха с бяло И пълнозърнесто  Rolling Eyes
Защото пълнозърнестото е тежко и влажно тесто и трудно бухва, когато няма бяло.
И нямам никакъв шанс ли?  newsm78 Някой пробвал ли е?
Пробвай и кажи.Намерих една рецепта без бяло брашно: http://purvite7.bg/?p=459

# 641
  • Мнения: 18 812
Onna-bugeisha, благодаря ти, но искам да е съвсем постна, само зеленчуци.

И аз бих ти предложила със спанак, зелен лук и сирене- уникална става  Heart Eyes

# 642
  • Мнения: 281
А аз да питам - защо няма никъде рецепта за содена питка само с пълнозърнесто брашно?  newsm78 Когато рових да търся, всички пълнозърнести содени питки бяха с бяло И пълнозърнесто  Rolling Eyes
Защото пълнозърнестото е тежко и влажно тесто и трудно бухва, когато няма бяло.
И нямам никакъв шанс ли?  newsm78 Някой пробвал ли е?
Пробвай и кажи.Намерих една рецепта без бяло брашно: http://purvite7.bg/?p=459

Ааа, аз разновидности на питчици имам и стават чудни Simple Smile Благодаря ти  Hug
Питането ми беше за содена питка, като тази за Бъдни вечер, т.е постна, без яйца и кисело мляко  Rolling Eyes

# 643
  • София
  • Мнения: 15 825
За съжаление нямам опит само с пълнозърнесто брашно.Имам, но с мая и трудно, но става. За содена не съм опитвала.Нека каже някой друг.

# 644
  • София
  • Мнения: 336
Питането ми беше за содена питка, като тази за Бъдни вечер, т.е постна, без яйца и кисело мляко  Rolling Eyes

Аз правих на Бъдни вечер само с пълнозърнесто брашно - не бухна особено, но пък беше доста вкусна. Хапнахме я цялата още топла - топла, та не знам какво паве щеше да стане като изстине...

Общи условия

Активация на акаунт