Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска

• 82 727
  • 730
  •   1
Отговори
# 285
ana.ana Rockmount Primary School
Сигурна съм че не съм се възползвала от 15 свободни часа, защото трябваше да се подава декларация и не ми се занимаваше.   bouquet  При нас часовете на нърсърито съвпадаха  1:1 с училищните часове на по-големите.

Последна редакция: сб, 28 фев 2015, 21:29 от madelix

# 286
  • Бургас
Момичета, благодаря много за отговорите Simple Smile

Толумба, идеята не ми е да ти намалят разходите за детска градина, а да ти се намаля данъчната ставка когато ти се явяваш работодател, в случая когато наемаш друг човек на работа и му плащаш заплата да ти гледа детето, нещо като българските детегледачки, дано разбираш какво имам предвид.

Бяхте писали за Бг градините че е безплатно, ами НЕ Е Simple Smile Няма безплатни градини плаща си се такса, дори ако не ходи детето и искаш да му пазят мястото пак се плаща такса Simple Smile

Иначе и аз не искам да си причинявам бабите, ама ако може да са далеч, най-добре, но не знам дали ще се оправим сами и ако някоя баба може да дойде в началото поне за помощ ще е добре. А за помощите, дори не ги знам какви са и за какво са...в Бг никога не съм взимала, дано и в Англия да не ми се налага.

Мери, много добре ще ми дойде и на мен едно такова обяснение на степените....обещавам да съм схватлива и да не те тормозя много  Praynig

# 287
  • Англия

Тези градини от каква възраст приемат, от 3 години ли? Поне тези, които намирам около нас, не взимат малки...

# 288

Тези градини от каква възраст приемат, от 3 години ли? Поне тези, които намирам около нас, не взимат малки...
  Да, повечето от към училищата са от три годишни. Рядко има и от две, нашата беше от две, но те са по специални програми и не е масово.

В БГ има и общини с безплатни градини, други са с минимална такса. И там не са розави, защото за един сопол ти връщат детето и ако няма баба пак същото. Една учителка гледа 30 деца, леко на казармен режим. Аз още имам травмиращи спомени от моята градина, не се е променило много от тогава....Но все пак е добър вариант и е за всички, и безработен може да си и пак ти хранят детето и го гледат...

# 289
  • Англия
Мда, ако имаше такава аванта за бебоци, вся трябваше да съм дочула...Иначе може да не е всичко прекрасно там, но в  България детските горе-долу ти покриват таксата за градината, а като ти го върнат болно-личният лекар ти дава болнични и си го гледаш, а не си пускаш от годишната отпуска.

# 290
  • Бургас
Мис, права си че не са цвете градините тук, но да ти кажа за сопола...не го връщат детето, родителя щото не можел да отсъства от работа отива при педиатъра и взима бележка че на детето нищо му няма и те нямат право да го върнат от градина...съответно децата си предават бацилите едно на друго и нищо не може да се направи...

# 291
  • Bristol
Таничка, ще напиша едно бързо обяснение, а пък момичетата да ме коригират и ако искате да го лепнем на първа страница, защото май не веднъж сме писали  Laughing Аз точно и на лични писах днес нещо подобно  Mr. Green

Цитат
nursery - за деца от 0 до 4 годиники, подобно на нашите детски градини
pre-school - за деца от 3(понякога 2.5)  до 4 години, работят от 9ам до 3пм и имат ваканции както училищата
Обикновено детските заведения за по-малките нямат catchment area и приемането става с подаване на молба на място, а не през общината.

Primary School:
Reception class - 4 годишни
Y1 - Y6 - от 5 до 10 години

Secondary school:
Y7 - Y11 от 11 до 15 години

Училищата имат catchment area, апликация се подава през общината и е важно да се подадат документи година преди започване на Reception class, за началното училище или Y7 за гимназиите, ако искаш да имаш шанс детето ти да е прието в желаното училище. Ако се местите в по-късен етап, тогава се води In Year admissions и вече зависи не само от това къде живеете, ами и дали има места в желаното училище. В този случай това, че делите ограда с училището не е гаранция, че ще бъдете приети в него.

Тук децата се делят по класове не според това в коя година са родени, както е в България (примерно всички родени 2011 ще са на 4 години през 2015 и съответно всички ще започнат начално училище). Тук е важно в момента на започване на училище, септември месец, дали имат навършени съответните години. Примерно, родените от 1ви септември 2010 до 31 август 2011 започват училище, а родените 1 септември 2011 до 31 август 2012 остават последна година в nursery или pre-school.

За по-големите:
Sixth form или College - 16 до 18+ години. Там приемането не става през общината, а директно в учебното заведение и в общи линии няма catchment area

Това е доста кратко обяснение, има много специфични особености и различни типове училища, но не искам да усложнявам и да звучи объркващо. За новодошъл, като терминология и да види кога горе долу детето ще започне училище или кой клас ще е, е достатъчно  Laughing Надявам се другите мами с опит да се включат с допълнения и корекции  Hug

# 292
  • Бургас
да това горе долу ми е ясно, поне от това което съм чела по форуми и сайтове Simple Smile Благодаря!

# 293
Мда, ако имаше такава аванта за бебоци, вся трябваше да съм дочула...Иначе може да не е всичко прекрасно там, но в  България детските горе-долу ти покриват таксата за градината, а като ти го върнат болно-личният лекар ти дава болнични и си го гледаш, а не си пускаш от годишната отпуска.
  Аз не казвам, че е прекрасно, като цяло БГ за деца и бременност е една от най-социалните държави в Европа, доколкото съм запозната. На много малко места има две години майчинство, цяла бременност болнични, болнични за деца, безплатни градини, дори и за неработещите и тн. Но пак не е розаво, както навсякъде.
   Мери, бих добавила за нърсъри, че доста от тях гледат и по-големи деца, поне при нас са повечето до 12 годишни, имат афтърскул и холидей клубове, за да могат да се ориентират тези, които имат нужда. Такива също и има в някои училища, като са платени, разбира се.

# 294
  • Бургас
Това го бях пропуснала и да спомена че в Бг детските (ако въобще се доредиш да вземеш, до сега не ми се е случвало) не могат да покрият таксата за градината!

# 295
  • До хладилника, който обичам
  Аз не казвам, че е прекрасно, като цяло БГ за деца и бременност е една от най-социалните държави в Европа, доколкото съм запозната. На много малко места има две години майчинство, цяла бременност болнични, болнични за деца, безплатни градини, дори и за неработещите и тн. Но пак не е розаво, както навсякъде.  
Има и други, има. Германия, Чехия, Румъния, Русия (и много от бившите републики) са с много подобна система. В Чехия даже е до 3 години майчинството, са ми казвали, + 4-та неплатена (но там пък нямат толкова ясли-градини май). Но както навсякъде, не може само плюсове да има, има си и минуси.
Включвам се единствено, защото със зъби скърцам, като чуя родни политици да обясняват с плюнки на уста как България била единствената държава с такава социална политика и дайте да орежем майчинството, за да сме като всички. Не сме единствени. Даже на други места не само има майчинство като нашето, но и другите неща в социалната сфера са уредени - нещо, което за България не може да се каже. Ореже ли се майчинството, увисваме отвсякъде, защото няма адекватна система, която да поеме наплива, но и разрива, който ще се получи.

Последна редакция: сб, 28 фев 2015, 23:26 от Бу

# 296
  • UK
 *Таничка*  щом те е страх разнасянето на бацили  се приготви , че тук сополите  и кашлицата никой не притесняват , даже антибиотика се носи с указание как да се дава на детето.

# 297
  • Бургас
не, не ме е страх, аз знам че тия неща са неизбежни щом детето тръгне на забавачка, просто се възмущавам от действията им тук Wink

# 298
Има и други, има. Германия, Чехия, Румъния, Русия (и много от бившите републики) са с много подобна система. В Чехия даже е до 3 години майчинството, са ми казвали, + 4-та неплатена (но там пък нямат толкова ясли-градини май). Но както навсякъде, не може само плюсове да има, има си и минуси.
Включвам се единствено, защото със зъи скърцам, като чуя родни политици да обясняват с плюнки на уста как България била единствената държава с такава социална политика и дайте да орежем майчинството, за да сме като всички. Не сме единствени. Даже на други места не само има майчинство като нашето, но и другите неща в социалната сфера са уредени - нещо, което за България не може да се каже. Ореже ли се майчинството, увисваме отвсякъде, защото няма адекватна система, която да поеме наплива, но и разрива, който ще се получи.
  Ааа не казвам, че трябва да се орязва, опитах се да кажа нещо позитивно за БГ. Въпреки, че парите са доста малко, все пак е нещо, което се оценява едва като се дойде на друго място. Имам приятелки в Етрополе, там им е безплатно всичко, градини, детска кухня за бебета, първи клас след училище, учебници, храна и за учениците безплатна, транспорт до домовете със училищно бусче и тн.И тези неща са за всички, не трябва да си социално слаб, или да ти гледат детето, защото работиш. И имам доста приятели там, да видите с каква ярост плюят управниците в града им, мн тъпо ми стана...

# 299
  • Бургас
ееее, сериозно ли....ами да се местя в Етрополе тогава, къде съм се засилила за Лондон  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт