Гледах! Хареса ми! Препоръчвам го! Искам да споделя... XLVI

• 94 312
  • 722
  •   1
Отговори
# 330
  • UK
Бързи и яростни 7 (Furious 7)
 Тази серия (то си стана вече сапунка) беше някакъв буламач от ефекти, ефекти, ефекти вплетени в поредица от научнофантастични каскади.
Препоръчвам само на най-малките, те поне ще са доволни със сигурност. Единствено края на филма ми хареса, честно казано не очаквах нещо подобно. По един много силен и емоционален момент се разделиха с Пол Уокър, лека му пръст.
Мда. И аз го гледах в най-модерната зала, и на 4D го има. Другите серии не съм ги гледала. Братчето ми го хареса и иска пак да ходи да го гледа. Но той се запозна с Тайрис Гибсън на Формула 1 и е пристрастен, за разлика от мен. Краят беше интересен, лека му пръст на Пол. 

Insurgent още една серия ли ще има? Crazy 7.0 са му дали в IMDb.

# 331
  • в морето до колене
Е, какво пък - да избухна и да ви залея  Wink и аз с впечатленията си от Филм Феста.
Само да уточня, че с тази си публикация не толкова препоръчвам, колкото искам да споделя.

"Племето" на Мирослав Слабошпицки (IMDb) беше може би най-потискащият от всички филми, които изгледах. Това училище-интернат явно е метафора на съвременна Украйна. И картинката хич не е приятна. Дори опитът за „проблясък” с любовта на главния герой не ми донесе никаква положителна емоция.
Трейлърът от Торонто дава доста ясна представа за начина, по който е направен филмът – той няма саундтрак в стандартното понятие за такъв, защото няма музика; няма говор, защото героите разговарят на жестомимичен език и зрителят е оставен сам да разбере, усети, почувства какво си говорят; има само звуци от типа на стъпки, скърцане на врати, удари... Авторите ни оставят да се потопим в света на героите им – такъв, какъвто те го изживяват.
След всичко видяно – престъпления, проституция, нелепа смърт и грозота (кадрите в повечето случаи са едни такива „тунелни” – тесни мрачни коридори, олющени мръсни стълбища, тесни мизерни стаи, порутени сгради) – когато се стигна до финалната кулминация, дори нямах сили да се потреса, толкова емоционално изтръпнала се чувствах.
Но младият режисьор си заслужава всички награди, според мен. Като кино изказ филмът наистина е много добър.

"Русалке моя, моя Лорелай" на Нана Джорджадзе (IMDb) би трябвало да е по-ведър уж, защото уж е филм за първата любов... пък и има забавни и комични моменти в него. А главната героиня е много слънчево рижаво усмихната... И все пак ми остави по-скоро усещане за тъга, а не радост.
Иначе сценарно е „завъртян” интересно, защото на практика е филм във филма. Единият от двамата герои е снимал филм, в който разказва тази история от детството им. И ние гледаме неговия филм, докато върви озвучаването му.

"Травелатор" на Душан Милич (IMDb) за мен беше на практика с предизвестен край – още след първите 15-20 минути ми стана ясно, как ще завърши всичко. Но бях впечатлена да видя един истински бежански лагер, който все още съществува край Белград. И в него повече от 20 години живеят хора с прекършени от войната съдби. И едно цяло поколение на практика е израснало в такива лагери – главният герой е точно негов представител.
Иначе ми беше любопитно да разбера от режисьора, че сценарият е бил с линейна структура – после вече, при монтажа, филмът е структуриран нелинейно. С флаш бек кадри. Но така е постигнат едновременно по-ярък контраст и взаимовръзка между Лас Вегас и бежанския лагер. Има и доста кадри, направени като в компютърна игра – което е съвсем в духа на завръзката на фабулата, защото тя се опира на факта, че главният герой е геймър, твърде добър при това.
Между другото, режисьорът е съсценарист на българския филм „Светът е голям...”. А по неговите думи, младежът в главната роля е едно от младите дарования на сръбското кино.

"Аферим!" на Раду Жуде (IMDb) ми беше интересен като история – нищо не знам за Румъния от онова време (действието се развива през 1835 година).
Интересен ми беше и като кино език – филмът освен че е черно-бял е и почти без музика (такава звучи само, когато някой реално свири и/или пее, например в кръчмарските сцени).
За мен филмът има характеристики на уестърн и през цялото време не можах да се отърся от асоциации с филма на Тарантино. В моите спомени „Аферим!” ще си остане един балкански „Джанго без окови”.

и накрая "Раната" на Фатих Акин (IMDb)
Който пък ще остане в съзнанието ми като приказка. Жестока приказка, но приказка. За оцеляването и надеждата.
Действието на филма е епично, макар че разказва болезнената история на арменския геноцид на пръв поглед субективно-лирично – през съдбата на един човек. А неговата съдба е всъщност едно дълго пътуване. И буквално – от прашните пътища на Турция чак до Куба и САЩ. И преносно – през болката, загубата и смъртта към топлина и надежда.
Сниман е също очаквано епично – пустинни пейзажи, пътища, жп-линии, морски вълни и брегове, човешки тълпи...
Не знам доколко е достоверен исторически. Не знам и дали е нарочен акцентът върху помощта, която героят получава от турци, за да оцелее. Но не ми звучеше пресилено и натегнато. Макар на моменти да ми се искаше да видя по-малко епичност, лиричност също си имаше достатъчно.
Филмът е хубав. Препоръчвам ви да го гледате, когато ви се удаде възможност на кино, или когато излезе по тракерите (все някога...)
Все пак една зала, наполовина че и повече пълна с потомци на героя му, му даде своята най-висока зрителска оценка.

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 22:14 от мячик

# 332
  • В царството на игрите:)
Тези дни като никога успях да изгледам два филма Първия е "Записки по едни скандал".http://www.imdb.com/title/tt0465551/?ref_=nv_sr_4 Не знам дали да препоръчам, но играта на Кейт Бланшет и Джуди Денч беше брилянтна.
Втория е много обсъждания тук "Съдията".
http://www.imdb.com/title/tt1872194/?ref_=nv_sr_1
Много ми хареса и ме залепи за екрана.
За пореден път съжалих, че не говоря добре английски, защото според мен, филма малко загуби от това, че го гледах със субтитри.

# 333
Тези дни като никога успях да изгледам два филма Първия е "Записки по едни скандал".http://www.imdb.com/title/tt0465551/?=nv_sr_4 Не знам дали да препоръчам, но играта на Кейт Бланшет и Джуди Денч беше брилянтна.
И аз се колебая дали да го препоръчам, но бих го направила дори само заради актьорската игра. Историята е интересна, но самият филм не е нещо особено.

# 334
Скрит текст:
...
Въпреки че е нов, без колебание определям August: Osage County като един от любимите си филми на всички времена. Гледах го по време на миналогодишния си Оскаров маратон, запечата ми се в ума и по-късно през годината го гледах отново. Този януари – пак. Един от малкото филми, които не трия от компютъра си.

След първото гледане възкликнах: този филм е като пиеса! Отидох в IMDB  и видях, че действително е направен по пиеса. На места е запазена сценичната структура на сцените. Диалогът и речевата характеристика на героите са на високо ниво. И усещането, което оставя у мен след гледане, е като от качествен театър – онзи, който според Аристотел е трябвало да предизвиква катарзис.

Действието се развива в голяма прашна къща в Средния Запад. Една голяма трагедия събира цялото семейство за пръв път от години в задушаващата атмосфера на старата къща, която отдавна не е дом, а може би никога не е била. На няколко пъти се улових да се питам: защо  не могат да избършат праха, да дръпнат завесите и да пуснат климатика? Отговорът е, че прахът, тъмнината и жегата са пропили самите герои отдавна, още преди да напуснат родното място. Две от дъщерите, Барбара и Карън живеят далече и запълват живота си с различни занимания. На пръв поглед академичната кариера, детето и съпругът на Барбара предполагат по-пълноценен живот от този на Карън, която постоянно сменя мъжете с детска надежда, че най-накрая ще и потръгне. И двата пътя обаче водят в задънена улица. Средната дъщеря, Айви, е останала близо до родителите си, което е отрязало пътя и към истинския живот – внушение, предадено и буквално, и символично. Дори когато иска да се измъкне, всяка надежда е обречена.

Заговорих за символика. Избягвам да анализирам отделни символи по принцип, защото съвременните теории на тълкуването отхвърлят това като неефективно в повечето случаи. В August: Osage County нямаше как да пропусна символиката в следните неща: папагалчетата, признанието на Айви пред сестрите и, болестта на Вайълет, присъствието на Джона в къщата и финалната сцена с нея.

Женските образи ме плениха най-силно. Това е филм за жените. Всички са ярки индивидуалности с много различен живот. Те са движещата сила в тази история, те тласкат мъжете към слабохарактерни, безнравствени, но понякога и смели и благородни постъпки. Актрисите се справят на ниво със сложните си роли. За мен има един критерий дали някой известен актьор играе добре -  трябва да забравя, че гледам не друг, а него на екран. Забравих, че гледам Мерил Стрийп, Джулия Робъртс и Джулиет Луис. Също Джулиан Никълсън, която играе най-малката сестра, Айви, е актриса от класа – предава вътрешната сила и поривите на героинята си, която на пръв поглед е крехка и по-слаба от майка си и най-голямата си сестра. Ако още в началото сте поставили като мен етикетче „народна жена“ на Мати Фей, изиграна от Марго Мартиндейл, по-късно ще се укорите за това. Много интересна и значима е ролята и функцията в странния дом на индианката Джона. Заради нея потърсих и изгледах още един филм на Мисти Ъпам, Frozen River, който ви препоръчвам, ако харесвате Winter’s Bone.

Вайълет, матриархът на семейството, е също алфата и омегата на филма. Тя е душата на дома и човек би си помислил, че е източникът на всеобщото страдание. Съветът ми е да гледате филма до края и да направите извода сами за себе си. Тази роля е перла в короната на актьорската кариера на Мерил Стрийп. Преди да гледам филма, си знаех като клише, че тази жена може да изиграе всичко, но вече съм твърдо убедена в това. Дори само монологът на беседката в градината е достатъчен, за да потвърди това впечатление. Именно тази и роля ме подтикна да си потърся и изгледам повечето от филмите и, които още не бях гледала.

Мъжете също се справят с предизвикателствата на ролите си. Юън Макгрегър може да остави погрешното впечатление, че играе безцветно, но го изисква ролята му на малодушен мъж с гузна съвест, който се старае да бъде по-нисък от тревата. Къмбърбач гледах най-напред в този филм и ако случайно сте негов фен, но не сте гледали филма, доставете си удоволствието да го видите в изключително нетипична роля. Аналогично на Мати Фей, ако заклеймите Бил (Крис Купър) като безличен каубой с размътен от „мнооооого трева“ мозък, в развръзката ще бъдете опровергани.

Изобщо, грешка ще е да осъдим когото и да било във филма по първоначални впечатления. Мисля, че това е сред най-важните неща, които можем да научим от August: Osage County. Забележително добре разказана и задълбочена история за едно обикновено семейство.  И няма смисъл да търсим „виновен“. Виновна е жегата на Средния Запад.

Въпреки впечатленията си се въздържам да препоръчвам този филм. Както е видно от последните коментари за него в темата, той не се харесва масово. Обяснението ми е, че трябва да си в особено състояние на духа, за да го оцениш. Тежък е, не може да се отрече. Филмът е сред онези, които сами трябва да те намерят, когато настъпи моментът.

Забележка: не се подвеждайте по ведрия трейлър.

Songes (едва те разпознах с новия псевдоним Simple Smile), най-после го гледах (August: Osage County). Държа на думата си, а и не само. Исках да го гледам, но изчаквах подходящия момент.

Прочетох листовката ти  Grinning
Абсолютно усетих филма по начина, по който ти си го описала.
Имах чувството, че усещам топлина, прах, задушаване, безизходица, гърлото ми се сви, идеше ми и на мен да запаля една кола и да избягам.  ooooh!
И не, не ми хареса, защото в момента имам драма. А защото всички герои бяха толкова многопластови и се поставях на мястото на всеки един от тях, опитвайки се да разбера - какво ли щях да направя аз на негово място? Накараха ме да ги разбера.

Наистина женски филм. Препоръчвам на жени. Не се обиждайте, мъже, но вие не обичате драмите и си мисля, че трудно ще се понесе от силната половина на човечеството.

Като казах силната половина, след тоя филм малко се поразбишка усещането ми за това кой е точно "силния" пол, но побързах да го изтрия - искам да живея в илюзията, че мъжете са онези закрилящи ни същества, на които знаем, че можем винаги да се опрем. В единствено не съм съгласна с теб за едно - не ми хареса играта на Къмбърбач, който по принцип харесвам. Първоначално си помислих, че това чувство е породено от ролята му, но не беше тя. Някак си ми бледнееше на фона на силното женско присъствие, нищо повече.

Няма да описвам подробно всеки един, ти много добре си го направила. Много силна игра на актьорския състав, много добре подбран музикалния фон, много ми хареса вниманието към детайли и жестове, но най-приятно бях изненадана от Джулия Робъртс. Не бях я виждала в такава светлина и определено изигра страхотно ролята си. Ще го гледам и аз още веднъж, но след време. Определено ми въздейства и не усетих кога отлетя времето.

Не съм се повлияла от нечие лошо мнение, или две, три... Обикновено давам шанс на добрите оценки, колкото и малко да са. Някой може да види само крясъци и да го изключи на 10-ата минута, друг може да е видял отвъд крясъците - хората сме различни. Но щом дори един човек е видял нещо хубаво, значи си струва да се даде шанс на филма.  bowuu

# 335
Да, Кате, аз съм. Реших да се разнообразя малко.  Grinning

Радвам се, че филмът те е докоснал, макар и да те е намерил в лош момент.
Скрит текст:
Желая ти всичко да се оправи възможно най-скоро. Hug

Като казах силната половина, след тоя филм малко се поразбишка усещането ми за това кой е точно "силния" пол, но побързах да го изтрия - искам да живея в илюзията, че мъжете са онези закрилящи ни същества, на които знаем, че можем винаги да се опрем.

Понякога са, не е илюзия. Само не и в този филм.  Peace

Бенедикт наистина бледнее във филма, но аз точно в него го забелязах за пръв път. Последва "Шерлок" и всичко останало.

П.П. Едва наскоро осъзнах
Скрит текст:
колко много си приличат Айви и Чарлс, и колко малко приличат на всички останали. През цялото време истината ни е била пред очите.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 12:58 от Marlene on the wall

# 336
Извинете за двойния пост.

За всички почитатели на Whiplash искам да споделя една пародия на най-известната сцена:

Weird Al Gets Whiplashed  Grinning

# 337
  • Belgium
Detachment - много, много хубав и много, много тежък филм. Ставам все по-голям фен на Ейдриън Броуди. Препоръчвам, но с уговорката, че трябват здрави нерви и в сравнение с този филм Gangster`s Paradise с Мишел Пфайфър е детска играчка.

The Riot Club - отново филм за училищния живот, но в другия край на спектъра - богати колежанчета в Оксфорд и така характерния за добрата стара Англия таен клуб на привилегированите. Ясно е, че всичко излиза от контрол. Синът на Джеръми Айрънс прави прилична роля, сигурна съм, че тепърва ще чуваме за него. Хареса ми филма, препоръчвам.

Blackhat - тежка боза за хакери. Гледах го единствено заради Крис Хемсуърт, добре че не си го причиних на кино както възнамерявах първоначално. Няма и достатъчно окоплак, че да оправдае 2 часа и 15 минути загубено време. Спестете си го спокойно.

# 338
  • Варна/Лондон
The Riot Club го гледах преди месец и още ме държи. Брутален. Още една препоръка и от мен.

А ако някой като мен е пропуснал The Grand Seduction и му се гледа приятен и разтоварващ филм, давайте смело! Към края на филма осъзнах, че през цялото време съм била усмихната.
 Последно гледах Spring - не съм ровила да търся в кой град/село на Италия е сниман, но бях очарована от красотата на мястото.  И мацката беше много чаровна. Приятен, докато не започна фентъзито.  Simple Smile Но не съжалявам, че го гледах, има си хубавите моменти. Peace

# 339
# 340
  • София
Уф, страхотни ревюта, мерси, Мяч Simple Smile

Значи Племето със сигурност ще го гледам, но Раната упорито я отказвах и аз не знам защо... Но сега реших да го гледам само дето май изтървах влака... Явно ще се чака по тракерите.

от останалите филми от прочетеното реших да гледам, ''Аферим!'' стига да ми изпадне отнякъде. Simple Smile

# 341
  • В царството на игрите:)
http://www.imdb.com/title/tt3011894/?ref_=nv_sr_4
Много ми хареса!!! Хвърли ме в джаза този филм и дивите истории в него!!!

# 342
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Les profs- супер просташка френска комедия по американски образец. Става, ако имате особено много време за губене и желание да търсите всяка секунда, в която евентуално да се засмеете вяло. Иначе- твърдо не.

Stretch- отвратителен, повече от пълна загуба на време Sick. Кариерата на Патрик Уилсън явно окончателно е умряла. Жалко!

Effie Gray- един от най-прочутите прерафаелитски скандали заслужава не толкова вяла екранизация. Дакота Фанинг за огромно мое съжаление от приказно красиво дете е станала буля от колхознически тип. Филма спасяват само възхитителната както винаги Ема Томпсън и красивите панорами- пастелно-елегантни от Венеция и сурово-влажни от Шотландия.

И още нещо гледах тези дни, но така и не мога да се сетя какво. Което май говори най-добре за качеството на видяното Joy

# 343
  • Бургас
И аз гледах най-накрая "Дивергенти 2: Бунтовници". Филмът ми хареса и бих отишла да го гледам пак.
http://linasfavoritestuff.blogspot.com/2015/04/2.html

# 344
  • В Космоса
Kidnapping Mr. Heineken - не е нещо кой знае какво всъщност, но пък интересен ми беше на мен. Jim Sturgess даже ми стана симпатичен. Grinning Бях го гледала някъде и ми се беше видял смотаничък, но тук по-добре. А героят му ме накара да му съчувствам, малко Стокхолмски синдром (не, че аз бях жертавата, де Crazy) Антъни Хопкинс нямам какво да го коментирам. Малко екранно време имаше.

Общи условия

Активация на акаунт