Математически турнири - 31

• 93 284
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Над 20 са децата, на които драстично са намалени точките за 3-та задача, присъдени са им само по 1 или 2 точки от първоначални 7.

Ами втора задача, при която вярното решение носи само 2 точки, а невъзможните случаи 5 точки, какво мислите за нея?

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 00:19 от Анонимен

# 181
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Жасмин на втора задача възможните случаи са два, там спора беше дали условието е поднесено правилно....

# 182
  • София
Втора задача си е ок, вече надълго и нашироко я коментирахме.
Черна Станция, притеснителното не е дали ученика е започнал задачата с недоказано твърдение, или дали е описал всичко достатъчно добре, а това, че има доста голямо разминаване в точките при първата и втората комисия, както вече всички са обяснили.

# 183
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Втора задача си е ок, вече надълго и нашироко я коментирахме.
Черна Станция, притеснителното не е дали ученика е започнал задачата с недоказано твърдение, или дали е описал всичко достатъчно добре, а това, че има доста голямо разминаване в точките при първата и втората комисия, както вече всички са обяснили.
За съжаление Ели така е . Всъщност, ако  детето успее да възпроизведе докрай задачата в домашни условия, може да се види какво не достига в решението според критериите, защото действително понякога може да има няколко начина на решение на една задача и тук е ролята на проверителите в РИО да отграничат тънкостите...

# 184
Да няма "неписани правила".

Очевидно има системна грешка
къде мога да прочета правилата на МОМ и БОМ по дискутирания казус - интересно ми е, не се заяждам. Peace

ПП Ще пробвам да разнищя казуса с 3-та задача от по-достоверен източник

И аз мисля, че има системна грешка. Бих предложил хинт за нея - например свръхкомпетентноатта на  участници в БГ Мама, които не се съмнявам могат да пренапишат правилата на международни състезания от ранга на МОМ така че да са ясни и коректни между готвенето на супа и ядене за вечеря.

Това също не е заяждане ама 3 страници компетентно нищене и търсене на проблеми в оценяването, което са направили уважавани математици, включени в националната комисия и желание за сравнение на правила за оценяване на НОМ и МОМ са.... безкрайно излишни.
Единственото съществено като извод е, че наистина има грешка в регламента - показването на протокол с частични данни дава излишни поводи за съмнение в компетентност. Просто следващата година се чака до последно и се публикува общ протокол, с общи резултати за всички и проблема е решен...

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 03:51 от kodbg

# 185
Kodbg, уважавам те затова, което правиш.
Но последният ти пост е чисто заяждане - тип гола-вода - няма аргументи, само "тОнки" обидни намеци към женския пол. За втори път абсолютният ти мачизъм ми идва в повече (неприятен е!).

Странно, но показваш неумение за четене с разбиране - не си разбрал какво нищим.

Този твой извод е неверен: "3 страници компетентно нищене и търсене на проблеми в оценяването, което са направили уважавани математици, включени в националната комисия"
Хайде да по-ентя. Не подлагаме под съмнение компетентността на националната комисия - аз лично не знам (не съм проверила) кои са математиците, но по "дифолт" приемам, че са компетентни. НИЕ нищим, че вероятно областните комисии (в частност София град) не са толкова компетентни колкото националната и затова са се получили големи разлики. И то не за всички, а за определен тип задачи. Капиши?

И не разбирам кое е лошото в моето "желание за сравнение на правила за оценяване на НОМ и МОМ" - така ще се разнообразя между правеното на 2 супи. Пък и женската интуиция ми подсказва, че е добре да съвпадат - за тренировка на децата, например.

# 186
'......
Очевидно има системна грешка, която в определни случаи дава големи разлики. За доказателство посочвам следните аргументи:
1. Наличието на национална комисия и нуждата от арбитраж. Така МОН признава, че не може да разчита на еднакво оценяване от областните комисии.
2. Констатираните значително намалени точки при 7 клас (но не и при 8 клас например), показват, че има драстични разлики при оценяането на определен тип задачи.

Черна Станция, къде мога да прочета правилата на МОМ и БОМ по дискутирания казус - интересно ми е, не се заяждам. Peace

ПП Ще пробвам да разнищя казуса с 3-та задача от по-достоверен източник

newsm10

biborana, не виждам нищо излишно в усилията ти да намериш обяснение (за себе си, а и за нас) на разликите в оценяването при 7 клас. С интерес ще очаквам да пишеш по темата.

chefА сега да бягам към кухнята, че супата изкипя Wink  

# 187
Обявиха датата за състезанието на ЧОУ "Малкият принц" - http://www.thelittleprinceschool.com/school/news/442-matematiche … alkiqt-princ-2015

Моля, който има информация, нека сподели в кои училища и кога за ВАРНА ще се проведе пролетният тур на "Математика без граници".

# 188
  • Варна
Не мога да открия задачи от турнира "Млад талант", бихте ли ме насочили къде да търся?
Благодаря!

# 189
  • София
Резултати от IMAS дали ще има скоро?

# 190
  • Варна
Не мога да открия задачи от турнира "Млад талант", бихте ли ме насочили къде да търся?
Благодаря!

Мисля, че сега ще го провеждат за първа година. Но не съм съвсем сигурна...

# 191
  • Варна
Обявиха датата за състезанието на ЧОУ "Малкият принц" - http://www.thelittleprinceschool.com/school/news/442-matematiche … alkiqt-princ-2015

Моля, който има информация, нека сподели в кои училища и кога за ВАРНА ще се проведе пролетният тур на "Математика без граници"[/b].

В Славейков със сигурност и Материка. За там знам аз.

# 192

Моля, който има информация, нека сподели в кои училища и кога за ВАРНА ще се проведе пролетният тур на "Математика без граници"[/u].

Информация от ОУ "П.Р.Славейков"

http://www.slaveykov.com/systezaniya/mezhdunaroden-turnir-matema … bez-granitsi.html

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 13:39 от Светкавица

# 193
Да, благодаря Simple Smile Видях, че днес най-накрая публикуваха информация.

# 194
Не можах да намеря информация  за това къде точно ще се проведе националния кръг на олимпиадата по математика на 18 април. Някой може ли да ме насочи къде да проверя?

Общи условия

Активация на акаунт