(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 70 738
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
"Labrador" е нисък - много нисък храст , плодчетата не са му големи , нито вкусни, но .... мноооооого ранни. Това , което пишете за 90-100 см беше химера при мен стигаше до коляното ми може малко отгоре 2-3-4 китки с по няколко плодчета. Не съм сигурна , че ще открия снимките сега. Сях и "Ябълки на снега" - и те същите на вкус и мнооого ранни. За себе си реших (и поради недостиг на място) , че ми стига Рила от пазара като си я взема с цвят и плод ... (знам , че не е най-правилното) и да ми роди.
Най- много държа на Златното съкровище - много късен домат жълт , без някакъв особен вкус , но още имам от него 2-3 плодчета може и повече от 6 месеца да трае ! - дебела ципа, обаче сега като ги разрежа плодчетата и семенцата вече са започнали да кълнят Simple Smile
За любителите на не традиционните цветове препоръчвам и зелени и черни домати ,  белите не са толкова вкусни редом до розовите, червените и жълтите в салата .... мммм чудна е слънчевата лятна доматена салата,  гали и окото Simple Smile     
И да пожелая ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:19 от Тedy

# 256
БУшката, благодаря!
Днес засяхме един орех и две череши. Чакам да дойде човек да изоре най-накрая, за да сеем още дървета. От тези дъждове не може да изсъхне земята.

# 257
Теди, благодаря за мнението!   bouquet Дано е добра годината и да опитаме от всички насадени сортове домати. Изводите са лесна работа. Леко се притеснявам, че ще объркам кой сорт къде съм насадила и ще стане еднааа, ама това да е кусурът. От късните сортове за по-дълго съхранение заложих на Лонг Кийпър. Уж бил с по-добър вкус, за сметка на срока на съхранение, в сравнение със Златно съкровище. За тази година ми стига разнообразието от сортове, а по-нататък ще видим. Събирайте семенца от сортовете, от които сте доволни.
Днес за малко да изхвърля покълналите костилки от джанките, които уж старателно бях заровила в пясък през януари. Настаних някои от тях в отделни кофички, дано не съм им нарушила спокойствието.

# 258
Сега се зачетох назад и се запалих по компостера.
Гери, имаш ли специални червеи вътре или може и без тях?

Относно разсада аз в първоначалния си ентусиазъм накупих безброй пакетчета със семена от Кауфланд. Насях в кофички домати и пипер и почти нищо не излезе.
Насях спанах, моркови, репи, марули, цветя в градината и там нищо. Явно изгниха заради снеговете и дъжда.

# 259
  • София
Теди, благодаря за мнението!   bouquet Дано е добра годината и да опитаме от всички насадени сортове домати. Изводите са лесна работа. Леко се притеснявам, че ще объркам кой сорт къде съм насадила и ще стане еднааа, ама това да е кусурът. От късните сортове за по-дълго съхранение заложих на Лонг Кийпър. Уж бил с по-добър вкус, за сметка на срока на съхранение, в сравнение със Златно съкровище. За тази година ми стига разнообразието от сортове, а по-нататък ще видим. Събирайте семенца от сортовете, от които сте доволни.
Днес за малко да изхвърля покълналите костилки от джанките, които уж старателно бях заровила в пясък през януари. Настаних някои от тях в отделни кофички, дано не съм им нарушила спокойствието.
Може да съм назадничева, но си мисля, че като си хвърляме труда да копаем, плевим, сеем, поливаме, пръскаме и т. н, е редно да получим вкусни и полезни зеленчуци. Те не ни излизат по- евтино отколкото да ги купим на пазара, нали?
Да садим разни екзотични сортове, е чудесно, ако ги ползваме за украса, като цветята, но да признаваме, че като вкус не струват и пак да си губим времето и мястото в градината с тях, някакси не ми импонира...... newsm78

# 260
  • на пъпа на Златията
Неможе да бъде. Всечетях някъде че самолетите влияят наклимата ,и все си мислих че не може да бъде.
 Днес го видях с очите си.Времето беше ясно и слънчево. Към 14,00 чух самолет и вдигнах глава. В далечината от запад видях "облаци".Погледнах самолета който , беше вече на юг до слънцето, пускайки следи след себе си издигайки се. В разстояние на 1 час чух поне 5 самолета ,които оставяха следи след себе си.След около 30 минути, слънцето се скри, лъхна влажен въздух.  .Вдигнах глава и да , това не бяха облаци! Погледнах крешката от среща  и тя се синееше. Сигурен признак че след ден ще вали.
Е, не зная дали ни пръскат с нещо, защото още не вярвам, но е факт че самолетното гориво изменя климата.Пренаселено ми се вижда с тези самолети.
Ха да си спомня как да си омеся козунаците , че доста суетене ми се струпва утре.

# 261
С риск да подразня някого ще кажа-Рорик,много си права!За едно само бъркаш-НЕ Е самолетно гориво!Доста съм гледала и чела по въпроса и знам,че следите от керосин изчезват доста бързо,а тези следи започват да растат,растат и се превръщат в нещо като рехави перести облаци,които скриват слънцето.Това е -стига по въпроса!Толкова хора знаят и знаем,но нищо повече...                                                                            Пипера ми най сетне поникна!Тази сутрин по нашият край обаче имаше такава слана....!Кайсии нама да ядем за 7 година.Честно мисля си да махна всички дръвчета!Доплаква ми се. Tired Преди години се налагаше да подпираме клоните на кайсиите защото се чупеха от плод, а сега...!                                                    Така!Един корен от краставиците днес просто умря.Най големия и добре развит.До обяд си беше наред ,а след обяд-ужас.Увяхнал и полегнал чак.Не знам дали има връзка със студа от снощи.По принцип ги завивам с одеяла и са под бутилки от вода! Днес пръсках и за акари!Не мога да си обесня-студ и мраз,доматите засадени на 22 март,а вече имах и прасковени въшки-УЖАСНО нападение а преди дни видях и акари.Имах чудесен разсад на патладжан а тези въшки му разказаха играта за два дни докато почти не махах вторите найлони.То и аз им го върнах ама листата на доста растения се свиха на фунии и са повредени безвъзвратно.

А сега!Весело изкарване на Великден!Вкусни козунаци,пъстри яйца и много хубави моменти с любимите хора.                                                                                             

# 262
На мен със семената не ми върви. Засях босилек, мечи лук и разни цветя. От две пакетчета далии - точно 5 стръка, от мечия лук имам 7 растения (ако изобщо са такива), босилекът и останалите цветя хич ги няма.  Sad А са вътре на топло и на светло.
Имам 10 стръка домати "Рила", които засадих преди 10-ина дни, без да ги покривам. Живи и здрави са и растат, въпреки, че имаше дни с температури близки до нулата.

Уж студено, а трети кърлеж вадя от мен и още няколко от кучетата.  Sad

# 263
  • Пазете Гор
Наскоро от (не помня коя) регионална здравна инспекция разпоредиха да се започне борбата с кърлежите в града им. Та може би вече е време да се направят обработки на площиоте, в които най-вече пребиваваме. Заради многото котки и птици в двора ми се налага да пръскам с бъра-бъра-зин. Няма как инак.

Жегата изненада доматките ми, по-скоро изненада градинаря им. Вчера забравих да отвия няколко сандъчета прясно пикирани растения. Още невкоренените добре мъници не издържали под найлона... Оцелели са къмто 30%, не повече. за щастие това е резервът ми, първият и основен пикиран разсад се възправи под топлото слънце и тръгна нагоре, жив и здрав да е.

Вчера пререждах бордюри и пътеки в лехите и бях зашеметен от броя плужеци по тях и в повърхностния слой на почвата. На площ от "квадратна длан" има по 2-3, и може би ощюе поне още толкова не виждам! Саденето на краставици, целина, поникването на магданоза (сега е!) биха били истински катастрофи, ако тези гадове не спяха заради проточилите се студове. Четох доста за различните видове примамки за тях, ще използвам всички видове борба (без патици, за съжаление). Убеден съм, и предупреждавам, че през тая година без мерки срещу плужеците и гъбичните заболявания е слабо вероятно да опитаме зеленчук от градините си.

Последна редакция: нд, 12 апр 2015, 09:27 от Куркума

# 264
  • на пъпа на Златията
Христос Воскресе !

# 265
  • София/Варна
ВО ИСТИНА ВОСКРЕСЕ

# 266
На мен със семената не ми върви. Засях босилек, мечи лук и разни цветя.

Според мене е студено и това е основната причина. И аз миналата година сях босилек за разсад и успях да отгледам само няколко стръкчета. Сега гледам, че пак не му се расте. Ще трябва да опитам, когато се позатопли още. Сях навън миналата, но мисля, че нищо не се получи. Нямах джоджен и си изчаках чакането да поникнат семенцата миналата година и посред лятото изникнаха (не записвам, но доста почаках).
Писах тук, че съм насяла спанак и понеже нищо не пониква, реших да купя семена (предните ми ги дадоха). Много странно - ами тези са гладки и леко сплеснати, т.е. приличат повече на семената на репичките, а тези, които ми дадоха за спаначени семена, бяха рошави като на цвеклото. Дали е възможно да има различни по вид семенца? Питам, защото при тиквичките се оказа, че е възможно, но пък едните да са гладки, а другите рошави топченца... newsm78

# 267
Моите семена спанак също са гладки като на репичките и са купени.
Чудя се възможно ли е семената да са некачествени и затова да не поникват?

Какво е плужеци? Охлюви?

# 268
Пролетен дъждец, може да се случат некачествени семена, но пък всички да са такива, едва ли. Моите камби, които не искаха да поникват, май тръгват. Днес видях леко раздвижване в редиците.
И още нещо - има надежда да имам кладница, отгледана в дървени стърготини. Ето първите бебета, които висят надолу с главите. Явно там им е най-влажно. Пръскам ги с почти всеки ден с вода.

# 269
  • Етрополе, България
Христос Воскресе! Крепко здраве и просперитет на всички!
Алис, браво! Миналата година и аз пробвах да отлеждам кладница в трици, но нищо не стана. Тази година съм сменила триците със слама. Преди две седмици ги сложих, гледам вече един бял мухъл упорито я превзема. Ако изкарам реколта, ще се похваля.
Иначе днес пресявах доматите. Студът миналата седмица почна да мори разсада, но жегата вчера го довърши. Пък дано този път имам късмет. И така под великденското слънце като я подхванах... Пресадих си ягодите в качетата, прекопах си малините, моят мъж дооряза лозите, махна и две круши дето не раждат и като за капак и морковите насях. Направо не ми се вярва колко работа отхвърлихме, така без план. Гледам одеве в огледалото, жарнало ме е слънцето, ама хак да ми е, що си не седях на масата. А земята суха, суха все едно не е валяло до оня ден.
А и за кравите да ви доразкажа. Никой не ги  пасял. И те си направили дупка в оградата на комшията, после бутнали нашата и петте накуп вътре. Викам на жената дето дойде да ги прибере как така сами се шляят, бели правят на хората. Ха че кой ще се разправя с тях-отговаря ми. За пет крави какъв кравар. Пълно безхаберие братче, ами трябва да си оправяме оградата, по стабилна да е.

Общи условия

Активация на акаунт