(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 222
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
Нахута се сади сега(аз го сях  на 27 февруари) в бразди на 10см вътре в реда и между редовете на 12-15,на дълбочина 5см,слагам и малко тор.Ако не сложиш тор на реда отгоре ,образува коричка и после трябва да я разбиваш с малко гребло,Сухоустойчив,лесен за гледане,но поляга.много добра реколта имах миналата година,много вкусен (на салата,на кюфтета,на супа с лимон),Тази година мисля да му сложа клончета(не колчета)и да се катери по тях.Не закъснявай с засаждането,побързай.Ще си очарована от него,по-вкусен е от боб.

# 61
  • София/Варна
Алис от предната партида семена нито едно не поникна. Купих си други и от тях 2 поникнаха. Сега съм сложила няколко семки в една чашка с вода/мокра кухненска хартия/, надявам се тия дни да ги боцна в пръст. Но явно бавно си никнат. Като дръпнат малко ще ги преместя в кофи и в лятната кухня, по-хладно и си е светло. Идеята ми е като се стопли направо с пръста от кофата в градината. Миналата година при нас беше доста хладно и бавно дръпнаха тиквоците, като падна първия сняг , явно вече бяха тръгнали да си показват потенциала - милиарди тиквички по 1 пръст дълги имаше. За това правя експеримент да видя дали пък няма да ги излъжа и да народят милиарди, ама големи. А ако се получи случайно, ще се чудя какво да ги правя,ама това е друга тема.
А и много красиво цъфтят.

# 62
Някой купувал ли е дробилка за компост,която да е за малко стопанство и да не е много скъпа.

# 63
  • София/Варна
verginiq.ts а какво мислиш да дробиш с нея. Аз в моя компост мятам отпадъци от домакинството+треви от двора. Не съм се сблъсквала с нужда от дробилка и за това питам.

# 64
Изрязах лозите и така ще раздробявам пръчките,имам клони от орязани дръвчета,дебели стръкове от броколи,романеско,пръчките от бодливи малини,къпини.това много бавно угнива и ми заема място.Компостери  имам 3 и са препълнени.

# 65
Герундия, покрай тебе и аз реших да се опитам да направя разсад за тиквичките. Зелените си имат вече по едно новоизлизащо листо. Дългите ще ги чакам, ще ги ръчкам.  Grinning Може, ако се оправи времето, да ги сложа под шише по-нататък в градината. Ама ако продължи този сняг... няма да стане. Пиши за кладницата, когато започне да ти се развива пак. Сега пънчетата са си в градината, нали?

# 66
Плоскорезите на Фокин (големият и малкият), без дръжката струват общо 5-7 евро в руските и украинските онлайн магазини. Лошото е, че не намерих такива за доставка в България. Но предполагам човек оттам ще може да ги прати в колет.
С разсадите се изложих тотално. Пикирах Черния Крим и той умря, за сметка на него Лабрадорът оцеля.
С това променливо време и разнасяне насам-натам почти всичко загина, а и нямам много светли помещения, явно ще купувам готов.  Cry

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 21:33 от ее123456

# 67
Плоскорезите на Фокин (големият и малкият), без дръжката струват общо 5-7 евро в руските и украинските онлайн магазини. Лошото е, че не намерих такива за доставка в България. Но предполагам човек оттам ще може да ги прати в колет.
С разсадите се изложих тотално. Пикирах Черния Крим и той умря, за сметка на него Лабрадорът оцеля.
С това променливо време и разнасяне насам-натам, а нямам много светли помещения явно ще купувам готов.  Cry

Той този Лабладор ще го видим накрая каква пародия ще бъде!!!Аз досега 50 см.домати не съм отглеждала! Mr. Green Интересно,че заедно с него сложих и един Руски ранен сорт Севрюга.Всички засети с него едновременно по късни сортове домати имат бутони вече,а Севрюгата изостава нещо?!! Mr. GreenНищо нали за това правим експерименти и като минат няколко години ще знам вече какво и по колко да имам в градината си!

# 68
Той този Лабладор ще го видим накрая каква пародия ще бъде!!!Аз досега 50 см.домати не съм отглеждала! Mr. Green Интересно,че заедно с него сложих и един Руски ранен сорт Севрюга.Всички засети с него едновременно по късни сортове домати имат бутони вече,а Севрюгата изостава нещо?!! Mr. GreenНищо нали за това правим експерименти и като минат няколко години ще знам вече какво и по колко да имам в градината си!
Аз имам и от Пътешественик и Полярник (тях ги получих безплатно), ако не ги уморя, ще мога да сравнявам трите сорта.
Тъй като съм пишман градинар, ще разчитам на вашите мнения относно Лабрадора. Laughing

Да знаете откъде може да се купи разсад от коректен продавач? Има обяви, предлагат, но не знам дали няма да купя Биволско сърце, а да получа Рома

# 69
Разсад тиквички не правя,това го научих от тази тема ,но от кой съм забравила EmbarassedРазсада и тези които се сеят директно в градината се изравняват и даже тези които са сяти в градината са по здрави/това за обикновенната тиквичка/

# 70
ГЕРУНДИК,сега се върнах в темата да се подсетя за твоите опити с гъбите,че в неделя ще гласим моите пънчета.Забелязах обаче нещо важно!В пластмасовите бутилки си отглеждала Кралска кладница,а на пънчетата отвън мисля е Лятна кладница.Ти помниш ли дали си поръчала два вида мицел?Може и аз да бъркам но едните са с кафяви кълпачета и дебели пънчета,а другите растат като грозд и разперени като ветрило.Аз като поръчвах мицела ми казаха,че ще ми изпратят Лятна и Зимна,а Кралската и Жълтата след месец.Доста погледах и почетох и така ми се стори,че имаш и Кралска. GrinningДано не пиша глупости!

# 71
  • Пазете Гор
За кога ти трябва разсад, ее123456, и колко? Ще имам излишъци, но моят става сравнително късно - около 5-10 май.

# 72
За кога ти трябва разсад, ее123456, и колко? Ще имам излишъци, но моят става сравнително късно - около 5-10 май.
Ще ти напиша ЛС.

# 73
Цяла есен се каних, но така и не се получи да проредя и/или разсадя ягодите. Вчера влязох при тях да ги видя какви ги вършат и за голямо учудване видях, че има две цветчета под шумичката. Не съм очаквала, че са толкова издържливи на студ. Ама нали съм много "умна", ягодите от семена са ми по цялата леха и сега май няма да се оправя кое коренче от кой сорт е. Дали е добре сега да се почистят, да се поизрежат сухите листа, а може би и да се изрежат някои от външните? Като ги садих миналата година, ми казаха да оставя само листенцата от сърцевината, но сега дали да ги режа толкова много или не?  newsm78

# 74
  • София/Варна
Алис пънчетата са в градината и даже все още има сняг по тях, че са позиционирани на най-усойното място.
Рени кладницата е "сята" от един и същи мицел и според мен разликата във крайния продукт се е получила от условията на отглеждане. В тоалетната е по-тъмно и не мога да поддържам необходимата въздушна влажност. Те си тръгваха в бутилките на гроздове но една част изсъхваха и не се развиваха добре, докато отвън на пъна е по-светло и при нас има много сутришна роса, която явно е супер за гъбите и мор за доматите.
Скела за тиквички и аз не правя разсад, но тези дългите са с някакви много странни на форма и дебелокори семена, определено никнат изключително бавно и за това реших да пробвам да направя разсад по-рано.
Всъщност аз май почти за всичко правя "разсад",обаче по времето когато хората сеят в градината. Както съм споменавала всичко, освен подправките, сея в кутийки и като се покаже растението го пресаждам в градината, защото почвата ми е ама много глинеста и нищо не ще да никне нормално. След 10-15 години, като внасям всяка година тор,компост, пепел и купена пръст от разсадите се надявам да се пооправят нещата, но в момента е тегава работата.
Както големия син казва "Доброто е, че можем сами да си произвеждаме глинени съдове, стига да намерим къде да ги печем"

Общи условия

Активация на акаунт