(Био)зеленчукова градина - тема 29

• 69 949
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в събота ще минавам през Бутан Simple Smile да помахам ли на табелката?

най-доброто ми другарче е от Бутан, но не живее там   Hug

# 166
  • На Дунава
Хич не махай на табелката, Добри, че тази събота още няма да сме зад нея Simple Smile
Хубаво село, голямо, плодородно - бях впечатлена как се отглеждат зеленчуци даже на тротоара (че той нали е без плочки, бетер повдигната леха). И много, много тъжно... Де да беше единственото тъжно място, де.

# 167
кой и какво да работи там?
Цитат
ако минете през селата (Рогозен-Монастирище) огледай се - полетата, на които се отглеждаха зеленчуци сега са засети с рапица, хълмчетата, на които пасяха овце и крави са "обраски" със соларни панели...

# 168
Рорик,говори ни дядо Божи но какво да правим в този променящ се климат!По моя край и с моя опит-пет шест години подред-какъвто домат засадиш след първи май-ТРУДНО ЩЕ БЕРЕШ НЕЩО.Първата китка окапва от силните дъждове,голяма влага и изведнъж покачващи се температури!След това я върже втора и трета я не и чак към август се пооправят работите.Страшна мана и прочие.Та и на мен ми бактисва понякога от това внасане изнасане от оранжерията,отгъване загъване на тунели за външните домани,но ако искам да бера-това е начина при мен-садя най късно към 15 април.Тази година като гледам и прогнозите за ниски температури-сигурно ще цъфна и вържа! Laughing Поздрави на всички градинари!                 П.С  Куркума,знам,че му разбираш на пащърнака,а аз за втори път сея-та нормално ли е да не се показал още,а е сят към първи март?Морковите са поникнали и сети едновременно.

# 169
... П.С  Куркума,знам,че му разбираш на пащърнака,а аз за втори път сея-та нормално ли е да не се показал още,а е сят към първи март? Морковите са поникнали и сети едновременно.

Цитат
Пащърнакът е лесен за отглеждане

Пащърнакът е слабо разпространен кореноплоден зеленчук със сладникав вкус и приятен аромат. Отглеждан някога широко в Европа, днес е сериозно изместен от картофите след пренасянето им от Америка. У нас не се отглежда в промишлени количества. За мнозина любители обаче той представлява определен интерес. Използват го за приготвяне на супи и различни ястия от месо и риба. В консервната промишленост също служи за производство на месни и рибни консерви. По хранителни качества не отстъпва на другите кореноплодни зеленчуци.

Пащърнакът е двугодишно растение - през първата година образува кореноплод и листна розетка, а през втората година развива стъбло, цъфти и дава семена, подобно на моркова.

Отглеждането му не е никак трудно. Той е изключително студоустойчив, понася различни почви, стига добре да се обработват и да няма високи подпочвени води. Не понася и пресния оборски тор. Засява се още в края на зимата, през февруари, или ако условията не позволяват - още в ранна пролет. Може и през есента, поникналите растения не измръзват, но много от тях не правят кореноплоди, а направо цъфтят. Семената му никнат бавно - за 2-3 седмици. За 1 кв. метър са нужни 5-6 г семена. За малките нужди на домакинството може да се засеят разпръснато, но добрите резултати се получават, когато като морковите се отглеждат на редове при разстояне 25-30 см един от друг. Впоследствие растенията в реда се прореждат така, че между тях да има 18-15 см. Останалото е прекопаване, плевене и поливане при нужда.

http://www.botanika.bg/news.php?news=25 Hug

# 170
  • на пъпа на Златията
Оппа , някой ми иска семки.Не е късно.Тая вечер ще видя и ще пиша.

===Рорик,говори ни дядо Божи но какво да правим в този променящ се климат!

Рени,

А, нее. Ше кОпаш , коги ти се кОпа , а не коги некой те кАра.
Знаете ли че думата "кара"значи наказва?
Пазарът те "кара" да кОпаш. Баба ти се "кара"  коги згазиш лука..

Бибиана,

В събота съм на Бутан на тръжището за кюфтаци .Ако знаеш какви кюфтаци прави един ,има май и неврозни.
Та маани кафето , шъ обърнем некоя щайга на тръговците и ше донеса винце от по ланшното, щото беше здраво.  Ланшното , болно, та ич не праих , да се мора. А и ракийката от същата година си я бива. Та кажи  , коги да се зберем на тръжишето.

Сеги бегам да опраам ягодите , че ден гОдина рани. До довечера по тъмни дОби ,или зарАн у тъмни зОри.  

# 171
E, как да ги посея милите, та те нямат 7 см височина?

# 172
На 7 см са вързали? Браво на тях! То и моите ранни тиквички натам вървят - днес забелязах миниатюрни цветни бутони.
Имам въпрос - купих дрян и фиданката е висока около 1,60-1,70 м. Разклонена е малко точно в горните 40 см и е тръгнала да се разлиства. Дали трябва да отрежа върха и колко, ако трябва, при засаждане?

# 173
И моите домати  "Рома" цъфтят  Cry, при това са на открит балкон в кофички, та и аз съм чуденка какво да ги правя.
Някой да знае това диво растение какво е?

Позната ми каза, че някои правели салата от листата му, но аз докато не разбера що за растение е, не бих пробвала.  Laughing

# 174
  • на брега на Дунава
Краставицата не понася разсаждане при повече листенца.
Аз навън директно не сея семена, не вземам евтини и в градинската  пръст по-бавно правят коренче, случва се и да не поникне. Задължително си засаждам семенце в торф 1 месец преди разсаждане на открито.
И аз днес сложих няколко в кофички и се надявам до края на месеца да станат за градината.Всъщност посях ги в ролки от тоалетна хартия .Ще опитам така ,че мястото ми в къщи свърши.При тази хладна пролет трудно се побират всички разсади.Иначе една част от доматите сложих в тунелче от Лидл с перфорирано фолио.Надявам се да им е добре.

# 175
  • на пъпа на Златията
Eх, Рорик, все ме караш да се усмихвам и ми стопляш сърцето, дори и когато ни шокаш канчетата! Simple Smile
Другата седмица ще си сменим ваканционно местоположението от Виена към с. Бутан, през Враца - поне за ден, да видят децата прабаба и прадядо, че, за съжаление, взеха бързо да остаряват хората. Да поръчате нещо с Добри? Wink Или аз да си поръчам при вас време за по кафе? Simple Smile

Бибиян

Яяя , как съм пропущила  таа подробност!Да не си бутанска снаа?
Я па съм от онова село де му е крива барата.По терлици стигам до Бутан. У наше село,па има плочки по сичките улици до последната къща и асмите са на улицата.
Как може да отдъъваш , баш коги нема нищо.Друг път да знааш.Сбора е на Димитровден.Виното точно тогава става на шампанско.
Я напиши ,къде да ти оставя ,семе от севрия и магарешки Уши, да ги стреснеш  ония виенчани, дето те тормозат, ако нема време да се видим  ? У некой магазин?

poppaea

===E, как да ги посея милите, та те нямат 7 см височина?===
Искаш да кажеш разсадя , че семе се сее, разсад се сади.
Рени какво е това чудо , 7 сантиметра и цъфтят? На кой край си на света, та имаш такива проблеми ? Да не можеш да отгледаш един домат?Я кажи.

Те така се получава с измислени сърца.

Дет вика  Добри , нема начин да нема начин.

Някой искаше семена. Да се обади на лични за връзка.

# 176
И моите домати  "Рома" цъфтят  Cry, при това са на открит балкон в кофички, та и аз съм чуденка какво да ги правя.

Позната ми каза, че някои правели салата от листата му, но аз докато не разбера що за растение е, не бих пробвала.  Laughing

Познатата ти май бърка това цвете с глухарче. Все жълти са, но от това не съм чувала да се прави салата.
Аз го знам като блатно лютиче

# 177

Познатата ти май бърка това цвете с глухарче. Все жълти са, но от това не съм чувала да се прави салата.
Аз го знам като блатно лютиче
ОТРОВНО Е !!! Не го яжте!
Ranunculus ficaria L. Ranunculaceae

Последна редакция: чт, 02 апр 2015, 13:12 от Тedy

# 178
Eх, какво слънце се е облещило-само е за кОпане.
При мойта крива нива , обаче, ще има още камъни да нося и пръст да сипвам барем оформя още една лехичка на склона, че няма къде да насадя целият си разсад.  Комшиите си бетонираха двора и  изсипаха цялата си пръст в нашия двор и аз хем се радвам, хем съм в ужас от работата дето ме чака...На пръстта им е имало райграс-дали става за зеленчукова градина такава пръст? Друго не са сяли. Имам и една купчина кравешки тор-дали е късно за торене?
Ако тези дни наторя ще е ок нали?
Аз от миналата година се занимавам и си задавам тъпи въпроси..да не се чудите.
Четири от краставичките имат по две листенца и ги пресадих в отрязани шишета от бира. дано се хванат, че са капризни пущините...

И още нещо-може ли в пръстта да насипя пепел от изгорени дърва от печката. Чувала съм, че стават за тор, ама да питам и тук.

# 179
Благодаря!
Наистина е лютиче. Аз се заблудих защото познавам обикновеното лютиче с назъбени листа и 5 венчелистчета. А това е друг подвид с лъскави цели листа и 7 венчелистчета.

Познатата ми не бърка глухарчето Laughing, нито пък аз. Явно не е погледнала добре снимката.
Скрит текст:
Глухарчето много го уважавам въпреки досадните пухчета. Моят син имаше тежка алергия и след тримесечно лечение със сироп от цветовете на глухарчето изхвърлихме всички лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт