КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

  • 54 730
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
kati_v, колко минути ти е програмата? Защо я пускаш три пъти? Моята до края на месенето е омесила перфектно тесто.

# 601
  • София
  • Мнения: 8 503
Появиха се напоследък във фейса снимки на прегорели козунаци. Една от причините е захарта, с която ги ръсим отгоре. За да избегнете тази причина - изпечете си спокойно козунака, после го извадете намажете го бързо с разбит белтък от яйце, поръсете си със захарта и го върнете във фурната за няколко минути. Така захарта няма да ви прегори.

# 602
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Другата причина може да е жълтъкът. Ако мажете само с жълтък, а не с цяло яйце или белтък, имайте предвид, че той по-лесно потъмнява. Но пък придава по-добър гланц на изделието.

# 603
  • Мнения: 5 737
kati_v, колко минути ти е програмата? Защо я пускаш три пъти? Моята до края на месенето е омесила перфектно тесто.
Някъде прочетох, че дългото месене било добре за козунака. Ако не се лъжа около половин час ми е един цикъл /13 минути месене, 10 почивка и пак десетина минути месене/. Затова я рестартирам поне два пъти, последните пъти - три пъти.

# 604
  • Варна
  • Мнения: 1 037
Извинявам се за тъпия въпрос ,но кога ще месите за Великден аз исках в петък ,но ми казаха че тогава нищо не се правело  Thinking  А в събота яйца ли да боядисвам по напред или козунак да меся не знам ...

# 605
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Напълно достатъчно е едно месене. Дългото месене се има предвид на ръка. машината се справя перфектно за това време. Peace На мен лично ми е важно, защото както правя по 4-5 дози, ако пускам по 3 пъти, това си е загубено време. Макар че , аз вече не ползвам хлебопекарната за козунаците.

Аз меся в събота.  И тук е момента да попитам кой знае със сигурност кога се меси?Защото чувам две версии. Аз знам, че на разпети петък абсолютно нищо не се прави. денят се прекарва само в строг пост и молитва (за силно вярващите, разбира се).
По други версия обаче, стари баби казват, че козунаците се месят в петък. А де, кое е вярно? Ако cura- чете в тази тема, ще се радвам да даде разяснения.

# 606
  • на 13-я етаж
  • Мнения: 95
Извинявам се за тъпия въпрос ,но кога ще месите за Великден аз исках в петък ,но ми казаха че тогава нищо не се правело  Thinking  А в събота яйца ли да боядисвам по напред или козунак да меся не знам ...
На мен докато ми втасват козунаците , ще си боядисам яйцата.
Мисля , че ще има време за всочко  chef
Аз знам,че се меси в събота,На разпети петък нищо не се прави.

# 607
  • Мнения: 6 395
Не искам да казвам каква е моята причина, ама тя е , че дъщеря ми направи думата с А.. и докато я оправя ги изпуснах да ги завия  hahaha hahaha но тоя път станаха много добре на вкус и текстура, като изключим лекият загар, който е по скоро козметичен, защото дори не горчи, значи не е много изтърван, това дете винаги като направи тая беля, манджите стават уникални и на Коледа ми го спретна тоя номер с меденките, сега с козунаците  Joy как уцелва, нямам идея


аз не харесвам да мажа с жълтък, домашни са ми яйцата и много мирише на печено яйце, нали съм от по-чувствителните на тема вкус и аромат  Tired

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 21:10 от Звезден^Прах

# 608
  • София
  • Мнения: 12 220
На разпети петък не се работи. Това е ден на погребение на Христос. Ходи се на църква с цветя , защото е погребение , както казах. Това е тъжен ден.
В събота, рано сутрин се започва с всичко което ти дойде на ум, яйца, козунаци, гевреци...чистене..
Може би ще започна в петък с/у събота през нощта, поне единия козунак, традиционния да свърша. Другите са за разкош.  Simple Smile

# 609
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
На разпети петък не се работи. Това е ден на погребение на Христос. Ходи се на църква с цветя , защото е погребение , както казах. Това е тъжен ден.
В събота, рано сутрин се започва с всичко което ти дойде на ум, яйца, козунаци, гевреци...чистене..
Може би ще започна в петък с/у събота през нощта, поне единия козунак, традиционния да свърша. Другите са за разкош.  Simple Smile

И аз така знам, но бабата на моята приятелка твърди друго. те са от така наречените "преселници". Явено има някакви различия, но има и много суеверия, та аз съм от поколението, което нищо не знаеше за църковните обряди, та спазвам каквото майка ми каже. Но пък то е по руската православна църква. не всичко се спазва еднакво и тук. Най-правилно е навярно да се пита отчето, но като отида в църквата не се сещам да попитам.

# 610
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Аз откак се помня знам, че в петък не се работи. В четвъртък и събота се боядисват яйца и меси козунак. По принцип готвенето не спада към "работата", но както е речено за яйцата, така  действам и за козунака и това си е.  Тепърва не смятам да променям семейната ни традиция.  Grinning
   И яйцата и козунака правя в събота. Най-много да мръдна яйцата в четвъртък  Thinking.  И може и да сложа една доза тесто в петък вечер в хладилника.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 21:34 от Morena

# 611
  • Мнения: 6 395
В Четвъртък ще боядисам яйцата в Събота козунаците и ако остане време сладките, че мъжът ми е на работа и съм с малката помощница, няма да смогна наведнъж. В Неделя се раздава нали, заедно с боренето на яйцата. newsm78

# 612
  • Мнения: 13 131
Привет, извинявам се, че нахълтвам, но как може да си спася козунака. Намазах го с яйце и захар преди да е втасал. От бързане и да разчистя съдинките, го намацах и много ме е яд. Според вас ще втаса ли или направо да го хвърлям, и въобще да не се мъча с печенето. Предварително благодаря Hug

# 613
  • Мнения: 6 395
Че той се маже преди да втаса по принцип  newsm78

# 614
  • Мнения: 13 131
Ами в рецептата ми пише, че втасва и след това се маже. Рових кръстосано в нета никъде не видях това което аз съм направила, да намажа преди втасване Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт