КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 734
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
  • Балчик
Джема имах предвид да не стане като сладък хляб на дупки  а не на конци, ти по коя от двете рецепти от първа страница ги правиш козунаците
Тани според мен задължително трябва да направиш козунак и да занесеш на гроба когато ходиш следващия път

Аз правя винаги традиционния, но увеличавам захарта на 360 гр. Структурата не зависи само от захарта. Но все пак захарта трябва да е  добре разтворена, че пречи за образуването на глутеновите нишки, ако е на едри кристали. Аз не я разтварям във вода, а или в млякото, или разбивам с яйцата.

http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_7641.html

Този е с 350 гр захар:

tany3dj, моите съболезнования. Задължително трябва да направиш козунак и да раздадеш, но кога не знам, попитай отчето най-добре. За починалите знам, че на Спасовден се месят козунаци, а в нашия край (Добруджа) и седмица след Великден на Софинден (Великден на умрелите). Но в случая с току-що починал човек, на когото му се е  хапвало козунак, не знам. В църквата ще ти кажат.

# 586
Великолепни!   bouquet
И аз ще се разпиша днес. Половин доза традиционен с плънка от захар. Това са 3 яйца, но във всяко едно имаше по 2 малки жълтъка

# 587
  • Sofia
Оо, искам и аз такива яйца!  Simple Smile

Браво, МаринаGrinning

# 588
Айййде приспах бебето и аз и запретнах ръкавите, да видим този път какво ще изкарам, след като се съобразя и ще внимавам и за втасването и за брашното   chef Thinking Активирах маята тъкмо, късният следобед може и да пия кафе с козунак, да видим .

И аз покрай бебето намазвам с хубави яйца, бабите от квартала се надпреварват да предлагат/преди никога не са/  Whistling Whistling

# 589
Скрит текст:
Не знам дали изобщо тук е мястото, но преди няколко дни тате си поръча да му направя козунак за Великден и да му занеса. За съжаление в четвъртък внезапно почина. Сега нямам никакво желание за нищо, но пък това си стои като обещание. На Разпети Петък е деветия ден и ще ходя на гроба му. Някой може ли да ме посъветва кога и дали да го направя  Cry Cry Cry
Моите съболезнования и мир на душата му!
И аз мисля, че трябва да направиш козунак - остави на гроба му и подай на хора, но наистина се консултирай със свещеник дали да е в петък или в събота. По принцип знам, че за починали не се пали свещ до Томина неделя, но мисля, че в твоя случай в събота няма да е проблем /първо тогава е ден за почит на починалите и второ - тогава се чества погребението на Исус Христос и се нарича Погребална събота/.

# 590
Тани, моите съболезнования да почива в мир!

Направи козунак, но преди това се консултирай със свещеник, защото до Велик ден е пост, а когато се раздава трябва да се спазва това.

# 591
  • София
Тани, съжалявам. Да почива в мир!
Не съм наясно кога точно трябва да се раздава, но при всички случаи ще трябва да направиш един и да го раздадеш на хората. Не всички постят и това не трябва да те спира, постите. Направи консултация с отчето.

Понеже искам да съм точна , а и се получи някакъв разговор относно цената на итал. брашно, точно сега бях там и пазарувах. Струва 2.98 лв за 1 кг . и още нещо да добавя ,за тези които го ползват. В  итал. магазин има няколко вида  брашна, но не всяко става за козунаци, така че гледайте. Например, това не става за козунаци, а е само за торти и сладкиши, защото в него има и нишесте:
Скрит текст:
, също и това..
Скрит текст:
Подходящо за козунаци е това....
Скрит текст:
[/spoiler].
и разбира се на Дивела
Скрит текст:
[/spoiler].
Има и още видове, разбира се, но не всички се внасят.
.

# 592
Честит празник на всички именници !
 Моите съболезнования,Тани ! Според мен трябва да спазиш заръката или да изпратиш козунак по друг починал - в нашия край така се прави .
  Не на гроба , а когато се отива на поклонение на друг наскоро починал се праща по него нещо ./Майка беше сънувала баба да й иска чадър и  тя го прати / не знам израза дали е правилен/.
Здравейте - днес пробвах да направя козунак със сметана и май ми се получи .
Още се пекат и дано не стане фал.
 Имам въпрос.
Как печете козунак в йена - имам две правоъгълни и тъй като нямам метални ми се иска да пробвам в тях.
 По -горе прочетох Джемма споменава ,че е пекла в такава .
С какво брашно ги правите .
Аз съм с това на Софиямел за козунак и може да пробвам и с моето любимо / странно това за козунак ми стои на цвят по -тъмно от моето /

# 593
  • Sofia
Жармен, в последните няколко страници дъвкахме темата с брашното, виж.
Въпросното София Мел "за Козунак" изобщо не го забелязвам.
В йена съм пекла, като я слагам с недовтасало тестото (ще втасва, докато се загрява фурната) и в леко загряла фурна, като в този момент слагам и скарата.

# 594
Козунаците са готово изпечени и са добре . Този в хлебопекарната даже стана идеален / леко тъмен по моя вина - не го извадих веднага ./
 Морена обясни ми това за скарата ,че не те разбрах .
  На мен някак не ми се получава това втасване във фурна и печене после . Но ще пробвам.
  /Аз толкова се каних на това брашно и 2 пакета купих , но мисля да си пробвам и с моето да видим как ще е / в него няма добавки и ензими./

# 595
До колкото знам втасването във фурна не е оптимално за козунаците, стават на дупки и се унищожават конците, по-скоро като панетонета

# 596
  • Балчик
Това с дупките и конците не  е от фурната, а от превтасване.
Няма значение къде ще втасваш изделието, стига температурата да е подходяща.

Йена слагам и на напълно гореща скара и фурна , нямала съм проблеми досега нито веднъж. Все пак,ако е възможно гледам първо тях да изпека, после с металните форми. Но понякога са повече йени и следващите слагам на загрята. Моите са от турските, не са чешки.

Морена имаше предвид, че загрява фурната без скарата (и аз това съм го прилагала също), а след това слага йената заедно със скарата- и двете са студени.

Относно брашната, бягам като дявол от тамян от тия, на които пише, че са специализирани за нещо си.

# 597
  • Sofia
Жармен, Джема ме е рабрала и е писала. Simple Smile

Това с дупките и конците не  е от фурната, а от превтасване.
Няма значение къде ще втасваш изделието, стига температурата да е подходяща.

Относно брашната, бягам като дявол от тамян от тия, на които пише, че са специализирани за нещо си.
Точно.  Simple Smile

# 598

Как печете козунак в йена - имам две правоъгълни и тъй като нямам метални ми се иска да пробвам в тях.
 По -горе прочетох Джемма споменава ,че е пекла в такава .
С какво брашно ги правите .
Аз съм с това на Софиямел за козунак и може да пробвам и с моето любимо / странно това за козунак ми стои на цвят по -тъмно от моето /

Много е сполучлива рецептата със сметана - вече два пъти пека от нея и става супер.
Меся в пекарната, като повтарям 3 пъти програмата за размесване - пускам на трета, пълнозърнест хляб (и ти си със Силвъркрест), на ускорената програма - месене, 10 минути изчакване и пак месене, после рестартирам и така три пъти. После прехвърлям тестото в купа и слагам в загрята до 30 градуса фурна. По принцип държа температурата и втасва по-бързо, но сега реших да го изчакам на изключена фурна, докато удвои обема си.
После плета, слагам в йената (застилам я с хартия за печене), пак във фурната да удвои обема, мажа с жълтък и слагам намокрена захар и увеличавам на 160 градуса долен реотан с вентилатор. Понякога ползвам и керамична купа за печене - нещо като гювеч, но без капак. Става много добре.
За брашното - вчера купихме Дивела, ами определено има разлика от София мел за козунаци. По принцип съм на почина "Изберете българското", но в случая със София мел тестото ми става едно лепкаво и се разлива докато плета, докато от това си е стегнато и като консистенция самото брашно ми стои по-фино. Друго - много по-чувствително ми изглежда като баланс течно-сухо, на първия опит днес сипах 2 есенции на Д-р Йоткер и забелязах промяна в консистенцията на тестото, та добавях брашно, докато предния път със София мел това изобщо не му се отрази. Сега го пробвам как ще стане на традиционния козунак и ще дам окончателни отзиви.

# 599
Такаа, моите са готови, малко ги изтървах отгоре и изтървах да ги снимам цели, но утре с на мъжът ми телефона ще пусна текстурата, тоя път, по-добре, конци си имат, не се разля плетката отгоре/превтасала съм ги миналият път/, но аз се постарах пък да ги изгоря, на ръба са, но са вкусни.

Едните напълних с шоколад размесен с бадеми, а другият локум медовина с орехи и стафиди . Този локум е уникален за козунаци, все едно е с мед пълен. И захарта я вдигнах и най сетне ми е сладко 5 супени лъжици на 4 яйца ......

Общи условия

Активация на акаунт