НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 087
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • SA
Цитат
Ама ако питам някой вегетарианец, ще ми каже, че просто не искам да повярвам, че има друга истина освен моята...Все едно, че това е аргумент с обяснителна сила... Crazy (понеже точно такъв отговор получавам напоследък на подобни въпроси, включително и в дискусии във форума...)

Да, и по всяка вероятност дьлбокомислено ще заключи , че тялото си е твое, здравето си е твое и можеш да правиш каквото си искаш с тях.  hahaha

# 676
Въпреки че тук също заклеймяваме и отричаме.
нямам такова впечатление!
от няколко години се храня така (не броя първите 45 г от живота ми Wink) и ако ми се яде хляб , картоф или слдкиш (естествено с истинска захар) ям и ми минава желанието за месеци наред Mr. Green
и на мен ми прилича на псориазис Thinkingмайка ми имаше и не намери решение на проблема,въпреки всякакви пречиствания,сиропени издевателства,житни и слънчеви диети и... а бе ... ooooh!
май само витамин Д и помагаше малко,а си отиде от рак (не ядеше месо)
Всъщност исках да попитам дали правилно съм разбрала от прочетеното:
майка ми като е имала псориазис (появил се е когато е била бременна с мен) това значи ли,че имам нещо като "наследствена предразположимост" Thinkingи от какво  може да се отключва ,ако отговора е "да"

Последна редакция: чт, 16 апр 2015, 10:04 от tania6

# 677
А на мен екземата на Джия ми прилича на моята собствена, която имах преди години - дисхидроза се наричаше. Излезе в един период, когато бях под голям стрес (и храненето ми е било доста въглехидратно тогава, разбира се), после на моменти се обостряше, на моменти затихваше, но след това някак от само себе си се махна. newsm78 Не знам, не смея да се изказвам, но според мен стресът имаше решаващата роля - под стрес разбирам моето собствено възприятие за това, което ме е стресирало тогава. Embarassed И затова препоръчах мерки за ограничаване на стреса, макар че аз лично не съм се справила досега успешно с това начинание.

Разбира се, тогава и дума не е ставало да се замисля за връзка с храната, но още тогава бях убедена, че стресът е причината. Напълно е възможно обаче да не съм права, а и може проблемът на Джия да не е въобще същият като моя от онзи период.

Танче, по принцип да, вероятно имаш гена и си предразположена да отключиш псориазис, но според мен отново стресът е много съществен фактор, макар че сигурно и други неща влияят, примерно може да има конкретни отключващи храни - млечни или с глутен, или друго.

# 678
  • SA
Танче, да, вьзможно е да си наследствено предразположена кьм псориазис, щом майка ти е с такьв.
В моето семейство баба ми беше с кожна форма на псориазис, а майка ми преди 2-3 години я диагностицираха с псориатичен артрит. Та аз сьщо предполагам сьм генетично обременена за тази болест.
Какво отключва тази болест - засега не се знае. Има само хипотези в последно време, някои от които на мен ми звучат доста убедително - тези за повишената чревна пропускливост.

# 679
Джия, гледала ли си щитовидната жлеза?
Аз имах себореен дерматит, слънчева и не знам си още каква екзема, "гъбички" по ноктите, кожата на палеца на крака така ми се цепеше и кървеше....изглеждаше страшно. Оказах се с автоимунно заболяване на ЩЗ. Днес се навършва точно година от операцията на щитовидната ми жлеза и в моментя нямам никакви екземи, дерматити и подобни. Simple Smile

Изследвала съм я. Взимали са ми кръв за какво ли не, за каквото се сетиш, и всичко е нормално.
Аз имам и себорея на главата. Не мога да кажа, кога точно ми излезе, може би преди 7-8 години. Не е точно по цялата глава. Най-много имам отпред, като се обостря когато ми е сух скалпа. Когато предварително си правя маслена маска, няма проблем. Интересното е, че не е нещо постоянно, и много се влияе от това до колко ми е хидратиран скалпа. За това не мога да кажа със сигурност, че е себорея. Може просто да ми е сух скалпа и от там тези люспички.

Сега се сетих, че при първата ми екзема, която получих преди 7 години някъде, се хранех доста с яйца. Салата, яйца, рядко въглехидратно. Пиех и доста кафе, като сега. Но пък от друга страна, защо чак сега или тогава, а преди това съм нямала такива проблеми. Оф, много е сложен този пъзел.

# 680
Момичета   bouquet в кой момент започнахте да пиете витамините и магнезия  newsm78.На мен ми е едва втора седмица де ама да попитам  Thinking.

# 681
  • SA
Джия, с тези промени и по скалпа, да не се окаже наистина, че си с псориазис.
За толкова години не си ходила на дерматолог?

# 682
Скрит текст:
Момичета   bouquet в кой момент започнахте да пиете витамините и магнезия  newsm78.На мен ми е едва втора седмица де ама да попитам  Thinking.
Витамините и минералите се пият без значение коя седмица ти е, така че можеш спокойно да започнеш Simple Smile

# 683
  • Пловдив
Цитат
Какво отключва тази болест - засега не се знае.
Е, Кам, как какво? Месото, разбира се... Whistling Whistling Whistling

# 684
Юле, не се ядосвай, бъди дзен Wink
Вчера, когато Кам каза, че често й задават въпроса дали не е вегетарианец се замислих как всъщност се борим с чудовища! Вегетарианството откога е условие, обещание и предпоставка за здраве?
Кам, ти няма ли да си идваш тази година в България? Въртят ми се едни идеи в главата Simple Smile хайде да направим един общ семинар - Шоки, Юлинга, ти, всяка може да говори дълго. Аз ще съм по ентъртейнмънта, а вие по серизоната част, хахахаха.

# 685
Хората, като си търсят изкупителна жертва, първото, което обвиняват, е месото, а после - всички животински храни. Rolling Eyes Според мен тази идея е от християнството - нали там се "пречистват" с пости не знам колко пъти годишно. Християнските пости вероятно се основават на особеностите на еврейския начин на живот - там пък свинското е табу, вероятно заради условията на живот в пустинята някога... Но при постите водещата идея винаги е духовното пречистване, а телесното е един вид само допълнение и например не се препоръчва на бременни или на хора със заболявания... И затова месото е много лесна жертва, когато се търси на какво да се хвърли вината за болестите и нещастията. Rolling Eyes

Естествено, друг дежурен враг са яйцата - заради холестерола този път... ooooh!

А да се помисли за това какво е естественото хранене на човека, какво е било традиционното (не на нашите баби и дядовци или преди 100 години, а преди 10 000 и повече години, когато сме се формирали като вид), какво е правилно от здравословна гледна точка - това няма особено значение. Wink

Вегетарианците също често твърдят, че месото повишава киселинността на кръвта. Да, но най-много всъщност киселинността се повишава от тестеното и захарта. Rolling Eyes (Тази испанка, за която споменах наскоро - Ана Мария Лахустисия - каза в една от лекциите си: "Не се лъжете, че месото ви подкиселява кръвта. Оцетната киселина е продукт от метаболизма на въглехидратите." Wink) А и киселинността на кръвта по принцип организмът сам си я регулира много стриктно - най-много да променим рН на урината, но на кръвта да променим, и то с храна - това няма как да стане, защото организмът няма да го допусне. И тук държа да подчертая, че вегетарианският аргумент, че се извличали минералите от костите заради консумацията на подкиселяващото кръвта месо и така се стигало до остеопороза, просто не издържат, защото вече проучванията показват, че именно консумацията на протеини е много важен фактор за повишаване на костната плътност. Все пак костната матрица е изградена на първо място от протеини (и то най-вече колаген между другото). Rolling Eyes

# 686
Джия, сигурно си знаеш, но трябва да се къпеш с катранен шампоан и сапун
и на мен ми прилича на псориазис, имах на тила, под косата,
на психична основа  беше според мен,
изчезна си, а докторите казваха, че нямало излекуване

# 687
Джия, с тези промени и по скалпа, да не се окаже наистина, че си с псориазис.
За толкова години не си ходила на дерматолог?

Oтидох веднага след първата екзема и ми предписаха крем от който за седмица забравих за проблема. От тогава мина много време. Скалпа ми се бели само когато е много сух, за това не съм ходила. Миналата година ходих при един шарлатанин-дерматолог, който ми предписа едно кремче на Талодерма, което си просто крем за ръце, нищо друго. Взе ми 40лв. и ми каза ела, пак преди заминеш в чужбина(сещайте се защо  Close). Сега ще ходя за трети път и смятам да споделя за проблемите със скалпа.

Сега прочетох малко за псориазиса, но люспиците ми не са сребристи и не изглежда, така като на снимките.

# 688
Херцен, ползвала съм катранен шампоан и сапун  Sick и изсушават ми кожата. Само меки шампоани, без алергени използвам. Гледам да съдържат и алое. Хед енд шоудърс за сух скалп много ми помага, но рядко го използвам, защото ми е трудно да си мия главата само с една ръка. Гледам да си пазя екземата, че се раздразва от всичко.

Имам един картон яйца XL в хладилника, ама толкова вкусни. Ще чакам да ги свърша и започвам протокола.

Вчера не съм яла месо, а хапвам всеки ден. Надявам се да не се налага и него да тествам.
За вечеря бях си приготвила три пълнени камби със сирене и яйца(разрязани на по 2) на фурна без добавена мазнина. Смятам, че сиренето и яйцата са си достатъчно мазни. Изядох 3 половинки и малко салата от домати, краставици и сирене.
Другите половинки на закуска с чаша кафе.
Имам и замразени боровинки, а за вечеря сигурно салата.
И въпреки всичко, никога до сега не съм била тези килограми. Дано протокола размърда нещата.
Инак книгата има ли я някъде или ако има и филм ще е супер?

# 689
Коя книга имаш предвид, Джия?

Общи условия

Активация на акаунт