НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 568
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Значи ние ще караме на пилешки, няма как  hahaha И в плик, и на скара, и задушен, и какъв ли не съм приготвяла, киснат, готвен малко време, абе всичко опитах и все дъски ядем  Laughing
Благодаря Шоки  Hug

# 301
Ама дробът по принцип си е малко по-дъсчест, така да се каже. Laughing Вярно, че ако само го изпържиш на тиган с малко мазнина или го опечеш на скара, но пак с много внимаване да не го препечеш, тогава може да стане сочен, особено телешкият. Но примерно свинският според мен винаги ще си стои като дъска, просто понякога дъската е малко по-сочна. hahaha Такъв си е според мен. Но си мисля, че това не е болка за умиране. А и може да се съчетае с някакъв сос на майонезена или сметанена основа или дори просто да се намаже с повече горчица - няма да омекне, но ще бъде по-вкусен.

Абе, малко е въпрос на свикване при дроба, но си мисля, че не трябва да му обръщаме гръб. Аз съм яла най-вкусния дроб в Скарабара - там е телешки на скара и явно го прави майстор. Но иначе и изпържен на тиган с малко мазнина, без накисване и нищо друго, пак става добре, ако е телешки дроб. Свинският ще стане по-сух.

# 302
Два пъти съм правила тестове аз по метода на изключване на храни.  Единия път беше по препоръка на хомеопат, след като се съмняваше, че имам непоносимост към млечните храни, а аз консумирах в големи количества и ми беше странно предположението на доктора. Да отбележа, макар че не знам дали има значение, но докторката ми е специализирала неврология и вътрешна медицина и след това китайска медицина и хомеопатия.
Та от теста - никакви реакции при изключване и включване на глутен. Нито имам подувания, нито болки. Теста беше години преди да ми открият щитовидното заболяване.
И тогава, и при последния ми тест вече с установено автоимунно заболяване реакции не е имало.
Кръвен тест за непоносимост към глутен не съм правила.

Млечните - и двата теста, и преди години, и последния тест с 2 месеца изключване на млечните - имаше реакции при включването им отново.

Теста с яйца. Винаги съм си мислела, че имам непоносимост към тях, че ми влияят зле на стомаха, че ми образуват газове, че ме боли жлъчката от тях. Никакви реакции нямах.
Смеся ли яйца с млечни - става страшно! Хляб с яйца и млечни - същата работа.

Това което съм установила без кръвни тестове и без периоди на дълго изключване на определени храни е, че имам непоносимост към: червени чушки/пиперки; домат също, но не като самостоятелен пресен продукт, а ако се готви с него или е добавен в сосове, кетчуп, лютеници, отново с печени чушки, пипер и патладжан. Чушките/пиперките - във всякаква форма ми действат ужасно, а много ги обичам.
Непоносимост към любими ядки - бадеми, лешници ( и други) - моментално обостряне на чревни проблеми и гастрит. Ако хапна 10-20 г, имам търпими реакции и проблеми, но превиша ли, става лошо. Ядки ям изключително рядко.
Кисело зеле - някакъв ад настава в стомаха ми.
Зелена салата, зелен лук - трябва да съм ги киснала с часове във вода, ако са купешки (вероятно заради нитратите, но и пресните от градината ни не ми влияят много добре последно време. Само с кейла нямам никакви проблеми.)
Лапад/киселец, репички, ряпа - ужас! Има и други храни, просто за тези се сещам сега.
Има и храни, които мога да ям в промишлени количества, без последици. Примерно - ягоди  Heart Eyes С килограми съм яла и ям.
И като стана дума за дроб - обожавам пилешки дробчета и свински черен дроб. Мога да ям без да спирам.  Joy Свинският дроб трябва да се улови в точното време при пържене, защото за 1 минута може да стане камък, а минута по-рано е все още суров. Понякога успявам да го направя мек като хляб, а друг път да го изтърва и да стане сух, но няма общо с кисненето в мляко и миенето със сода, оцет и т.н. Майка го прави супер по метода със сода и оцет, но винаги улавя момента на пържене и винаги е мек и вкусен дроба. Дори и като престои в хладилника, пак си остава мек. Аз не винаги успявам да го направя така.

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 13:48 от Merelenda

# 303
  • някъде по морето
Аз не се смятам за специалист, но съм чела, че спанак, киселец, ряпа, репички и зелеви съдържат фитоестрогени и пречат при автоимунни заболявания на ЩЖ.
Също фъстъци,броколи и соя....

# 304
Звездна, така е, да. Чела съм и аз. Просто изредих аз как се чувствам от определени храни, защото същото пише и за глутена, но аз не се чувствам зле като го консумирам и нямам реакции, макар и да съм с автоимунно заболяване. Друг е въпросът дали кръвен тест би показал непоносимост към глутен при мен.

# 305
А свински и телешки език може ли? Обожавам език  Simple Smile

# 306
Реакциите към храните могат да бъдат не само стомашночревни, а всякакви, примерно обрив, подуване някъде по тялото, болки, главоболие, акне, някой дори посочват внезапно появило се усещане за паника или депресивно състояние. А при щитовидната може просто да има промяна в антителата. Зависи от проблема и симптомите, но най-невероятни промени може да са признак за непоносимост.

Бутински, и аз обожавам телешки език. Simple Smile Да, разбира се, че може. Може всякакви карантии. Аз много обичам също пилешки воденички и сърчица.

# 307
Реакциите към храните могат да бъдат не само стомашночревни, а всякакви, примерно обрив, подуване някъде по тялото, болки, главоболие, акне, някой дори посочват внезапно появило се усещане за паника или депресивно състояние. А при щитовидната може просто да има промяна в антителата. Зависи от проблема и симптомите, но най-невероятни промени може да са признак за непоносимост.

Бутински, и аз обожавам телешки език. Simple Smile Да, разбира се, че може. Може всякакви карантии. Аз много обичам също пилешки воденички и сърчица.
Ще го имам предвид, Шоки. Просто при мен най-често стомахът реагира при каквото ѝ да е хранене. Не съм забелязала другите описани. Веднъж имах обрив и разбрах, че е от омекотител за пране и няма връзка с храната. Късно видях, че съм взела омекотител с изтекъл срок на годност.  Rolling Eyes

# 308
Да, то е много индивидуално. Но възможните прояви са най-различни - просто кажи-речи всичко, което е нередно, ново, неприятно или пък обостряне на нещо съществуващо. Разбира се, ако изключиш и после въведеш яйцата и получиш акне, може да се усъмниш, че е от тях. Затова е добре да се повтори опитът по-нататък, след известно време. Ако пак стане същото, значи все пак те са виновни.

# 309
Значи ще направя и трети опит. Сега на лято  Joy

# 310
  • SA
За сьжаление, поне до момента наистина липсват обективни показатели, които да се изследват, за да се установи непоносимостта кьм различни храни. Даже и понятието "пропускливи черва" все още не е прието категорично от официалната медицина.
Затова т.нар. елиминационно-провакационни диети засега си остават най-сигурния начин да се тества тази поносимост. Но както казва и Шоки, симптомите след провокация могат изобщо да не са свьрзани сьс стомашно-чревния тракт.
Алекс, за пробиотици - могат да се ядат всякакви ферментирали зеленчуци, или да се пият пробиотици в капсули. Кисело мляко не е подходящо, заради изключването на млечните.
Език и аз обичам страшно много, но не се продава тук.

# 311
kameloth а пробиотиците в капсули не съдържат ли млечна киселина или има и такива без?
Дай  линк моля те  Praynig

# 312
Привет на всички нови момичета,дискусийте ще бъдат по-оживени Hug

# 313
  • SA
Сьдьржат различни млечно-кисели бактерии. Нещо от този тип:
http://apteka.framar.bg/12006223/%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE% … B0%D0%BF%D1%81-90
А млечната киселина не се сьдьржа само в млякото, дори и човешкото тяло я синтезира, така че няма проблем за нея.
Но според мен, е по-добре да се ядат ферментирали храни, ако човек няма някаква непоносимост и не получава стомашно-чревни оплаквания от тях.

# 314
Сьдьржат различни млечно-кисели бактерии. Нещо от този тип:
http://apteka.framar.bg/12006223/%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE% … B0%D0%BF%D1%81-90
А млечната киселина не се сьдьржа само в млякото, дори и човешкото тяло я синтезира, така че няма проблем за нея.
Но според мен, е по-добре да се ядат ферментирали храни, ако човек няма някаква непоносимост и не получава стомашно-чревни оплаквания от тях.

Много ти благодаря  Hug

Общи условия

Активация на акаунт