Въпрос за ТЕЛК

• 5 805
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, не знам дали темата е на правилното място, но ако не е моля за извинение!
Имам следните въпроси, имам хипертония (кръвно от 190/90 до 290/140, прекаран мозъчен инсулт без обездвижване, прекарана операция за премахване на киста на панкреаса с остраняване на далак и опашка на панкреаса, камъни в жлъчката, един "нефункциониращ" бъбрек и друг с камъни, лошо зрение в следствие на хипертонията. Дали мислите, че с тези "оплаквания" мога да се освидетелствам и да взимам пенсия защото както се досещате съм нетрудоспособна... Освен това операцията ми беше преди 3 години и от тогава не съм плащала осигуровки (разбираемо е защо) дали това е проблем? Осигуровките са към 450 - 500 лева, но няма как да ги платя, дали ще ме отрежат заради това? Благодаря предварително и се извинявам отново, ако съм сбъркала раздела.

# 1
Да, можеш да минеш на ТЕЛК с тези заболявания, но без осигуровки и скорошни изследвания и епикризи, едва ли ще стане.
Можеш да питаш и в ТЕЛК. Там поне няма да ти вземат потребителска такса.

# 2
Тук има тема за ТЕЛК, там беше най-добре да питаш, но нищо. Когато минаваш за първи път трябва да представиш:
2. Епикриза от болнично заведение с актуални данни за диагностициране на болестта. Това без да имаш здравна осигуровка няма как да стане, защото не можеш да влезеш в болница, трябва да платиш целия си престой там и всички изследвания.
2. Трябва да си подготвиш документи за начално явяване, а това се прави от лекуващ лекар, няма откъде да вземеш протоколи и други бумаги, които са ти необходими.
3. Щом ще се явяваш за първи път, след като се подготвиш, ще чакаш поне 2-3 години, докато те извикат.
4. доколкото разбирам в последните 3 години не си ходила на контролни прегледи и нямаш документи, които ще ти поискат в ТЕЛК, за да удостовериш, че състоянието ти не се е подобрило и имаш нужда от подпомагане. Откъде ще ги вземеш за стара дата? Всичко, което не се доказва, те го отхвърлят.
Като начало си плати осигуровките, иначе не можеш да направиш каквото и да е. Почни отначало, след няколко години ще имаш шанс.
Аз съм в пенсия по болест от 7 години, но не съм спирала да ходя на прегледи на всеки няколко месеца. Отивам с всички документи на ТЕЛК.

# 3
Здравейте. Получих писмо за явяване пред телк(не ми е за пръв път) и искат от мен да представя кат на гръбнака(досега никога не ми е искан), в същото време искат и снимка на вратъ. Само да поясня,че травмата ми е на вратъ , счупен шиен прешлен след птп. Въпроса ми има ли как да откажа кат-а защото е много вредена цялата процедура. Не искам да ме облъчва толкова радиация, а другото което не разбирам е защо ако има кат искат и снимка....още облъчване Sad

# 4
При преосвидетелстване вдигнаха% за инвалидност на детето ми от 30% на 50%.Комисията се забави 9 месеца с определянето на дата за явяване.За тези месеци назад има ли право на месечна добавка и двойни детски със задна дата.

# 5
При преосвидетелстване вдигнаха% за инвалидност на детето ми от 30% на 50%.Комисията се забави 9 месеца с определянето на дата за явяване.За тези месеци назад има ли право на месечна добавка и двойни детски със задна дата.
Да, подай молба при социалните. Взимаш накуп.

# 6
Да, подай молба при социалните. Взимаш накуп.
На ТЕЛК каква дата инвалидизация пише?Аз мисля, че няма да има изплащане със задна дата, тъй като първия ТЕЛК е с малко проценти, т.е. това ще  е първи ТЕЛК по който ще се изплащат помощи.Има отделна тема за ТЕЛК: Интеграция на деца с увреждания и там има доста компетентни майки, които биха се включили с мнение по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт