За свободата на словото и себеизразяването – модно издание

• 26 229
  • 965
  •   1
Отговори
# 240
  • в морето до колене
има голямо значение за какъв тип двойка става дума.

тъй като мъжките гей-двойки могат да се сдобият с деца само чрез сурогация и инвитро оплождане, едва ли има натрупана особено голяма кохорта в световен мащаб. технологията е приложима от сравнително скоро, а и сурогацията е разрешена в много малко страни.
Т.е. към дискриминацията, че са гей се добавя вторична дискриминация заради "утежняващото обстоятелство", че са гей-мъже.  ooooh!
В исторически план всъщност също гей-мъжете са го отнасяли повече от жените, май.
Като гледам и досега е така.

По "темата на темата" ми се искаше да кажа нещо, но не се сдържах да отправя горната реплика...

Аз намирам за напълно обясними по-бурните реакции спрямо изказвания, считани за "нетолерантни" и "некоректни", от страна на засегнатите общности.
Те са били подложени на дискриминация прекалено дълго време, за да се проявява при тях сега ефекта на "отпускане на пружината".
До преди по-малко от 500 години хората с друг цвят на кожата не са били считани за хора, а за вещи. Сега уж не трябва да е така, но все още съществуват и се изказват мнения в подкрепа на расовото неравенство и непълноценност.
До преди по-малко от 200 години се е смятало за нормално, че на хората от социално низши групи не им се полагат някои неща, които днес се приемат като изконни права, че даже се вменяват и като задължения - като образованието, да речем.
До преди по-малко от 150 години жените също са били смятани за по-низши същества, на които доста неща не им се полагат "по право".
До преди по-малко от 100 години хомосексуалността се е смятала за болест, която са опитвали да "излекуват" с електрошок и химическа кастрация.

...
При тези исторически дадености, да ви кажа, склонна съм да преглътна някой и друг гей-парад или феминистка конференция. Въпреки че отстрани изглеждат "агресивно нетолерантни" и застрашаващи правото на свободно слово на болшинството.  Peace

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 23:37 от мячик

# 241
има голямо значение за какъв тип двойка става дума.

тъй като мъжките гей-двойки могат да се сдобият с деца само чрез сурогация и инвитро оплождане, едва ли има натрупана особено голяма кохорта в световен мащаб. технологията е приложима от сравнително скоро, а и сурогацията е разрешена в много малко страни.

Това е факт. Също е факт, че повечето изследвания са съсредоточени върху женски двойки, отглеждащи заедно деца. Но да допуснем, че има и мъже, които отглеждат деца от предишни връзки с настоящите си партньори мъже.

# 242
Природните закони им го забраняват...

Не е точно така. Всеки човек, разглеждан сам - мъж или жена - физически може да го направи. Т.е. един мъж може да оплоди. Една жена може да зачене, природата им го е дала. Това, че няма да живеят с този, когото оплодят или от когото заченат , е съвсем отделен въпрос. В природата също малко животинчета растат с двамата си родители.

А ако да кажем жената е родена без даден орган и е хетеро? Тя има ли право да отгледа дете? Въпреки, че природата красноречиво я е лишила от това?

Не мисля, че имаме право да определяме кой има право и кой не да има деца. Толкова хора по света не заслужават да са родители, но са. Други са факторите (за мен), според които един човек трябва или не да бъде родител.

И защо ме прочете наполовина?
Хомодвойка не може да се възпроизведе без чужда помощ, написах го ясно!
Какви локуми разгъваш?

Много добре го е казал сеньорът
Сурогатството е отвратително и той има предвид И това
Да отнемеш дете от майка му, независимо чии гени носи, за да реализираш болни амбиции ...

# 243
Една сама жена също не може да се възпроизведе сама, но има право да роди/осинови дете.
Споделям мнението си, че всеки човек има право да бъде родител, а дали е сам в двойка и каква е двойката е личен избор.

Друг смята, че тези хора нямат право. Ок. Това си е негово мнение  Peace аз не се чувствам толкова велика, че да определям кой има право да има деца.

# 244
WASP какви природни закони те гонят, пак ли ще си обясняване, че правенето на деца и отглеждането им е съвсем различно упражнение?
Попитаха те за жена, която биологически няма възможност да има дете, питам те и за мъж, чийто плувци не могат да си свършат работата, това значи ли, че според теб те нямат право да бъдат родители, защото природата не им го позволява?
От друга страна в България, все още имаме и достатъчно непълнолетни родители които дори и на теория не могат да се грижат за поколението си.
Живеем в реален, не в идеален свят.

Наблюдавам интересен феномен в темата, феномен, който го има в анти-гей законите в напредналите африкански и азиатски страни, те са насочени основно срещу мъжете, жените минават мeжду капките.

Поставяйки гей-темата в контекста на свободата на словото, отново ще попитам за езика на омраза на мнозинството към малцинствата.

ОК ли са изброените изрази с вас и могат ли да бъдат оправдани със свободата на словото???
"Аз нямам нищо против гейовете, НО нека да са си гейове вкъщи"
"Аз нямам нищо против циганите, САМО да си седят в гетото"
"Аз нямам нищо против бежанците, НЕКА да не идват в България"

и класическото "Щом искат да говорят на турски, турците да си ходят в Турция"

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 07:40 от Бумър

# 245
 Joy
Продължаваш да изместваш фокуса с неревантни примери
В случая не става въпрос за двойка с продуктивни проблеми, а за двойка в която се приема, че всеки партньор в хетеровръзка би могъл да стане родител
Но не, те предпочитат да лишат дете от майка и да си го купят като парче месо, прост бизнес и толкова

Иначе сценарият, който се опитваш  да разиграваш, вече съм го виждала и знам на практика до какво води
Именно зад свободите на изброените от теб групи се крият гейските намерения да променят малко по малко обществото в своя угода

Смешно е, че поставяте знак за равенство между себе си и изброените групи
Нима и вие изнасилвате и осакатявате деца като циганите или сте агресивни воеенопрестъпници и/или радикални ислямисти като мъжете бежанци?

# 246
От първия пост:

В последно време нещата ми изглеждат така- свободен си да изказваш мнение, ако това мнение е коректното такова. Ако си против модерната в последните години толерантност, получаваш шумна публична плесница и биваш заклеймен.
(...)
Да си поговорим по тези и други въпроси тук. Темата е свободна и за разискване на други освен посочените конкретни казуси. Да видим свободно ли е всъщност "свободното слово" и доколко е избор "свободният избор".

Искам да попитам дали темата засяга само "политически некоректните" мнения на известните личности и реакциите срещу тях, или можем да говорим също за себе си и своите мнения. Защото ако е второто, всъщност се придържаме към нея и за това ще дам само един пример от предоставените дотук - Герри и WASP, от една страна, и Бумър, от друга.

И изведнъж поддръжниците на традиционното семейство се превръщат в закостенели дискриминатори, срещу които се размахва пръстче от мощни лиде и организации.

Мисля, че след като още не сме дорасли като общество да погледнем отвъд въпроса "що е то гей и има ли почва у нас", в момента в България (очаквано, това включва и форума) не е възможен конструктивен дебат по въпроса за регламентирането на правата на ЛГБТ общността в Семейния кодекс. А по начина, по който е зададена темата, беше неизбежно да се стигне дотук. Ще може да се развие в друга посока чак след като се появят и предложат за обсъждане други примери, независимо от коя сфера.

За себе си мога да кажа, че усещам реален натиск или да мълча, или да подкрепям безусловно определени мнения по темите, зададени от Бумър:
Скрит текст:

При това го усещам не толкова в България (освен от изблиците на БХК, които ме отвращават - дори заради думата "изблици" тези човеколюбиви хора са способни да ме обявят за лумпен), а в чужбина. Ако примерно в Германия се изкажа по някой от тези въпроси в унисон с обществената нагласа тук, не ме чака нищо добро. Необходими са съзнателни усилия да се образоваш по проблемите на ЛГБТ общността, например. И пак може да сбъркаш някъде. Тук идва проблемът - огромната част от българите не полагат тези усилия, които "мощните люде и организации" очакват и изискват от тях. Не защото ги мързи, а защото смятат, че тези хора и явления нямат място у нас. Тези нагласи са реалност.
С риск да подразня някого, трябва да отбележа, че от една страна е първосигналното отхвърляне, но от друга, на невежеството често се реагира доста агресивно и от години се водят безкрайни битки на повърхността. Какво като си имаме ЛГБТ движения, след като за... колко вече години? не уточнихме най-елементарното - що е то гей?
А защо няма почва у нас, е много сложен въпрос и, честно казано, разбирам Герри, като я чета.
На мен самата не са ми пределно ясни тези въпроси.
Но мога да потвърдя, че усещам натиск да изразявам политически коректни мнения, и това ме кара да се чувствам зле, въпреки че съм добронамерена.

# 247
Именно
Точно този натиск да мислиш политкоректно изяде главата на стара Европа и сега е на ред източната и част
Тук нещата вече са излезли от контрол
Ще видим българите колко ще търпят още и дали ще станат същите овце като западноевропейците

# 248
Мяч, ви го е обяснила, но дайте да плюем световната конспирация  ooooh!
и гнилата Европа

Суфражетките са били радикално малцинство, вземали са ги на подбив много от "нормалните" жени тогава, но сега се ползваме на всички привилегии които тяхната упоритост е постигнала, нали?

Аз намирам за напълно обясними по-бурните реакции спрямо изказвания, считани за "нетолерантни" и "некоректни", от страна на засегнатите общности.
Те са били подложени на дискриминация прекалено дълго време, за да се проявява при тях сега ефекта на "отпускане на пружината".
До преди по-малко от 500 години хората с друг цвят на кожата не са били считани за хора, а за вещи. Сега уж не трябва да е така, но все още съществуват и се изказват мнения в подкрепа на расовото неравенство и непълноценност.
До преди по-малко от 200 години се е смятало за нормално, че на хората от социално низши групи не им се полагат някои неща, които днес се приемат като изконни права, че даже се вменяват и като задължения - като образованието, да речем.
До преди по-малко от 150 години жените също са били смятани за по-низши същества, на които доста неща не им се полагат "по право".
До преди по-малко от 100 години хомосексуалността се е смятала за болест, която са опитвали да "излекуват" с електрошок и химическа кастрация.

...
При тези исторически дадености, да ви кажа, склонна съм да преглътна някой и друг гей-парад или феминистка конференция. Въпреки че отстрани изглеждат "агресивно нетолерантни" и застрашаващи правото на свободно слово на болшинството.  Peace

# 249
  • Once there was a Hushpuppy...

ОК ли са изброените изрази с вас и могат ли да бъдат оправдани със свободата на словото???

Не знам защо така излагаш нещата, но вярвам, че за всички пишещи или поне половината тема не са о.к. тези изрази.
Защо да слагаме всички цигани под общ знаменател, същото е с хетеро и гей сексуалните?!
Същото е с българите, с разведените или тези, които са в брак. Е, еднакви ли са? Може ли да правим заключения за всички?

На въпроса ти ще отговоря така:
Не съм о.к. с изразите, но не само, че в България могат да бъдат оправдани със свободата на словото, ами те биват оправдавани ежедневно.
Нали, да си говорим за реалния свят. Не някакви фантасмагории.
Е, в нашата реалност се допуска едни организации и хора да вилнеят и да се изказват както искат публично, което води до непоправими последствия в и без това затъпяващото мислене на голяма част от българите. Което, не коректно говорене, е лост за манипулиране на голяма маса народ - тази по-простата част от него.Но, няма да ги квалифицираме, че те може да са всякакви.
Целите можем да ги предполагаме, може и да ги знаем, а може и никога да не ги узнаем.

Не е ли същото с казуса на Д и Г и Е.Джон?
Силния на деня определя правилата на играта. На неговата лична игра.
А, ние сме масата, която е седнала тука да се чуди кой и защо и как нарушил свободата на словото.
Няма да откриваме топлата вода, ясно е.
Ние сме за фон на техните си лични игрички. За да се шуми.

# 250
Бумър, аз съм съгласна с Мячик и не виждам противоречие между написаното от мен и нея. Не съм съгласна обаче да се пренебрегва реалността. Има някакви причини масово да не вдяват българите за какво става дума. Защо не се съсредоточат отговорните лица върху тях? Като махват с ръка и ги окачествяват като сляпа омраза вече толкова години, резултатът е очевиден - стоим си на повърхността. Нищо не се променя.
Ето това е проблем. Мога да съм добронамерена колкото си искам, но в момента, в който посоча реалните нагласи на българите, допусна, че не се коренят в сляпа омраза, и споделя, че усещам натиск - той дава отпор.

# 251
Сонгс, затова ти давам пример със суфражетките и масата жени, абсолютно същото е било и тогава с правата на жените.

Въобще не страдам от илюзии за българската реалност, тук исторически погледнато всички промени са били оказвани под външен натиск.
С две изключения, едното е Съединението, а другото... другото е декриминализацията на хомосексуализма, България е една от първите страни в която се е случило още през 1968, година преди Стонуолските събития и гей-движението на Запад.

Невежеството по всички въпроси свързани с омраза на расов, етнически религиозен и сексуален признак се подхранва от сегашното политическо статукво, затова дадох и примера с Москов. Долни мижитурки, които се интересуват от моментната си популярност, без да им пука за дългосрочните вреди, които нанасят

Пъпи, ако не разбираш че всичките цитати от кавичките са равностойни, няма какво да ти обяснявам.

# 252
  • Once there was a Hushpuppy...
Бумър, разбирам те, но къде задълба Tired
То, сегашните, то миналите, то чуждите сили, то БКП, ако щеш, то кой не е нанесъл вреди на обществото?!
Седнала си сега да ги нищиш тези работи. Те, тези неща не са от Москов или еди кой си измислени. Ама паметта е къса и не помни, а може и годинките да са ти малко....

Най-добре да си пишем тук за Д и Г, а не за българските ни проблеми Peace

Сега видях, че си допълнила за цитатите Peace
Когато, нещо не разбирам обикновено питам този, които го е написал да ми обясни. Сега, разбираш ли ме ти Wink

# 253
Пъпи, всеки пише според хоризонта си  Hug

# 254

Дори по-малко. Жените в България са получили право на глас през трийсет и осма година. Първо право на това са имали жени, които са били: на 21 години и омъжени, рзведени или вдовици. Необвързаните не са имали право на глас. Те го получават чак 1947 година.

Общи условия

Активация на акаунт