За свободата на словото и себеизразяването – модно издание

• 26 210
  • 965
  •   1
Отговори
# 270
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Бумър говори за конвенцията, аз гледам по-практично на нещата. След като те изчетох внимателно, явно има защо да не се осланяме на теоретизиране.

# 271

Не е точно така, както винаги нашите законодатели са на опашката и не намират време от 1997-ма насам да определят съдържанието на термина „национални малцинства“ във вътрешното ни право.

Ти май си пишеш колкото да не заспиш.

smile3507

Тръпна да ми покажеш законовият акт с определението

# 272
Кое задължава страните да има законов акт с такова определение? 
*Това не е въпрос.Tired

# 273
Оставям те да си четеш Уики,
не виждам смисъл да дискутирам със стената

# 274
Да, да, аз все Уики чета, защото не знам къде да чета нормативните актове и ми трябва разяснение за да ги разбера.  hahaha

# 275
Личи си  Hug

# 276
Бумър, смучеш си информация от пръстите, твърдиш неверни неща и като те обори някои почваш с лични нападки. Олекваш много.

# 277
  bouquet

Все още не виждам да си оборила нещо което съм написала,
точно обратното, караш на усет и обобщения особено за неща които явно не разбираш.
Разочарована съм от теб и професионално.

# 278
  • София
Скрит текст:
Предлагам на вашето внимание два актуални казуса от света на модата и суетата:
1. Tiffany & Co пуснаха първата си гей-ориентирана сватбена кампания
2. Иконичната гей-двойка Dolce & Gabbana се изказаха относно от … ополови семейства
Двете случки и дивата медийна истерия, която поведоха след себе си, ме накараха да се запитам доколко реална е всъщност така прокламираната свобода на словото. В последно време нещата ми изглеждат така- свободен си да изказваш мнение, ако това мнение е коректното такова. Ако си против модерната в последните години толерантност, получаваш шумна публична плесница и биваш заклеймен. И изведнъж поддръжниците на традиционното семейство се превръщат в закостенели дискриминатори, срещу които се размахва пръстче от мощни лиде и организации.

Смущава ме и медийното отразяване на подобни истории. Долче и Габана не желаят да отглеждат дете в гей-среда и изведнъж стават противници на ин-витро зачеването. Как? Защо? С каква цел се преекспонират думи и им се придава допълнителна натовареност, целяща да обърне и не гей-населението срещу "грешниците"? Защото "Ние сме против хомосексуалистите да отглеждат деца" е едно, а "Ние смятаме всички деца, заченати ин-витро, за извращение срещу природата"- съвсем друго. И това, другото, носи огромни негативи, които естествено, стават позитиви за дъга-движението.

Актьор, певец, политик, за който се шушука, че е гей, но който не застава на публичната трибуна с нарочно изявление "Да, аз спя с представители на собствения си пол" бива заклеймен. Върху него се оказва нечовешки натиск, бива преследван да се "аутне", отнема му се правото на личен живот и личен избор. Защо? Къде е тук свободата?

Да си поговорим по тези и други въпроси тук. Темата е свободна и за разискване на други освен посочените конкретни казуси. Да видим свободно ли е всъщност "свободното слово" и доколко е избор "свободният избор".

Каква хубава тема! Да си кажа и аз - смятам, че толерантността е двупосочна улица и че свободата на словото означава свобода на духа. Единственото, което бих приела да се цензурира са словестните закани, обиди и псувни, като израз на агресия - просто защото ако човек извърши на дела това, което казва, ще лежи в затвора, съгласно законите на повечето държави по света. Иначе всеки трябва да има правото да казва това, което мисли.

Ако някой се чувства обиден от думичката "педераст", ок, декларира го и хората спират да я използват. Казва как да го наричаме, например "гей" и започваме да го наричаме така, за да не се обижда. Обаче същият този да ми нарежда какво да мисля за гейовете, вече е ограничаване на свободата ми. А точно това се наблюдава напоследък.

С други думи, нямам против да наричам гейовете  - гейове (щом думата педераст им е обидна), но имам против да се ограничава правото ми да казвам примерно, че не харесвам гейове. Защото с това лично състояние на духа, не ангажирам нито гейовете, нито някой друг и не целя да ги обидя, а просто да изразя вербално мислите си. Ако някой ме попита защо не ги харесвам, ще обясня (за всяко нещо си има причини) и не смятам, че трябва да се извинявам, просто защото така чувствам нещата.

П.С. За буквалистите - по-горе дадох само пример с гейове - може да се замести с каквото се сетите. Имам 2 познати гейове, с особено мнение съм за тях, което не е нито харесване, нито нехаресване.

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 12:42 от Popule

# 279
 bouquet

Все още не виждам да си оборила нещо което съм написала,
точно обратното, караш на усет и обобщения особено за неща които явно не разбираш.
Разочарована съм от теб и професионално.

Явно обичаш да лъжеш, но и това не те бива да правиш. Ще си разплета чорапите обаче заради разочарованието ти. Усет, обобщения и не разбирам?!  hahaha
Жалко, че елементи като теб се самоопределят като говорители на големи групи от хора.

# 280
харесва ми как този наш разговор е пряко свързан със Свободата на словото и правото да заблуждаваш, под предлог,  че си компетентна, също и да хейтиш из форумите, както и по когото ти падне, благодаря ти, че си такъв чудесен нагледен пример.  Peace

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 14:56 от Бумър

# 281
  • София
Бумър, хейтенето също е състояние на духа. То си има своите причини. Помисли върху това.

# 282
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Добре де, като всяка от вас твърди, че другата заблуждава, да вземете да обосновете нагледно обвиненията ли? Аз лично съм склонна да повярвам на Чек, не за друго, но все пак на нея това и е професия, а не занимавка за свободното време.

# 283
Какво да онагледяваме, линк към конвенцията и обяснителния доклад ли? Има ги на български в интернет и се намират много лесно.

http://www.nccedi.government.bg/page.php?category=36&id=87

https://www.coe.int/t/dghl/monitoring/minorities/1_AtGlance/PDF_Text_FCNM_bg.pdf

# 284
Разбира се, ако смяташ, че хората с турско самосъзнание, са ислямизирани чистокръвни българи съгласно директивите на Политбюро от 1985-та, аз отново няма да имам какво да добавя.

Не съм била родена при излизането на тези директиви, не съм се запознавала с тях по никакъв повод, така че и този ти извод е далече от истината.

Това че няма национални малцинства, не е личното ми мнение, а е факт. И да твърдиш, че се дължи на мързел на законодателя, е наивно.

Общи условия

Активация на акаунт