Отново за кърменето на обществени места

• 78 654
  • 2 396
  •   1
Отговори
# 495
Не бих направила забележка, но някои жени наистина са обсебени от кърменето до степен, че го натрапват по всевъзможни начини. Имаше преди статия в Хъфингтънпост, за жена, която кърмила навсякъде до 3 годишна възраст, включително в офиса си, на среща с колегите си и шефа, дори на среща с клиентите си, което за мен вече е крайно непрофесионално.
Повечето жени иначе кърмят доста дискретно, никога не ми е правило впечатление Rolling Eyes .

# 496
Представям се какъв би бил протестът, ако започнат да налагат глоби на пикаещите покрай пътищата мъже.
Има някакви символични глоби.Доколкото си спомням трябва да го хванат на момента полицай и общинар.Нещо такова беше.Трябва да си голям карък да се случи такава комбинация.

# 497
  • Пазете Гор
Остави ги глобите, аз за протеста срещу тях се размечтах.

# 498
Недей. Даже и мъжките носове са чувствителни. На гледката все ще се издържи.  Wink

# 499
Хора, не ми казвайте, моля, че в някой мол ще се опнат по гола гръд 500 женоря Shocked
Ма, изобщо не ща да съм бебе на такава майка Stop

Молът място за разходка на кърмачета ли е  Shocked ? Щото аз все живеех досега с идеята, че е търговски център newsm78

# 500
Аз НЕ КОМЕНТИРАМ конкретния случай много отдавна, въпреки че тук, където живея има. ЗАКОН!, който специално адресира кърменето на обществено място, и според който жена може да кърми свободно когато и където поиска и никой не може да и прави забележки.

"You have rights as a breastfeeding mother, including the right to breastfeed a child in a public area. No one should prevent you from breastfeeding your child simply because you are in a public area. They should not ask you to “cover up,” disturb you, or ask you to move to another area that is more “discreet.”

Повтарям, че мен ме притесняват по-скоро коментарите в темата. Показват какво е мисленето, а то е закостеняло и остаряло.

Сигурна ли си, че има такъв ЗАКОН навсякъде в Канада?

Canadian Federal Laws and the Right to Breastfeed

When asked about the issue of breastfeeding in public in Canada, breastfeeding support groups typically point to the Canadian Charter of Rights and Freedoms (comparable to the U.S. Bill of Rights). The Charter of Rights and Freedoms guarantees "gender equity," and it is on that clause that most breastfeeding rights advocates hang their hat.

Breastfeeding Laws in British Columbia and Ontario

On the provincial level, only two provinces have laws that protect a woman's right to breastfeed. British Columbia and Ontario have been pioneering there way in breastfeeding rights. In these provinces, not only is a woman's right to breastfeed anywhere at any time protected, it is also illegal to ask the mother to be discrete.

Ти май не живееш в една от двете провинции, в които има специален ЗАКОН.

Живея в Онтарио. Цитирах закона в Онтарио.

# 501
   Колко често срещано явление е това? Извън конкретния случай, колко често срещате жени, дискриминирани заради кърмене или били подложени на вербална агресия от непознати на публично място?
Аз съм ставала свидетел два пъти, все в малки населени места и към жена, която не е от това населено място. Статистика не ми е известна някой да е правил, но и два случая да са, да се направим, че ги няма ли?
Неодобрителните погледи навън и писането във форума част от позволените средства ли са?   Laughing  
Естествено, че да, има свобода на словото, а и мисля, че от поста ми е пределно ясно, че коментирам само агресивността.  Ето "...всеки е свободен да критикува, гледа изпод вежди и да изразява несъгласие... "
Остави ги законите, Макарон, не се уповавай на тях - те са нещо нетрайно. С оглед на преобладаващите настроения - колко му е политиците да променят там някоя норма.
Принципно си прав, че нещо е в закона не значи непременно, че е правилно. Но понеже имаше немалко изказвания, че жената била нарушавала правилата и правата на околните или пък че управата на мола била в правото си, разясних как стоят нещата в действителност.

И все пак, за да съм коректна, да поясня - специално този закон българските политици няма как да променят, поне не и лесно, защото е директива.

# 502
Това с протеста наистина е пълна глупост. Към всички засягащи се кърмещи майки имам въпрос. Колко пъти някой ви е направил забележка, че кърмите на обществено място? Колко пъти някой ви е дискриминирал? И защо се преувеличава, че въпросната кърмеща майка в мола е била едва ли не овиквана и изгонена, като пише, че е била любезно помолена да отиде в указаното за тази дейност помещение? Кому е нужно да се преувеличава така. Спрете се. Гледайте си бебоците. Радвайте им се и си ги кърмете където искате. Но не очаквайте, че като кърмите на публично място, то всички трябва да се съобразят с вас. Все някога по някакъв повод можете да бъдете обезпокоени. Просто мястото на което се е наложило да кърмите, вероятно предполага процеса не винаги да протече като в домашна атмосфера.

# 503
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Е, ти пък Joy Драма трябва да има Laughing

# 504
  • София - Рим и обратно
Добре де, тези радетелки за публично непокрито и изложено на показ кърмене, не им ли е малко тъпо, дори само допускайки мисълта, че е пълно с извратеняци, които хич даже може да не са отвратени (като нас гаднярите) от гледката, ами напротив? М?  Sick Това са бебетата им, децата им, защо ги излагат на тоя (евентуален) риск някой маниак да ги гледа с не дотам умилителен, но затова пък възхитен поглед Sick?

# 505
Това с протеста наистина е пълна глупост. Към всички засягащи се кърмещи майки имам въпрос. Колко пъти някой ви е направил забележка, че кърмите на обществено място? Колко пъти някой ви е дискриминирал? И защо се преувеличава, че въпросната кърмеща майка в мола е била едва ли не овиквана и изгонена, като пише, че е била любезно помолена да отиде в указаното за тази дейност помещение? Кому е нужно да се преувеличава така. Спрете се. Гледайте си бебоците. Радвайте им се и си ги кърмете където искате. Но не очаквайте, че като кърмите на публично място, то всички трябва да се съобразят с вас. Все някога по някакъв повод можете да бъдете обезпокоени. Просто мястото на което се е наложило да кърмите, вероятно предполага процеса не винаги да протече като в домашна атмосфера.

+ 1, не бих могла да го кажа по-добре.

# 506

Ахахахааа  Joy
Четох преди време някаква новина, според която върху боята на сградатата се нанася филм от някакво хидрофобно в-во, така че пикнята да се връща върху пикаещия. Не знам истина или измислица е, но ми се струва много по-правилно от глоба. Където има сгради де. Иначе на разни пикливи, слизащи от трамвая, които си мислят, че като те не ме виждат, то и аз не ги виждам, не знам какво да им кажа, те не се впечатляват особено, а някои дори се гордеят, че са си размахали пикалото пред цял блок възмутени лелички.
Като кърмачка с достатъчен стаж, мога да споделя, че един-единствен път получих забележка и то от някакъв дядо, който по принцип хулеше демокрацията и ме даде за пример, че ето на - до това доведе тази демокрация. Как беше забелязал, че кърмя, нямам представа, скромен човек съм, който обича да изглежда прилично във всяка ситуация. Но пък си навлече гнева на по-големия ми син, тогава 6-годишен, който скочи да брани честта ми с пръчка и заплашва с кръвопролития, та към обвинението се добави и още едно - че поколението ми не струва  Crazy И какво - да се съдим  Laughing

# 507
Тая овца потъпревшата успя да създаде масова истерия по един несъществуващ проблем.
Първо, в България всеки може да кърми където си пожелае. Така ли е? Някой  тук спрян ли е, за косата ли е дърпан, наказан ли е по някакъв начин, защото е кърмил на обществено място? Не. Има един частен случай, който се раздуха до небесата и сега навред се обяснява каква изостанала държава е България, какви диваци са местното население и т.н.
Който не може да понесе гледката си е негов проблем- важното е, че в България се кърми свободно на обществени места и в момента се раздухват някакви екстра-емоции излишно.

# 508
но и два случая да са, да се направим, че ги няма ли?
      Не, разбира се. Правата са затова, да се защитават. 
      Направих си труда да погледна отчета на Софийски районен съд. За миналата година са постъпили над 70 000 граждански дела, сигурно има и по Закона за защита срещу дискриминацията. В мрежата има публикувани актове на други съдилища в страната. За колко дела по този закон се е вдигнал подобен медиен шум? Истеричното прокламиране на права, когато не са обект на постоянно нарушаване не помага на онези с нарушените права. Вижда се и от темата.

# 509
Онзи ден се разхождах в центъра през обедната почивка. Минах покрай хотел "Рила", точно отстрани има малка детска площатчица. На една пейка точно срещу улицата беше седнала една майка, която кърмеше с извадена на показ цица, грам не прикрита. Погледнах я за секунди и никакво впечатление не ми направи на мен лично, но напълно разбирам хора, които не им е много приятно да гледат гърди на показ, пък макар и с бозаещо дете от тях.

Общи условия

Активация на акаунт