Истанбул Пролетен и Цветен [тема 36]

• 62 104
  • 724
  •   1
Отговори
# 360
И аз ходих в Гьозтепе - нямаше никакви хора, а много красиво направен парк...В Емиргян също нямаше много хора, но аз ходих там на 6.4, седмица преди официалното откриване...И добре, че е било така, защото ако бяхме случили толкова много хора, надали въобще щях да вляза...

# 361
Е, много сте ми интересни това българите! Какво означава не ми се дават пари на агенциите за допълнителните екскурзии. А кат хванеш картата и седиш по 10 мин. на светофар и се чудиш на къде да хванеш и ходиш като муха без глава по улиците, без да знаеш къде си, защо си, какво е това, история, легенди. Като си пресметнеш билетите за градския транспорт, като си сложиш загубеното време по трафика изобщо няма да ти излезе по-евтино от това да те качат на автобуса, да седнеш и само да гледаш и слушаш, да те закарат на точното място, за където си тръгнал. И цялото това нещо за спестяване на 5 лири. Е, много жалко. Човек ако има пари ходи, ако не си седи в къщи. Ама нали олицетворението е Бай Ганьо

# 362
georgi68, да много е хубаво да те водят навсякъде и да ти обясняват как стените на харема били високи над 9 метра, защото тогавашните учени и архитекти били изчислили, че това е височината, на която лети комара и така дори и мъжки комар няма да може да зърне наложниците на султана. Или, че турците се поздравяват така   Hands Thumbsup , което значило, че аз съм прав мъж и имам четири жени под мен.

Съгласна съм, че има места, на които когато отиваш за пръв път е добре да си с екскурзовод, но за голяма част от забележителностите в Истанбул не ти е нужен такъв, като например Топ Капъ, Св.София и другите забележителности, които се намират с историческият център. Разбира се, ако не знаеш английски или не си прочел някаква информация предварително това е почти неприложимо.

Много по-хубаво е да се разходиш сам из града и да го опознаеш наистина, а не да вървиш със стадото овце.
Не виждам какво общо имат парите тук, наистина богатите хора повярвай ми не използват ТА, за почивките си и не се лашкат по автобуси като откачени.

# 363
Е, много сте ми интересни това българите! Какво означава не ми се дават пари на агенциите за допълнителните екскурзии. А кат хванеш картата и седиш по 10 мин. на светофар и се чудиш на къде да хванеш и ходиш като муха без глава по улиците, без да знаеш къде си, защо си, какво е това, история, легенди. Като си пресметнеш билетите за градския транспорт, като си сложиш загубеното време по трафика изобщо няма да ти излезе по-евтино от това да те качат на автобуса, да седнеш и само да гледаш и слушаш, да те закарат на точното място, за където си тръгнал. И цялото това нещо за спестяване на 5 лири. Е, много жалко. Човек ако има пари ходи, ако не си седи в къщи. Ама нали олицетворението е Бай Ганьо

Чудя се и се мая дали да се изкажа...  ooooh!
Дали лично аз да не ви поразходя в който си изберете град в Европа, пък може и да научите нещо, което да приложите после в агенцията ви.  newsm78
Хайде ще пропусна, че нямам автобус на разположение.

Силно се надявам все повече хора да четат в тази и други подобни теми и то не за да няма хляб и за вас, а за да предлагате качествени услуги за цените, които събирате от хората!

# 364
georgi68  Тонът ти е абсолютно неуместен. Опитът ти да обидиш свободно пътуващите, наричайки ги Бай Ганьо е абсолютно не на място и говори единствено за твоето невежество. Отиде веднъж на екскурзия, плати си да те возят в автобуса и дойде да ни порицаваш.

Това говори само, че нямаш никаква представа колко е хубаво да се потопиш в атмосферата на града отделно от стадото. Нямаш представа колко е вълнуващо да се "луташ" в търсене на определено място, да откриеш друго, дори да се изгубиш и така да откриеш безброй непопулярни места и зашеметяващи гледки. Така няма нужда да се движиш по часовник и да претичваш покрай забележителностите, защото са ти дали определен брой минутки и автобусът с групата чакат. Защо ми е екскурзовод да ме заведе до Пиер Лоти? Какво ще ми разкаже? Това място е за съзерцание с всички сетива. Не се нуждае от разкази, водачи, екскурзоводи. Дори автобус не ти трябва за там.
Знаеш ли, че е възможно да отидеш от едно място на друго, да се придвижиш от забележителност до забележителност без да се луташ на светофара? Няма как да знаеш, нали те возят с автобуси. Simple Smile
А знаеш ли, че понякога екскурзовода може и да не ти разказва истината? Или просто да представя една друга гледна точка. Това важи с особена тежест в Турция. Но ако си малко грамотен, ако имаш интерес и желание, можеш да намериш предостатъчно предварителна информация за местата, които ще посетиш. Така знаеш кое искаш да видиш и кое не. И на място знаеш какво виждаш.
А за историческите забележителности в цял свят, включително и Истанбул, са изобретили едно нещо, дето му викат аудио гайд.

В заключение ще кажа, че грешно си разбрал темата. Никога не е ставало въпрос за това колко пари ще похарчиш, по-важно е за какво ще ги похарчиш. Дали ще ги дадеш да те натоварят в автобуса или ще ги дадеш за някоя изискана вечеря край Босфора например.

# 365
  • варна
Здравейте и от мен свърши ми почивчицата с две думи това което мога да кажа е оххххх краченцата ми и веднага съм готова да тръгна пак. Сега вече сериозно. Пътуването мина добре на границата около час пристигнахме сутринта около 6. Настаниха ни веднага един час почивка за душ и кафе и хайдеееее......Първото нещто беше да заредя парички в картата след това около час и половина в парка на св.София . Cледващото в плана беше пиер лоти с автобус 86v опашка на лифта голямаааа  по едно време както си чакаме охраната се развика проблем проблем каза ни да излезем имало технически проблем и поне час няма да работят. Последва секунда две размисъл но все пак до там сме стигнали няма връщане назад не знаех от къде се минава за пеша но групата която бяхме (4 човека)си казахме ще го намерим .(чудя се дали да споделя с вас как стигнахме до горе да не ме помислите за луда ама хайде от мен да мине)  Kакто си вървим видяхме един човек около 60-65 годишен и го попитахме как може да се стигнем до заведението пеша.  човечеца много дружелюбно настроен каза че ще ни заведе и като хукна направо през гробищата буквално от гроб на гроб. За 5-6 минути ни заведе нямаше как да откажем просто вървяхме след него ужас както и да е...... Поиграхме си на диви кози ..........и най-после сме горе прекрасна гледка починахме около час . Вече пуснаха лифтчето на долу с него после предпочетохме ферибот от там на Еминьо мале каква беше тълпата нещо невероятно такова чудо  предишните пъти не съм виждала. Шляене из малките улички посока лалели и около 5 си бяхме в хотела. Почивка около 30-40 мин и тръгнахме да търсим местенце за хапване. (не беше трудно да намерим) По един адана кебап и вече почна да се мръква идеално така като следващото в плана ни беше сапфир. (по светло съм го посещавала и сега идеята беше по тъмно)Неописуема гледка 4д киното не работеше но ние сме го гледали така че не ни беше много яд. Там изкарахме час два и после към хотела изморени до краен предел около 22 си бяхме по леглата. Много дълго стана ще продължа след малко с втори и трети ден ........

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 21:12 от rosivarna

# 366
  • Стара Загора
Роси, с удоволствие бих прочела разказа ти, но защо няма нито едно изречение... ooooh!
Напрягах се да чета коментарите ти преди това, но толкова дълго и без главни букви и препинателни знаци не мога. Редактирай, ако е удобно. Tired

# 367
  • в страната на чудесата
Здравейте, дали някой от завърналите се от Истанбул е посетил Виаленд?Предстои ни ходене в края на месеца и ме интересува ако някой е ходил.

# 368
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

Съжалявам, че първият ми пост в темата ще бъде занимавка с подобен индивид като горния, но все пак ми е накипяло от разни търгаши, та няма пощада  Laughing

Георги, ти от Катманду ли си случайно, че ни обясняваш ние българите какво-що? После, защо реши, че ние сме малоумни и ни трябват 10 минути всеки път за да разтворим картата? Защо сме жени болшинството, или какво? Предпочитам да стоя някъде с карта в ръка, отколкото да чакам някой да пикае 40 минути или да се натутка да се качи в автобуса. Друго, вашите автобуси по въздуха ли летят, та за тях няма график? Защото за градския транспорт има бус-ленти, които са най-бързия вариант за придвижване реално. Друго - защо пишете цените в евро, като цените в Турция са в лири? Защото 25 евро не са равни на 40 лири по никакъв курс, че да ни пишете така цените.
Да слушаш екскурзовод, който става за тая работа! А не Махидета, Валидета и Мюмюновци, които само защото са изселници от разградско са решили, че стават за екскурзоводи. И после обясняват коя къща от кой сериал е и колко им е хубаво в Истанбул, пък в България видиш ли...
И да, ще си спестя 5 лири и ще ги похарча за каквото аз желая, няма да ги дам на поредния измамник решил да вози хора до Истанбул, защото знам какво е екскурзия със западна фирма, знам какво предлагат и българските под името "екскурзия".
А какво значи "който има пари"? Колко трябва да имаш, за да кажеш че имаш пари? Ти ли определяш, защото за мен пари са 5 милиона, и по тази логика ти трябва също да си стоиш вкъщи! Слава Богу, че хората не са толкова задръстени и пътуват за удоволствие, а не да избиват комплекси.

Извинявам се за тона, но не мисля да си мълча на подобни случайно преминаващи да ми обясняват какво да правя и за какво да си харча парите.

Неолита, благодаря ти за темата, прекрасна е  Hug

Точно в момента трябваше да съм в автобуса за Истанбул, но не съм. Пътуването ми пропадна, така че ще чакам да разказвате и да показвате вие  Hug Hug Hug Hug Hug

# 369
georgi68 ,
Въпреки че името ви е българско, явно не сте с българско гражданство , съдейки по първото ви изречение. Ако на вас ви е интересно да ходите под строй по забележителностите и някой да ви казва - слез от автобуса, чакай тук, гледай тук, тръгвай - много хубаво.Но ако на някой не му харесва, не му се сърдете. Агенциите предлагат едни и същи неща, а понякога хората искат да се върнат в даден град. И да разглеждат някое място по - дълго от предвиденото. Ако някой ви е настъпил през деня, не си го изкарвайте на хората тук - никой нищо не дели, никой нищо не доказва, идеята на форума е друга.
Има едно устройство, казва се gps, върши идеална работа по светофарите и изобщо на непознати места. Това , което ви разказват екскурзоводите, бъдете сигурни, че  са го прочели някъде. Никой не ви пречи да го прочетете и вие.
И накрая, ако не бях достатъчно добре възпитана, щях да посъветвам този, който няма достатъчно мозък да се оправя по светофарите в чужда страна, да си стои вкъщи, или поне да не кара кола , или да си намери някой да го води и да му казва какво да прави...Но понеже съм добре възпитана, няма да ви посъветвам...
Ако смятате, че изливате помия върху някого и го обиждате - прав сте, само че не върху хората, които пишат тук, а върху себе си я изливате...

# 370

Joy hahaha smile3532

Успех в бизнеса!

# 371
Ай сега и аз да се обадя. Проследявайки написаното за Истанбул в нета, забелязвам, че доста агенции ни "крадат" идеите за нови места за посещение. Ай, моля, не плюйте в извора, от който пиете вода.
Фен съм на Хоп он, хоп офф. Мразя формацията - комсомолска група тип овца.
И като бивш екскурзовод / нали съм с няколко професии  Laughing/ мога да ти кажа, че по соцвреме имаше индивидуални туристи. Тоест всеки е с различни интереси и това беше залегнало в политиката на Балкантурист.

Последна редакция: ср, 15 апр 2015, 00:11 от ASSAMARIS

# 372
  • Варна и...духом на Босфора
 hahahaГергии,Гергиии,Гергии,не 5 лири майка,500 лири спастряш за двама,УбЪрка са джанъм,вай,ваййй!!

Добре завърнали се на всички!
Бялк,не се оправдавай,гледаш мача,само да си викнал за Реал! Mr. Green
Асамарис, bowuuвидях си стадиончето,напредваме,супер!

# 373
Георги, кажи от коя агенция си. Не се притеснявай, няма да се приеме за реклама, просто искам да знам, защото ще взема да ти използвам услугите и да те разочаровам, че няма да ти платя трансфер до Сапфир, например-просто ще си взема метрото и ще си тръгвам от там, когато групата ти тепърва пристига.
Успех в бизнеса и дано да пробиеш на международните пазари, че очевидно не се кефиш особено много на българите.
И да допълня за "мухата без глава". Слава Богу, живеем в епоха на пълно информационно осигуряване. Предпочитам да извлека информация, която е полезна и интересна от моя гледна точка и не ми създава дискомфорт, отколкото леля ти Васвие да ми обяснява за елитната турска войска.......еничарите...... и всяко изречение да е при нас и при вас.
Пък и гледам, че си се регистрирал, специално, за да ни удостоиш с вниманието си! Много мило, поласкани сме!

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 23:47 от Eti*

# 374
  • София
Kогато за пръв път бяхме с агенция, ходихме на панорамната обиколка преди настаняването в хотела. "Екскурзоводката" разказваше само за сериали и кой артист какво е направил. На едно от безкрайните изчаквания да се събере групата я попитахме за Емиргян. Знаехме номерата на автобусите, но все пак решихме, че като местна ще знае повече от нас. Не беше чувала, че има такъв парк.  Mr. Green  Попитахме я за още нещо, но и за него не можа нищо да ни каже.  ooooh! След това ни обясни в какъв далечен квартал живее и за да дойде на работа ѝ трябват почти 2 часа. Никога не е обикаляла града. Как да очакваме нещо от човек, който не е опознал поне малко мястото, в което живее?  ooooh!

Случвало се е да влизаме и в информационните им центрове. И там отговарят само на най-баналните въпроси. Например не бяха чували за Ъхламур. На Юскюдар ни казаха, че за Кючюксу ни върши работа само автобус 15 и много други подобни. А едно момче направо ни каза, че знаем повече от него и няма какво да ни посъветва.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт