Истанбул Пролетен и Цветен [тема 36]

• 62 186
  • 724
  •   1
Отговори
# 285
Miss M
Цени за основните забележителности:
Света София- 30 лири
Археологически музей - 15 лири
Долмабахче - дворец- 30 лири, харем- 20 лири, дворец+харем- 40 лири
Топ Капъ- дворец 30 лири, харем 15 лири
Йеребатан (Водохранилището) - 20 лири
Кулата Галата - 25 лири
Сафир- 18 лири, + 4D 28 лири
Миниатюрк - 10 лири

Входът за Галата кулеси е 6,50 евро, което се равнява на 18 лири.

http://www.galatakulesi.org/index.php/2014/06/galata-kulesi-giris-ucretleri/

# 286
bialk, моя приятелка се върна преди няколко дни и тя ми каза тази цена, този сайт и аз го видях, но няма дата на публикацията и информацията може да е стара. Реших да се доверя на нея, но не съм се уверила лично така, че не споря. Сега погледнах в TripAdvisor и потребителите също посочват цена от 25 лири.

# 287
Du, пропуснали сте една от най-красивите джамии в Истанбул - Yildiz Hamidiye, намираща се до входа на музея Йълдъз. Заслужава си да се посети, понеже е една от Императорските джамии, в която са извършвани правителствените церемонии в края на 19. век.

http://www.egitimkutuphanesi.com/hamidiye-camii-yildiz-istanbul- … n-yaptirilmistir/

Мерси, другият път...Наистина е красива (само wc -то ползвахме....)

# 288
bialk, моя приятелка се върна преди няколко дни и тя ми каза тази цена, този сайт и аз го видях, но няма дата на публикацията и информацията може да е стара. Реших да се доверя на нея, но не съм се уверила лично така, че не споря. Сега погледнах в TripAdvisor и потребителите също посочват цена от 25 лири.

През 2014 год. входът бе 13 лири, затова се усъмних в двойното увеличение, но нищо чудно да е станал 25 лири. Като им гледам менюто в ресторанта - Еспресо 12 лири Shocked

# 289
  • София
Щом се вият такива опашки, явно има кой да плаща и се възползват добре от това. Ние се качихме през 2013 и беше малко над 10 лири - по спомен 11 и нещо.

# 290
Скрит текст:

Таня, ето ги павилионите. Те са си заведенийца, много готини. Били са частни и скъпи, но общината ги е отнела и ги е направила достъпни за местните. Не знам как  се казва парка, но е в квартала, в който живее Ердоган, близо до хеликоптерната площадка и полицеския участък.

Иначе в Лалели попаднахме на една арменска църква, не съм много запозната с религията на арменците май са християни, защото църквата имаше кръст и излизаха хора със свещички. Който е там на Великден може там да си запали свещичка предполагам.
Експресото е 8 лири почти навсякъде. Турското кафе въобще не ми хареса. Виж чая е много приятен. Купихме си чашки, чинийки, чай и сега си го пием вкъщи, но още не съм овладяла техниката на запарването Laughing

За телефоните, виваком имат план 5.60 включване и 5.60 на ден, който включва 200 безплатни минути и 200 смс-а. Ако не ползваш даден ден не ти таксуват 5.60. Това ми се струва доста изгодно за хора, които говорят много. Но ще видим по сметката дали е било изгодно

За пазаренето: еми както каза екскурзоводката, а и от собствен опит го разбрахме на тях просто вече не им се пазари и не им се занимава. Особено на туристическите места. А са адски нахални и досадни като тръгнат да те преследат. Това много ме издразни. Взехме си корабче и като дойде един чичо и слага 2 фреша, викам му не искам, не ми го слагай, няма братко. Мъж ми му вика взимаме ги двата ама не по 10 лири, а по 8-9, не иска. Е тхем е нагъл, хем не отстъпва

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 11:58 от KakaRala

# 291
В интерес на истината, аз бих платила и тази цена, за да се кача отново. Много ми хареса горе, качихме се по залез и беше прекрасно! В началото едвам се разминавахме с хората горе, но тъй като влязохме малко преди да затворят, накрая бяхме само ние и още едно семейство и си снимахме и гледахме спокойно.

# 292
  • София
В интерес на истината, аз бих платила и тази цена, за да се кача отново. Много ми хареса горе, качихме се по залез и беше прекрасно! В началото едвам се разминавахме с хората горе, но тъй като влязохме малко преди да затворят, накрая бяхме само ние и още едно семейство и си снимахме и гледахме спокойно.
И на мен много ми хареса. Ние отидохме по светло, изчакахме залеза, "синия" час, тъмното. Не сме усетили кога е минало времето.

КакаРала, благодаря! Ще ги имам предвид ако ги видя някъде.  Hug

Обаче Ердоган още не ме е поканил на гости и не знам къде живее.  Mr. Green  Досега търсих в нета. Кварталът е Кишикли и май е близо до Чамладжъ. Предполагам, че са ви показали къщата на път за хълма.

# 293
Не е по темата, но арменците са първия народ приел християнството като религия! Т.е не са някви християни, просто така.

# 294
Танче, ето го на Ердоган местенцето:

Квартала е Çengelköy, къщата се вижда от Босфора. Имаше някакъв скандал, защото при реставрацията е променен много облика на къщата, която е била забележителност Vahdettin Köşkü :

# 295
  • София
Неолита, освен къщите му да са повече от една. На няколко места прочетох, че живее в Кишикли. Два пъти беше по повод на стрелба около дома му и по конвоя му.  Crazy  И по повод погребението на майка му бяха написали същия квартал и джамия. А другото е да има размиване на границите на кварталите и тази височина над Ченгелкьой да е към другия квартал.  newsm78

# 296
О, със сигурност има повече от една. KakaRala ще каже те около кой имот са ги разхождали, но като се замисля ме съмнява да са ги водили около този в Ченгелкьой, поне не съм чувала фирми да водят в онази част на града.

# 297
  • Варна и...духом на Босфора
 HugНа всички пътуващи днес пожелавам слънчево време и хубаво Великденско настроение!
Сега вали,дано до вечерта да спре! Гледам никой не споменава Саръйер,нека ще си е само мой,и малко
на Танчето! bowuu Crazy Party Mr. Green smile3521 newsm03

Кварталите Балат и Фенер са ми много интересни,но малко време бях там,пък какво Казандиби
и Кемалпаша ядохмеее,е досами къщата на Али КАПТАН!

http://media.snimka.bg/s1/1746/029736267.jpg?r=0Понеже все някой пита за заведения,това
е Бодрум,на терасата хапвахме около 75 лири за трите -Адана кебап,айрян и две чорби,чая фри.
Това е срещу АЯ София площадчето,но не препоръчвам чак толкова,но кебапа беше мноого добре
приготвен!

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 15:45 от redemi

# 298
  • София
Да се включа и аз, бяхме от 5 до 8, като пътувахме с кола семейно без фирми и посредници, това ни е първо посещение в Истанбул.
От тук получих много полезна информация за което   bouquet на всички които споделят.
Не случихме на хубаво време, валеше, през другото време което не валеше беше студено и духаше вятър.
Но пък посетеното ни зареди с много положителна емоция  Heart Eyes
Колата остивихме на платен паркинг 15 лири на ден и се движехме с метро и автобуси. Много добре е организирано
метрото, написано е всичко и няма как да се обърка човек. Просто следвате написаното.
Посетихме Новата джамия, минахме през Египетския пазар, Синята джамия - много е хубаво площадчето пред нея - цветя, фонтан и т.н, Топ капъ.
Там са е двете Айя Софии, но бяхме в понеделник и не работеше, за което много останахме разочаровани, искахме да посетим Света София, но явно пак ще ходим  Wink
Ходихме до Ортакой, има хубави заведения в калдъръмените улички, видяхме джамията на Ортакой.
От там има хубава гледка към моста на Босфора. После Двореца Долмабахме - много е пищно и красиво, заслужават си 40-те лири вход, задължително посетете и музея с картините, много са красиви и зареждащи  Heart Eyes
Много от посетителите просто влизаха в харема и основната сграда на двореца и подминаваха музея.
От там на площад Таксим, поразходихме се по бул. Истиклял. От там метрото на Сапфир.
И като за тръгване оставихме Мол Форум  Истанбул - шопинг и Аквариума, те са точно на магистрала за Одрин.
Съвсем на кратко много ни хареса и сме решили пак да посетим Истанбул  Peace
На всички които отиват много слънчево настроение  Laughing

# 299
  • варна
Редеми благодаря! Има ли други от тук които ще пътуват тази вечер от Варна?

Общи условия

Активация на акаунт