ДУБАЙ 9-та тема

• 84 976
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Ahava, благодаря за отговора! Какво ще рече - разголени? На тези температури аз мислех да пътувам предимно с къси панталонки и потничета + шалове....  Rolling Eyes

# 691
полицаите са цивилни, така че не се впускайте в експерименти.

И, само българките и рускините казват "На тези температури аз мислех да пътувам предимно с къси панталонки и потничета".  1. Навсякъде е силно климатизирано, така че имате нужда от дрехи. И 2. Моля, съобразявайте се с това, че държавата е ислямска, колкото и да е Дубай и да е пълно с индивиди от всякакъв вид.

# 692
Тити, за 1ви път ще ходя някъде на подобни температури и затова питам тук все пак, защото смятам да се съобразя. По принцип дори на работа избягвам да идвам с потниче или блуза без ръкав, защото не ми е удобно, така че със сигурност не отивам там да се развявам. Гледах прогнозата, че ще е към 40 градуса и знам, че е климатизирано навсякъде. Една позната ме посъветва да си нося шалове, за да се загръщам и да не настина.
Дайте съвет с какви дрехи да пътувам, че не знам наистина  newsm78

# 693
Ahava, благодаря за отговора! Какво ще рече - разголени? На тези температури аз мислех да пътувам предимно с къси панталонки и потничета + шалове....  Rolling Eyes
Аз си носех само дълги рокли до земята. Всичките бяха с тънки презрамки (раменте са ми били голи), и деколтета са били изрязани. Типични рокли за българския плаж. Така че затова си носех шалове, за да се покривам.
Ето такава ми беше едната рокля.
Другата такава:
Шаловете ги носех така:

И дори с шал така те гледат любопитно жените, че на мен лично не ми беше приятно.
А мъжете все в гърдите и едно гледане, чудене, гледане - не може да разбереш възмутени ли са, доволни ли са, учудени ли са... Ама зяпане голямо. Наистина по едно време си мислех, че шала ми прозира и гърдите се виждат, или че отзад роклята е по-тънка и се очерава бельото, защото наистина си като рядко срещан екземпляр там изложен като в галерия. Но в силния сезон, когато е пълно с туристи може да не зяпат толкова.
Предлагам да си вземеш и едните и другите дрехи и да преценяваш на място. Късите панталонки и потничета не заемат място. Аз си бях взема една рокля до коленете, но не посмях да я облека.
А Дейра, там ако си носех и втория шал, щях и с него да се увия, там още по-безцеремонно ме оглеждаха от пръстите на краката до върха на главата. Дори момчетата с мен го забелязаха и почнаха да ме бъзикат.
В Марината едната вечер, седяхме в заведрнието, и аз не издържах на задуха и махнах шала и понеже при гърдите роклята е тип горнище на бански, едно гледане падна от съседните маси... Ама точно в този момент много не ми пукаше, защото бях прегряла и умряла от жажда. Освен това бях с две момчета и мисля, че те спасяваха положението до някаква степен, да не ме заговарят. Иначе има доста настоятелно гледащи, и тъй като в Марина е "модернизацията", там нещата изглеждат доста по-освободени, така че не бих се учудила ако някой арабин седне да заговори девойките.

Освен това във всяко затворено помещение има климатик, който е настроен между 18-20 градуса и без шал не се живее - абсолютен студ. В началото като влезеш от жегата в мола - кеф, кеф, ама след 10тина минути, като се климатизираш - и почваш да зъзнеш.

# 694
Благодаря ! Ще обиколя из моловете и дано си намеря някоя изостанала дълга пола/рокля.

T.e. Да разбирам, че не е прието да си показвам краката ли? Панталонки до коляното - разрешени ли са ?

# 695
Здравейте!

Предстои ни пътуване до Дубай в периода 21-25 този месец.
Всичко сме си резервирали вече и предплатили. Темата ни беше много полезна   bouquet

Искам да попитам къде си правите застраховка, когато не сте с туристическа агенция?

И още нещо - четох, че "Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др." Ходенете за ръка - проява ли е на нещо от гореспоменатите ?

Ние правим застраховка в Алианц. Винаги ходим хванати за ръка и никога не сме имали проблем.

# 696
Благодаря ! Ще обиколя из моловете и дано си намеря някоя изостанала дълга пола/рокля.

T.e. Да разбирам, че не е прието да си показвам краката ли? Панталонки до коляното - разрешени ли са ?

Има знаци в мола, които указват, че раменете и колената трябва да са покрити от дреха.
Въпреки това, както разказвах в предишните постове с разказ за Дубай, в мола видях една жена около 40-50те, приличаше на рускиня, с клинче очертаващо всичко и потник или блузка, с изрязано деколте, демек циците отвърн и си перкаше без да й пука, че всички я гледат.
Иначе в интернет има статии, в които пише, че проблема с облеклото на чужденците нараства и правителството се опитва да измисли начин да се справи с него, заради разголването.

Да, не е прието според исляма, но това не означава, че туристите не го правят и чужденците, които работят там. Всеки на своя отговорност.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 17:55 от Ahava

# 697
Много са нагли обаче. Техните жени не се разголват из Европата, ама ние трябва да се обличаме според техните порядки. Дълга рокля не съм мислела, че някога в живота си ще сложа, ама явно ще ми се наложи.  Laughing

# 698
Както казах - всеки за себе си. За исляма не е прието, но това не пречи на туристите да го правят.
Уж са свикнали, свикнали арабите, ама аз не забелязах да са свикнали.
Всички чужденци, които мернах в моловете и на други места, спазваха този дрес код. Ако ще ядете на шведска маса в Atlantis (може да се плаща за хора отвън, за обяд или вечеря в ресторанта, в който храната се сервира buffer - на бюфет) или ще си резервирате следобеден чай в Бурж ал Араб, там определено има дрес код, който трябва да бъде спазен.
Ето снимки от интернет:

Очевидно не се спазва, но това не означава, че никой няма да ти направи забележка.

What To Do If Someone Approaches You About Your Dress

If you are inappropriately dressed you may be approached and something said to you by various people- a security guard, a colleague, a local lady, an expat etc. You will be surprised how many people would be offended or will want to advise you. Whatever happens stay calm and remain polite. Apologise and depending on where you are- either say you will go home, back to the hotel to change or if you are in a mall offer to pop into a shop to buy something to cover up. There is no point getting angry as you have caused offence somehow and the last thing you want is for the police to become involved in something that is easily fixed with an apology and a quick outfit adjustment.

Wardrobe No- No's

1. Lycra body con dresses
2. Daisy Duke shorts
3. Micro minis
4. Belly/ crop tops
5. Tube tops/ boob tubes
6. Very short playsuits
7. Anything with cut out or see through panels
8. Mesh or Lace tops or dresses (these are ok if worn with something underneath)

Source - http://www.expatwoman.com/dubai/monthly_faqs_dubai_dress_code_8955.aspx

# 699
Много са нагли обаче. Техните жени не се разголват из Европата, ама ние трябва да се обличаме според техните порядки. Дълга рокля не съм мислела, че някога в живота си ще сложа, ама явно ще ми се наложи.  Laughing
Е все пак никой не ни кара да ходим там. Mr. Green За мен е вид уважение към тяхната култура.
В Марината и JBR изобщо не се спазват тези правила. Дълга рокля няма нужда да слагаш.
Арабките пък ако знаеш как се разголват навън ooooh! Редовно снимат саудитски принцеси полуголи на турски яхти. Mr. Green

# 700
Здравейте!

Искам да попитам къде си правите застраховка, когато не сте с туристическа агенция?

Проверете си условията по кредитните карти. Нашите например са от ЦКБ, към които имаме безплатна застраховка към Армеец при плащане с тях в чужбина /за периода на плащането и само за картодържателя/. Така през моята карта резервирахме хотела, а през тази на съпруга ми колата под наем и имахме и двамата застраховки за целия период.

jojoko няма как да резервираш кола за там с дебитна карта, дори с чужда кредитна не може - трябва да е на името на шофьора. Имайте предвид, че именно по кредитната карта блокират определена сума, която в последствие могат да задържат след прибирането ви в БГ. А това с дебитна няма как да се случи. Ако пълната застраховка е през посредническа фирма /уиз, рентал и т.н./ при щети първо ще ви дръпнат сумата, а след това ще трябва да си я изискате от посредника. Дори да няма щети може да имате глоби за превишена скорост, които не се поемат от застраховката и пак ще ви ги удържат в последствие. При нас нямаше проблеми, но пък тол таксите не ги платихме при връщането на колата /нямаха готовност/ и си ги прихванаха след няколко дни.

eleonor4eto ние бяхме на сафари с Arabian Nights Tours като използвахме ваучер от книгата и цената съответно ни се върза 300 дирхама за двамата. Нямам забележки към фирмата - всичко беше много добре организирано, при нас се уличи и храната да е супер, нямаше опашки и бяха изключително любезни - особено когато ми стана зле от препускането по дюните.

# 701
  • тук-там
Скрит текст:
Здравейте!

Предстои ни пътуване до Дубай в периода 21-25 този месец.
Всичко сме си резервирали вече и предплатили. Темата ни беше много полезна   bouquet

И още нещо - четох, че "Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др." Ходенете за ръка - проява ли е на нещо от гореспоменатите ?

Ние правим застраховка в Алианц. Винаги ходим хванати за ръка и никога не сме имали проблем.

Дженерали имат онлайн застраховка - плащаш с карта - и ти пускат полицата на мейл.  Peace

# 702
  • София
Аз нещо се ориентирах по снимката по-горе, забранено ли е в мола с блузка с къс ръкав и панталон? Ще си нося и връхна дреха, тънко яке или шал да се намятам заради температурите.
Да тичам и аз да купувам дълга рокля. Скоро купих една за плаж, ама тя е с дължина до коляното и явно няма да влезе в употреба.
Мислех да си взема и една вечерна рокля, която пак е с дължина до коляното, с ръкав, но май май няма смисъл да я взимам. 

# 703
  • тук-там
Не е забранено, препоръчително е. Наистина около Марината няма чак такъв проблем за къси панталони и потник - но все пак е по-добре тениска и 3/4.
Виж в Дейра и Бур е по-добре да сте по-скромни.  Peace

# 704
Относно облеклото, не е толкова строго не се шашкайте, просто не трябва да сте прекалено предизвикателни. Например, супер къси панталонки и миниджупи, топове с голямо деколте или материя да прозира бельото не са желателни, не че не го правят рускините, филипинки или някои туристки, но просто не се гледа с добро око или ще събирате погледите. И се съобразявате според региона и повода, по-модерните части Марина/ JBR може и по лежерно, до плажа също. По моловете, хотелите е препоръчително по прибрано. В старите части Дейра, Бур Дубай по-консервативно също. Но пък по баровете (Кавали, Буда бар, Неос и.т.н) там може и някое рокле и мини, за там е нормално Simple Smile

Рокля и пола до коляното е ок. Панталон дълъг, 3/4, до коляно също. Блузка с къс ръкав също, ако е тип потник, ако не е прекалено разголен също. За по-разголените топове и рокли, един шал, болеро, жилетка върши идеална работа. Дългите рокли, са си стил на обличане, ако не ги носите не е задължително да купувате специално за там.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 20:24 от AniSim

Общи условия

Активация на акаунт