Моля за мнение - кога да запиша дъщеря ми в първи клас

• 28 849
  • 416
  •   1
Отговори
# 285
  • София
е, те, сега ще се исипе един дълъг списък да ти обясняват как точно техните деца са тръгнали по-рано и не са имали никакви проблечи, че и са били отличниците на класа!  Wink

Всеки родител си носи отговорността, но не виждам защо трябва природните процеси да се изсилват. Да чете можеш да научиш и 4-годишно, но именно нещата, които описва евелин са изключително важни, а те са свързани с когнитивната зрялост, също и с психичната такава.

# 286
Аз реално съм си мислила,че тези които записват децата си първи клас на 6г. имат проблеми я с градината,я с липса на такава в по-малките населени места,някакъв проблем от семеен характер...ей такива.А не само ,защото пише и чете.По тая логика моя може и на 10г, да тръгне първи клас ,защото интереса му е нулев.Не е с увреждане.

Госпожата ,която го тормозеше напусна.Мислех да го местя в друга градина.Той не искаше.И ми е минавала мисълта за първи клас.Нямаме и училища с ПГ.

# 287
Още не съм, но утре ще запиша детето си в първи клас. След няма и месец прави 6.
И като родител, и като учител си имам своите притеснения и резерви, свързани и с оставане още една година в подготвителна група, и в това да стане ученик наесен.

# 288
Касита , тази есен ли пускаш детенце ?

Аз мислех за подготвителна група в училище ,но не знам още ...

# 289
Евелин, дъщеря ми е най-малката не в класа си, а в трите паралелки. Тръгна на 6 г. и 4 месеца на училище. Спомена речника, та да ти кажа - с най-богат речник и най-добро изразяване е сред децата в трите паралелки - това според мнението и на трите учителки /вместо физическо влиза в произволни часове на другите, та оттам наблюденията им/. Изчела е завидно количество книги, и класната й сподели, че много добре свързва наученото от енциклопедиите с това, което се учи в училище, разказва допълнителна информация, свързана с урока и на всички им е интересно да слушат. Проявява интерес към т.нар. разказвателни предмети, като голяма част от материала отново си е набавила "извънкласно".
Ей-сега ще обясня и защо я пратих по-рано. Ми в градината последната година беше драма голяма. Не успяваха да й грабнат вниманието. Рев, тръшкане. Протести, изявяващи се как ли не. Малък ад. Накрая учителките в градината просто ме молеха да я разкарам оттам. От нервното напрежение астмата излезе извън контрол. Единствания проблем в първи клас беше отсъствията - отсъства 50 % от учебното време по здравословни причини. Сега завърши трети клас и всичко си е ОК.
Не виждам пък защо да се "изсилват" природните процеси - природата ли решава кога тръгваме на училище? По мое време на 6 г. тръгваха всички, родени през първото полугодие, т.е. преди първи юли. Не виждам драма.

# 290
Лисичке, да, тази есен ще е първолаче.
Учебната година прекарах с дечица набор 2008 и ис направих своите изводи.
Не, никога няма да съм спокойна.

# 291
  • София
Природата си решава, така е! има си измервания, които показват, че повечето деца съзряват на 7-годишна възраст, като има малки разлики между момичетата и момчетата. Хората, които ги учат тези неща и работят с деца ги знаят. Едно е да гледаш само собственото си дете/деца, друго е да имаш информация за голямо количество деца и за това как се случват нещата в мозъка. Макар да има индивидуални особености, биологично процесите са заложени и всички вървим по една и съща пътека. По твое време, не зная кое е то, вероятно е ставало въпрос за сендовската система, при която е имало напън за тръгване на 6 години, че и кревати са имали и си е била една целодневна предучилищна, а не точно училищно обучение като класическия първи клас. Както се видя, сендовската система, колкото и да е била с добри намерения, се провали.
Един от най-важните компоненти, необходими за обучение е вниманието. Има измервания, че вниманието на болшинството деца съзрява на около 7-годишна възраст.

# 292
Какви кревати Shocked
Бях си в нормален първи клас, 1986 г. Не се пиша в провалените Wink
Родена съм април 1980 г. Трябваше или да тръгна, или да ме отложат - ходеше се на нещо като комисия май, вземаше се бележка, че не е готово детето за училище. Записаха ме в клас със седемгодишни - половината бяха "отлагани" по този начин. Мога да разпитам за подробности, ако е интересно... не помня цялата история.

# 293
Момичета ,вие ли научихте децата си да четат ?
Ако -да ,бихте ли споделили по какъв метод ?

# 294
Не я учих. Научи се. Буквите ги научи с бавачката вкъщи - значи е било преди детската градина, а там тръгна на 2 г. и 10 месеца. Научи се да чете на 5 г. Лежах за задържане, често не можех да я заведа на градина, скучаеше при мен, и се научи да чете. |Голям кеф й беше.
Нямам идея как се учи дете да чете.
Малкия научи буквите на 3 г. Сега е на 4 почти и само ако е на кеф свързва две букви в сричка, като ги види написани. Но той едва ли ще се научи навреме да чете...

# 295
И аз нямам никаква идея ,затова питам ,ние четем на срички само ...

# 296
Момичета ,вие ли научихте децата си да четат ?
Ако -да ,бихте ли споделили по какъв метод ?

Първо го учиш на буквите. Гледаш да му го направиш интересно, "коя е тази буквичка? А онази" и неусетно започваш с "Буквичката П и буквичката А? П и А? П...А...? ПА?" ей така, да разбере, че се четат свързани. Ако познава всички букви, не го учи да ги чете отделно, а на срички. Много лесно става, като се учи да чете на срички. Покажи му направо сричката ПА и нека я намери в думата "пате". После така със сричката ТЕ и накрая да свърже "ПА ТЕ" и да стане дума.

# 297
Благодаря , Jesus...   bouquet

Познава всички букви ,пише ги ,само четенето ни остава  Hug

# 298
  • София - Рим и обратно
Моето дете е родено в първите дни на януари. Аз също бях много против да я пускам с предния набор, въпреки, че тя има почти година разлика с деца от собствения си. Даже смятах, че това е голям плюс, ще бъде по-зряла и така нататък. Е, да, аз си мисля разни неща, но детето ясно и определено си изяви желание да ходи на училище, а не на градина още една година. Разви някаква психосоматична болка в червата от напрежение и нежелание да стои в градината и да стиска очи 2 часа в кревата следобед. След като я водих при какви ли не доктори, стана ясно, че детето се тормози от бебешкия, наложен й режим там. Ходи на пробен ден в училище, беше много доволна, седяла е часове наред и й е било интересно и много по-забавно от градината.
Така че, понякога ние разсъждаваме кое и как "природно" било предопределено, но природата на самото дете казва друго.

# 299
  • София
Зная как да науча малко дете да чете, но моите не съм ги учила целенасочено да четат. Да, някои думи знаеха как да ги четат, но по-скоро спонтанно. Тръгнаха в първи клас нечетящи. Целта ми беше да развия други неща, свързани със слуховата преработка на речта и като цяло общото им физическо и когнитивно развитие. 

Малко дете не се учи по аналитико-ситнетичния метод. Това е най-сложният начин и преди това детето трябва да има много добра езикова компетентност, включително "разчленяване" на звуковия поток към по-малки частици, та да се стигне до буква и сричка. За малки деца е обратният метод - глобалният.

Предучилищната е измислена наистина да е преди училище и да се провежда в училище. Кафе, това, което описваш няма общо със зрелостта, а именно с порядките в ДГ. В ДГ често ги вбебешават излишно, защото какъвто е режимът за 3-годишните, същият е и за 6-годишните. Просто се ходи на предучилищна в училище. Не разбирам защо трябва да се измисля топлата вода, като тя вече е измислена. Именно по някакъв начин е в съответствие с биологично заложените етапи на развитие. Дете, родено в началото на календарната година спокойно може да тръгне с предишния набор, но за доста деца, които в годината на тръгване в първи клас все още нямат 6 години, определено е предизвикателство и доста от описаното по-назад си важи с пълна сила. В крайна сметка всеки си носи отговорността за детето.

Общи условия

Активация на акаунт