Моля за мнение - кога да запиша дъщеря ми в първи клас

• 28 822
  • 416
  •   1
Отговори
# 300
В годината на тръгване на първи клас нямат 6 години? На пет ли тръгват? Не мисля, че може...

# 301
Може. Съученик на детето ми е роден през ноември.
Имаме и съфорумка, чието дете е родено в края на годината.

# 302
Защо дете, което е зряло във всяко едно отношение на училищната готовност на 6 г. и категорично не желае да ходи на детска градина, трябва да се подтиска? Част от постове ми звучат все едно, че такива деца не съществуват, защото на други децата не са били като тях. Важното е човек да има реална преценка за детето си. Естествено че, всеки етап от развитието на децата варира от месеци до година и повече при всяко дете.

# 303
Има и нещо друго. Не само интелектуалното и физическо развитие на детето са важни дали да тръгне на 6 или на 7 години на училище, но и още съпътсващи обстоятелства. Аз преди няколко страници разказах как избягах от детската градина, за да тръгна на училище на 6 години. Не съм имала проблем нито с ученето, нито с адаптацията. Но роля за това има не само фактът, че баба ми беше пенсионирана учителка и от много малка работеше с мен. Много повлия и това, че аз нямам братя и сестри и до предучилищната не съм помирисвала детска градина. След като израстнах изключително с възрастни около мен, ми беше много по-добре с по-големи. До ден днешен и приятелите ми, и съпрузите ми са доста по-възрастни от мен. Дори  към първия ми съпруг, който беше със 7 години по-голям, се отнасях като към връстник, че дори на моменти като към по-малък. За това е добре да се отчете и средата, в която е израснало детето, преди да се вземе решение.

# 304
  • София
Защо дете, което е зряло във всяко едно отношение на училищната готовност на 6 г. и категорично не желае да ходи на детска градина, трябва да се подтиска? Част от постове ми звучат все едно, че такива деца не съществуват, защото на други децата не са били като тях. Важното е човек да има реална преценка за детето си. Естествено че, всеки етап от развитието на децата варира от месеци до година и повече при всяко дете.

Съществуват, но са малко. Спомни си колко реална е била преценката на доста майки в градинката, когато са се надпреварвали да се хвалят как детето седнало на 4 месеца и проходило на 8, а на 6 месеца вече е проговорило, защото казвало ма-ма и ба-ба. Това, ако ги питаш, е съвсем реална преценка.  Simple Smile

# 305
И моето дете не иска да спи следобед в градината.
Отделно там има една нейна "приятелка" ,която кара моето дете и едно друго момиченце да правят бели,моята естествено отказва,но "приятелката" им се сърди постоянно за всичко и ги обижда.А другото детенце е на 5 и миналата седмица беше разплакана 3 пъти от "приятелката".

Имам още 12 дни да реша какво да правя ,дали да остане в ДГ или да я пусна в ПГ в училище ...

# 306
Лисичка, добре е да махнеш розовите очила по отношение на представите ти за училището. Мен точно училищните "приятелки" ме ужасяват. Дано извадим късмет и животът да ни размине с тях.

# 307
Лисичка, добре е да махнеш розовите очила по отношение на представите ти за училището. Мен точно училищните "приятелки" ме ужасяват. Дано извадим късмет и животът да ни размине с тях.

Ами сега , права си.
 Peace

# 308
Начална учителка съм. Категорично съм против тръгването в  1 клас да е на 6 г.

# 309
Начална учителка съм. Категорично съм против тръгването в  1 клас да е на 6 г.
Без изключение?

# 310
Начална учителка съм. Категорично съм против тръгването в  1 клас да е на 6 г.
Без изключение?

Без изключение - от мен. Или нека има комисия от специалисти, които  реално да преценяват, но за единични случаи. Тази година в класа си имах 7 (!) шестгодишни. Само едно завърши с отличен. Останалите са с доста пропуски, а две минават на ресурсно подпомагане от 2 клас. Толкова за реалната преценка на родителите.

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 07:04 от kehlib@r

# 311

Толкова за реалната преценка на родителите.
Съгласна съм, че родителите рядко са обективни в преценката на децата си, но за да бъдат записани в първи клас, децата не получават ли удостоверения от предучилищната, в които пише, че имат (или съответно нямат) готовност за училище? Конкретно Вашите 7 нямаха ли такива?

# 312
Начална учителка съм. Категорично съм против тръгването в  1 клас да е на 6 г.
Без изключение?

Без изключение - от мен. Или нека има комисия от специалисти, които  реално да преценяват, но за единични случаи. Тази година в класа си имах 7 (!) шестгодишни. Само едно завърши с отличен. Останалите са с доста пропуски, а две минават на ресурсно подпомагане от 2 клас. Толкова за реалната преценка на родителите.

Защо без изключение, като едно дете е завършило с отличен?

# 313
Има ли дете , завършващо предучилищна група, което да не е получило такова удостоверение ?
Аз за такова не знам, без значение от знанията и уменията му.
Пък и както и в тази тема, и доста други сме коментирали, почти всички 5-6 годишни могат да сричат, да пишат и да смятат поне до 20. Така, че тръгващите на 6 май не се отличават с нищо от връстниците си, колкото и на някои родители да им се иска да е така.
Изключения винаги е имало и ще има, но те са си точно това- изключения, а не норма. Четене, писане и смятане на 6 си е норма.

# 314
Да. Но има причини. Има РИО, от където се прави оценка за причините за отлагане тръгването в първи клас.
На поне 15% от учениците си със свито сърце връчих удостоверението за завършен ПУК, нищо че са набор 2008.

Общи условия

Активация на акаунт