Пролет пукна, майно ле, Великден дойде! 156 Американски зайци скокнаха!

• 58 213
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • Sunshine state
Фиона, позволявам си да пиша, макар и не от опит, как смятаме да процедираме ние. Виза бюлетинът излезе и октомври сме на интервю. И ние ще продаваме всичко- кола, апартамент, техника. Смятаме да започнем с продажбите след интервюто. Притеснява ме единствено колко може да се проточи продажбата на апартамента, но за това и няма да му търсим тавана,а нещо по-нормално като цена. И ние като вас ще тръгнем с финанси поне за половин година, в случай че нещо се закучи. Аз не смятам да приравня професията си, понеже не ме удовлетворява морално и финансово. Мисля да избера ново поприще и да се насоча към сферата на медицинските услуги. С езика смея да твърдя съм доста добре. Мъжът ми не го знае на моето ниво, но пък е много работлив и надарен в ръцете, отбира от строителство и всякакви такива- водопроводни услуги, жичкаджийски и т.н.,та той ще си търси нещо в тази насока. Окончателно решихме да заминем с детето. Дала съм заявка на гаранта ни да търси квартира в район с детска градина. Градчето ни е малко, но и ние ще купим кола веднага, за да сме мобилни.  Peace

# 616
Ние пък като тръгнахме, се освободихме само от лични принадлежности. Нямахме жилище, живеехме на квартира, но въпреки това гарантите ни ни посъветваха да не продаваме имоти за първо време. Ами ако не ви хареса по една или друга причина или нещо не се получи и искате да се върнете?

# 617
  • Sunshine state
мишки, ние имаме къде да се върнем, ако нещо се закучи, макар за мен такава опция няма, но все пак.. Та, ако това ни беше единствения имот, може би и ние нямаше да продаваме,а по-скоро щяхме да теглим кредит. Помислили сме за вариант Б, недай Боже.  Praynig

# 618
Аз точно от тази гледна точка го казвам. Hope for the best, prepare for the worst. Не че и ние сега не си ги чукаме в главите и не знаем какво да ги правим, но си стоят.

# 619
  • У дома
А може ли съвет за продажба на апартамент в БГ, не е в София. Чудя се как да намеря фирма/агенция, на която мога да се доверя. И колко да сваля от цената, за да стане по-бързо.

# 620
Агенции на имоти бол ,най-известни са Мирела,имоти бг и т.н.Ние нищо не сме продавали ,събрахме си пари за няколко месеца да изкараме и така.

# 621
Atalanta, големите фирми за недвижими имоти, които преди бяха за София, сега покриват и други градове. Нямам опит с продаване на имот и не мога да дам съвети.

Ние ще продаваме колата и един огромен куп техника. Мебели, посуда и подобни ще оставя в този апартамент, защото тук ще се пренесе наш приятел. Това с продажбата на колата е деликатен момент, хем зимата не се продават особено много, хем ще ни трябва буквално до последно. В предишни страници коментирахте, че ако се остави тук нещо за продажба с пълномощно (ставаше въпрос за къща) после трябва да се доказват парите, като ми ги преведат по сметка. По българска карта от бг банка също ли трябва да доказвам вноски? Уточнявам, че става въпрос за сума до около 10 000 лв, не преточване на маса пари. Или имате предвид, че ако човек тръгне да харчи по-крупна сума му изискват източник на финансите?

Фея Кръстница, благодаря! Наскоро имах р.д. и всички пожелания бяха в този дух  Grinning

# 622
  • Sunshine state
А до каква сума могат да се пренасят за САЩ? Има ли някакви ограничения и как процедирате вие?

# 623
Pupitka, на европейската граница(ЕС) и на американската изискванията са различни. От едната можеш да изнесеш без деклариране 10 х. евро, а на американската декларираш над 10 х. долара. Но мисля на една от двете граници сумата беше за човек, пък на другата за семейство.

# 624
  • The QC to be!!!
А до каква сума могат да се пренасят за САЩ? Има ли някакви ограничения и как процедирате вие?
https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/195/~/currency-%2F- … into-or-leave-the  За семейство макс $10 000, а не на човек от семейството. За повече се попълва формата показана в статията. Няма орграничение на това колко $ ще внесеш или изнесеш, но трябва да се декларират ако са над $10 000.

# 625
  • Sunshine state
Аха,ясно. Декларирането на сумата води ли до нещо друго - доказване на произход, такси и т.н.? Защото ако не води до тези неща, спокойно може да се декларира и да не се занимаваме с прехвърляне по сметки на познати.

# 626
  • The QC to be!!!
Аха,ясно. Декларирането на сумата води ли до нещо друго - доказване на произход, такси и т.н.? Защото ако не води до тези неща, спокойно може да се декларира и да не се занимаваме с прехвърляне по сметки на познати.
Такси - не. Доказване на произход е възможно да искат, но, ако например отивате в щатите със зелени карти, и сте цялото семейство, шансовете да искат да доказвате от къде ги имате тези пари са по-малки, но не невъзможни - винаги има малък шанс да кажат "дайте банкова бележка, че тези $ са ваши която показва, че вие сте ги изтеглили и са били в сметка на ваше име". Тук зависи на кого ще попаднете при подаване на декларацията, как ще отговорите ако ви запитат, дали ще се усъмнят и такива работи… както и при кацане на летището като турист - дали ще ви ударят печат за 1 месец, 3 или 6! Няма много писани правила за това. Ако обаче искате да сте на сейф сайд, вземете си договора за продажба и банковото извлечение - няма толкова да ви натегнат в багажа.

# 627
  • Sunshine state
Много полезна информация ми даващ. Благодаря!  bouquet Договорът не знам колко ще ни свърши работа като е на БГ. Май и превод ще трябва да му направим. newsm78

# 628
Пупитка, аз бих препоръчала да не влачите много пари кеш. По-добре ще е да измислите друг начин.

Примерно:

- Откриване на сметка към американска банка с клон в БГ (има ли такива?)
- Откриване на картова сметка в $$ към българска банка
- Превеждане на сумата до САЩ през MoneyGram или Western Union

Като дойдете, открийте чекова сметка в тукашна банка. Ще ви е изключително лесно и за плащане на сметки, и за пазаруване, и за превеждане на заплата.

# 629
  • The QC to be!!!
Сетих се ако в Бг. има кредитни карти които не чарджат такси за транзакции в чужда валута, може с такава карта ако е Виза или МС да плащате в щатите, а баланса по картата да се покрива в Бг. Тогава хем няма да се чудите дали ще ви питат от къде са и какви са парите, хем е по лесно и удобно за разплащане. Уловката е, има ли такива карти, и дали ще ги приемат в щатите. Последно не би трябвало да е проблем. Друг е проблема, че за едно семейство без доходи си му трябват сериозни суми да започне - предпата за месечен наем, депозит, кола, и по малките суми като телефон, интернет на първо време.

Общи условия

Активация на акаунт