СЕДМИ КЛАС - 61

• 40 536
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
  • столицата
Браво,че промениха датите!
Сега остава децата да се  представят добре.

# 676
  • No Line On The Horizon
На сайта на РИО-Пловдив има качен план-прием и за общински, и за държавни паралелки.  Peace
След леко побутване по мейла.  Mr. Green

Не виждам китайската паралелка във френската гимназия.

# 677
  • Пловдив
fros, и аз това забелязах. Дали е възможно да е отпаднала само след една година прием?  newsm78 И какво става с децата, които вече учат по тази програма?
Аз се надявах в ОМГ да има промяна в броя на професионалните паралелки, но няма. Хич няма да ни огрее там.  Sad

# 678
  • Пловдив
Специалността "Предприемачество и бизнес", гледам присъства почти във всяко СОУ, където не са измислили нищо по-иновативно. Ужас!!! Цъфнала и вързала икономиката ни от предприемачи.
И много паралелки ориентирани към промишлеността, по-специално към машиностроенето. Тц, тц, на хората им трябват бачкатори, а не интелектуалци.
Както и да е, все ще се учи някъде.

Между другото подозирах за китайския език във ФЕГ. Може би липсват учители.

# 679
Паралелките ориентирани към промишлен оста са нещо добро, фирмите в и около Пловдив никак не са малко и има търсене.

# 680
  • столицата
Ако нямат учител по китайски,какво става с децата,коъто вече учат  в такава паралелка

# 681
  • София
Паралелките за Предприемачество и бизнес е добре да ги има, за да се повиши икономическата култура. В момента някои "фирмаджии" не правят разлика между основни икономически понятия, което от една страна им пречи в бизнеса им, от друга страдат хората, с които работят.
В предприемачеството няма нищо лошо - на малките и средните фирми се крепи икономиката на страната, 97% от всички фирми са такива.
А и доста деца от тях не подължават в университети, за да получат тези знания. По-добре е още в гимназията да получат представа за основни икономически понятия и процеси. Ще станат и по-информирани потребители. Дори и само това да е ползата за тях, пак е по-добре.

Напоследък рядко пиша, едва успявам и с четенето #Shocked.
В момента сме болни, не е добре, защото изпуска нов материал по мат и БЕЛ в училище. Някои предмети прекаляват с изискванията си - история, напр., то не са презентации, допълнителни работи... Нямам против, по принцип, но точно в този момент ми идва в повече. Как не можаха в началото на уч. година и първия срок да ги подемат тези инициативи. Сега децата са прегряли от всичко, те им поставят допълнителни препятствия. smile3515

# 682
  • Пловдив
Какво предприемачество, какъв бизнес ... Освен търговските гимназии, които традиционно са сред желаните паралелки, в останалите /за Пловдив говоря, понеже в план-приема има училища и от други градове/ се влиза с минимален бал от 19,5 до 22,5.  ooooh! Няма какво повече да кажа.
А техническите специалности са в бившите техникуми. Между другото, особено за момчета, има интересни неща.

Аз пък предпочитам презентации да правят, отколкото тестове. Дават им шанс за по-високи оценки, поне при нас е така. А и да не забравяме, че матури има по всички предмети. Все пак и учителите по биология, химия, история и т.н. гонят някакъв резултат. Някои от годишните оценки по тези предмети са балообразуващи в определени училища/паралелки.  Peace

# 683
  • Пловдив
Какво предприемачество, какъв бизнес ... Освен търговските гимназии, които традиционно са сред желаните паралелки, в останалите /за Пловдив говоря, понеже в план-приема има училища и от други градове/ се влиза с минимален бал от 19,5 до 22,5.  ooooh!

Точно! Другата страна на монетата е, че с тези ( тук нямам предвид само предприемачество) ново-сформирани специалности тук и там се спекулира и по един или друг начин се принуждават децата да останат в настоящото си училище. Вече има доста такива примери.

Освен това не е задължително "фирмаджията" да има икономическо образование. Може да си наеме служители с такова. Ако му е изгодно. Няма да влизам в полемика по този въпрос, защото не аз регламентирам икономическата арена в България. Който и както го може.

охлювче, съгласна съм с теб, но се съмнявам че точно придобитите знания в средното училище ще задоволят глада на месния бизнес. Мислех, че се търсят повече инженери, но всеки трябва да намери своето поприще, все пак, дори и ако реши, или няма възможност да продължи с обучението си.

# 684
  • Пловдив
Инженери ли? На новите заводи, които се строят около Пловдив ще са им нужни над 3 000 бачкатори според писаното в медиите. Инженерите вече си ги набавиха.  Simple Smile
То говорят, че има и глад за програмисти, ама не виждам промяна в план-приема за такива, поне не и в Пловдив.

AlexaS, съгласна за специалистите икономисти. Моят шеф е със спортно училище, но счетоводната къща ни е на ниво. Хич не му трябва икономическо образование да има. За всяка нужда си намира хора.  Peace

# 685
Нищо не пречи да завършат за инженери дори е плюс, че преди това са били в такива паралелки.
Аз също съм завършила техникум и ученето в него беше доста сериозно и определено имах умения да започна веднага работа.
Всъщност голяма част от професиите в тези паралелки са добре платени, ако наистина се усвоят знанията и им се работи, инфото ми е от първа ръка Simple Smile. Инженерите са много важни за такива производства но само с тях не става.
Това дава по-голяма възможност да работят след това докато следват.Един такъв човек учил в професия в професионално училище, след това продължил във висше по специалността и междувременно натрупал опит е ценен кадър.

Колко от децата обаче са ориентирани с какво искат да се занимават е друг въпрос  Simple Smile
Аз лично съм  убедена, че от моето дете ще стане отличен готвач и изобщо не изключвам тази възможност.

# 686
dundi73,  изобщо не проумявам, защо като наистина са нужни програмисти не се увеличават паралелките.

# 687
  • Пловдив

Аз лично съм  убедена, че от моето дете ще стане отличен готвач и изобщо не изключвам тази възможност.

Пък моето ще стане отличен дегустатор  Joy Joy, но първо трябва да се потруди.
Шегата на страна, но аз също внимателно прегледах специалностите в ТОХ-а.

# 688
  • Варна
Паралелките за Предприемачество и бизнес е добре да ги има, за да се повиши икономическата култура. В момента някои "фирмаджии" не правят разлика между основни икономически понятия, което от една страна им пречи в бизнеса им, от друга страдат хората, с които работят.
В предприемачеството няма нищо лошо - на малките и средните фирми се крепи икономиката на страната, 97% от всички фирми са такива.
А и доста деца от тях не подължават в университети, за да получат тези знания. По-добре е още в гимназията да получат представа за основни икономически понятия и процеси. Ще станат и по-информирани потребители. Дори и само това да е ползата за тях, пак е по-добре.

Абсолютно съгласна! Simple Smile

Заведох Сиси на преглед в Медицински Център за Рехабилитация и Спортна Медицина. Прегледа беше безплатен. Заниманията по гимнастика са 15дена по около половин час. След това им ги дават и на брошури и би било хубаво да продължат да си ги правят и у дома. Особено ако не спортуват. При моята дъщеря е 1ва степен изкривяването, няма усукване. Постресна се от чутото и обеща да прави упражненията. Отлагаме ги за около месец, като минат двете НВО и спре да ходи на уроци, ще започне с гимнастиката. И аз с нея у дома, защото имам абсолютно същия проблем който обаче с възрастта се отрази на здравето ми.

# 689
  • нейде там, където ....
От ученици за ученици
"Ученици от близо 50 гимназии ще информират младежи, на които им предстои кандидатстване след 7 и 8 клас, какво е качеството на образованието и материално-техническата база в тяхното училище. Това ще се случи в рамките на форума School Generator, който ще се проведе на 9 май в 22 СОУ "Георги С. Раковски" в София. ....."

Общи условия

Активация на акаунт