Мамо,мамо я кажи,как се правят бебета?----издателство Кибея

• 13 527
  • 184
  •   1
Отговори
# 105
Има си начини да се обясни и покаже, без да е смущаващо графично и без да е дебилно. За децата е противопоказно и обидно за интелекта им да гледат грозни и идиотски изображения, независимо дали са на полови органи или на друго.

Да, децата са невинни гълъбчета и е в техен интерес да останат такива възможно най-дълго. Не някакви идиоти да им смущават детския свят с дебилни рисунки.
Ето-hedra-обясниха ти точно и ясно. Аз същото се опитвах да кажа, но безуспешно.

Човекът е същество на словото. Словото изразява и мисли и абстрактни понятия и точни научни факти.
Тези картинки са една гротеска, приличат на рисунки по вратите на обществени тоалетни. Как може да защитавате това грозилище.
Че само да ги гледаш е обидно.

Секса не трябва да е обиден и грозен и представен по този дебилски начин.

На дъщеря си съм обяснила толкова, колкото съм преценила, че и е нужно да знае на тази възраст. Всяко знание идва тогава, когато човек стане готов да го възприеме. Ако познанието дойде по-рано -или не го възприема или го възприема изкривено.

И даже смятам, че ранното познаване на въпросите на секса е по-травмиращо, отколкото късното им познаване.  Въпросния Кънчо и Янош са едно изнасилване на детското възприятие. Особено за момиченца. На тези картинки е изобразено и раждане по начин, по който никога не бих го нарисувала на 7 годишна дете. Че то ще се отврати и ще се уплаши от раждането.
Моето дете видя раждане на конче в една ферма. Е-знае откъде излизат кончетата и съответно бебетата. Но тази картинка е гнусна и обидна просто-засягаща чуствата и представите на едно дете.

Последна редакция: пт, 03 апр 2015, 11:56 от Герри

# 106
  • София, Младост 2
Аз също гравитирам повече към стерилните рисунки в учебниците по биология - но те просто не "говорят" на децата. Гротеската дава възможност да се смееш, да го приемаш донякъде на шега, съответства точно на начина, по който децата възприемат нещата - хем донякъде грозничко-противни, хем смущаващо-смешни, хем вълнуващо-интересни. Противоречивите детски чувства по темата са много по-близки до карикатура и гротеска, отколкото до зайченца, пчелички и анатомична рисунка, която не показва нищо освен как изглежда човешкото тяло. (сега не ми казвайте, че като сте видели еректирал пенис на 14-15-18 г, сте го сметнали за възвишено-красива гледка и сте си помислили за Давид на Микеланджело Rolling Eyes да не взема да ровя старите теми из форума по въпроса - сигурна съм, че има такива Mr. Green).

За мен е много забавно как родителите - или който и да е друг - преценяват колко е нужно да знаят децата на дадена възраст Mr. Green Точно затова казвам, че има страни от децата ни и умовете им, и обкръжението им, които изобщо не познаваме - и е адски важно да си даваме сметка, че не ги познаваме. На децата трябва да се предоставят възможности да получават информация - дори леко извън нашите собствени граници на комфорт (защото за повечето хора те са ужасно теснички именно поради представата за щадене на "детското" - на 11 г децата са прекрачили прага на юношеството и всичките ни напъни да ги опазим невинни не са им от полза).

Съгласна съм обаче за начина, по който трябва да се говори за секса Peace Отношението, чувствата, отговорностите - не се предават с картинки, а с общуване.

А впрочем, не е нужно някой нещо "да ми показва" Mr. Green Аз имам очеизвадно различно мнение, което няма да се промени - нито пък идеята ми е да променям нечии нагласи. Изразявам мнение и си чеша клавиатурата, както повечето хора в Клю-то Mr. Green

# 107

За мен е много забавно как родителите - или който и да е друг - преценяват колко е нужно да знаят децата на дадена възраст Mr. Green
Не бе. Янош ще прецени колко и кога трябва да знае детето ми. Или някоя учителка в училището ще го образова с тези прекрасни картинки... Mr. Green
 Не говорели рисунките в учебниците да бе да...Сори, ама детето ми нито е тъпо, нито гьон, за да се кефи на подобна тоалетна живопис. Има склонност към рисуване, има нежна душа и такива перверзии я потискат.
 Има всякакви деца-за някои може и да е голям кеф да се образоват от подобни Кънчовци, но да слагаш всички под подобен знаменател е абсолютно извращение...

# 108
Всичко ненавременно е вредно. Децата нямат необходимия инструментариум за разпознаване на гротеската.

По твоята логика, Хедра, трябва да се премахнат всички книжки за полова просвета и да учим децата от картинките по вратите на училищните тоалетни. Вълнуващо, мръсничко, гротескно - перфектно!

Не знам наистина ли не правиш разлика между анатомия и физиология, или нарочно, в името на спора. Писала съм какво е имало и какво е нямало в моите книжки. Те бяха качествени детски книги, съобразени с възрастта и потребностите от знание на едно дете. За мен беше интересно да чета как функционират органите и да гледам етапите на развитие на бебето. Никак не ми е било стерилно. Трябва да се възпитава любознателност у децата, която не е само в посока кое в кое се пъха. Дори това може да отврати едно дете, както каза Герри. Уточнявам, че говоря за деца под 10 години.

а мен е много забавно как родителите - или който и да е друг - преценяват колко е нужно да знаят децата на дадена възраст

Тук оставам безмълвна. А кой да го направи, отраканите пишлемета в училище ? За какво са родителите на детето, ако не да го насочват към подходящите за него изображения и информация? Вярно, че във всяко дете дреме зверче, но отговорният родител не му дава твърде голямо поле за изява.

Последна редакция: пт, 03 апр 2015, 12:32 от Songes

# 109
  А според мен просто е обидно на децата да се поднасят така грозно нарисувани секс пози на някакви изроди. Така се рисуват карикатури, а не илюстрации в детска книжка.

Плюс това мишките са горе-долу наред, картинките, на които е изобразен мишия клас и животинки са в очевидно разностилие с изображенията на полово сношение между хора и раждаща жена, които бих могла да окачествя единствено като мизантропски.

Въобще, добра идея с кофти изпълнение  и не бих я дала на детето си.

# 110
Има ли я някъде качена цялата книга?

Аз продължавам да твърдя, че е безвкусица да подариш такава книга на децата в първи клас. Нито пък мисля, че е съгласувано с всички родители. Не виждам иначе как е стигнала информацията до медиите след като всички уж били съгласни.
Книгите са подарени от някакво софийско училище. Поне така пишеше в някакъв сайт.

Не мисля, че учителите или улицата могат да преценят по-добре какво е нужно да знае детето.

# 111
Знам, че който трябва, чете и си вади необходимите изводи, без да влиза в напълно излишни полемики (аз от сутринта няколко пъти тръгвам да пиша, но се отказвам, защото просто няма смисъл...), но за да съм коректна пред себе си, все пак ще натвърдя: хора, четете внимателно и с осмисляне постовете на hedra! Мнението ѝ може да не гали родителското ухо, но нямате представа колко е правдиво.

# 112
Имаме представа какво е, защото го прочетохме. Всеки сам решава за детето си, но не ми допада тази тенденция да се внушава, че родителят не знае най-добре. Ако Хедра се води някакъв авторитет, кажете, да знаем с кого говорим.  Simple Smile Аз още чакам да чуя знае ли разликата между анатомия и физиология.

Противоречивите детски чувства по темата са много по-близки до карикатура и гротеска.

Не е вярно.

На децата трябва да се предоставят възможности да получават информация - дори леко извън нашите собствени граници на комфорт (защото за повечето хора те са ужасно теснички именно поради представата за щадене на "детското"...

Познавам я тази тенденция. децата не били баш деца, а малки необятни вселени и ние не знаем и не можем да им казваме какво е най-добро за тях. Насажда се изключително вредно мислене.

Виждала съм следствията и от щаденето на детското, и от преждевременното порастване.

# 113
Ами, четем. Пише, че когато бил на 11г със сина си говорила подробно за секса. Не споменава обаче дали на 6г го е просветила със сексуални пози от книжки.

# 114
  Ясно е, че децата имат нужда от обяснения относно секса и колкото по-достъпно са поднесени, толкова повече намалява вероятността да останат с превратна или пошла представа. Аз лично нямам нищо против книжки, филмчета, обяснения и то от малка възраст, независимо дали детето е попитало роднините си в прав текст, защото така или иначе, помежду си децата комуникират по тези въпроси.
   Не съм против и в детската градина да им се поднасят книжки, в които са описани, или нарисувани тези неща. Визуалното представяне е важно и има силата на един тон невизуализирани приказки по въпроса
 Обаче, моля ви се, във вестник Уикенд съм виждала по-естетично нарисувани голи тела на карикатурите, а картинката на която дебел грозен мъж е изотзад на жена си е просто отвращаваща, аре нема нужда.

# 115
  • София
Мисля, че ще я купя тази книжка. Дали и кога (ако "да") ще я дам на Врячо... не знам. Общо взето по-вероятно е да взема атласите по анатомия. Но не ми пречи да я имам с/у 1 лв...

# 116

Визуалното представяне е важно и има силата на един тон невизуализирани приказки по въпроса. Да беше си направил труда малко повече този известен и награждаван художник, а не да изглеждат като прекопирани от някой кенеф, можеше и да се съглася.

# 117
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/profesija-rodite … za-telata-im.html
Ето ви тука едно видео, което е доста добре е поднесено. Водещо е ако детето пита, да се отговаря и както твърде голямото ограничаване, така и прекаленото бързо предоставяне на информация, вредят.

# 118
# 119
Не стига, че картинките са ужасни, но и текстът не е коректно представен. Не знаех, че оплождането на яйцеклетката се извършва в матката, ама може проблемът да е в мен. Може пък жените да са мутирали, а аз да не съм чула...  Rolling Eyes
Отново налагащата се напоследък тенденция да се представят на децата грешни факти, пък по-нататък уж да се учи вярното. Кому е нужно това???

Цитат
Татко и мама се държат много здраво и се движат щастливо заедно.

Направо си го представих това - как ходят навсякъде - до магазина, на работа и т.н., заклещени като кучета.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт