За мъжете и брака

• 26 167
  • 750
  •   1
Отговори
Много често съм чувала репликата, че мъже смятат брака за глупав и ненужен. Че едва ли не брака е измислен от жените за да завържат мъжа и да се възползват от него. Че обществото възпитава всяко малко момиченце с приказки за принцове, за да могат като пораснат да се възползват от мъжете, като се оженят за някой.
Честно казано толкова често съм чувала тази теория, че дори не се бях замисляла над това. Но ето какво прочетох наскоро...

Брака е измислен от мъжете. Първите бракове между 1 мъж и 1 жена датират около преди 4500 години. Брака обаче не е имал нищо общо нито с любовта, нито с религията. Целта му е била да потвърди че децата на един мъж са наистина негови.
Жената е била собственост на мъжа във всяко едно отношение, а мъжа не е имал никакви задължения към нея, освен финансови. Финансовите задължения не са под формата на заплата, а по-скоро като на роб - дават ти храна и покрив над главата, а ти си длъжен да правиш каквото ти кажат.

Идеята, че жената и равноправен член в едно семейство и че тя трябва да е удовлетворена в една брачна връзка, всъщност е съсвсем скорошна. Тази идея възниква само през последните 100 години.

В този ред на мисли - проблема който някои мъже имат с брака в наши дни, всъщност не е проблем с брака като цяло (който те сами са измислили), а с факта жената да е равноправен член на една връзка, да е щастлива и удовлетворена.
Мъжете не са имали никакъв проблем доброволно да встъпват в брак през предивните 4500 години, преди да се появи това скорошно усложнение.

Ето и статията с историята на брака:
http://www.islandmix.com/backchat/f9/origin-marriage-50901/

# 1
В този ред на мисли - проблема който някои мъже имат с брака в наши дни, всъщност не е проблем с брака като цяло (който те сами са измислили), а с факта жената да е равноправен член на една връзка, да е щастлива и удовлетворена...

Нещо не схващам. Не искат да сключат брак, защото жената ще е равноправен член, но избират живот на семейни начала, защото... ? Там тя не е равноправна, така ли  newsm78

Аз имам 4 г. на семейни начала и 14 в брак. Разлика не виждам.

Желанието/нежеланието за брак е продиктувано от различни причини, не смятам, че може да се обобщава. Всъщност не забелязвам и приказките от клишетата да са верни, т.е. мъжете да бягат от брака. Някои искат, други не, както и при жените.

# 2
От моя/мъжка гледна точка брака няма смисъл НО... докато партньорите се разбират. Когато нещата се разпърдят тия двамата забравят че са се обичали и единия (обикновено нежната половинка) започва с претенциите какво ще вземе.
Брака се ползва от жената за подсигуряването й поне до пълнолетие на детето.
Лично аз нямам никакво доверие в тази институция. Това, че е измислено от мъжете е било преди сума време, сега нещата се други. Не виждам никакъв смисъл в брака. Който си е безотговорен и 3 пъти да се подпише пак ще се разведе.

Брака/брачното свидетелство е просто инструмент пред държавата при развода с цел подсигуряването на децата, не смятате ли?

Отделен въпрос е че жената като иска да е равноправен член на връзката трябва да може да осигури и без мъжа онова, което претендира от него. Иначе какво равенство е това??? Трябва ли да разчита на брака за да се чувства равноправна?

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 17:39 от Анонимен

# 3
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Обикновено, жената  претендира онова, което  мъжът  , като баща,  е  длъжен  да  осигури  на децата  си, независимо  дали е женен или  разведен, или   пък  не е  сключвал брак.
Аз , да чукна   на  дърво, съвсем спокойно   мога  да отглеждам  дъщеря си  и  сама, ако  с баща й  се разделим някога.
Но, ако  той  гордо  се  тупа в гърдите, че е  неин  баща,   трябва  да  си  поеме  своята  част  от отговоростта  за издръжката, възпитанието и отглеждането  й.
Иначе  сам се поставя  в ролята  единствено  на  осеменител и  нищо  повече.
Апропо, с бащата  на дъщеря ми  живеем заедно   от 12  години, не  сме  сключвали брак, нито  пък  този  въпрос  е  бил обсъждан  изобщо някога.

# 4
Обикновено, жената  претендира онова, което  мъжът  , като баща,  е  длъжен  да  осигури  на децата  си, независимо  дали е женен или  разведен, или   пък  не е  сключвал брак.
Аз , да чукна   на  дърво, съвсем спокойно   мога  да отглеждам  дъщеря си  и  сама, ако  с баща й  се разделим някога.
Но, ако  той  гордо  се  тупа в гърдите, че е  неин  баща,   трябва  да  си  поеме  своята  част  от отговоростта  за издръжката, възпитанието и отглеждането  й.
Иначе  сам се поставя  в ролята  единствено  на  осеменител и  нищо  повече.
Апропо, с бащата  на дъщеря ми  живеем заедно   от 12  години, не  сме  сключвали брак, нито  пък  този  въпрос  е  бил обсъждан  изобщо някога.

Именно Бронте. Мъжа/бащата/съпруга/партньора трябва да е узрял за това че е длъжен да осигури децата си и майка им. Нарочно наблягам майката, защото може да е бивша съпруга но винаги ще е майка на децата му и той е длъжен да се грижи за нея. Без значение има ли брак/развод/партньорство.
Защото развода не само че не осигурява децата/майката а ги ощетява със смешните издръжки. А при раздяла последното за което мислят децата е размера на издръжката.
Така че от брака няма никакъв смисъл

# 5
  • Canada - Montreal
Обратно на всеобщото мнение, много изследвания потвърждават,  че жените се справят далеч по-добре сами, отколкото техните мъжки половинки и не се облагодетелстват толкова от бракa, колкото мъжете.
Съвсем доскоро,  уменията за изграждане на връзка за момичетата и жените са били основен инструмент за оцеляване.Правилата на играта са били ясни и прости: мъжете е трябвало да търсят своето благополучие, а жените е трябвало да търсят мъже.Задачата на мъжа е била да направи нещо от себе си на този свят, а тази на жената била да си намери добър мъж.
В съвремения свят обаче, животът на жените не се определя толкова  изключително от връзката им с мъжете.
Исторически погледнато жените са се научили да жертват себе си в името на общото, точно както мъжете са окуражавани да правят обратното и да поддържат Аз-ът си за сметка на отговорнастта при взаимоотношенията си с другите.Мъжете не се възнаграждават за положени усилия в тази насока.

Всичко това го пиша по спомен от една много хубава книжка на американски психолог, която прочетох преди време Peace

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 22:46 от mimolin

# 6
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Така че от брака няма никакъв смисъл

Абсолютно  вярно Peace

# 7
mimolin, с какво толкова се облагодетелства мъжа от брака? Топла храна? Има толкова ресторанти а и мъжете са по-добри готвачи. Повече секс??? Само мъжете така си мислим. След брака става по-малко и по-некачествен. Любимото на дамите при развода ,,прала съм ти гащите,, не отговаря на истината - перални, сушилни...
Не съм съгласен че мъжа се облагодетелства, даже губи свободата си.

# 8
  • Canada - Montreal
Не съм се задълбочавала и търсила конкретни изследвания, но едно от нещата за които знам е, че женените мъже живеят по-дълго от неженените.Това доколкото си спомням се свързваше с вредните навици и храненето.
Когато имам повече време, ще потърся нещо по-конкретно Peace

# 9
Не съм се задълбочавала и търсила конкретни изследвания, но едно от нещата за които знам е, че женените мъже живеят по-дълго от неженените.Това доколкото си спомням се свързваше с вредните навици и храненето.
Когато имам повече време, ще потърся нещо по-конкретно Peace

Че то живот в брак живот ли е??? newsm78

# 10
В този ред на мисли - проблема който някои мъже имат с брака в наши дни, всъщност не е проблем с брака като цяло (който те сами са измислили), а с факта жената да е равноправен член на една връзка, да е щастлива и удовлетворена.
Мъжете не са имали никакъв проблем доброволно да встъпват в брак през предивните 4500 години, преди да се появи това скорошно усложнение.

Ето и статията с историята на брака:
http://www.islandmix.com/backchat/f9/origin-marriage-50901/

И направи темата с каква точно цел  newsm78 ?

Равноправието в брака не е усложнение, а е право на жена, която полага също толкова усилия за да поддържа семейството, колкото и мъжа. Моят мъж няма проблем с това, нито пък смята, че жената трябва да е роб на който осигуряваш храната и покрива над главата.
Ако човек смята, че не може да вирее в брачна среда, да не се жени. Настройката с която се стъпва в един брак е много важна.

# 11
  • Tам през Атлантическия океан
mimolin, с какво толкова се облагодетелства мъжа от брака? Топла храна? Има толкова ресторанти а и мъжете са по-добри готвачи. Повече секс??? Само мъжете така си мислим. След брака става по-малко и по-некачествен.

ЕгаСи каръка си  Laughing

# 12
mimolin, с какво толкова се облагодетелства мъжа от брака? Топла храна? Има толкова ресторанти а и мъжете са по-добри готвачи. Повече секс??? Само мъжете така си мислим. След брака става по-малко и по-некачествен.

ЕгаСи каръка си  Laughing

Кьорав карти не играе Simple Smile

# 13
  • София

Брака/брачното свидетелство е просто инструмент пред държавата при развода с цел подсигуряването на децата, не смятате ли?

[/quote]

След използването на ДНК анализа не е нужен брак, за да се подсигурят децата  Hug Hug Hug

# 14

След използването на ДНК анализа не е нужен брак, за да се подсигурят децата  Hug Hug Hug
[/quote]

Naddya   bouquet
Ето още една причина поради която брака няма смисъл

Общи условия

Активация на акаунт