"Песен за огън и лед" - 18 Новата Санса

• 38 119
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • Вестерос
Джон смяташе сам да ходи, никой да не ангажира от братята си да се намесват във войната на кралете, стражът не се меси. За диваците е съмнейшън да тръгнат да се бият, Джон знае , че повечето ще умрат, не са подготвени да се бият + това те няма да тръгнат след него. Да ще тръгнат след Тормунд, но Джон едва ли ще си пропилее уговорката с него заради едно писмо. Щеше да тръгне сам и това Станис много добре го знае.

# 541
Нали затова писмото целеше да предизвика диваците? Колко бяха хората на Тормунд? Те не знаеха, че Манс е жив.
На Станис не му трябва Джон, а още хора.
Има още един важен фактор- качулатия мъж. Не знаем дали не снове между двата лагера и дали не е спойка между Манс и Станис, вместо Северняците на Морс и тези вътре.

А Боуен Марш и хората му наръгаха Джон защото пусна диваците, не заради фАрия.

Мелисандра също има мотив и възможност, дори не и трябват гарвани. Откъде знае за Смрад? Откъдето знае и "Нищо не заеш, Джон СНоу."

Но пак имаме загадъчното изречение към Джъстин Маси "Може да чуеш, че съм мъртъв..." Доста изкалкулирано ми се стува.
На кой му се гадае защо Станис ще се прави на мъртъв?

# 542
Ще се прави на мъртъв, за да вземе с хитрост Зимен хребет. Това няма общо с писмото, даже е донякъде в противовес на възможността той да е автор. Щом ще прибягва до такъв ход, явно не разчита на още хора.

# 543
Още нещо: защо Рамзи ще пише на Джон "...And I want my Reek." Сетих се за Хрътката в миналия сезон "What the f***'s a lommy/reek?"

Никой на Вала не знае какво е Смрад, още по-малко че е Теон. Писмото е добре обмислено, авторът не е в състояние на афект, черните братя са наречени врани, което се използва само от диваци за Нощния страж. Защо Рамзи ще използва техен жаргон? И къде са сувенирите?

A защо Рамзи ще бърза да уведомява Джон, че фАрия е избягала? Така има шанс да я намери (нека забравим снега за малко), вместо да му даде възможност да я спаси, защото тогава Джон не би му я върнал, било то и Джейн Пули.

# 544
Никой на Вала не знае какво е Смрад, още по-малко че е Теон.
И Станис знае това прекрасно. Явно писмото е писано от някой, който си мисли, че Теон/Смрад е избягал на Вала и не знае, че е при Станис. Някой, намиращ се в Зимен Хребет.
Цитат
Писмото е добре обмислено, авторът не е в състояние на афект, черните братя са наречени врани, което се използва само от диваци за Нощния страж.
Манс. Wink
По-назад добре спомена, че би било странно от литературна гледна точка Манс да свърши в лапите на Болтън. Цялата работа с фалшивата му смърт за... това? Няма начин. А и не мисля, че той би се пречупил от мъчения.

# 545
А съм убедена, че автора не е Болтън. Въпросът е дали е Манс, Станис или Мелисандра. А като им гледам имената заедно, кой знае каква комбина са.

Къде е ходил Манс, след като 50 пъти е прескачал Вала?
Кой е Качулатия?
Всеки един от мейстерите би предал Болтънови, Рамзи им изби лордовете когато нападна Зимен хребет. Всички северняци ги мразят, но все пак не искат да свършат одрани...

Не е необходимо написаното в писмото да е истина, целта е да предизвика взрив. Къде е Рийк е без значение.

Едит: Видях 4 цитата в Корона, където хора на юг от Вала наричат стража "врани".
Подведох се по видеото на Престън, че названието се ползва само от диваци. Не е така- в цитатите са ДЖон, безименен селянин до Божието око към Йорен, златен плащ към Йорен, Стария Мечок към Джон.

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 07:41 от Deziderata

# 546
  • Варна
Ако писмото е писано от Станис частта за Смрад може да е добавена за достоверност. Може би на Вала има хора, които са чували за Смрад, Теон все пак не е първия смрад на Рамзи.

Както вече казах, най-слабата част е в това, че Станис знае за Манс и шестте жени. Единствения начин да знае, е да се е досетил от разказите на Теон.
Другата слаба точка е, че такова писмо е много извън характера на героя. Много извън характера му е и да знае и да се съгласи да остави Манс Райдър жив. Автор на писмото може да е Станис само ако той напълно е променил характера и принципите си. Това не е невъзможно, дори може да е следствие от сенкоправенето с Мелисандра. Със всяка нова сянка, Станис да е губел част от себе си.

То хубаво има информацията и прочие, но защо е въпросът, Джон му отказа няколко пъти да стане гарант на севера и да бъде признат за истински Старк.
Защото ще го предизвика да наруши клетвите си и да дезертира от Стража. После няма да има друг избор освен да се съгласи със предложението на Станис.

Автор на писмото да е Манс има много слабости. Ако е пленник няма откъде да има достъп до пособия за писане, гарвани. Не виждам мотив да пише на Джон. Ясно ще е , че ще създаде проблеми на Вала. Ако искаше помощ, просто би писал до Мелисандра и да организират нещо с Тормунд и не толкова явната помощ на Джон.

# 547
А съм убедена, че автора не е Болтън. Въпросът е дали е Манс, Станис или Мелисандра.
Няма как Мелисандра да знае такива подробности за Смрад.

Ясно ще е , че ще създаде проблеми на Вала. Ако искаше помощ, просто би писал до Мелисандра и да организират нещо с Тормунд и не толкова явната помощ на Джон.
А може би точно това иска - да създаде проблеми на Вала. Не ми се вярва да го задоволява да е момче за поръчки на Мелисандра (а ако знае и тя как си пада по кралската кръв...), а и настоящото положение на диваците едва ли му е по вкуса.
Трудно е да се прецени какво точно му се върти в главата на Манс.

# 548
  • Вестерос
Нали затова писмото целеше да предизвика диваците? Колко бяха хората на Тормунд? Те не знаеха, че Манс е жив.
На Станис не му трябва Джон, а още хора.
Има още един важен фактор- качулатия мъж. Не знаем дали не снове между двата лагера и дали не е спойка между Манс и Станис, вместо Северняците на Морс и тези вътре.

А Боуен Марш и хората му наръгаха Джон защото пусна диваците, не заради фАрия.

Мелисандра също има мотив и възможност, дори не и трябват гарвани. Откъде знае за Смрад? Откъдето знае и "Нищо не заеш, Джон СНоу."

Но пак имаме загадъчното изречение към Джъстин Маси "Може да чуеш, че съм мъртъв..." Доста изкалкулирано ми се стува.
На кой му се гадае защо Станис ще се прави на мъртъв?

Нали това казвам и аз Дези, няма логика Боуен да му праща писмото като може просто да се наръга , в случая задруго беше ,да, но като цяло не мисля, че е от изобретателните, а си по-първичен + не знае за смрад.

Мел може да знае от виденията си  Thinking

# 549
Добре де, а, ако писмото има под някаква форма двама автори, примерно знаем, че Манс е под влиянието на Мелисандра. Ако чрез писмото предава и някаква скрита инфо.
Много харипотъровско, но, ако имат да речем обсидианови сфери за gsm връзка?
Или пък БР бърника в главите и на Мелисандра, и на Манс.

# 550
  • Вестерос
Ако писмото е писано от Станис частта за Смрад може да е добавена за достоверност. Може би на Вала има хора, които са чували за Смрад, Теон все пак не е първия смрад на Рамзи.

Както вече казах, най-слабата част е в това, че Станис знае за Манс и шестте жени. Единствения начин да знае, е да се е досетил от разказите на Теон.
Другата слаба точка е, че такова писмо е много извън характера на героя. Много извън характера му е и да знае и да се съгласи да остави Манс Райдър жив. Автор на писмото може да е Станис само ако той напълно е променил характера и принципите си. Това не е невъзможно, дори може да е следствие от сенкоправенето с Мелисандра. Със всяка нова сянка, Станис да е губел част от себе си.

То хубаво има информацията и прочие, но защо е въпросът, Джон му отказа няколко пъти да стане гарант на севера и да бъде признат за истински Старк.
Защото ще го предизвика да наруши клетвите си и да дезертира от Стража. После няма да има друг избор освен да се съгласи със предложението на Станис.

Автор на писмото да е Манс има много слабости. Ако е пленник няма откъде да има достъп до пособия за писане, гарвани. Не виждам мотив да пише на Джон. Ясно ще е , че ще създаде проблеми на Вала. Ако искаше помощ, просто би писал до Мелисандра и да организират нещо с Тормунд и не толкова явната помощ на Джон.

Ако приемем, че е Станис и е разбрал за Манс следва доста интересна конфронтация с Мелисандра, защото би се досетил, че тя е в дъното за преобразяването и прочие. Мисля, че би се почуствал предаден един вид. Но пък за него наистина е добър ход така Джон да се прекърши и да може да го използва после за гарант и обединяване на северняците.

Бум с коментара ме подтикна към -  А ако писмото е от БР  Joy

# 551
  • Варна
Добре де, а, ако писмото има под някаква форма двама автори, примерно знаем, че Манс е под влиянието на Мелисандра. Ако чрез писмото предава и някаква скрита инфо.
Много харипотъровско, но, ако имат да речем обсидианови сфери за gsm връзка?
Или пък БР бърника в главите и на Мелисандра, и на Манс.

В такъв случай Манс ще пише директно на Мелисандра. Освен това Манс няма начин да не е пленен, след като Теон и Джейн избягват асистирани от перачките. Ако не е пленен и е избягал самия той, няма как да пише до Вала.

Бум с коментара ме подтикна към -  А ако писмото е от БР  Joy

Едва ли ще разполага с мастило, направо ще прати говорещ гарван. Laughing

А може би точно това иска - да създаде проблеми на Вала. Не ми се вярва да го задоволява да е момче за поръчки на Мелисандра (а ако знае и тя как си пада по кралската кръв...), а и настоящото положение на диваците едва ли му е по вкуса.
Трудно е да се прецени какво точно му се върти в главата на Манс.
Защо ще иска да създава проблеми на Джон? Джон помага на диваците.
Манс няма кралска кръв, никога не е бил крал реално, освен че така го наричат на юг от Вала.
И пак опираме до достъпа му до гарван, мастило и восък.

# 552
Мел може да знае от виденията си  Thinking
Виденията ѝ не са такива, че да знае такива подробности за Смрад. Освен Манс да ѝ е пращал по някакъв начин такава подробна информация...

Манс няма кралска кръв, никога не е бил крал реално, освен че така го наричат на юг от Вала.
Помага на диваците, но и ги прави врани или поданици. Което е далеч от свободолюбието им, привлякло Манс към тях.
Останал съм впечатлението, че Мел си го брои за крал. Затова искаше да го спаси и затова Джон се страхуваше за бебето му.
Щураше се с жените из Зимен хребет, все са могли да докопат гарван, мастило и восък.

# 553
  • Вестерос
Е под БР да го напише-може чадата да имат мастило, съмнително е, по-вероятно да е внушил на някой да го напише

# 554
  • Варна
Помага на диваците, но и ги прави врани или поданици. Което е далеч от свободолюбието им, привлякло Манс към тях.
Останал съм впечатлението, че Мел си го брои за крал. Затова искаше да го спаси и затова Джон се страхуваше за бебето му.
Щураше се с жените из Зимен хребет, все са могли да докопат гарван, мастило и восък.

Нали това беше целта на Манс? Да мине с диваците на юг от вала - ако това ги прави поданици, то и Манс се е опитвал да ги направи поданици. Имаше ли друга опция, която Манс е желал, а Джон му е попречил?

Аз останах с обратното впечатление за Мелисандра,(от главата й най-вече) тя не брои Манс за крал. Тя го има за съюзник, с когото имат общ враг (Другите) и на когото все пак не може да се има достатъчно доверие, затова е добре да държи сина му заложник. И да го обвърже към себе си чрез магия.
Ако го мислеше за крал досега да го е изгорила наистина, тя колко пили на главата на Станис да използват Едрик. не би пропуснала възможността да се възползва от кралска кръв.
И относно Манс - да обикаля ЗХ, но ако е пленен едва ли ще са му оставили гарваните и мастилото. Сещаш ли се за друга опция какво е станало с него, след бягството на Теон? Не може да са го оставили свободен, беше замесен.

Общи условия

Активация на акаунт