КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 2

  • 52 332
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 1 093
bongo_2007 ® моя нос е много чувствителен затова  Laughing Иначе  "миризма" е силно казано, само лек полъх  Grinning
щом ти мирише на мас , а не на ванилия ,лимон или други аромати значи проблема не е в маста , а в ароматизаторите ти.  Joy увеличи ги
Така, така - доволно сложих от лимоновите корички Йоткер, ванилия също, пресен лимонов сок ....ухаеше чудно втория път!  Grinning

# 166
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Утре също ще сложа мас. Много вкусен се получи козунака, мммм. Изобщо не мирише на мас.

# 167
  • Мнения: 13 131
Ето ме, Джемма благодаря ти за отговора   bouquet
Аз да кажа, че май пак ще се проваля. Тестото стана точно като пластелин. Това не вярвам да се надуе, но чакам с надежда. Днес месих със София Мел Екстра. По принцип правя страхотни питки, на конци даже ми стават и не знам защо с козунаците не се разбираме. Направи ми впечатление още при замесването в машината. С точните продукти работя, а брашното е малко за тях. Дослагвам още, защото е с консистенция на смес за кекс, просто няма как да не се добави. Мисля си, че брашното ми е с по-висока влажност.
Стафиди като слагам и аз така правя като Бонго, а последно време в кексовете ги пускам без накисване и те изтеглят влажността и стават страхотни, ако ги накисвам, след това ги подсушавам в кухненски салфетки и после овалвам в брашно.

# 168
  • Мнения: 1 080
https://www.youtube.com/watch?t=42&v=STMFJPnw-Gs  толкова влажно ли оставяте тестото за козунаци?
На мен това ми е много отпуснато и се чудя аз ли съм в грешка  newsm78 Случайно попаднах на клипа и отворих заради плетката.

# 169
  • София
  • Мнения: 1 379
 Изгледах клипчето  Simple Smile много ми хареса помощника... Simple Smile
 Моето тесто е същото, така ми харесва защото обичам по-леките и въздушни козунаци. като памук стават, като е измесено хубаво няма проблем в това че е по-рядко тестото.

# 170
  • Някъде Там
  • Мнения: 483
Здравейте,
Една приятелка ме зариби за козунаците и от известно време ви следя Simple Smile Ето ги и моите козунаци:





Даже стана на конци  newsm44
ползвах рецептата на Джемма за традиционен козунак като малко я промених:
5 яйца, 250 мл прясно мляко, щипка сол, 200-250 мл квас, масло+олио(150-200 гр + половин кафена чашка олио), 20 супени лъжички кафява захар и брашно за меко тесто. Слагам в машината за хляб да се омеси хубаво. Като приключи го вадя, разделям на топчета които потапям в разтопено масло+олио и ги меся докато попият мазнината(колкото повече толкова по хубави конци стават). Оплитам и слагам да втаса директно в съда в който ще ги пека. Като втасат пека Simple Smile в последните сложих и шоколад.
Става сладък но не прекалено.
Пожелавам ви весели празници и успешно козунакоправене   bouquet

# 171
  • Мнения: 13 131
В нашата къща ухае на козунак Simple Smile  вчера му се ядосах и си легнах към 12 часа, не беше мръднал за 1 час, оставих го цяла нощ Simple Smile  Сутринта беше втасал, удвоил обема си, намазах с яйце и поръсих със захар и го включих да се пече. Изпълни тенджерата почти, че нямам друг подходящ дълбок съд и го сложих в нея. Сега вече всички го чакаме да се опече Simple Smile По-късно ще сложа и снимка.

# 172
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... толкова влажно ли оставяте тестото за козунаци?
Горе-долу е така, Мимс, може и една идея по-твърдо, като гледам после плетката на печивото - запазена е почти, но се е разляло настрани тестото, вместо нагоре.

# 173
  • Мнения: 12 770
Маме, благодаря за новата тема.
Днес меся една доза козунаци и после ще боядисам яйцата.
Спорна работа на всички, които днес ще се приготвят за празника!

# 174
  • ES
  • Мнения: 2 192
Хора цяла нощ съм мислела защо не ми станаха козунацие и май се сетих. Първото е недостатъчно брашно, за това сецразляха, ама като ме е страх да слагам повече да не стане сладък хляб. После мисля, че прецаквам маята с това топлене във фурната. Фурната не е постоянно включена, но е топла и като изваждам тестото да го меся чак пари. Възможно ли е да е от това? Преди машината си е контролирала температурата при месене, но сега нали е всичко на ръка. До каква температура трябва да се сложи да втасва тестото?

# 175
  • София
  • Мнения: 12 222
Хора цяла нощ съм мислела защо не ми станаха козунацие и май се сетих. Първото е недостатъчно брашно, за това сецразляха, ама като ме е страх да слагам повече да не стане сладък хляб. После мисля, че прецаквам маята с това топлене във фурната. Фурната не е постоянно включена, но е топла и като изваждам тестото да го меся чак пари. Възможно ли е да е от това? Преди машината си е контролирала температурата при месене, но сега нали е всичко на ръка. До каква температура трябва да се сложи да втасва тестото?
Ами ти сама си си я написала грешката, как така ще ти пари тестото, та ти си го унищожила, де що има вътре в него. Всеки път се повтаря и повтаря, ще маята/тестото  стои на топло, но не и на горещо. Дрожди не обичат горещо , а затоплено мляко, затоплена фурна примерно, но на не повече от 30 градуса и веднага после се изключва, след като се постави маята/тесто.

# 176
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Гери, максимум до 50гр. (аз на 40гр.) включваш, като загрее я изключваш и там да си седи тестото,  да втасва. Не е дори особенно топло тестото, като го извадя втасало, след не по-малко от час.

Успех на действащите днес!
 За мен козунак направен днес си е "изпял песента" до неделя (при положение, че е за тогава де), ама това за мен.  Mr. Green
За яйцата ми е подобно мнението.  Laughing

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 12:02 от Morena

# 177
  • Мнения: 13 131
Ето го моя отписан красавец: http://prikachi.com/images.php?images/178/8039178b.jpg

Нали ви казах - ядосах му се и си легнах и си казах, каквото ще да става, утре ще купя друго брашно и пак ще пробвам, нали в четвъртък може  Mr. Green

Мисля си за първия ми козунак, не съм му дала възможност да втаса, правя грешки, ама то така е като нямам време да чета. За този просто се сетих, тук как едно момиче ме попита, защо не съм го оставила да втаса, след като за 1 час не е втасал. Няма нищо под час при козунаците. Всичко е индивидуално и си трябва наблюдение и внимание към най-най-дребните детайли.
Аз се сетих за коментара на съфорумката и така. Не знам вътре как е, но мисля, че е добре. Като го пипах отгоре поддаваше, не беше сбит. Като се прибера ще го опитаме даже, сутринта беше горещ, току-що изваден от печката, снимах го преди тръгване, просто исках да ви го покажа  Laughing

# 178
  • София
  • Мнения: 32
Здравейте всички Simple Smile

Присъединявам се и аз в козуначената темичка. По-добре късно отколкото никога Mr. Green

По въпроса със захарта - напоследък не бях доволна от захира, правих едно козуначе, преди месец, което стана като хляб, все едно не съм му слагала захар. Сега взех сладея, правих карамел онзи ден, много добре се карамелизира, ще видим днес козунаците  chef

Успех на всички месещи днес, после ще ви споделя впечатления за захарта.

# 179
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Черно коте, от малкото, което виждам от снимката, изглежда обещаващо.  Simple Smile

За захарта... вчера правих кекс - идеално сладък е, ползвах финната Захира.

Общи условия

Активация на акаунт